Fokustema
Europaturné
Läs senare

1.09-treåring mot Europa

Svenskdelägde treåringen Victor Gio är på gång mot Europa och Orsi Mangelli.
Av
Ola Lernå
Jimmy Takters Victor Gio (e. Ready Cash) är på väg till Italien och Orsi Mangelli. Foto Lisa Photo
Jimmy Takters Victor Gio (e. Ready Cash) är på väg till Italien och Orsi Mangelli. Foto Lisa Photo

Ready Cash-sonen är född i Italien, men har tillbringat tävlingskarriären hos Jimmy Takter i USA. Ifjol var Victor Gio, som ägs av Christina Takter, Antonio Somma och Nicolas de Mitri, tvåa i det största tvååringsloppet Peter Haughton Memorial med Björn Goop i sulkyn.
I år hade Victor Gio sikte mot Hambletonian där han var femma i finalen. Lite oväntat stod hästen över Kentucky Futurity, han var femma i ett Bluegrass Stakes förra veckan, men anledningen är alltså att treåringen siktas mot Europa.
Orsi Mangelli för treåringar avgörs alltid 1 november i Milano och avgörs på nybyggda La Maura-banan.
Det har även varit ett stort avelsintresse för Victor Gio som har Elitloppsfinalisten Ilaria Jet (e. Pine Chip) som mamma. Totalt har hästen tjänat 177.947 dollar och tagit rekordet 1.09,0.

Fokustema
Solvalla/Jägersro
Läs senare

Araw Hoss med sträckta linor

Finska Kriterietvåan för tre år sedan, Araw Hoss, har varit skadedrabbad sedan dess. Nu går S.J.’s Photo-sonen mot en intressant äldrekarriär.
Av
Lars G Dahlgren
Araw Hoss och Björn Goop. Foto Tommy Andersson/ALN
Araw Hoss och Björn Goop. Foto Tommy Andersson/ALN

I andra starten efter tre års tävlingsuppehåll vann Timo Nurmos-tränade Araw Moss, lekande lätt och utan att se bottnad ut, på 1.11,5a/1.640 meter. Han kom till täten efter 600 meter.

Fakta

Araw Hoss

hingst 6 år e. S.J.’s Photo – Decadent Pagan e. Malabar Man
9 st: 7–1–0
Rekord: 1.17,3m* – 1.11,5ak*
Insprunget: 722.028 kr
Uppfödare: Hanna & Hannu Härmälä, Finland
Ägare: Stall Timo Nurmos AB, med flera
Tränare: Timo Nurmos
Körsven: Björn Goop
Skötare: Fredrica Sandberg

Expandera

– Araw Hoss var jättefin. Han har något inombords som är extraordinärt och fick vinna med spända linor över mål, sade Björn Goop som körde Araw Hoss för första gången.

Gränsen för bronsdivisionen går vid 800.000 kronor och gissningsvis avslutar Araw Hoss året med att försöka vinna försök och final i den klassen.

He’s Marvelous har startat sex gånger. Tre segrar och tre galopper är facit. I Locomites lopp i Kriterieserien skötte sig Björn Goop-adepten utan anmärkning. Efter 1.16,2 första kilometern avrundade He’s Marvelous med 1.11,5-tempo det andra och vann bekvämt på 1.13,8a/2.140 meter.

Fakta

He’s Marvelous

hingst 3 år e. Muscle Hill – Donatomesswithme e. Donato Hanover
6 st: 3–0–0
Rekord: 1.15,9m* – 1.13,8am*
Insprunget: 200.000 kr
Uppfödare: Eq Finans AB, Täby
Ägare: Stall Kennys Andelshästar 53
Tränare och körsven: Björn Goop
Skötare: Shkelzen Koka

Expandera

– Det är bra driv i He’s Marvelous. Det har krånglat mycket med honom i år. När han började säsongen var han rätt liten, men han har vuxit så det knakar i alla hörn och dessutom uppträtt omoget. Vi hoppas han slutar växa nu, sade Björn Goop.

Eq Finans i Täby (Thomas Persson) har fått upp He’s Marvelous och han är i samma position gällande Hillcrest Player (e. Yankee Glida – Barfine Player) som vann Gay Gals lopp för treåriga ston. Örjan Kihlström körde fram Roger Walmann-tränade Hillcrest Player utvändigt ledande Tahiti Journey och den sistnämnda fick ge sig sista biten på 1.14,9a/2.140

Björn Goop hade en toppkväll på Solvalla och räknade in fyra kusksegrar och tre vinster till det egna stallet. Förutom He´s Marvelous vann fyraårige Gustavo Boko (e. Zola Boko) på 1.13,6a/2.140 och treåriga stoet Zanzibars Sun (e. Quite Easy U.S.) i nolloppsklassen på 1.16,9/2.140.

He’s Marvelous var dock inte snabbaste treåring på Solvalla denna onsdagkväll. Ready Cash-dottern Bathilda Bagshot har förstklassiga fartresurser men inte riktigt vett att hushålla med dem. För Erik Adielsson lät hon sig regleras till 1.13,2 första kilometern och höll undan, utmanad in till mållinjen av Björn Goops Waikiki Silvio. Segertiden för Timo Nurmos-tränade Bathilda Bagshot blev 1.13,7a/2.140. I karriärens andra start!

Johan Untersteiner skickade miljonärskan Xperia Knick (e. Ready Cash – Icetea Knick) till Solvallas fyraåringsserie för ston och det var rätt tänkt. För Kenneth Haugstad krigade Xperia Knick ned ledande Lavidaloca de Vie. på 1.13,2a/2.140.

