Fokustema
Legolas.bet
Läs senare

”ATG försvarar sina värden”

– Legolas.bet är den första konkreta utmanaren gällande vadhållning på hästar som ATG har fått. Därför är det inte konstigt om ATG agerar för att försvara sina värden.
Av
Lars G Dahlgren
Hans Ljungkvis. Foto Pressbild
Hans Ljungkvis. Foto Pressbild

Det säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist, även ledamot i ATG:s styrelse, med anledning av att ATG nu ämnar agera juridiskt gentemot det nya spelbolaget Legolas.bet. Ett bolag som Ljungkvist så sent som i höstas förhandlade om samarbete med.

– Det finns två sidor av myntet och att den här situationen uppstått beror på det orimliga i nuvarande reglering av spelmarknaden. ATG agerar med väldigt hög skatt på nettot, tvångströja när det gäller marknadsföring och produktutveckling om man jämför med Maltabolagen. Det här visar behovet av att få en ny spelreglering som bygger på licenssystem på plats snabbt, säger Ljungkvist.

I förra veckan blev han på ett styrelsemöte i ATG informerad av vd:n Hasse Skarplöth om att ATG skulle vidta åtgärder gällande en varumärkesfråga gentemot Legolas.bet.

– Det är där vi är nu. Det är på den operativa ledningsnivån åtgärderna inletts. Om det senare lyfts upp till att gå till rättslig prövning blir det i så fall en styrelsebeslutsfråga. Där är vi inte ännu, poängterar Hans Ljungkvist.

Men vad tycker du om att ATG startar rättsliga åtgärder mot ett bolag som du förhandlade om samarbete med i höstas?

– Det är två olika saker. Det var ST som förhandlade med Legolas.bet då, ATG var inte alls inblandat. Det gällde samarbeten som ligger efter 2019, när vi förhoppningsvis har ett nytt licenssystem för spelmarknaden på plats. Det var synd att mötena med Legolas.bet inte resulterade i något, det rann ut i sanden av kommersiella skäl, säger Hans Ljungkvist och fortsätter:

– Det handlade till exempel om att väga vad säg 500 miljoner kronor i omsättning för Legolas.bet och 30 procents avkastning för svensk hästsport på det skulle kunna få för negativa konsekvenser för ATG:s omsättning, värde och eventuell förlust av kompetens.

Det var synd att mötena med Legolas.bet inte resulterade i något, det rann ut i sanden av kommersiella skäl

Att ATG nu kommit att betrakta Legolas.bet som ett direkt hot mot hästsportens eget spelbolag tycker inte Hans Ljungkvist är något konstigt.

– Det har tidigare inte funnits något annat spelbolag som så direkt fokuserar på det som är ATG:s område, vadhållning på hästar. Därför är det naturligt att ATG väldigt noga bevakar vad som händer och sker runt Legolas.bet. Även om Legolas.bet har som uttalad verksamhetsidé att verka för svensk travsports bästa är det fortfarande ur ATG:s synvinkel så att Legolas.bet avser att direkt utmana på det som är ATG:s marknad.

Legolas.bet avser att direkt utmana på det som är ATG:s marknad

– Vi pratar ju om nuläget, inte om hur det ser ut efter den förväntade omregleringen 2019. ATG sitter med tvångströja på det sätt jag sade tidigare och kan under 2017 möta en konkurrent som har helt andra och friare marknadsvillkor, och som kan påverka ATG:s intäktsförmåga, kompetensnivå och värde negativt. Att ATG vill agera mot Legolas.bet är naturligt om man ser det ur företagsmässig synvinkel, avslutar Hans Ljungkvist.

