Fokustema
Vincennes
Läs senare

Angle of Attack bäst av svenskar

Hela åtta svenskfödda travare mönstrades i Prix de Brionne (€45.000) på Vincennes, men det hjälpte föga mot Calou Renardiere, vilken svepte till spets 550 kvar och vann ohotad för Eric Raffin före duktigt spurtande Angle of Attack.
Av
Claes Freidenvall

Calou Renardiere (e. Let’s Go Along-Rosee Renardiere) stod bokförd för tre raka nollor, men stod i en klass för sig och den sjuårige valacken landade på 1.12,7/2.700 meter.

Dominik Locqueneux fick fritt spelrum med Robert Berghs Angle of Attack (e. Scarlet Knight) vid upploppets början och spurtade starkt till andraplatsen på 1.12,8. För den prestationen belönades han med 11.250 euro och det var första starten på fransk mark för Angle of Attack.

Björn Goop hade tre hästar till start och bäst gick det för Goops egen styrning Tellmeastory (e. Zola Boko), som slutade femma på 1.13,2 efter ha fått fritt mellan hästar mitt på upploppet.

Fokustema
Premiär
Läs senare

”Väldigt roligt att vara igång med Åbymässan”

MÖLNDAL. Den 30 april 2017 påbörjades rivandet av Åbys gamla inomhusläktare för att göra plats för Åby Arena.
Under föregående vecka var det äntligen dags för Åbymässan att öppna portarna för första gången då fackmässan Trend & Form ägde rum.
– Vi möttes av väldigt positiv respons från såväl arrangören som utställarna, säger Kristina Wärmare, COO på Åbymässan.
Av
Emil Persson
Åby Arena är samlingsnamnet för såväl Åbytravet som Åbymässan. I förra veckan var det premiär för den första mässan. Foto Malin Albinsson/MVA foto
Åby Arena är samlingsnamnet för såväl Åbytravet som Åbymässan. I förra veckan var det premiär för den första mässan. Foto Malin Albinsson/MVA foto
Åbymässan och hotellet ligger vägg i vägg. Foto: Åbymässan

Ur det som så länge mest liknat en byggarbetsplats till höger om Åbys huvudentré har det vuxit fram två mastodontbyggnader. Hotellet är ännu inte helt färdiginrett, men det är däremot Åbymässan som streckar sig från huvudentrén hela vägen bort mot kurvan efter mål.
Under tre dagar i föregående vecka var det dags för dess premiärmässa Trend & Form vilket lockade runt 1.500 personer.
– Det var en fackmässa, business to business helt enkelt dit folk kom för att handla till sina butiker och ingen publik mässa. Vi har jobbat emot den här starten en längre tid och det var väldigt roligt att vara igång, säger Wärmare.

Vad fick ni för respons?
– Mycket positivt. Dels för lokalerna i stort som är nya, moderna och väldigt fräscha, men även för det geografiska läget. Man tar sig enkelt till oss via såväl E6:an som söderleden vilket ju är två transportleder som transporterar mycket folk. Vi hamnar utanför stadskärnan dit det kan vara besvärligt att ta sig, men ändå inte så pass långt ifrån att det blir ett problem. Vi är sju minuter från Göteborgs stadskärna och 25 minuter från Landvetter och kan enkelt leda hit människor från flera olika platser. Dessutom är det enkelt att parkera.

Under fredagen stod man därtill som värd för ytterligare ett arrangemang där Åbymässan tog emot 600 middagsgäster.
– På många mässor finns bara ett lastintag vilket gör att logistisken blir omständig. Här har vi två lastintag vilket gör att vi kan nyttja hela anläggningen omlott på ett sätt som gör att det flyter på väldigt fint.

Trend & Form var den första mässan som arrangerades i Åbymässan. Foto Malin Albinsson/MVA foto

Matmässa

Den första publika mässan på Åbymässan sker den 1-3 mars.
– Den heter Passion för mat och är precis som det låter en matmässa för den matintresserade. Den har gått elva år i Eriksbergshallen tidigare och varit populär så där räknar vi med 10.000-11.000 besökare över dagarna tre. Därefter har vi Villa och trädsgårdsmässor i april som är helt nya mässor så där är det lite svårare att räkna med besöksantalet, men vi tror de kommer bli välbesökta.

Comic Con-mässan arrangeras den 11-12 maj, samtidigt som det är V75-tävlingar på Åby. Foto: comiccongoteborg.se

Den 11-12 maj är det sedan dags för hela Åby Arenas stora elddop. Lördagen den 11 maj arrangerar Åbytravet nämligen V75-tävlingar med finaler i Kunga- samt Drottningens Pokalen. Samma helg kommer mässan Comic Con äga rum i Åbymässan.
– Då får hela arenan ett riktigt test. Det är en populärkulturmässa som vänder sig till en yngre publik. Det blir en mindre mässa här än den som tidigare varit i Kista, men att det kommer bli välbesökt likväl är vi övertygade om. Faktum är att vi sålde 500 biljetter bara den första timmen efter att vi offentliggjort att mässan skulle hållas.

