Fokustema
Pokalåret
Läs senare

Alla oplacerade får startbidrag

Alla oplacerade hästar får 500 kronor i startbidrag. Det har Svensk Travsport beslutat. 23 miljoner kronor av pokalårspengarna nästa år viks till detta.
Av
Lars G Dahlgren
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Det finns en dom i Europadomstolen från Tjeckien som heter Bastova-domen och som är att likna vid fotbollens Bosman-dom. Det handlar om rätten att göra momsavdrag i samband med tävling med hästar. Om alla som varit med i ett lopp får någon form av ersättning blir det inget problem med detta, sade ST:s generalsekreterare Johan Lindberg när den sista delen av hur satsningarna i pokalårsutfallet på 180 miljoner kronor till travsportens aktiva nästa år ska fördelas presenterades på travmuséet i Årjäng.

Sedan tidigare var känt att storleksordningarna 50 miljoner kronor ska gå till varmblodiga treåringar, 25 miljoner kronor till V75-hästar, ytterligare 25 miljoner i lite olika potter till uppfödare, kallblodssporten, breda prisskalor och premiechansningspott. Kvar blev 77 miljoner som skulle riktas till det som kallas vardagstravet. Alltså ”allt annat” än V75 och V86, treåringsloppen och breddlopp.

Dessa 77 miljoner delas upp i två delar.

Fakta

Lägstanivåer nästa år

Lägst 40.000 kronor i förstapris: Solvalla.

Lägst 30.000 kronor i förstapris: Bergsåker, Jägersro, Åby

Lägst 25.000 kronor i förstapris: Axevalla, Boden, Bollnäs, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Halmstad, Kalmar, Mantorp, Romme, Umeå, Örebro, Östersund.

Lägst 20.000 kronor i förstapris 2018: Arvika, Dannero, Hagmyren, Hoting, Karlshamn, Lindesberg, Lycksele, Oviken, Rättvik, Skellefteå, Solänget, Tingsryd, Vaggeryd, Visby, Åmål, Årjäng.

Dessa prispenganivåer gäller ej de 116 breddloppsdagarna. Där är som tidigare förstaprisnivån 10.000 kronor.

Expandera

54 miljoner satsas på att etablera miniminivåer för prispengarna i vardagstravet. På säsongsbanorna kommer det att tävlas om lägst 20.000 kronor i förstapris i loppen. På åretruntbanorna handlar det om lägst 25.000 kronor till vinnarna, på Åby, Jägersro och Bergsåker om lägst 30.000 kronor och på nationalarenan Solvalla om lägst 40.000.

– Det blir alltså slut med lopp med 13.000, 15.000 och 17.000 och vad det nu kan vara, säger Johan Lindberg.

Ett lopp per tävlingsdag/kväll får dock skrivas ut med 10.000 kronor till vinnaren om banan så önskar. En viss reducering av tävlingstillfällen i den annalkande hästbristens spår kommer det också att bli, 150 lopp tas enligt osthyvelsprincipen bort ”här och där” vilket volymmässigt alltså kan sägas motsvara 15 tävlingsdagar.

Den andra delen av de 77 miljonerna utgörs av 23 miljoner kronor i ”startbidrag”. 500 kronor i bidrag per häst som genomför ett lopp räcker till 46.000 startande hästar – volymen starter 2016 var 98.000 och det handlar alltså om att dela ut pengar till de som slutar oplacerade.

Motiveringen till detta är alltså skattemässig – för att komma runt den så kallade ”Bostava-domen” gällande rätten att göra momsavdrag för tävlingshästägare där det fastslogs att för att man ska få göra avdrag för kostnader måste det också finnas någon form av intäkt.

– Vi har haft diskussioner med företrädare för Skatteverket om detta och i onsdags kväll blev det klart att gå den här linjen, säger Johan Lindberg.

 

Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Maori Time i 1.14-jobb

UPPLANDS VÄSBY. Stig H Johansson testade den australiensiska Elitloppsdeltagaren klockan 07.00 i morse på Stora Alby och han lämnade över Maori Time med ett leende på läpparna till tränaren Brent Lilley.
Av
Claes Freidenvall
Maori Time efter avslutat träningsjobb på Stora Alby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Maori Time efter avslutat träningsjobb på Stora Alby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Maori Time har en väldigt vägvinnande aktion. Hon är den typen av häst som man inte märker hur fort hon springer. Det brukar vara ett gott tecken, säger Stig H Johansson.