Fokustema
”Hålla ihop familjen”
Läs senare

Hörnberg: ”Kommer absolut behålla avtalen”

Svensk Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg ger sin syn på kritiken från Solvallas Jörgen Forsberg.
– Vi kommer absolut att behålla avtalen mellan Svensk Travsport och banorna gällande spelbolagen, säger Ulf Hörnberg.
Av
Ola Lernå
ST:s tillförordnade vd Ulf Hörnberg kommer behålla avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen. Foto ALN
ST:s tillförordnade vd Ulf Hörnberg kommer behålla avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen. Foto ALN

Jörgen Forsberg kritiserade hårt att Svensk Travsports (ST) dotterbolag TR Media fått ingå avtal med Svenska Spel, samtidigt som landets travbanor har ”tvingats” till ett avtal där de inte får förhandla med något spelbolag över huvudtaget.
– Det är en begränsad tid som avtalet mellan TR Media (Travronden) och Svenska Spel gäller och ST har styrelsemöte den 8 februari då jag på nytt kommer lyfta frågan. Vi släppte på det här med förutsättningen att ett avtal med Svenska Spel skulle skrivas på, säger Ulf Hörnberg.
Men vad är egentligen skillnaden mellan Travronden och en travbana i just den här frågan?
– Det är två helt skilda typer av avtal och förutsättningar. TR utför en begränsad tjänst, när det gäller banorna är det oerhört viktigt att vi håller ihop helheten och alla typer av banor och att vi får ersättning för att driva alla våra anläggningar.
Tror du att ni lyckas?
– Vi har alla avtal med banorna inför 2019 klara. Det är två banor som inte skrivit under, Lycksele och Karlshamn, men i båda dessa fall beror det på administrativa orsaker, helt enkelt att tiden inte räckt och vad jag förstår är båda dessa banor också på väg att skicka in handlingarna.
Jörgen Forsberg är tämligen säker på att avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen kommer att rivas?
– Absolut inte! Vi har varit tydliga med banorna att det är viktigt att hålla ihop familjen och ha kontroll på vad som händer när vi går in på denna nya och osäkra marknad. Vi har också lovat att vi kan justera överenskommet upplägg över tid när vi lär oss hur marknaden fungerar. Vi är väldigt öppna om detta när vi diskuterar framtida avtal med andra spelbolag, säger Hörnberg.

 

Läs också:

Dubbla budskap från ST

Fokustema
Startlistor 19-23 januari
Läs senare

19-23 jan: Startlistor från lördag till onsdag

Här hittar du startlistorna till Solvallas fina tävlingar på lördag med Margaretas Tidiga Unghästserie fram till den delade V86-omgången mellan Solvalla och Åby.
Av
Sulkysport
On Track Piraten har hittat vinterform och höll senast undan för Propulsion. Kan han utmana Zenit Brick på lördag trots spår åtta bakom bilen?
Foto Jeannie Karlsson
On Track Piraten har hittat vinterform och höll senast undan för Propulsion. Kan han utmana Zenit Brick på lördag trots spår åtta bakom bilen? Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.
Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från lördagens banor till onsdagens V86-tävlingar.
Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag:
Solvalla V75 och Margaretas Tidiga Unghästserie (14.45), Boden (18.30)
Söndag: Bergsåker (12.45), Örebro GS75 (14.35)
Måndag: Färjestad V64 (18.20)
Tisdag: Jägersro (12.20), Umåker V64 (18.20)
Onsdag: Gävle (12.20), Solvalla (18.15) och Åby (18.27) med delad V86-omgång

Fokustema
Startlistor 16-20 januari
Läs senare

16-20 jan: Samtliga startlistor onsdag till söndag

Solvalla har en fin tävlingsdag på lördag, där de fyra inledande loppen är Margaretas Tidiga Unghästerie med 300.000 kronor till vinnaren i samtliga lopp. Men här får du även startlistorna från onsdagens V86 till GS75 på Örebro på söndag.
Av
Sulkysport
Magnus Träff har fin form på Survival Kit, som ståtar med tre raka segrar. Förlänger han raden på onsdag?
Foto Jeannie Karlsson
Magnus Träff har fin form på Survival Kit, som ståtar med tre raka segrar. Förlänger han raden på onsdag? Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.
Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 med söndagens GS75 på Åby på Örebro.
Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Onsdag: Solvalla (18.15) och Bergsåker (18.27) med delad V86-omgång
Torsdag: Åby V64 (18.20)
Fredag: Romme V65 (12.45), Östersund V64 (18.20)
Lördag: Solvalla V75 och Margaretas Tidiga Unghästserie (14.45), Boden (18.30)
Söndag: Örebro GS75 (14.35)