Faktum är att vi sålde 500 biljetter bara den första timmen

Framåt höstkanten gör även hästarna entré i Åbymässan. Ja, om det nu inte hinner bli något ytterligare inbokat dessförinnan. Fredagen den 11 oktober är det premiär för Sweden International Yearling Sale & Mixed Sale.
– Det är inte fler hästrelaterade aktiviteter inbokade i mässan i nuläget, men det kommer garanterat bli fler vad det lider, säger Kristina Wärmare.

Travet då? Jo, nog fick även Åbytravet en viss skjuts av mässan. Under onsdagskvällens V86-tävlingar åt och drack ett 30-tal utställare i Restaurang Pegasus.
Gäster som näppeligen hade besökt Åby om det inte vore för just mässan.

Fakta

ÅBYMÄSSANS KALENDER

29 januari: VA Tour

1-3 mars: Passion för Mat
21-22 mars: Bygg Göteborg
27-28 mars: Elektronikmässan
27-28 mars: Advanced Engineering

5-7 april: Stora Villamässan
5-7 april: Vår Trädgård

11-12 maj: Comic Con

4-5 september: Public Spaces
4-5 september: Fastighetsmässan
4-5 september: Säkerhet 2019
11-12 september: Fastfood & Cafe
11-12 september: Resturangexpo

1 oktober: Tulldagen
8-9 oktober: Blob – Fackmässan för barn- och babybranschen
9-10 oktober: Personal & Chef

Expandera
Fokustema
Travunionen U.E.T.
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Marjaana Alaviuhkola blir ny U.E.T.-ordförande?

Marjaana Alaviuhkola kandiderar till att ersätta schweizaren Jean-Pierre Kratzer som ordförande i europeiska travunionen U.E.T, vid generalförsamlingen i Paris om två veckor.
– Kratzer har suttit ordförande i två perioder. Det handlar om naturlig succession, säger Marjaana Alaviuhkola.
Av
Lars G Dahlgren
Marjaana Alaviuhkola föreslås av de nordiska länderna att ta över ordförandeklubban i travunionen U,E.T. Foto: ALN.
Marjaana Alaviuhkola föreslås av de nordiska länderna att ta över ordförandeklubban i travunionen U,E.T. Foto: ALN.

Travunionen U.E.T. bildades 1973 och mestadels har antingen någon från Frankrike eller Sverige varit ordförande. För åtta år sedan valdes dock en representant för ett ”litet” travförbund, Schweiz, till ordförande, Jean-Pierre Kratzer, och man kan säga att han suttit på ett starkt franskt mandat.

Nu är dock Svensk Travsports sedan i våras nya ordförande, Marjaana Alaviuhkola, föreslagen att ersätta Kratzer. De nordiska länderna i U.E.T. har gått samman i en gemensam kandidatur för Alaviuhkola. Hon vet ännu inte om hon kommer att ställas mot någon motkandidat. Ordföranden väljs på fyra år.

– Det visar sig den närmaste tiden i så fall om det finns någon mer kandidat föreslagen, generalförsamlingen är ju om två veckor, säger Marjaana Alaviuhkola och fortsätter:

– Bäst är förstås om en ordförande väljs i enighet. Det blir lättare för denne då, när ordföranden känner att denne har bred förankring och stöd bakom bakom sig.

Travunionen U.E.T. beskrivs ibland som en tandlös tiger, och det stämmer så tillvida att organisationen – där nyligen avlidne Åke isberg var en av nyckelpersonerna vid bildandet 1973 – inte har någon beslutsmakt över sina medlemmar.

– U.E.T. kan bara rekommendera medlemsländerna saker och ting, till exempel harmoniseringar av reglementen, men varje medlemsland beslutar specifikt om det ska följa U.E.T:s rekommendationer.

Hon tycker samtidigt att organisationen har en viktig funktion i den europeiska travsporten.

– Ja, det är en viktig plattform, ettt viktigt forum, att lyfta gemensamma saker i. Travsporten i alla länder går till exempel bakåt, det är problem med minskande antal aktiva och hästägare och publik och svårigheter med ekonomin samtidigt som enormt mycket händer på spelmarknaden, vilken ju är av mycket stor betydelse för sportens finansiering. Det är viktigt att diskutera sådant tillsammans och dra lärdomar av varandra.

– En annan viktig sak är det rent tävlingstekniska och den jätteviktiga hästvälfärdsfrågan. Ta Fabrice Souloys långa avstängning för positiva dopingprov som han dömdes till av de norska och svenska förbunden som exempel. Den avstängningen gäller nu även i Frankrike, Souloy har inte fått tillbaka sin licens. Det är helt klart så att det stora arbete som norrmännen, inte minst genom generalsekreteraren Svein Morten Buer, har lagt ner inom U.E.T, på att poängtera hur viktigt det är att ett straff som är dömt i ett land också ska gälla i de andra medlemsländerna, har påverkat.

