Fokustema
Fabrice Souloy-kobolten
Läs senare

Livstid eller frikänd?

Ena sidan krävde livstids avstängning.
Den andra frikännande.
Fabrice Souloys positiva dopingprov avseende kobolt förra sommaren spänner över precis hela skalan vad gäller hur utgången kan bli. Från högsta tänkbara straff, till inget alls, och olika tänkbara avstängningar/böter däremellan.
Av
Lars G Dahlgren
Frhandlingarna om Fabrice Souloys positiva dopingfall för kobolt förra året ägde rum i Oslo veckan efter Elitloppet. Foto DNT
Frhandlingarna om Fabrice Souloys positiva dopingfall för kobolt förra året ägde rum i Oslo veckan efter Elitloppet. Foto DNT

Två dagars genomgång av dels de norska och svenska travförbundens talan gentemot Fabrice Solouy och dels vittnesmålen till den franske tränarens försvar i Oslo avrundades på onsdagseftermiddagen med att respektive sida pläderade inför det norska travförbundets DNT:s Domskommitté och Svensk Travsports Ansvarsnämnd.

Både DNT och ST:s företrädare, Nils Kiaer och Göran Wahlman, yrkade på att Fabrice Souloy ska dömas till reglementenas hårdaste straff, livstids avstängning, som förstahandsyrkande och för grov oaktsamhet som andrahandsyrkande.

det här är värre än Nils Enqvists fall

– Jag tycker det här är värre än Nils Enqvists fall med anabola steroider och han dömdes till 15 års avstängning. Det finns ingen annan tänkbar förklaring till de uppmätta analysvärdena än att Fabrice Souloy och hans veterinär i samråd har tillfört hästarna koboltsalter. Det här är doping från en av sportens största i de största loppen. Kommer ansvarsnämnden fram till att det är oaktsamhet yrkar vi på högsta påföljden enligt den paragrafen, ett års avstängning och en miljon kronor i böter, sade Göran Wahlman.

Vad gäller yrkandena om påföljd var DNT:s om livstidsavstängning väntad och aviserad sedan tidigare medan Svensk Travsport sparade sitt yrkande till slutpläderingen.

Håller Ranheims utsaga?

Central i DNT:s och ST:s talan är den norska professorn Birgit Ranheims vittnesutsaga att de funna nivåerna av koboltinnehåll i dopingproverna måste komma från tillförsel av koboltsalter och omöjligt kan härröra från kombinationen B-vitaminpreparatet Coenzile och forderstaten, vilket Fabrice Souloy anför. Därmed handlar det om medveten doping, hävdar ”åklagarsidan”.

Fabrice Souloys ombud, advokaten Staffan Uvabäck, ansåg dock att professor att Ranheims utsaga inte var värd någonting (”egna beräkningar från inofficiella siffror”) och även att analysresultaten skulle underkännas.

det är obehagligt att vår motpart kommer med prat om livstids avstängning när det inte finns den minsta bevisning som håller

– Jag mår ärligt talat dåligt och tycker det är obehagligt att vår motpart kommer med prat om livstids avstängning när det inte finns den minsta bevisning som håller för något sådant, det är ett mycket märkligt sätt att processa, sade Uvabäck som även dömde ut det anmälningsförbud som ST:s generalsekreterare Johan Lindberg utfärdade för Fabrice Souloy i september ifjol.

– Jag har begärt att få det styrelseprotokoll från ST där denna behörighet för generalsekreteraren beslutades, men inte fått något, så jag utgår från att det inte finns något protokollfört om det. Om domskommittén och ansvarsnämnden dömer Souloy till ansvar bör det därför ses som en förmildrande omständighet att Souloy genom ST varit felaktigt utestängd från att tävla sedan september, sade Uvabäck.

Han yrkade i första hand på frikännande eftersom han inte anser att analysresultaten är hållbara.

– ST och DNT har använt ett laboratorium som inte använt en korrekt analysmetod. Det är bara i Hong Kong det finns rätt ackreditering och analyscertifiering för detta, sade Staffan Uvabäck.

