Fokustema
Västergötlands Travsällskap
Läs senare

Axevalla söker ny vd: Ternemar mot pension

Efter lång och trogen tjänst på Axevalla är Benny Ternemar på väg att tacka för sig.

I september kommer han lämna sin roll som travbanechef vilket ligger till grund för att Västgötabanan söker efter en ny vd.
– Ett beslut som vuxit fram de senaste åren och nu känns det lämpligt att lämna över när travsporten står inför stora förändringar, säger Benny Ternemar.
Av
Emil Persson
Efter 33 år på Axevalla börjar Benny Ternemar se slutet. Vid det kommande årsskiftet har han tänkt gå i pension varpå Axevalla nu söker efter en ny VD. Foto: Mats Hansson/ALN
Efter 33 år på Axevalla börjar Benny Ternemar se slutet. Vid det kommande årsskiftet har han tänkt gå i pension varpå Axevalla nu söker efter en ny VD. Foto: Mats Hansson/ALN

Få om ens någon förknippas så starkt med Axevalla som Benny Ternemar. Efter att innehavt tjänsten som sportchef sedan år 1989 tillträde han som travbanchef för dussinet år sedan.
– När Johan Hägg slutade blev jag mer eller mindre påtvingad det jobbet. Jag var tydlig från början med att jag inte kände mig helt bekväm i den rollen utan tycker det är sportchefsjobbet som är mitt kall, men blev lovad god stöttning, säger Ternemar och trycker tydligt på vilka duktiga medarbetare han haft kring sig under de här åren.

Tillhörandes den klassiska ”1956-årgången” har han passerat 60 årsgränsen.
– Jag har sedan tidigare tittat på att gå i pension vid 62 års ålder. Det är ett beslut som vuxit allt starkare ju närmare det kommit. Dessutom står travsporten inför stora förändringar. Vad som kommer att hända år 2019 vet ingen med säkerhet och jag tycker därmed det känns rättvist att min ersättare ska chansen att förberedas under år 2018. Dessutom tror jag att det behövs en annan och bättre kompetens för den rollen än vad jag har, säger Ternemar.

Han syftar helt enkelt på ekonomi och siffror. Något som det blivit än mer av i jobbet som travbanechef än i den rena sportchefsrollen. Trots det har Axevallas ekonomi vuxit sig allt starkare och banan har flera år av plusresultat bakom sig.
– Missförstå mig rätt, det är inte så att jag inte kan räkna. Dessutom har jag haft en riktig stöttepelare i vår ekonomichef Ann-Marie Handfast, men nu slutar även hon.

Grundtanken var att Ternemar skulle sluta sitt jobb som travbanechef från och med sista maj detta år och därefter gå ner till 40 procent resterande del av året. Nu blir det istället en lösning där han kommer jobba heltid fram tills sista september innan han därefter avslutar året med en tjänst på 40 procent.
– ATG ska till exempel skiljas från ST, en process som ännu inte är klar exakt hur den ska gå till. Jag tror det kan vara passande att min ersättare går parallellt med mig under en period.

Stämpar du ut helt sedan?
– Vi får se. Om Axevalla vill så kan jag absolut vara med kring till exempel trippeltravet vilket är det jag brinner allra mest för. Jag har även sagt att jag inte är främmande för att ta plats i styrelsen. Jag vill inte bli en gammal tjurig gubbe som åker ut till Axevalla och bara klagar utan är gärna med och påverkar arbetet på ett eller annat sätt fortsatt, avslutar Benny Ternemar.

”Mr Axevalla”

Axevallatravet står inför en förändring. Foto: Martin Langels/ALN

Axevalla har påbörjat processen med att söka efter ny vd, men känner ingen stress.
– Nej, vi har en bra man som styr verksamheten nu så det är ingen panik på något vis. Även om Bennys titel har varit travbanechef så har ju vd-rollen ingått där i så stort pratar vi samma typ av tjänst nu, säger Västergötlands Travsällskaps ordförande Karl Alexanderson.
Likt Ternemar poängterar han noga de förändringar som såväl Axevalla som landets övriga travbanor står inför.
– Vi har en verksamhet som är under utveckling. Spelutredningen kommer påverka hela travsverige och det är inte helt lätt att veta hur vart det här kommer ta vägen. Vi känner att vi behöver stå på fler ben än bara travsporten och har en jättefin anläggning som vi kan göra mycket av, säger Alexanderson.

Går det redan nu säga om det är stort intresse för tjänsten?
– Det är för tidigt att svara. Ansökningarna går ut i mitten av februari, men visst hoppas vi på stort intresse. Jag tycker att det bör vara det för det finns mycket möjligheter.