När Stig H Johansson tittade på sin klocka visade den 1.14,0 över 1.600 meter.

– Och då fanns det lite krafter kvar. Maori Time är en fin häst, men det är förstås omöjligt för mig att svara hur hon kommer hävda sig i Elitloppet på söndag, sade Stig H Johansson efter ha suttit upp bakom Maori Time för första gången sedan hon anlände till hans träningscamp i helgen.

Två sekunder långsammare

Stig H Johanssons rundbana på Stora Alby är drygt två sekunder långsammare än Solvalla och Maori Times tid motsvarar alltså en 1.12-tid jämfört med Solvalla.

– Tiden är bra, men det är inget banrekord utan det har Victory Tilly. På rak arm kommer jag inte ihåg hur fort han sprang, fortsätter Stig H Johansson.

Aktionen flöt bra för Maori Time, men hon hade lite problem med sin spydervagn.

– Hon behöver en bredare typ till söndag. Stig H tyckte att hon slog i lite vagnen, säger Brent Lilley, som inspekterade Maori Time från ”pubilkplats”.

”Det verkade också Stig H vara”

Brent Lilley var också glad vad han såg sitt sto uträtta i morgonens träningsjobb.

– Jag är nöjd och det verkade också Stig H Johansson vara. Eller hur? säger Lilley.

Brent Lilley och Stig H Johansson, Sulkysport, Travsport
Brent Lilley och Stig H Johansson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under veckan blir det ytterligare två jobb – onsdag och fredag – och däremellan ska Maori Time joggas.

– Resan från Australien gjorde att hon tappade en hel del kilon, men hon har återhämtat sig väldigt bra och så här långt är jag är väldigt nöjd med henne, fortsätter Lilley.

Stannar i Sverige?

Några personer följde Maori Times jobb den här underbara sommarmorgonen på Stora Alby och bland annat fanns hästens ägare Fred Crews på plats. Han kunde berätta att det kan bli en fortsättning för Maori Time i Sverige efter Elitloppet.

– På måndag ska jag, Brent och Stig H sätta oss ner och tala om framtiden för Maori Time. Jag vill höra Stig H:s åsikt om Maori Time. Om han tycker att vi ska vara kvar och tävla med henne i Sverige, eller om vi ska åka hem till Australien. Jag kan alldeles för lite om travsporten i Sverige för att ha en klar uppfattning om den och jag tycker det är bättre att lämna över det i händerna på en expert, säger Fred Crews, och fortsätter:

Fred Crews är ägare till Maori Times, Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fred Crews är ägare till Maori Times. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Just nu är jag öppen för alla förslag. Om det vill sig väl kanske Maori Time kan vara kvar och tävla här en säsong till, eller så tar vi henne tillbaka för avel. Det finns många duktiga avelshingstar att välja på och i Australien har vi tillgång till bland andra Father Patrick, Sebastian K, Trixton och i år kommer också What the Hill från USA. Jag kan säga så mycket, att jag föder inte upp hästar för att sälja, utan jag behåller dem själv.

Fokustema
Chester, USA
Läs senare

Marion Marauder efter vilda västern-tempo

Det var rena rama vilda västern-tempot när Marion Marauder årsdebuterade idag på Harrah's Philadelphia i Chester idag och vann på 1.09,7/1.609 meter sedan sista quartern inte gått snabbare än 1.14,1...
Av
Claes Freidenvall
Marion Marauder vann sin årsdebut idag på tusenmetersbanan Harrah's Philadelphia. Foto: Lisa Photo
Marion Marauder vann sin årsdebut idag på tusenmetersbanan Harrah's Philadelphia. Foto: Lisa Photo

Opulent Yankee var snabbast ut och tog hand om ledningen i mitten av första sväng och kom upp till 400 meter på ruskiga 1.04,6! Kort efteråt övertog Fearless Man kommandot, medan Scott Zeron kunde krypa ner i tredje inner med Marion Marauder.