Om nämnderna finner att analysresultaten är hållbara blir det enligt Uvabäck en fråga om det strikta tränaransvaret, absolut inte vare sig medveten doping eller oaktsamhet.

– Det finns fyra tänkbara utgångar, frikännande, tränaransvaret, oaktsamhet och uppsåtlig doping. Det sista anser jag uteslutet. Landar nämnderna i tränaransvaret handlar det om bötespåföljd, sade Staffan Uvabäck.

Uvabäck argumenterade (givetvis) också emot påståendet att kobolttillförseln utsatt hästarna för fara och (kunnat) skada dem.

– Alla de fyra hästar som har lämnat de här proverna på har tävlat på allra högsta nivå och vunnit stora lopp både före och efter när proverna togs i maj-juni förra sommaren.

När domen kommer är oklart. Det är mycket material att värdera och gå igenom för domskommittén och ansvarsnämnden. Klart är dock att de båda instanserna samtidigt kommer att offentliggöra vad Fabrice Souloys (eventuella) påföljd blir.

Souloys kobolt upp till prövning

Mildare straff för Souloy?

Fokustema
Gävletravet
Läs senare

Demmers byter bana

Michael Demmers återvänder till sin gamla hemmabana Gävletravet efter ha tillhört Sundbyholmstravet i 13 år.
Av
Claes Freidenvall

På Gävletravet var Michael Demmers verksam mellan 1999-2004, men nu vänder han tillbaka till ”fadershuset”.

– Ja, det känns mer naturligt. Vi har 45 minuter närmare till Gävletravet än till Sundbyholm och jag känner att tränarrörelsen kan utvecklas mer. Det känns som om jag bättre möjligheter att jobba in nya hästägare”, säger Michael Demmers i ett pressutskick.

Idag finns det 13 hästar på Michael Demmers träningslista.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Stjärnstoets färgstarka hingstföl

2014 charmade Skellefteamatören Jessica Lindgren och hennes Bodbäckssiv trav-Sverige när paret vann Derbystoet i Östersund. I natt blev Bodbäckssiv mamma för första gången och Jessica smider spännande, nya planer för sin ”Sivan”.
Av
Mathias Hedlund
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren
Derbystovinnaren Bodbäckssiv har blivit mamma för första gången, till ett hingstföl med Tekno Odin som pappa. Foto Jessica Lindgren

Bodbäckssiv (e. Briskeby Philip) var tillsammans med sin tränare, Jessica Lindgren från Kåge utanför Skellefteå, ett oskiljbart och färgstarkt par på träningsbanan och rönte fina framgångar.

Som treåring vann Bodbäckssiv kval till Kriteriestoet och satte punkt för säsongen med seger i finalen av Norrlands Treåringselit. Fyraåringssäsongen bjöd på karriärens höjdpunkt; segern i Derbystoet i Östersund, värd 450.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, föl, derbystoet
Jessica Lindgren körde Bodbäckssiv till seger I Derbystoet 2014. Foto Tom Jönehag/Finish

Som äldre fortsatte Bodbäckssiv att tävla med framgång och vann som femåring finalen av Norrlands stoelit.

Blödning i gaffelbandet

Men när Jessica tog in sitt sto från hagen en februaridag 2017 var hon tjock i ett bakben. Veterinärbesöket gav dystra besked: gaffelbandsskada med stora blödningar och minst ett års läkning.

Jessica fattade beslutet att Bodbäckssiv skulle betäckas och stoet fick åka till Hudiksvall. Hingstvalet blev Tekno Odin.

– Efter ett tag lyste de gaffelbandet på henne där och sade att det inte alls var allvarligt. Att det skulle vara helt läkt inom tre månader, men då var Bodbäckssiv redan seminerad och dräktig, säger Jessica.

Istället för rehabilitering för tävling förra året fick kallblodsstoet hållas igång för mammarollen.