Vad vill du säga att Benny Ternemar har betytt för Axevalla?
– Benny är verkligen Mr Axevalla i våra kretsar. Han är starkt förknippad med vårt varumärke och har utvecklat sporten mycket bra under de här åren. Han har flaggat för att han själv kan vara intresserad av någon typ av fortsättningen och det ska givetvis diskuteras, avslutar Karl Alexanderson.

Fokustema
Fölrapport
Läs senare

Villiam har blivit pappa!

Världsrekordhållare, Kriterie- och Europaderby-vinnare. Nu kan också Villiam titulera sig pappa. Igår föddes hans första avkomma på Menhammar Stuteri på Ekerö.
Av
Claes Freidenvall
Det var Wuyishan, (e. Maharajah u. Dimbula), som nedkom med ett hingstföl efter Villiam – Villiams förstfödde. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen
Det var Wuyishan, (e. Maharajah u. Dimbula), som nedkom med ett hingstföl efter Villiam – Villiams förstfödde. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Det var ostartade modern Wuyishan (e. Maharajah), som nedkom med en hingst efter Villiam. Femåriga Wuyishan fick sin första avkomma och hon ingår i Maharajahs andra kull.

Wuyishan är undan amerikanskan Dimbula (e. Victory Dream), 1.14,7ak/294.992 kr, och hon är halvsyster med Oolong (e. Viking Kronos), 1.12,0ak/1.154.700 kr.

I samma syskonskara ingår också trion Queen’s Delight (e. Varenne), 1.11,4ak*/741.300 kr, E3-trean Souchong (e. Going Kronos), 1.12,6ak/611.000 kr, och Ruhuna Tea (e. Viking Kronos), 1.11,5ak*/600.000 kr.

Villiam imponerade stort när han vann Kriteriet på nytt världsrekord. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Villiam (e. Muscle Hill-Gold Strike), 1.11,3am*/6.225.160 kr, klev in i aveln ifjol som fyraåring och betäckte 78 ston och igår föddes alltså hans första avkomma. Det är för övrigt årets första föl hos Sveriges championstuteri.

Fokustema
”Hålla ihop familjen”
Läs senare

Hörnberg: ”Kommer absolut behålla avtalen”

Svensk Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg ger sin syn på kritiken från Solvallas Jörgen Forsberg.
– Vi kommer absolut att behålla avtalen mellan Svensk Travsport och banorna gällande spelbolagen, säger Ulf Hörnberg.
Av
Ola Lernå
ST:s tillförordnade vd Ulf Hörnberg kommer behålla avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen. Foto ALN
ST:s tillförordnade vd Ulf Hörnberg kommer behålla avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen. Foto ALN

Jörgen Forsberg kritiserade hårt att Svensk Travsports (ST) dotterbolag TR Media fått ingå avtal med Svenska Spel, samtidigt som landets travbanor har ”tvingats” till ett avtal där de inte får förhandla med något spelbolag över huvudtaget.
– Det är en begränsad tid som avtalet mellan TR Media (Travronden) och Svenska Spel gäller och ST har styrelsemöte den 8 februari då jag på nytt kommer lyfta frågan. Vi släppte på det här med förutsättningen att ett avtal med Svenska Spel skulle skrivas på, säger Ulf Hörnberg.
Men vad är egentligen skillnaden mellan Travronden och en travbana i just den här frågan?
– Det är två helt skilda typer av avtal och förutsättningar. TR utför en begränsad tjänst, när det gäller banorna är det oerhört viktigt att vi håller ihop helheten och alla typer av banor och att vi får ersättning för att driva alla våra anläggningar.
Tror du att ni lyckas?
– Vi har alla avtal med banorna inför 2019 klara. Det är två banor som inte skrivit under, Lycksele och Karlshamn, men i båda dessa fall beror det på administrativa orsaker, helt enkelt att tiden inte räckt och vad jag förstår är båda dessa banor också på väg att skicka in handlingarna.
Jörgen Forsberg är tämligen säker på att avtalen mellan ST och banorna gällande spelbolagen kommer att rivas?
– Absolut inte! Vi har varit tydliga med banorna att det är viktigt att hålla ihop familjen och ha kontroll på vad som händer när vi går in på denna nya och osäkra marknad. Vi har också lovat att vi kan justera överenskommet upplägg över tid när vi lär oss hur marknaden fungerar. Vi är väldigt öppna om detta när vi diskuterar framtida avtal med andra spelbolag, säger Hörnberg.

