Fokustema
Pokalåret
Läs senare

Alla oplacerade får startbidrag

Alla oplacerade hästar får 500 kronor i startbidrag. Det har Svensk Travsport beslutat. 23 miljoner kronor av pokalårspengarna nästa år viks till detta.
Av
Lars G Dahlgren
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Det finns en dom i Europadomstolen från Tjeckien som heter Bastova-domen och som är att likna vid fotbollens Bosman-dom. Det handlar om rätten att göra momsavdrag i samband med tävling med hästar. Om alla som varit med i ett lopp får någon form av ersättning blir det inget problem med detta, sade ST:s generalsekreterare Johan Lindberg när den sista delen av hur satsningarna i pokalårsutfallet på 180 miljoner kronor till travsportens aktiva nästa år ska fördelas presenterades på travmuséet i Årjäng.

Sedan tidigare var känt att storleksordningarna 50 miljoner kronor ska gå till varmblodiga treåringar, 25 miljoner kronor till V75-hästar, ytterligare 25 miljoner i lite olika potter till uppfödare, kallblodssporten, breda prisskalor och premiechansningspott. Kvar blev 77 miljoner som skulle riktas till det som kallas vardagstravet. Alltså ”allt annat” än V75 och V86, treåringsloppen och breddlopp.

Dessa 77 miljoner delas upp i två delar.

Fakta

Lägstanivåer nästa år

Lägst 40.000 kronor i förstapris: Solvalla.

Lägst 30.000 kronor i förstapris: Bergsåker, Jägersro, Åby

Lägst 25.000 kronor i förstapris: Axevalla, Boden, Bollnäs, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Halmstad, Kalmar, Mantorp, Romme, Umeå, Örebro, Östersund.

Lägst 20.000 kronor i förstapris 2018: Arvika, Dannero, Hagmyren, Hoting, Karlshamn, Lindesberg, Lycksele, Oviken, Rättvik, Skellefteå, Solänget, Tingsryd, Vaggeryd, Visby, Åmål, Årjäng.

Dessa prispenganivåer gäller ej de 116 breddloppsdagarna. Där är som tidigare förstaprisnivån 10.000 kronor.

Expandera

54 miljoner satsas på att etablera miniminivåer för prispengarna i vardagstravet. På säsongsbanorna kommer det att tävlas om lägst 20.000 kronor i förstapris i loppen. På åretruntbanorna handlar det om lägst 25.000 kronor till vinnarna, på Åby, Jägersro och Bergsåker om lägst 30.000 kronor och på nationalarenan Solvalla om lägst 40.000.

– Det blir alltså slut med lopp med 13.000, 15.000 och 17.000 och vad det nu kan vara, säger Johan Lindberg.

Ett lopp per tävlingsdag/kväll får dock skrivas ut med 10.000 kronor till vinnaren om banan så önskar. En viss reducering av tävlingstillfällen i den annalkande hästbristens spår kommer det också att bli, 150 lopp tas enligt osthyvelsprincipen bort ”här och där” vilket volymmässigt alltså kan sägas motsvara 15 tävlingsdagar.

Den andra delen av de 77 miljonerna utgörs av 23 miljoner kronor i ”startbidrag”. 500 kronor i bidrag per häst som genomför ett lopp räcker till 46.000 startande hästar – volymen starter 2016 var 98.000 och det handlar alltså om att dela ut pengar till de som slutar oplacerade.

Motiveringen till detta är alltså skattemässig – för att komma runt den så kallade ”Bostava-domen” gällande rätten att göra momsavdrag för tävlingshästägare där det fastslogs att för att man ska få göra avdrag för kostnader måste det också finnas någon form av intäkt.

– Vi har haft diskussioner med företrädare för Skatteverket om detta och i onsdags kväll blev det klart att gå den här linjen, säger Johan Lindberg.

 

Fokustema
Tyskland
Läs senare

Breeders Crown-tvåa dopad

Josef Franzls Queen For A Day tävlade med otillåtet medel i kroppen på Mariendorf-banan i Berlin den 23 september i finalen i Breeders Crown (€29.000) för treåriga ston och A-provet visade förekomst av Gabapentin.
Av
Claes Freidenvall

För nätsidan Trab-Tipp har ansvarige tränaren Josef Franzl uttalat sig idag:

– Jag vet till 100 procent att Queen For A Day inte givits något av någon från vårt stall och medlet hade jag aldrig hört talas om tidigare. Efteråt har jag gjort egen efterforskning och det är ett humanläkemedel som används av epileptiker. Vad jag däremot vet är att vår veterinär Dr. Stihl behandlade stoet den 26 juni och inte någon gång efter det datumet.