Fakta

Bodbäckssiv

Svartbrunt sto född 2010 e. Briskeby Philip-Bodbäckslisa e. Sjefen

Resultat: 48 st: 13–11–6

Rekord: 1.23,9m – 1.23,5ak

Intjänat: 1.316.300 kr

Uppfödare: Jan Åberg, Ersmark

Ägare: Jessica Lindgren och Magnus Carlsson

Tränare och körsven: Jessica Lindgren (a); Skellefteå

Kuriosa: Jessica Lindgren har kört Bodbäckssiv i hästens samtliga 48 starter.

Aktuell: Blev mamma i natt till ett hingstföl e. Tekno Odin

Senaste start: Trea i Boden 16 december 2016

Expandera

– Jag har kört henne hela tiden, ja ända till för två veckor sedan. Hon älskar att träna, tävla och röra på sig och hade blivit helt tokig om jag inte kört henne under tiden, säger Jessica.

”Allt var bara vitt”

Fölningen närmade sig och i natt var det alltså dags. Med tanke på faderns och moderns utseende såg Jessica framför sig en svart häst, eller fux, medvita ben och bläs. Ut kom…

– Första hoven var vit, okej tänkte jag. Den andra hoven också, och det var okej. Men sedan fortsatte det och allt var bara vitt. Jag ringde till min sambo som kom och utbrast: ”Va, det ser ut som en ko?!”, säger Jessica med ett skratt.

Hur mår mamma och hingstfölet idag?

– Allt verkar bra. Fölungen är pigg och kry och har ätit, säger Jessica.

Vill tillbaka till tävlingsbanan

För Bodbäckssiv väntar nu ett liv som mamma, men bara ett tag. Planen är att komma tillbaka till tävlingsbanan.

– Det är målsättningen, men först ska hon få vara mamma ett tag. Hon har nästan aldrig varit skadad under karriären förutom halsproblem ibland och benet ser bra ut, säger Jessica förhoppningsfullt.

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Svenskägda hästar i USA-kval

Det är inte bara Hannelore Hanover som är intressant bland kvalhästarna på Meadowlands imorgon utan det finns också några andra godbitar att hålla ögonen på och däribland Åke Svanstedts duo Lucky Ava och Plunge Blue Chip.
Av
Claes Freidenvall
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedt. Foto: Lisa Photo

Sistnämnda Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato), 1.10,3*/$404.690, hade ett strålande år ifjol, vann nio av tio starter och avslutade säsongen med fyra raka segrar. Hennes två mest värdefulla kom i finalen i Goldsmith Maid ($404.690) och Matron Stakes ($173.000). Åke Svanstedt äger stoet tillsammans med bland andra Tomas Andersson i Nossebro.

Han deläger också Lucky Ava (e. Lucky Chucky-Ava Marion), vilken inte var lika framgångsrikt men tog rekordet 1.12,2 och tjänade 203.569 dollar. Hennes finalvinst i New York Sire Stakes ($225.000) var hennes största triumf av de fem segrar hon tog på tio framträdanden.

Finalvinnare i New York Sire Stakes var också Åke Svanstedts Six Pack (e. Muscle Mass-Pleasing Lady), 1.12,0*/$198.642, och han går ut i ett annat kvallopp. Six Pack har också svenska delägare, varav några från Kalmartravets funktionärskår.

Han möter Jenny Melanders valack delägde All On Black (e. Swan For All-Right On Renee), 1.11,1*/201.750. Förra året startade han åtta gånger (6-1-1) och hans mest penningstinna seger togs i finalen i Indiana Sire Stakes ($220.000).

Vunnit kval i år

En annan av motståndarna är Jimmy Takters Maxus (e. Muscle Hill-Gerri’s Joy), 1.10,9*/$173.485, som ifjol vann en division av International Stallion Stake ($59.400) och slutade trea i finalen i William Wellwood Memorial efter Alarm Detector och stallkamraten You Know You Do.

Maxus ägs av Stall Zet och Christina Takter och hingsten gör sitt andra kvallopp för säsongen. För knappt en vecka sedan kvalvann han på Meadowlands på 1.12,7 efter snabba 1.07,6 sista 400 meterna.

Startlistorna till lördagens kval på Meadowlands hittar ni här!