Tempot var fortsatt högt med Fearless Man i täten och 800 meter passerades på 1.07,4 och på sista långsidan pressade utvändige Crazy Wow stenhårt på ledaren, medan Scott Zeron hade plockat ut Marion Marauder i andra utvändigt.

Crazy Wow tog över kommandot 600 kvar, men i mitten av sista sväng gick Marion Marauder till täten och för första 1.200 meterna visade klockan 1.08,3! Inne på upploppet tröt krafterna för Marion Marauder, men han höll undan med 1,5 längd i sin årsdebut för Melady’s Monet (e. Revenue), vilken noterade 1.09,8. Opulent Yankee (e. Muscles Yankee) slutade trea på 1.10,1 och samma tid noterade Jimmy Takter-tränade Lagerfeld (e. Yankee Glide) som fyra.

Muscle Hill-sonen Marion Marauder – Triple Crown-vinnare som treåring – har hunnit bli fem år. I slutet av förra året fanns Elitloppet med i planeringen, men dåliga träningsförhållanden gjorde att årsdebuten fick skjutas upp.

Dagens triumf var värd 15.000 dollar och Marion Marauder (u. Spellbound Hanover) har sprungit in drygt 2,5 miljoner dollar under sin karriär.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Infinitif-son etta i spanska Kriteriet

Den 85:e upplagan av spanska kriteriet Gran Premi Nacional (€100.000) avgjordes idag på Son Pardo på Mallorca och det slutade med seger för Fiblo de Font och Joan Bauza på 1.17,1a/2.150 meter. Belöningen var 46.000 euro och tränar gör Ruth Orfila Calafat.
Av
Claes Freidenvall
Fiblo de Font vann det Gran Premio Nacional idag. Foto: Ala Balears
Fiblo de Font vann det Gran Premio Nacional idag. Foto: Ala Balears

Fiblo de Font (e. Infinitif-Quibala Street) satte in attacken innan slutsvängen och fick slag på ledaren och favoriten Fortunato Dream (e. Love You), vilken noterade 1.17,3 som tvåa för Antoni Frontera. Tredjeplatsen gick till vinnarhålets Fantastic Bs (e. Repeat Love) på 1.17,7. För Menhammar-uppfödningen Futur de Ladil (e. From Above) blev det en sjätteplats på 1.18,2 och 3.200 euro..

Modern är fransyska och Quibala Street (e. Ganymede-Jarmyn Street e. Coktail Jet) tog rekordet 1.15,7l och tjänade 38.490 euro under sin karriär. Förutom Fiblo de Font har hon lämnat Estelada de Font (e. Orateur), 1.13,6l/€155.860, som slutade trea i franska Stokriteriet Criterium des Pouliches ifjol och nådde samma placering i Gran Premi Nacional.

Elitloppskusk slog till

Elitloppsaktuelle Rudolf Haller vann tyska storloppet Walter Heitmann-Memorial (€25.000) för tre- och fyraåringar i Hamburg idag med Hector di Quattro (e. Quite Easy-Lucy di Quattro).

Favoritspelade Hector di Quattro  landade på 1.15,4a/2.140 meter och hade gott om luft ner till tvåan Highyield Draviet (e. Marco di Jesolo), vilken noterade 1.15,9.

För fyraårige Hector di Quattro var det första segern och innan starten idag hade han bara tjänat 2.770 euro. Triumfen gav 12.500 euro i utbyte. Arnold Mollema tränar och Rudolf Haller gjorde sitt första inhopp bakom hingsten.

Ostartade modern Lucy di Quattro (e. Toss Out) har tidigare lämnat Emma di Quattro (e. Ganymede), 1.12,9/€69.968. Själv är Lucy di Quattro halvsyster med Golddigger (e. Enjoy Lavec), 1.12,5/€60.950.

Deras gemensamma mor Pia Victory (e. Diamond Way), 1.17,6/€3.886, är helsyster med storstjärnan Pablo As, 1.11,0/€652.079, som vann tre Breeders Crown-titlar i Tyskland, men också Gold-Pokal, Gran Premio Tino Triossi och slutade tvåa i Gran Premio Orsi Mangelli.