Fokustema
Färjestad
Läs senare

Attraversiamo i en klass för sig

E3-kungen Svante Båths Attraversiamo stod i en klass för sig i finalen för hingstarna och valackerna sedan Erik Adielsson bytt ut andra utvändigt mot dödens dryga varvet från mål.
Av
Claes Freidenvall
Attraversiamo utklassade konkurrenterna i E3-finalern för hingstar och valacker tillsammans med Erik Adielsson. Samtidigt var det Svante Båths 2.000:e seger som tränare. Foto Lennart Kihlman/ALN
Attraversiamo utklassade konkurrenterna i E3-finalern för hingstar och valacker tillsammans med Erik Adielsson. Samtidigt var det Svante Båths 2.000:e seger som tränare. Foto Lennart Kihlman/ALN

Redan 300 kvar var greppet kopplat på ledaren och stallkamraten Global Withdrawl och Attraversiamo (e. Kiss Francais-Rhythm Kronos) gick enkelt ifrån till seger på 1.12,1a/2.140 meter före Stefan Melanders Flight Dynamics (e. Scarlet Knight) och Peter Untersteiners That’s Art (e. Ken Warkentin).

– Det händer att man väljer fel och det kan vara frusterande, men man kan bara köra en häst och i slutändan blev det rätt. Attraversiamo är fortfarande lite barnslig av sig, men i övrigt är han komplett, sade Erik Adielsson.

Triumfen var värd 925.000 kronor och Attraversiamo passerade två miljoner kronor och har nu sex segrar på åtta starter. För tränaren Svante Båth var det 2.000:e tränarsegern i karriären.

– Det är ett kvitto på att man har lyckats, men det är de här stunderna man hoppas på. Nu har Attraversiamo stoppat in skjortan i byxorna, sade Svante Båth efter hans tolfte finaltriumf i E3.

Dubbelseger

Imponerade gjorde Don’t Mind Me (e. Andover Hall) i V75-öppningen för Örjan Kihlström när sexåringen vann silverfinalen från spets. Runt 1.09,5 sista kilometern travade Daniel Redéns USA-födda travare och landade på 1.11,6a/2.140 meter före duktigt spurtande Racing Mange.

– Han har varit riktigt bra tidigare från opassande läge och idag hade vi ett bra spår bakom bilen, sade Örjan Kihlström efter triumfen.

Fakta

V75 Färjestad

Rätt V75-rad:

4-8-6-4-7-6-3

Utdelning:

Sju rätt: 44.712 kr.
Sex rätt: 566 kr.
Fem rätt: 69 kr.

Omsättning: 76.783.708 kr.

Expandera

Örjan Kihlström vann också från spets med Roger Walmanns Urban Kronos (e. Muscle Hill) i bronsdivisionens final och höll säkert ifrån sig utvändige Ragazzo da Sopra sista biten på 1.11,9a/2.140 meter.

– Han har utvecklats otroligt i år och blir bara bättre och bättre för varje start. Vi kom smidigt till ledningen idag och sedan löste det sig på ett bra sätt, sade Örjan Kihlström efter tredje raka vinsten.

Fjärde raka segern

Emilia Leo följde upp försöksvinsten i klass II med att vinna finalen också med Sign Me Up Too (e. Mythical Lindy) och det var sannerligen ingen bluffseger. Den femårige valacken placerades i täten efter 250 meter och efter snabba 1.09,2 första 500 meterna varvade Sign Me Up Too på 1.13,9. Inne på upploppet ryckte hon åt sig några längder och Sign Me Up Too vann på 1.12,4a/2.140 meter.

– Jag var nervös inför loppet, men när jag satte mig i sulkyn tänkte jag att nu åker vi ut och har kul. En komplett häst som visat kapacitet hela sitt liv, men han har haft lätt att bli sjuk, sade Emilia Leo efter fjärde raka segern bakom egentränade Sign Me Up Too.

Mr Golden Quick (e. Make It Happen) och Santutu Raitala spurtade ner Minnestads El Paso i klass I-finalen kort före mål på 1.12,0a/2.140 meter. Minnestads El Paso var mycket tapper i nederlaget sedan han kastats loss i tredjespår 850 kvar och knäckte ledande Ukebell Jet vid utgången av sista sväng, men den tuffa speeden tog ut sin rätt sista biten.
Långa E3-finalen för ston vanns av Zara Kronos och i Färjestads Jubileumslopp segrade Heavy Sound.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

Färjestad var ensam söndagsbana i Sverige.
Av
Lars G Dahlgren

Fem snabbaste vinnarna

Charlock Wiking (e. Orlando Vici – Promised Child) 1.12,4a/1.640
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Charlock AB & Limerick Publishing AB. Ägare: Stall Let’s Dance.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell) 1.12,7a/2.140
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia) 1.13,6a/2.140
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko) 1.13,7a/2.140
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) 1.13,9a/2.140
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca Philip.

