Fokustema
Ekipage
Läs senare

16 ekipage i Elitloppet 2018

Solvalla inför ekipage i Elitloppet 2018. En kusk – en häst är det nya mantrat. – Jag vill att 16 unika ekipage deltar i Elitloppet 2018, säger Solvallas nya sportchef Anders Malmrot.
Av
Ola Lernå
Björn Goop vann 2017 med Timoko och körde Timoko och Cruzado de la Noche i försöken. 2018 får han bara köra en häst. Foto Mia Törnberg
Björn Goop vann 2017 med Timoko och körde Timoko och Cruzado de la Noche i försöken. 2018 får han bara köra en häst. Foto Mia Törnberg

Tidigare har det varit omdiskuterat när samma kusk kört olika hästar för att sedan kunna välja i finalen, nu gäller det att ”samma kusk ska köra hästen i både försök och final”.
– Elitloppet blir tydligare i alla aspekter. För det första så ska hästarna delas upp i två försök och vi vill göra dessa så jämna och spännande som möjligt, det underlättas nu när samma kusk inte låser upp två olika hästar. För det andra kan man spela på Elitloppssegraren redan när startlistan släpps och då känns det rimligt att man ska veta vem som kör hästen i en eventuell final. Sist men inte minst blir det mycket roligare för alla Elitloppsfans att heja på ett unikt ekipage, säger Anders Malmrot.
Den nya regel innebär också att om en tränare kvalar/bjuds in med två hästar i Elitloppet som han önskar köra själv, inte längre har den möjligheten.
Här är regeländringen från Solvalla i sammanfattning:
* 16 olika hästar och 16 olika kuskar
* Samma kusk ska köra hästen i både försök och final
* Ägare, tränare, skötare och uppfödare kan fortfarande ha fler deltagare.

Fokustema
Hannelore Hanover
Läs senare

Ska bli mamma – missar Elitloppet?

USA:s bästa äldre travare ifjol kommer inte bara inleda en ny fas i sitt liv denna vår, utan hon ska också fortsätta att tävla. Hon ska betäckas med Southwind Frank, men hon kommer inte att bära sitt föl utan det blir en surrogatmamma.
Av
Claes Freidenvall
Är det kört för Hannelore Hanover i Elitloppet? Foto Lisa Photo
Är det kört för Hannelore Hanover i Elitloppet? Foto Lisa Photo

– Det här är något vi tänkt på och vi har pratat med några som gjort samma sak tidigare – Adam Bowden (Diamond Creek Farm), Ray Schnittker och några andra experter – och alla ansåg att vi skulle göra det, säger Mark Weaver till tidningen The Horseman & Fair World.

Mark Weaver är en av delägarna i Hannelore Hanover och berättar att processen kommer att ske på Nandi Farms hos veterinären Dr. Pete Sheerin.

– Antingen kan vi tävla vidare eller avla på henne eller så kan vi vara lite giriga och göra båda sakerna. Vi skulle gärna vilja ha ett föl efter henne, säger Weaver, och fortsätter:

– Det är en tuff sak att göra med ett sto som har potential att tjäna en miljon dollar och samtidigt bli mamma. Vi har valt Southwind Frank till henne och tror att det kan vara att bra val.

Snabbast i världen

Swan For All-dottern Hannelore Hanover hade ett fantastiskt fjolår då hon blev världshistoriens snabbate sto när hon vann på 1.08,0/1.609 meter och tjänade 1.152.356 dollar efter ha vunnit tio av 17 starter. Totalt har Hannelore Hanovers karriär givit 2.652.269 dollar.

Hannelore Hanover köptes för 32.000 dollar i Harrisburg som ettåring och hon är undan High Sobriety (e. Dream Vacation), 1.15,5*/$24.710. Mormor Absolute Martine (e. Royal Prestige) är helsyster med V Eight, 1.11,3/$422.967, Marla Bar (e. Malabar Man), 1.12,4*/$227.116, Bar None (e. Malabar Man), 1.12,2*/$219.611 och Cigar Bar (e. Lindy Lane), 1.11,3*/$198.095.

Mormors mor Martine Lobell (e. Joie de Vie) är i sin tur halvsyster med Hambletonian-, dubble Elitloppsvinnaren och flerfaldige världsrekordhållaren Mack Lobell (e. Mystic Park), 1.09,7*/$3.917.594.