U.E.T. har också hand om vissa storlopp: Trotting Masters, vars final förra året kördes i Östersund, insatsloppet Grand Prix de l’ U.E.T. samt de europeiska championloppen för treåringar, femåringar och ston samt kusk-EM och lärlings-EM.

Anledningen till att Marjaana Alaviuhkola nu av de fyra nordiska medlemsländerna i U.E.T., Sverige, Norge, Danmark och Finland, föreslås ersätta Jean-Pierre Kratzer som ordförande har dock inget med missnöje med något eller någon att göra,

– Nej, det är en fråga om naturlig succession. I U.E.T. har det oftast också varit så att ordförandeskapet skiftat mellan ”kontinenten” och ”norden”, just med tanken att det ska vara balans och rotation, säger Marjaana Alaviuhkola.

 

Fokustema
Den nya spelvärlden
Läs senare

10.000 har stängt av sig efter bara en vecka

Så många som 10.000 personer har på en vecka stängt av sig från spel om pengar på den från årsskiftet nya sajten spelpaus.se. Avstängningen gäller i princip alla typer av spel om pengar som finns – utom trisslotter.
Av
Lars G Dahlgren

När den nya spellagen trädde i kraft vid årsskiftet lanserade Spelinspektionen, som tidigare hette Lotteriinspektionen, samtidigt sajten Spelpaus.se, ett centralt självavstängningsregister. Alla som vill har där möjlighet att på en enda plats stänga av sig från spel hos samtliga spelbolag som innehar svensk licens.

Fakta

Fakta spelpaus.se

På sajten spelpaus.se kan man stänga av sig från spel om pengar. I och med det får den som stänger av sig heller ingen direktmarknadsföring om spel.

Dessa spel omfattas: Nätkasino, vadhållning, värdeautomater (Vegas), datorsimulerat automatspel, bingo och lotterier online samt Casino Cosmopol. Avstängning gäller även spelombud/butik och travbana.

Det går alltså inte att till exempel stänga sv sig från casino, inkluderande ATG:s nyöppnade sådana, och fortsätta spela på ATG:s travspel. Den som stänger av sig är avstängd från ”allt”, utom till exempel trisslotter. Triss fick nämligen dispens av Spelinspektionen gällande att behöva köpas ”registrerat”.

En avstängning går inte att ångra, ändra eller avsluta i förtid.

Avstängningen gäller alla licenserade spelbolag i Sverige med registrerat spel.

Det finns fyra olika avstängningstider att välja mellan: en månad, tre månader, sex månader och tills vidare vilket är liktydigt med minst ett år.

Expandera

En vecka efter lanseringen konstaterar myndigheten att 10.000 personer anmält sig på Spelpaus.se. Den stora majoriteten har valt att stänga av sig tills vidare.

Att så många som 10.000 spelare stängt av sig efter bara en vecka tyder på att det funnits – och finns – en stor mängd människor som tycker sig ha så stora problem att kontrollera sitt spelande att de välkomnar att det finns ett nytt bra verktyg för att bryta sina spelvanor. Det visar också att det i den gamla lagstiftningen inte fanns några egentliga ambitioner från vare sig kontrollmyndighet eller spelbolag, reglerade som monopolbolag (ATG/Svenska Spel) eller de som verkat från utländsk bas, att hjälpa människor som hamnar i osunda spelvanor.

– Spelmissbruk är ett utbrett samhällsproblem, så det är positivt att så många hittar den nya tjänsten och använder den som ett verktyg för att avhålla sig från spel och slippa riktad reklam från spelbolagen, säger Spelinspektionens kommunikationschef Anders Sims i ett pressmeddelande.

Det finns enligt pressmeddelandet flera orsaker till den stora tillströmningen till Spelpaus.se. Exempelvis påverkar engagemanget från personer som är öppna med sitt spelberoende.

– Vi kan se, inte minst i sociala medier, att dessa personer välkomnar Spelpaus.se och driver på för att de som har problem eller befinner sig i riskzonen ska spärra sig från spel, säger Anders Sims.

Ett krav för att spelbolagen på den svenska marknaden ska få använda sin licens är att de är anslutna till Spelpaus.se. Alla bolag måste kontrollera mot registret innan de låter sina kunder spela. Under den första veckan har myndigheten tyvärr upptäckt brister på det området. Det finns licensierade spelbolag som inte har en aktiv anslutning gentemot Spelpaus.se, vilket betyder att avstängda spelare haft möjlighet att spela hos dessa bolag även efter att de stängt av sig.

Spelinspektionen ska nu omedelbart agera för att få in även dessa bolag i ”spelpaus-fållan”.

Källa: pressmeddelande från Spelinspektionen.