Fokustema
Pokalåret
Läs senare

Alla oplacerade får startbidrag

Alla oplacerade hästar får 500 kronor i startbidrag. Det har Svensk Travsport beslutat. 23 miljoner kronor av pokalårspengarna nästa år viks till detta.
Av
Lars G Dahlgren
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Det finns en dom i Europadomstolen från Tjeckien som heter Bastova-domen och som är att likna vid fotbollens Bosman-dom. Det handlar om rätten att göra momsavdrag i samband med tävling med hästar. Om alla som varit med i ett lopp får någon form av ersättning blir det inget problem med detta, sade ST:s generalsekreterare Johan Lindberg när den sista delen av hur satsningarna i pokalårsutfallet på 180 miljoner kronor till travsportens aktiva nästa år ska fördelas presenterades på travmuséet i Årjäng.

Sedan tidigare var känt att storleksordningarna 50 miljoner kronor ska gå till varmblodiga treåringar, 25 miljoner kronor till V75-hästar, ytterligare 25 miljoner i lite olika potter till uppfödare, kallblodssporten, breda prisskalor och premiechansningspott. Kvar blev 77 miljoner som skulle riktas till det som kallas vardagstravet. Alltså ”allt annat” än V75 och V86, treåringsloppen och breddlopp.

Dessa 77 miljoner delas upp i två delar.

Fakta

Lägstanivåer nästa år

Lägst 40.000 kronor i förstapris: Solvalla.

Lägst 30.000 kronor i förstapris: Bergsåker, Jägersro, Åby

Lägst 25.000 kronor i förstapris: Axevalla, Boden, Bollnäs, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Halmstad, Kalmar, Mantorp, Romme, Umeå, Örebro, Östersund.

Lägst 20.000 kronor i förstapris 2018: Arvika, Dannero, Hagmyren, Hoting, Karlshamn, Lindesberg, Lycksele, Oviken, Rättvik, Skellefteå, Solänget, Tingsryd, Vaggeryd, Visby, Åmål, Årjäng.

Dessa prispenganivåer gäller ej de 116 breddloppsdagarna. Där är som tidigare förstaprisnivån 10.000 kronor.

Expandera

54 miljoner satsas på att etablera miniminivåer för prispengarna i vardagstravet. På säsongsbanorna kommer det att tävlas om lägst 20.000 kronor i förstapris i loppen. På åretruntbanorna handlar det om lägst 25.000 kronor till vinnarna, på Åby, Jägersro och Bergsåker om lägst 30.000 kronor och på nationalarenan Solvalla om lägst 40.000.

– Det blir alltså slut med lopp med 13.000, 15.000 och 17.000 och vad det nu kan vara, säger Johan Lindberg.

Ett lopp per tävlingsdag/kväll får dock skrivas ut med 10.000 kronor till vinnaren om banan så önskar. En viss reducering av tävlingstillfällen i den annalkande hästbristens spår kommer det också att bli, 150 lopp tas enligt osthyvelsprincipen bort ”här och där” vilket volymmässigt alltså kan sägas motsvara 15 tävlingsdagar.

Den andra delen av de 77 miljonerna utgörs av 23 miljoner kronor i ”startbidrag”. 500 kronor i bidrag per häst som genomför ett lopp räcker till 46.000 startande hästar – volymen starter 2016 var 98.000 och det handlar alltså om att dela ut pengar till de som slutar oplacerade.

Motiveringen till detta är alltså skattemässig – för att komma runt den så kallade ”Bostava-domen” gällande rätten att göra momsavdrag för tävlingshästägare där det fastslogs att för att man ska få göra avdrag för kostnader måste det också finnas någon form av intäkt.

– Vi har haft diskussioner med företrädare för Skatteverket om detta och i onsdags kväll blev det klart att gå den här linjen, säger Johan Lindberg.