Högsta förstaprisen

125.000 kr
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) – Klass II försök
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca, Stockholm.
60.000 kr
Global Wonderful (e. Yankee Glide – She Wears It All) – E3 Bonus
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand. Ägare: Stall Dessert KB, Skoghall.
50.000 kr
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia)
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell)
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
40.000 kr
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko)
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Mellby Fantom (e. From Above – Mellby Smaragd)
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla. Körsven: Kenneth Haugstad, Solvalla.
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö.

 

 

 

Flest segrar (kusk/ryttare): Peter Ådefors – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Magnus Jakobsson – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Turbo Sund – 2 segrar

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Melander på dubbla banor

Jenny Melander var i farten på dubbla banor igår och det blev en tränarseger både på Saratoga Raceway och Yonkers Raceway med Chapter Too respektive Meadowbranch Ricky.
Av
Claes Freidenvall
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Andra raka segern tog Jenny Melanders Meadowbranch Ricky (e. Muscle Massive-Meadowbranch Jill) igår på Yonkers Raceway och den treårige valacken ägs av sin uppfödare Hans Enggren och spurtade till vinst på 1.13,4/1.609 meter.

Scott Zeron skötte tömmarna bakom Meadowbranch Ricky och belöningen uppgick till 13.000 dollar. För Meadowbranch Ricky var det sjätte årssegern i 22:a starten och han har nästan tjänat 140.000 dollar på två säsonger.

Meadowbranch Ricky är undan Meadowbranch Jill (e. Cantab Hall), 1.11,6/$118.581, och hon har sin första startande avkomma i Ricky. Modern ingår i samma syskonskara som Caledonia ($153.320) och Orfeus ($137.733).

Svenskt möderne

Ett år äldre Chapter Too (e. Chapter Seven-Wood Blue Chip) vann för Billy Dobson på Saratoga Raceway och från spets utklassade det fyraåriga stoet sina konkurrenter med närmare fem längder på 1.12,3. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar. För Chapter Too var det tionde årstriumfen på 29 starter och totalt i karriären har det blivit 13 vinster på 50 framträdanden.

Modern Wood Blue Chip (e. Kadabra-Fraulien Bluestone), 1.15,6/$3.125, startade 13 gånger och tog ett andra- och ett tredjepris som bäst. I aveln är Chapter Too hennes första avkomma. Själv ingår Wood Blue Chip i samma syskonskara som Leader of the Gang ($619.287) och Madhatter Bluechip ($236.922), medan hennes mormor är svenskfödda Falnos Babell (e. Mack Lobell), 1.14,9ak*/181.000 kr, vilken såldes och exporterades till USA 1997.

Fokustema
Slutar karriären
Läs senare

Olle Goop har kört sitt sista lopp

Olle Goop har kört sitt sista lopp. Det avslöjade han på Färjestads travbana idag.
Av
Lars G Dahlgren
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

I samband med söndagens tävlingar på Färjestad hölls en frågestund med Olle Goop och Stig H Johansson. Det var i samband med denna som Olle Goop berättade att han bestämt sig för att inte köra fler lopp.

– Jag har funderat på det här länge och just nu när vi pratar vet inte ens Björn om beslutet. Jag tycker att livet är så bra som det kan vara. Det är fint att man kan må bra och det finns mycket att göra på gården varje dag ändå, säger han till Nya Wermlands Tidningen.

75-årige Olle körde sitt senaste lopp – som alltså blev hans sista – den 27 oktober, med sonen Björns Rolex Broline. Olle har i år kört 33 lopp och vunnit fyra, det senaste – och sista – med Pampalo på Färjstad den 1 oktober. Sammanlagt kom Olle upp i 6.745 av Svensk Travsport registrerade segrar – det är sannolikt fler med hästar utomlands som inte kommit in i statistiken – och med det var han fram till i början av oktober den segerrikaste kusken med svensk licens hela karriären någonsin. Han passerades av – just det – sonen Björn.

Att Olle Goop slutar som kusk betyder att en epok tar slut i svensk travsport. Beslutet har växt fram, men att Olle slutar just nu och berättade det just idag tycks ha med något som hände i veckan att göra: Att den två får yngre Jan Norberg för andra gången i år hamnade på sjukhus, med lårbensfraktur, efter en olycka i samband med träning av en häst. I mars åkte Norberg ordentligt i backen i en löpningsolycka på Umåker, och detta har påverkat Olle.

– Jag har sett vad som har hänt med Jan Norberg och jag vill inte vara med om att bli liggande på banan i någon liknande situation. Det känns som att det räcker och kroppen har varit med länge nu. Det känns väldigt bra att man slutar att köra lopp medan man är frisk och kry. Det är jättesynd om Jan Norberg och man löper alltid en risk när man är med i ett travlopp, säger Olle Goop till Nya Wermlands Tidningen.