Fokustema
Readly Express avelsinhopp
Läs senare

20 ston blev 60

Readly Express två veckor i avel i april överträffade förväntningarna. Planen var att han skulle betjäna ett 20-tal ston. Det blev det tredubbla!
Av
Lars G Dahlgren
Readly Express. Foto: Mia Törnberg.
Readly Express. Foto: Mia Törnberg.

– Det var en udda situation och vi visste inte hur det skulle fungera. Nu kan vi säga att det gick fantastiskt bra. Ja, det återstår ju att se om stona blivit dräktiga också, men det finns ingen anledning i nuläget att tro att det inte ska bli normalresultat, säger Menhammars stuterichef Johan Hellander.

Strax före påsk kom nyheten att Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express trots allt skulle stå i avel i år, efter att inriktningen tidigare varit enbart tävling under 2018. Eftersom tanken är att Readly Express ska försöka vinna Elitloppet kunde dock betäckningsarbetet inte inkräkta för mycket på träningen. Readly Express ägare Rolf Andersson stod under hård press från uppfödare om att trots allt låta hingsten betäcka i år, och det landade i en kompromiss:

Readly Express skulle stå till tjänst på Menhammar två veckor efter påsk och de ston han betäckte bara få denna enda chans, en brunst, på sig att bli dräktiga. Planen var att Readly Express skulle tappas på sperma sex gånger, måndag, onsdag och fredag, under de två veckorna närmast efter påsk.

– Vi gick ut med målsättningen 20 ston eftersom vi inte visste varken hur bra spermakvalitet Readly Express skulle ha när han kom hem från Frankrike eller hur tillgången på ston med bra brunster skulle vara. Det visade sig att det var överdådigt bra gällande båda sakerna. Så det blev runt 60 ston betäckta innan det var klart, säger Johan Hellander och fortsätter:

– Det känns som varenda uppfödare i Sverige som haft något sto som legat ”rätt i brunstcykeln” de här veckorna har velat använda Readly Express. Intresset har varit överväldigande och vi tog bokstavligt talat vara på varenda droppe hingsten lämnade. Tack vare ett fantastiskt bra jobb av alla som varit inblandade på olika stuterier blev det här udda upplägget över förväntan.

Hur många föl kan det då förväntas bli?

– Vi har börjat dräktighetskolla de ston som betäcktes först och det ser bra ut. Normalt utfall på dräktighet per brunst är runt 50 procent, och som spermakvaliteteten och mängden var finns ingen anledning att tro att Readly Express inte ska klara det. Ett utfall på 40-60 procents dräktighet skulle vara normalt.

Runt 30 Readly Express-föl blir det alltså i så fall födda 2019…inte så illa på ett tvåveckors avelsinhopp samtidigt som Elitloppsformen ska slipas…

”Större hysteri än med Nuncio”

 

Fokustema
Mot tävlingsbanan
Läs senare

Första banjobbet för Readly

Det blev inget Elitlopp för Readly Express, men snart är han på väg tillbaka i tävlingsselen. Idag gick han sitt första banjobb på Timo Nurmos träningscamp Jordanstorp.
Av
Claes Freidenvall
Readly Express. Foto Mia Törnberg
Readly Express. Foto Mia Törnberg

– Readly Express travade 1.24/2.500 meter och han kändes väldigt fin, berättar tränaren Timo Nurmos strax efter att han varit ute och luftat sin Ready Cash-son.

På tävlingsbanan har inte Readly Express visat sig sedan den imponerande segern i Prix d’Amérique i slutet av januari där Bold Eagle besegrades i en stenhård strid.

Nu är den stora frågan var comebacken sker…

– Hästen har tränats hela tiden samtidigt som han har verkat i aveln under våren. Inom några veckor startar Readly Express, säger Timo Nurmos, utan att avslöja var första framträdandet kommer att ske.

En sak är dock säker. Storloppsarrangörerna runt om i världen lär stå i kö!

Fokustema
Läs senare

Readly Express fick helbror

Readly Express och Caddie Lisieux fick en helbror i helgen, rapporteras från Frankrike.
Av
Lars G Dahlgren
På Haras du Mirel har Readly Express fått en helbror. Foto Haras du Mirel
På Haras du Mirel har Readly Express fått en helbror. Foto Haras du Mirel

Caddie Dream (e. Viking Kronos – Fatima Lavec) är uppstallad hos Anette Holmgrens Haras du Mirel i Normandie och har där fött såväl årets Prix d’Amérique-vinnare Readly Express som kulltoppsstoet Caddie Lisieux, båda med franska superavelshingsten Ready Cash som pappa.

Fakta

Caddie Dream

sto 13 år e. Viking Kronos – Fatima Lavec e. Sugarcane Hanover
39 st: 13–3–5
Rekord: 1.14,0m* – 1.11,8ak*
Insprunget: 2.951.717 kr
Uppfödare: O.Carlsson Ekonomi AB & AB Lavec
Ägare: Pellini Breeding AB Bromma

Caddie Dream är utnämnd till Elitsto.

Expandera

Även förra året fölade Caddie Dream med Ready Cash, en dotter som döpts till Fabulous Pellini, och i lördags var det dags igen. Hon fick då ett hingstföl efter Ready Cash, alltså en helbror till Readly Express och Caddie Lisieux.

På Haras du Mirel har Readly Express fått en helbror. Foto Haras du Mirel

– Caddie Dream går åter till Ready Cash, meddelar ägaren Kristian Pellvik.

Caddie Dream är också redan bokad till Ready Cash 2019.

 

Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Ingen Readly i Elitloppet

Timo Nurmos har bestämt sig. Det blir inget Elitlopp för årets Prix d’Amérique-vinnare Readly Express.
Av
Ola Lernå
Readly Express i måndagens backjobb på Jordanstorp. Idag kom beskedet att Prix d'Amérique-vinnaren står över Elitloppet. Foto Mia Törnberg
Readly Express i måndagens backjobb på Jordanstorp. Idag kom beskedet att Prix d'Amérique-vinnaren står över Elitloppet. Foto Mia Törnberg

– Redan när beslutet togs att han skulle verka i aveln i år visste vi att tiden skulle bli knapp. Det är två heat samma dag, jag vill gärna starta i Elitloppet, men det finns risk att hästen inte är redo, sade Timo Nurmos till Sulkysport i fredags.
Readly Express gick jobb i måndags på Jordanstorp och såg finfin ut, men något Elitlopp blir det alltså inte.
– Jag har varit medveten om att det funnits en risk för det här beskedet, men det är klart att det känns tråkigt nu när det är ett faktum. På söndag ska startlistan vara klar och jag har halva fältet kvar att bjuda in, så jag räknar med att göra klart med en ny häst under dagen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

De hästar som just nu är klara för Elitloppet 2018 är:

  • Uza Josselyn (Schweiz)
  • Bold Eagle (Frankrike)
  • Propulsion (Sverige)
  • Maori Time (Australien)
  • Ringostarr Treb (Italien)
  • Pastore Bob (Sverige)
  • Nadal Broline (Finland)
  • Volstead (Sverige)