Fokustema
Pokalåret
Läs senare

Alla oplacerade får startbidrag

Alla oplacerade hästar får 500 kronor i startbidrag. Det har Svensk Travsport beslutat. 23 miljoner kronor av pokalårspengarna nästa år viks till detta.
Av
Lars G Dahlgren
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Det finns en dom i Europadomstolen från Tjeckien som heter Bastova-domen och som är att likna vid fotbollens Bosman-dom. Det handlar om rätten att göra momsavdrag i samband med tävling med hästar. Om alla som varit med i ett lopp får någon form av ersättning blir det inget problem med detta, sade ST:s generalsekreterare Johan Lindberg när den sista delen av hur satsningarna i pokalårsutfallet på 180 miljoner kronor till travsportens aktiva nästa år ska fördelas presenterades på travmuséet i Årjäng.

Sedan tidigare var känt att storleksordningarna 50 miljoner kronor ska gå till varmblodiga treåringar, 25 miljoner kronor till V75-hästar, ytterligare 25 miljoner i lite olika potter till uppfödare, kallblodssporten, breda prisskalor och premiechansningspott. Kvar blev 77 miljoner som skulle riktas till det som kallas vardagstravet. Alltså ”allt annat” än V75 och V86, treåringsloppen och breddlopp.

Dessa 77 miljoner delas upp i två delar.

Fakta

Lägstanivåer nästa år

Lägst 40.000 kronor i förstapris: Solvalla.

Lägst 30.000 kronor i förstapris: Bergsåker, Jägersro, Åby

Lägst 25.000 kronor i förstapris: Axevalla, Boden, Bollnäs, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Halmstad, Kalmar, Mantorp, Romme, Umeå, Örebro, Östersund.

Lägst 20.000 kronor i förstapris 2018: Arvika, Dannero, Hagmyren, Hoting, Karlshamn, Lindesberg, Lycksele, Oviken, Rättvik, Skellefteå, Solänget, Tingsryd, Vaggeryd, Visby, Åmål, Årjäng.

Dessa prispenganivåer gäller ej de 116 breddloppsdagarna. Där är som tidigare förstaprisnivån 10.000 kronor.

Expandera

54 miljoner satsas på att etablera miniminivåer för prispengarna i vardagstravet. På säsongsbanorna kommer det att tävlas om lägst 20.000 kronor i förstapris i loppen. På åretruntbanorna handlar det om lägst 25.000 kronor till vinnarna, på Åby, Jägersro och Bergsåker om lägst 30.000 kronor och på nationalarenan Solvalla om lägst 40.000.

– Det blir alltså slut med lopp med 13.000, 15.000 och 17.000 och vad det nu kan vara, säger Johan Lindberg.

Ett lopp per tävlingsdag/kväll får dock skrivas ut med 10.000 kronor till vinnaren om banan så önskar. En viss reducering av tävlingstillfällen i den annalkande hästbristens spår kommer det också att bli, 150 lopp tas enligt osthyvelsprincipen bort ”här och där” vilket volymmässigt alltså kan sägas motsvara 15 tävlingsdagar.

Den andra delen av de 77 miljonerna utgörs av 23 miljoner kronor i ”startbidrag”. 500 kronor i bidrag per häst som genomför ett lopp räcker till 46.000 startande hästar – volymen starter 2016 var 98.000 och det handlar alltså om att dela ut pengar till de som slutar oplacerade.

Motiveringen till detta är alltså skattemässig – för att komma runt den så kallade ”Bostava-domen” gällande rätten att göra momsavdrag för tävlingshästägare där det fastslogs att för att man ska få göra avdrag för kostnader måste det också finnas någon form av intäkt.

– Vi har haft diskussioner med företrädare för Skatteverket om detta och i onsdags kväll blev det klart att gå den här linjen, säger Johan Lindberg.

 

Fokustema
Auktion
Läs senare

Atlantas syster såldes för 127.000 dollar

Hon kostade 67.000 dollar som ettåring ifjol, men efter att hennes storasyster Atlanta vunnit Hambletonian Stakes nyligen var det inte så konstigt att priset blev högre när Columbia auktionerades ut idag på ongait.com av sin ägare W.J. Donovan.
Av
Claes Freidenvall
Atlanta och Scott Zeron vid finalsegern i Hambletonian Stakes ($1.000.000) på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Atlanta och Scott Zeron vid finalsegern i Hambletonian Stakes ($1.000.000) på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Priset blev 127.000 dollar och köpare till Columbia (e. Muscle Massive-Hemi Blue Chip) var världens ledande travarstuteri Hanover Shoe Farms.

Columbia som är – precis som Hambletonian-segrarinnan Atlanta – uppfödd av Stefan ”Order by Stable” Balazsi har tränats av Ron Burke och det tvååriga stoet har gjort två starter (0-0-0), tjänat 1.600 dollar och som snabbast travat 1.14,6.