 

Fokustema
Snabbast/vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Peter G dubblerade

Peter G Norman tog en dubbel som såväl tränare som kusk vid fredagens lunchtrav i Borlänge.
Av
Emil Persson

Banor som körde 23 februari

Boden (V64), Romme (lunch)

Fem snabbaste vinnarna

Scarlets Mirakel (e. Scarlet Knight) 1.14,7a/2.140 – Romme
Tränare & körsven: Peter G Norman.
Ägare: L Brolin Läkartjänst AB, Sundbyberg. Uppfödare: Malmgren Linda, Bålsta.

Carla d’Eronville (e. Scipion du Goutier) 1.16,4/2.160 – Romme
Tränare: Heikki Matias Koskela. Körsven: Jarno Koskela.
Ägare: Stall Haccapalle. Uppfödare: S.C.E.A.d’Eronville, Frankrike.

Simb Ransom (e. Pine Chip) 1.16,4/2.140 – Romme
Tränare: Leif Witasp. Körsven: Jorma Kontio.
Ägare & uppfödare: Lindh Ulrik & Ylva.

Impressive Zon (e. Andover Hall) 1.17,0/2.160 – Romme
Tränare: & körsven: Peter G Norman.
Ägare: Wernbloom Nina, m fl. Uppfödare: Ohlzon Torbjörn & Madelen.

Quarcia (e. Quarcio du Chene) 1.17,1/2.140 – Romme
Tränare: Roger Forslund. Körsven: Claes Eskilsson.
Ägare & uppfödare: Forslund Roger, Björbo.

Högsta förstaprisen

50.000 kronor

Quarcia (e. Quarcio du Chene) 1.17,1/2.140 – Romme
Tränare: Roger Forslund. Körsven: Claes Eskilsson.
Ägare & uppfödare: Forslund Roger, Björbo.

35.000 kronor

So Gå Imponera (e. Make it Happen) 1.17,4/2.160 – Boden
Tränare & körsven: Mats Bucht.
Ägare & uppfödare: Sollunda Gård AB, Örnsköldsvik.

Raz Mackenzie (e. Love You) 1.17,4a/2.640 – Boden
Tränare & körsven: Roger Nilsson.
Ägare: Nilsson Roger & Ingela. Uppfödare: Travtränare Bo Falsig AB & Johansson H.

Snabbaste vinnare och högsta förstapris, kallblod

50.000 kronor

Myr Faksen (e. Åsajerven) 1.26,4/2.180 – Boden
Tränare: Tone Merete Pettersen. Kusk: Hanna Olofsson.
Ägare: Pettersen Tone & Ertzaas Börre, Norge. Uppfödare: Guttormsen Rune & Tone Fauske.

Flest segrar (kusk/ryttare): Peter G Norman, Jaako Alamäki – 2 segrarr.
Flest segrar (tränare): Peter G Norman – 2 segrar.
Flest segrar (avelshingst): Make It Happen – 2 segrar, där bakom hade 17 olika avelshingstar segrande avkommor. Bland dem fanns Quarcio du Chene som hade sin första segrande avkomma när Quarcia vann ST-loppet på Romme.

Autogiro
150 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Sulkysport både som pappers- och e-tidning
Beställ
Fokustema
Årets Häst-galan
Läs senare

Alla vinnare på Hästgalan

Det var 62:a gången som Årets Häst utsågs i Sverige (Earl Bulwark var den förste 1958).
Timo Nurmos kunde som tränare le åt sin första adept som hedrades: Readly Express var obesegrad under 2017 och kommer ligga väl framme även 2018; det är ju blott tre veckor sedan han vann Prix d’Amérique!
Av
Ola Lernå
Grattis till Readly Express - Årets Häst 2017! Saknas på bilden gör skötaren Inga Perk som just nu är vid Utah Beach tillsammans med Readly. Foto Mia Törnberg
Grattis till Readly Express - Årets Häst 2017! Saknas på bilden gör skötaren Inga Perk som just nu är vid Utah Beach tillsammans med Readly. Foto Mia Törnberg

På Stockholm Water Front hölls Årets Häst-galan med mängder av pristagare. Årets Häst röstades fram av journalisterna (50 procent) och allmänheten (50 procent). Övriga Årets-titlar röstades fram av medlemmar i Svenska Hästsportjournalisters Klubb.
Nedan hittar ni samtliga vinnare:

 

Vet du inte hur du slipar den kan du aldrig få fram en diamantAnnamaria Öberg hyllade Gunnar Melander efter att Månprinsen A.M. blivit Årets Kallblod

 

Årets Häst: Readly Express (Timo Nurmos)
Årets Tvååring: Global Welcome (Svante Båth)
Årets Treåring: Villiam (Timo Nurmos)
Årets Fyraåring: Cyber Lane (Johan Untersteiner)
Årets Äldre: Readly Express (Timo Nurmos)

”Det är lättare att byta ägare än att byta skötare”Underbart kaxiga skötaren Moa Thörngren efter att Global Welcome blivit Årets Tvååring på frågan om skötarens betydelse

Årets Sto: Cash Crowe (Petri Puro)
Årets Kallblod: Månprinsen A.M. (Gunnar Melander)
Årets Tränare: Johan Untersteiner
Årets Kusk: Christoffer Eriksson
Årets Komet: Nicklas Westerholm

Jag har jävligt dåligt minne numeraLars Åberg, uppfödare till Cyber Lane om när han insåg att Cyber Lane var en kanon

Jim Fricks Pris: Mattias Djuse
Helen Anns Pris: Matilda Persson
Stig H: Skötarstipendium: Hanna Edvinsson och Malin Bohman Friberg
Svensk Travsports Montépris: Sofia Adolfsson
Travets hedersambassadör: Torbjörn Jansson
Årets Uppfödarbragd: Lars Åberg

Fokustema
Prix de Joinville Le Pont
Läs senare

Viking Blue överlägsen på Rivieran

Segervane Viking Blue kom till start I Cagnes-sur-Mer med två raka segrar, men hade haft en negativ period på hemmabanan.
Efter fyra raka "CSM-förluster" gick det åter vägen då han plockade hem fredagens storlopp Prix de Joinville Le Pont (€85.000).
Av
Emil Persson
Viking Blue vann Prix de Joinville Le Pont i Cagnes-sur-Mer. Nioåringen tog därmed sin femte Grupp III-triumf. Foto: Equidia
Viking Blue vann Prix de Joinville Le Pont i Cagnes-sur-Mer. Nioåringen tog därmed sin femte Grupp III-triumf. Foto: Equidia

Den nioårige valacken var med på noterna direkt i lag med sin tränare Yannick Alain Briand. Prodigious-sonen övertog ledningen av svenskfödde Zonguldak (e. Love You) efter 400 meter och då det dröjde en kilometer innan Brissac (e. Ni Ho Ped d’Ombree) sällskapade på utsidan efter att hängt i tredjespår hade Briand noll procents planer på att släppa ifrån sig taktpinnen.

Tvärtom så ökade han ut på slutvarvet och när farten var som allra högst i slutkurvan började Brissac sacka efter så pass att han slutligen galopperade in mot upploppet.

Istället var det Uniflosa Bella (e. Jag de Bellouet) som tog upp jakten, men det tioåriga stoet kom aldrig närmare vinnaren än en halv längd. En marginal som kan uppfattas som knapp, men som i själva verket var hur säker som helst.

Segertiden skrevs till 1.14,0/2.925 meter och förstapriset var 38.250 euro. Därmed har Viking Blue tjänat 717.048 euro utan att vinna något Gruppp I- eller Grupp II-lopp.

Däremot kunde han nu räkna hem sitt femte Grupp III-lopp efter att tidigare segrat i Prix de La Marne (€110.000), Prix Constant Hervieu (€105.000) samt – vid två tillfällen – Prix du Forez (€105.000).

Beau Gamin (e. Quinoa de Gers) spurtade in till tredjeplatsen via fjärde invändigt, Adelie (e. Ganymede) blev fyra och Vulcain de Vandel (e. Jag de Bellouet) slutade femma.

Zonguldak fick se sig akterseglad som åtta och blev utan prispengar liksom svenskfödde Limoncelli (e. Super Photo Kosmos) vilken galopperade i starten.