Jägersro

På ett regnblöta Jägersro var Joakim Lövgrens treåring Batman Godiva (e. Orlando Vici – Cameron Boko) ännu snabbare då han i sin första barfota-runt-om-start vann från rygg ledaren på 1.13,6a/2.140.

Fjolårets Kriteriesegrare Deimos Racing (e. Quite Easy U.S.) som inte startat sedan Derbykvalen i augusti flck åka till Jägersro för att slipa formen inför nästa söndags Breeders Crown-semifinaler. Johan Untersteiner körde till ledningen och Svante Båth-tränade Deimos Racing vann hur bekvämt som helst på 1.11,4a/1.640 meter.

Snabbloppet kördes i högt tempo, 1.10,8 första varvet. Pajas Face höll den farten i ledningen och höll sånär undan. Björn Lindblom-tränade Tinamo Jet (e. Naglo) lyckades emellertid avgöra sista biten på 1.11,0a/1.640 för Christoffer Eriksson.

I Diamantstoförsöket var Peter Untersteiners femåring Kash Brodda (e. Ready Cash – Kismet La Marc) bara bäst; vann från dödens på 1.13,2a/2.140 och klass II-försöket spetsade Lars I Nilsson-tränade Global Takeover (e. Pastor Stephen – Home Dear Home) hem på 1.14,0a/.2.140.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
5–1–5–9–2–10–7–4
Utdelning:
8 rätt: 237.367 kr
7 rätt: 2.035 kr
6 rätt: 150 kr
Omsättning: 21.271.745 kr

Expandera
Fokustema
Italien
Läs senare

Lottat till Orsi Mangelli

Den 1 november avgörs treåringsloppet Gran Premio Orsi Mangelli (€308.000) traditionsenligt i Milano och även om den definitiva anmälan är först den 23 oktober så är heatindelningen och spåren klara till försöken.
Av
Claes Freidenvall
Jimmy Takters Victor Gio (e. Ready Cash) är på väg till Italien och Orsi Mangelli. Foto Lisa Photo
Jimmy Takters Victor Gio (e. Ready Cash) är på väg till Italien och Orsi Mangelli. Foto Lisa Photo

Gran Premio Orsi Mangelli går över distansen 1.650 meter och de fyra främst placerade treåringarna från respektive försök går vidare till finalen och tävlar om 308.000 euro.

Fakta

Försök Gran Premio Orsi Mangelli (€15.400)

Försök I:

 1. Vircan
 2. Vanesia Ek
 3. Vash Top
 4. Vertigo Spin
 5. Von Wise As
 6. Valchiria Op
 7. Classic Connection
 8. Valdiva

Försök II:

 1. Varieta’ Luis
 2. Vivid Wise As
 3. Euro du Chene
 4. Voltaire Gifont
 5. Vessillo As
 6. Victor Gio
 7. Viscarda Jet
 8. Vitruvio

Reserver:

 • Venariareale Font
 • Vicino Mec
 • Vento Spritz
 • Voyager Grif
 • Speedy Face
 • Vallecchia Dr
 • Vaprio
 • Vanity Luis
 • Vivevia Font
 • Valzer di Poggio
 • Va’ Pensiero Gar
 • Victor Chuc Sm
Expandera

Jimmy Takters Peter Haughton Memorial-tvåa Victor Gio startar i det andra försöket och möter bland annat den italienske topptreåringen Vivid Wise As.

 

Fokustema
Kvartalsrapport
Läs senare

Plus för PMU

Det franska spelbolaget PMU redovisar ökad omsättning de första nio månaderna 2017.
Av
Lars G Dahlgren
Bidrar Bold Eagles stjärnstatus till att det franska spelbolaget PMU ökar omsättningen? Foto Mia Törnberg
Bidrar Bold Eagles stjärnstatus till att det franska spelbolaget PMU ökar omsättningen? Foto Mia Törnberg

Rapporten för perioden januari-september (kan läsas på franska här) berättar att spelet på hästar sammanlagt ökat med 2,7 procent, till 6,7 miljarder euro. Hästspelsöverskottet för PMU har gått upp med 0,5 procent, till 1,75 miljarder euro.

Det handlar alltså om små siffror i procent men eftersom omsättningen är så hög blir det i reella pengar rätt stora summor: 180 miljoner euro i omsättningsökning och nästan nio miljoner euro i ökat överskott.

Det inhemska spelet på hästar via PMU i Frankrike har ökat med 1,2 procent, till 5,86 miljarder euro. Det som drar upp plussiffrorna är den internationella omsättningen. Denna har utvecklats med hela 14,3 procent och uppgår till 860 miljoner euro. Spelare i Tyskland, Sydafrika, Norge och Nederländerna nämns speciellt som länder där det varit ”hausse”.

PMU:s sammanlagda omsättningsökning, inkluderat att spelbolaget även har sportspel och poker på menyn, uppgick till 2,5 procent eftersom sportspeldelen tappat 5,7 procent under de första nio månaderna. Detta förklaras med att slutspelet i fotbolls-EM drog upp sportspelsiffrorna förra året.

”Resultatet per 30 september samt de ansträngningar som gjorts för att hålla nere utgifterna bör göra det möjligt för PMU att hålla sina åtaganden om att ge nettoresultatet (1,8 miljarder euro, reds.anm.) fullt ut till hästindustrin”, skriver man i rapporten.

ATG:s kvartalsrapport till och september presenteras nästa onsdag, den 25 oktober.