Atlanta (e. Chapter Seven), 1.08,7*/$838.309, är Hemi Blue Chips första avkomma och efter Columbia har hon också ett årsföl (sto) efter Muscle Hill. Ostartade Cantab Hall-dottern Hemi Blue Chip är halvsyster med bland andra Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2*/$1.214.044, Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127 och Dupree (e. Andover Hall), 1.10,2ak/1.879.410 kr.

Den sistnämnde tränades tidigare av Stefan Melander, men finns numera hos Jeppe Juel i Danmark.

ACL Stuteri sålde

ACL Stuteri sålde några hästar på nätauktionen. Bäst betalt – 30.500 dollar – fick ACL för tvåårige valacken Zazu Ås (e. Lionhunter-Marabou Ås),1.12,8*/$13.750, medan prislapparna för de treåriga valackerna Tropical Splash Ås (e. Dejarmbro-Tropical Breeze Ås),1.12,0/$27.225, och High Definition Ås (e. Dejarmbro-High Musclemass), 1.12,6/$30.635, var 22.000 respektive 15.200 dollar.

Alla resultaten från hittar ni här.

Fokustema
The Showdown
Läs senare

Kalkonlopp går i graven

Kalkonloppet ”The Showdown” går i graven innan det har körts. Svensk Travsport skriver på sin hemsida att loppet inte kommer köras i år.
Av
Claes Freidenvall
Vilket lopp, vilket upplopp! Sida vid sida upploppet ner. Propulsion och Readly Express. ”The Showdown” har redan körts i år – på Åby: Foto Sidmakarn
Vilket lopp, vilket upplopp! Sida vid sida upploppet ner. Propulsion och Readly Express. ”The Showdown” har redan körts i år – på Åby: Foto Sidmakarn

– Våra ambitioner med The Showdown var stora, kanske för stora. Vi underskattade projektets komplexitet. Det var svårare att få till det här loppet än vi trott, helt enkelt. Att ställa in känns därför som rätt beslut, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport till travsport.se

”The Showdown” skulle vara ett möte mellan två hästar med en totalprissumma på 2,5 miljoner och med ett förstapris på två miljoner kronor.

– Det är klart det är tråkigt att inte kunna bjuda vår publik på det här spännande nya loppet. Samtidigt har vi förståelse för beslutet. För Solvallas del väljer vi att istället fokusera på de fantastiska tävlingsdagar vi kommer att ha i samband med Kriteriet, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

Vad som händer med de utlovade 2,5 miljonerna i prispengar är inte avgjort ännu, utan det slutliga beslutet tas vid nästa styrelsemöte i Svensk Travsport.

Solvalla och ST viker ner sig

Kortslutning i hjärnkontoret

Fokustema
Frankrike
Läs senare

PMU ska spara 318 miljoner

I en intervju i Paris-Turf berättar PMU:s nye vd Cyril Linette att det franska spelbolaget ska spara cirka 318 miljoner i år. Spelet på hästar – travare och galoppörer – visar hittills en nedgång med 2,7 procent under 2018.
Av
Claes Freidenvall
Ekonomin i fransk hästsport hårdnar och nu tvingas spelbolaget PMU att dra ner på bolagets kostnadsmassa. Foto Mia Törnberg
Ekonomin i fransk hästsport hårdnar och nu tvingas spelbolaget PMU att dra ner på bolagets kostnadsmassa. Foto Mia Törnberg

– Det har varit ett lyxliv i organisationen alldeles för länge och vi måste anpassa oss till dagens situation och morgondagens utmaningar, deklarerar Cyril Linette till dagliga franska travtidningen Paris-Turf.

Paris-Turfs framsida den 11 juli.

Spelbolaget PMU:s verkställande direktör Cyril Linette har en bakgrund från franska tv-kanalen Canal Plus och de senaste tre åren har han varit chef för den franska sporttidningen L’Equipe.

Cyril Linette ska slimma PMU:s organisation med 30 miljoner euro i år och det motsvarar närmare 320 miljoner svenska kronor.

Spelbolaget drabbas

Trav- och galoppsportens prispengar har hållits uppe de senaste åren i Frankrike tack vare att franska travförbundet stoppat in ”gamla pengar”, men istället för att tvingas sänka prispengarna i loppen när spelet minskar börjar hästsporten med sina sparåtgärder i rätt ände, det vill säga med spelbolaget PMU.

Sportens aktörer, alltså ägare, uppfödare, tränare och aktiva ska inte drabbas i första hand, utan det är spelbolaget som får ta ”smällen” först, vilket förstås är en självklarhet i ett land där HÄSTEN – och inte spelbolaget – är i centrum!