Fokustema
Legolas.bet
Läs senare

”ATG försvarar sina värden”

– Legolas.bet är den första konkreta utmanaren gällande vadhållning på hästar som ATG har fått. Därför är det inte konstigt om ATG agerar för att försvara sina värden.
Av
Lars G Dahlgren
Hans Ljungkvis. Foto Pressbild
Hans Ljungkvis. Foto Pressbild

Det säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist, även ledamot i ATG:s styrelse, med anledning av att ATG nu ämnar agera juridiskt gentemot det nya spelbolaget Legolas.bet. Ett bolag som Ljungkvist så sent som i höstas förhandlade om samarbete med.

– Det finns två sidor av myntet och att den här situationen uppstått beror på det orimliga i nuvarande reglering av spelmarknaden. ATG agerar med väldigt hög skatt på nettot, tvångströja när det gäller marknadsföring och produktutveckling om man jämför med Maltabolagen. Det här visar behovet av att få en ny spelreglering som bygger på licenssystem på plats snabbt, säger Ljungkvist.

I förra veckan blev han på ett styrelsemöte i ATG informerad av vd:n Hasse Skarplöth om att ATG skulle vidta åtgärder gällande en varumärkesfråga gentemot Legolas.bet.

– Det är där vi är nu. Det är på den operativa ledningsnivån åtgärderna inletts. Om det senare lyfts upp till att gå till rättslig prövning blir det i så fall en styrelsebeslutsfråga. Där är vi inte ännu, poängterar Hans Ljungkvist.

Men vad tycker du om att ATG startar rättsliga åtgärder mot ett bolag som du förhandlade om samarbete med i höstas?

– Det är två olika saker. Det var ST som förhandlade med Legolas.bet då, ATG var inte alls inblandat. Det gällde samarbeten som ligger efter 2019, när vi förhoppningsvis har ett nytt licenssystem för spelmarknaden på plats. Det var synd att mötena med Legolas.bet inte resulterade i något, det rann ut i sanden av kommersiella skäl, säger Hans Ljungkvist och fortsätter:

– Det handlade till exempel om att väga vad säg 500 miljoner kronor i omsättning för Legolas.bet och 30 procents avkastning för svensk hästsport på det skulle kunna få för negativa konsekvenser för ATG:s omsättning, värde och eventuell förlust av kompetens.

Det var synd att mötena med Legolas.bet inte resulterade i något, det rann ut i sanden av kommersiella skäl

Att ATG nu kommit att betrakta Legolas.bet som ett direkt hot mot hästsportens eget spelbolag tycker inte Hans Ljungkvist är något konstigt.

– Det har tidigare inte funnits något annat spelbolag som så direkt fokuserar på det som är ATG:s område, vadhållning på hästar. Därför är det naturligt att ATG väldigt noga bevakar vad som händer och sker runt Legolas.bet. Även om Legolas.bet har som uttalad verksamhetsidé att verka för svensk travsports bästa är det fortfarande ur ATG:s synvinkel så att Legolas.bet avser att direkt utmana på det som är ATG:s marknad.

Legolas.bet avser att direkt utmana på det som är ATG:s marknad

– Vi pratar ju om nuläget, inte om hur det ser ut efter den förväntade omregleringen 2019. ATG sitter med tvångströja på det sätt jag sade tidigare och kan under 2017 möta en konkurrent som har helt andra och friare marknadsvillkor, och som kan påverka ATG:s intäktsförmåga, kompetensnivå och värde negativt. Att ATG vill agera mot Legolas.bet är naturligt om man ser det ur företagsmässig synvinkel, avslutar Hans Ljungkvist.

Fokustema
Startlistor 17-21 november
Läs senare

17-21 nov: Startlistor från lördag till onsdag

På tisdag kan vi se fram emot ett fint kallblodslopp på Solvalla med bland annat Polara, Lome Brage, Tand Kraft och Månprinsen A.M. Innan V65-spelet gör dessutom Twister Bi debut för Timo Nurmos.
Av
Sulkysport
På tisdag gör Månprinsen A.M. sin första start på Solvalla sedan Elitkampen 2017 i ett högklassigt lopp. Sevärt!
Foto: Jeannie Karlsson
På tisdag gör Månprinsen A.M. sin första start på Solvalla sedan Elitkampen 2017 i ett högklassigt lopp. Sevärt! Foto: Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från lördagens tävlingar till V86 på Solvalla och Jägersro.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Umåker (11.10), Bjerke V75 (14.45), Örebro (18.55)
Söndag: Färjestad GS75 (12.10)
Måndag: Halmstad (12.20), Eskilstuna V64 (18.20), Romme (18.30)
Tisdag: Gävle (12.20), Solvalla V65 (18.15), Östersund (18.30)
Onsdag: Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång

Fokustema
Startlistor 14-18 november
Läs senare

14-18 nov: Startlistor till tolv banor

V75 flyttar på lördag till vårt grannland Norge och tävlingarna avgörs på Bjerke travbana i Oslo. Här får du startlistorna till de loppen samt ytterligare elva banor.
Av
Sulkysport
Göran Antonsen och Lionel var senast tvåa i VM-loppet. På lördag lär han bli V75-favorit på Bjerke.
Foto Jeannie Karlsson
Göran Antonsen och Lionel var senast tvåa i VM-loppet. På lördag lär han bli V75-favorit på Bjerke. Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 till söndagens GS75-tävlingarna på Färjestad.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Onsdag: Solvalla (18.15) och Bergsåker (18.27) med delad V86-omgång
Torsdag: Bollnäs (12.20), Åby V64 (18.20), Boden (18.30)
Fredag: Axevalla V65 (12.45), Romme V64 (18.20), Kalmar (18.30)
Lördag: Umåker (11.10), Bjerke V75 (14.45), Örebro (18.30)
Söndag: Färjestad med GS75 (12.45)

Fokustema
V75
Läs senare

Håll en tumme för ponny-systemen!

På sidan fyra i onsdagens tidning uppmärksammade vi att Svante Båth har farit land och rike runt under hösten för att hålla föredrag. Pengarna från föredragen har han lagt på hög, men i helgen ska de aktiveras!
Här hittar du systemen!
Av
Mathias Hedlund
Svante Båth har skänkt ersättningen han fått från föredrag under hösten till ponnyverksamhet på Solvalla och Umåker. I helgen aktiveras pengarna – på V75! Foto Mia Törnberg
Svante Båth har skänkt ersättningen han fått från föredrag under hösten till ponnyverksamhet på Solvalla och Umåker. I helgen aktiveras pengarna – på V75! Foto Mia Törnberg

– Jag brukar skänka ersättningen från sådana här uppdrag till banans ponnytravklubb, den här gången ville jag sätta lite spets på det. Så Solvallas ponnytravklubb har fått 13.000 kronor att omsätta till helgens jackpotomgång på V75 i Eskilstuna. Umåker har 5.000 kronor. Hela den eventuella vinsten går förstås till banans ponnytrav, sade Svante Båth till Sulkysport.
På Solvalla har sportchef Anders Malmrot knåpat ihop systemet till lördagens jackpot-omgång, medan valet på Umåker till slut föll på Mattias Spante – till vardags spelexpert på just Solvalla!
Hur mycket som ramlar i respektive banas ponnytravskista vet vi inte förrän under morgondagen, men systemen är klara och ni hittar dem här med Umåkers överst:

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, jackpot, travskola, ponnytrav, ponny
Umåkers V75-system
trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, jackpot, travskola, ponnytrav, ponny
Solvallas V75-system