Om detta påverkar en resa till Solvalla och Elitloppet återstår att se, men risken är nog stor att USA:s bästa äldre travare inte väljer att åka till Sverige i slutet av maj i år.

Fokustema
Elitloppsbiljett
Läs senare

”Drömmer om Readly Express”

Precis som de två senaste åren kommer vinnaren av Finlandia Ajo få en biljett till Elitloppet. Det gäller också Algot Scotts Minne på Åby 12 maj samt vinnaren i HKH Prins Daniels Lopp på Gävletravet 19 maj.
Av
Ola Lernå
Charly du Noyer är en av hästarna som kan vara aktuell för en Elitloppsbiljett – om han vinner Finlandia Ajo! Foto Mia Törnberg
Charly du Noyer är en av hästarna som kan vara aktuell för en Elitloppsbiljett – om han vinner Finlandia Ajo! Foto Mia Törnberg

Årets Finlandia Ajo körs den 6 maj, tre veckor före Elitloppet med 110.000 euro till vinnaren. Vermos sportchef Timo Mahlamäki hoppas på finbesök.
– Visst drömmer man. Bold Eagle är tyvärr omöjlig att få hit, men Charly du Noyer, Billie de Montfort och Belina Josselyn är hästar vi har tittat lite noggrannare på, säger Mahlamäki.
Det är inget klart med flyg från Frankrike till Finland, men enligt Mahlamäki finns det inom budget, men man vill avvakta vilka hästar man kan få innan man tar slutgiltigt beslut.
– Sedan drömmer vi självklart om Readly Express. Det finns ju flera finska kontakter kring hästen och det vore grymt om Timo Nurmos ville starta tre veckor före Elitloppet, säger Mahlamäki.
Under Finlandia Ajo-dagen arrangeras gemensamt V75-spel med Finland.

Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Bold Eagle aktuell trots allt

Bold Eagle kan trots allt komma till Elitloppet! Den nyheten avslöjas i en stor intervju med ägaren Pierre Pilarski i den franska internettidningen Province-Courses.
Av
Lars G Dahlgren
Bold Eagle vid fjolårets försöksseger på 1.08,4 i Elitloppet. Det kan bli en resa till Stockholm i maj igen, avslöjar glädjande nog huvudägaren Pierre PIlarski i en intervju i franska tidningen Province-Courses. Foto: Mia Törnberg, Sulkysport
Bold Eagle vid fjolårets försöksseger på 1.08,4 i Elitloppet. Det kan bli en resa till Stockholm i maj igen, avslöjar glädjande nog huvudägaren Pierre PIlarski i en intervju i franska tidningen Province-Courses. Foto: Mia Törnberg, Sulkysport

Beskedet efter Prix d’Amérique i söndags var tydligt från kretsen runt Bold Eagle: Han skulle inte matchas utomlands i år utan hålla sig till lopp inom Frankrikes gränser. Först Prix de France den 11 februari, sedan Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer (dit sannolikt även Readly Express går) 11 mars, därefter försvara fjolårstitlarna i Prix de l’Atlantique (21 april), Prix René Balliere (24 juni) och därefter Grand Prix de Wallonie i Mons (augusti; och okej då, några mil på andra sidan om belgiska gränsen, men inom bekvämt reseavstånd från tränaren Sébastien Guaratos gård i Normandie).

I den franska internet-tidningens Province-Courses onsdagsutgåva avslöjade dock huvudägaren Pierre Pilarski att även Elitloppet kan komma in i planen mellan Prix de l’Atlantique och Prix René Balliere.

– I söndags, när arrangörerna från Solvalla föreslog ett revanschmöte mellan Readly Express och Bold Eagle, behövde jag inte fundera, svaret på den frågan var nej. Det kommer att finnas andra tillfällen då dessa två championhästars vägar möts, säger Pilarski i intervjun i Province-Courses.

Men det betyder inte att en resa till Elitloppet, där Bold Eagle ifjol gjorde ett otroligt lopp då han vann försöket från dödens på 1.08,4 och sedan var fyra i finalen, är utesluten.

– Bold Eagle ska försöka försvara fjolårstiteln i Prix de l’Atlantique på Enghien. Blir vi inbjudna till Elitloppet efter det tar vi chansen en gång till. Vi utesluter inget gällande ambitionerna att denna undantagshäst ska skrivas in på många ställen i sportens historia, säger Pierre Pilarski.

Sport