Josef Franzl fortsätter:

– För mig är det viktigt att betona, och inte minst för min familj vilken är viktigare än något annat här i världen, att jag svär mig fri från att ha gjort något förbjudet.

Queen For A Day (e. Make It Happen-Chicolina) slutade tvåa i det aktuella loppet – Breeders Crown-final för treåriga ston – på nya rekordtiden 1.14,5a/1.900 meter. Loppet vanns av Avalon Mists på 1.14,3. Andraplatsen var värd 5.800 euro och det går alltså ägarna Stall Germania miste om.

Fotnot: enligt Fass tillhör Gabapentin Actavis en grupp läkemedel som används för att behandla epilepsi och perifer neuropatisk smärta (långvarig smärta som orsakats av nervskada).

Breeders Crown-vinnare dopad

Fokustema
Startlistor 24-28 oktober
Läs senare

24-28 okt: Från V86 till Breeders-semifinaler

Det bjuds på finfin travsport till helgen. På lördag bjuder Jägersro på V75 med anrika C.L. Müllers Memorial, där bland annat Propulsion startar. På söndag körs semifinalerna i Breeders Crown på Solvalla med de främsta tre- och fyraåringarna.
Av
Sulkysport
Perfect Spirit har en tuff utmaning i BC-semifinalen på söndag. Från spår elva ska han ta upp jakten på bland annat Very Kronos som startar från spår fem.
Foto Jeannie Karlsson
Perfect Spirit har en tuff utmaning i BC-semifinalen på söndag. Från spår elva ska han ta upp jakten på bland annat Very Kronos som startar från spår fem. Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor och vissa utländska, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.
Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 till söndagens Breeders Crown-semifinaler på Solvalla.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Solvalla (18.15) och Åby (18.27) med delad V86-omgång
Torsdag: Mantorp (12.20), Gävle V64 (18.20), Örebro (18.30)
Fredag: Bergsåker V65 (12.45), Kalmar V64 (18.20), Umåker (18.25), Romme (18.30)
Lördag: Jägersro V75 med C.L. Müllers Memorial (14.45), Färjestad V65 (18.30)
Söndag: Solvalla med Breeders Crown-semifinaler (12.45)

 

Fokustema
Championat
Läs senare

Thomas Jonsson först över miljonen

Thomas Jonsson blev förste tränare som körde in över en miljon kronor under en säsong på Visbytravet. När 2018 summerades efter måndagens lunchtrav kunde Kalmartränaren konstatera att han via 24 segrar fått ihop 1.160.100 kronor.
Av
Lars G Dahlgren
Thomas Jonsson, tränarchampion på Visbyytravet fem år i följd och i år med över miljonen kronor inkört. Foto: Hanold/ALN


Thomas Jonsson
Thomas Jonsson, tränarchampion på Visbyytravet fem år i följd och i år med över miljonen kronor inkört. Foto: Hanold/ALN Thomas Jonsson

Under finaldagen vann Thomas Jonsson-tränade Isi Band (e. Prodigious – Nuestra Ganadora) fyraåringsfinalen med 75.000 kronor i förstapris. Det handlade om en spetsseger med Kim Eriksson vid tömmarna på 1.13,5a/2.120 meter.

Fakta

Klara kuskchampions i Sverige 2018

Visby: Claes Sjöström 31 segrar
Dannero: Ulf Ohlsson 15
Hagmyren: Ulf Ohlsson 13
Årjäng: Carl Johan Jepson 13
Lindesberg: Jorma Kontio 11
Åmål: Carl Johan Jepson 11
Solänget: Rikard N Skoglund 9
Lycksele: John Östman 6
Tingsryd: Kevin Oscarsson 6
Vaggeryd: Carl Johan Jepson 6
Arvika: Niclas Benzon (a) 5
Hoting: Ove A Lindqvist 5
Oviken: Rikard N Skoglund 4
Karlshamn: Fredrik Persson 4

Expandera

Thomas Jonsson tog femte raka tränarchampionatet på Skrubbs och satte alltså samtidigt nytt rekord för inkört under en säsong där. Han straffade fjolårssiffran 811.100 kronor.

Claes Sjöström försvarade sitt Visbychampionat från ifjol som kusk (blev champion också 2004, 2010, 2013 och 2016) och kom i år upp i 31 segrar, efter att Claes tagit tre segrar finaldagen.

Treåringsfinalen med 50.000 kronor i förstapris vanns av Ove (e. Pastor Stephen – Brilliant Pearl), tränad av Hans Karlsson och körd av Petter Karlsson, på banrekordet 1.15,2/1.620 meter.

Visbytravet har i år kört 18 tävlingsdagar varav tre med breddlopp.

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Sport