 

Läs också:

Dubbla budskap från ST

Fokustema
Snabbast/vinstrikast
Läs senare

Bäst igår: Ung – men inte yngst

Åbytravet var den enda svenska banan som arrangerade hästkapplöpningar under torsdagen.
Av
Emil Persson
15-årige Gustav Johansson styrde Vexil Kronos till seger, före den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark – sett till nuvarande regler – Dante Kolgjini. Foto Sidmakarn
15-årige Gustav Johansson styrde Vexil Kronos till seger, före den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark – sett till nuvarande regler – Dante Kolgjini. Foto Sidmakarn

Den mest uppmärksammade händelsen under torsdagen blev tveklöst Gustav Johanssons första kuskseger. 15-åringen fick chansen bakom Vexil Kronos, tränad av Jerry Riordan som vann ytterligare ett lopp under kvällen då Maggie Cash (e. Djali Boko) likaså fick segerdefilera.

Det är lätt att tänka sig att Gustav Johansson skulle vara den yngsta segerkusken med stor häst genom alla tider på svensk mark, men så är inte fallet. Faktum är gårdagens tvåa från samma lopp – Dante Kolgjini – var 15 år och 53 dagar när han vann med Daytona den 13 januari år 2015.

Men inte heller Dante Kolgjini innehar det absoluta rekordet på svensk mark. Det har nämligen Siv Nilsson som vann med Permin år 1964. Då var hon 14 år och 270 dagar!

Ett rekord som är omöjligt att besegra utifrån hur nuvarande regler är utformade kring när man får börja köra lopp med ”stor häst”.

Fem snabbaste vinnarna

Dream Night Palema (e. Muscle Hill) 1.12,9a/1.640 – Åby
Tränare: Pär Hedberg. Körsven: Mikael J Andersson.
Ägare: Stall Palema. Uppfödare: Bender Karl-Erik, Kvänum.

Quite a Quality (e. Quite Easy U.S.) 1.14,8a/2.140 – Åby
Tränare & körsven: Conrad Lugauer.
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö. Uppfödare: Bendz Eril, Växjö.

Vexil Kronos (e. Muscle Hill) 1.14,9a/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Gustav Johansson.
Ägare: Riordan Stables AB, Halmstad. Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien.

Maggie Cash (e. Djali Boko) 1.15,7/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare & uppfödare: Jerry Bengtsson AB, Växjö.

Thriller N.P. (e. Gruccione Jet) 1.15,9/2.640 – Åby
Tränare: Magnus Dahlén. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Pisacane Nicola, Italien. Uppfödare: Pisacane Ferdinando, Italien.

Högsta förstaprisen

35.000 kr

Quite a Quality (e. Quite Easy U.S.) 1.14,8a/2.140 – Åby
Tränare & körsven: Conrad Lugauer.
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö. Uppfödare: Bendz Eril, Växjö.

Tengil Face (e. Joke Face) 1.17,5a/2.640 – Åby
Tränare & körsven: Adrian Kolgjini.
Ägare: Highlights AB, Lysekil. Uppfödare: Kolgjini Lutfi & Svensson Anna.

Maggie Cash (e. Djali Boko) 1.15,7/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare & uppfödare: Jerry Bengtsson AB, Växjö.

Vexil Kronos (e. Muscle Hill) 1.14,9a/2.140 – Åby
Tränare: Jerry Riordan. Körsven: Gustav Johansson.
Ägare: Riordan Stables AB, Halmstad. Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien.

Thriller N.P. (e. Gruccione Jet) 1.15,9/2.640 – Åby
Tränare: Magnus Dahlén. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Pisacane Nicola, Italien. Uppfödare: Pisacane Ferdinando, Italien.

Dream Night Palema (e. Muscle Hill) 1.12,9a/1.640 – Åby
Tränare: Pär Hedberg. Körsven: Mikael J Andersson.
Ägare: Stall Palema. Uppfödare: Bender Karl-Erik, Kvänum.

Snabbast vinnare & högst förstapris monté

Nemo Rols (e. Good As Gold) 1.16,5/2.160 – Åby
Tränare: Ronny Palm. Körsven: Henriette Larsen.
Ägare: Stall Moneyfee. Uppfödare: Stall Rols AB, Höör.

Flest segrar (kusk/ryttare): Mikael J Andersson, Carl Johan Jepson  – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Jerry Riordan – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Muscle Hill – 2 segrar

 

Mycket mer travsport...
...hälften så dyr!
Kampanjer året ut!
Papperstidning + e-tidning + premium: 56 veckor 1.495 kr
Papperstidning + e-tidning + premium: 10 veckor 299 kr
Beställ
Prova e-tidningen
för endast 19 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