Fokustema
Fabrice Souloy-kobolten
Läs senare

Både ST och Souloy överklagar

Både Svensk Travsport och Fabrice Souloy kommer att överklaga ST:s Ansvarsnämnds dom på ett års avstängning till Överdomstolen.
Av
Lars G Dahlgren
Fabrice Souloys användande av medel som gav positiva dopingprov avseende kobolt i Sverige och Norge kommer nu upp till förhandling i första instans. Foto Mia Törnberg
Fabrice Souloys användande av medel som gav positiva dopingprov avseende kobolt i Sverige och Norge kommer nu upp till förhandling i första instans. Foto Mia Törnberg

Det är ingen tvekan om att Souloys advokat Staffan Uvabäck är betydligt mer nöjd än ST:s chefer med att Souloy i Sverige dömdes för oaktsamhet.

– Ansvarsnämndens dom är betydligt mer sansad än den norska domskommitténs. Det är inte överraskande för mig. I Sverige är de här interna nämnderna mer fristående från travförbundet än de norska. I Norge kändes domskommitténs beslut som ett beställningsjobb från förbundet, säger Staffan Uvabäck.

Den norska domskommittén fann att Fabrice Souloy gjort sig skyldig till avsiktligt dopingbrott och satte påföljden därefter: 15 års avstängning och beträdandeförbud, plus 250.000 kronor i böter. Den domen meddelades före midsommar. Idag (onsdag) kom Svensk Travsports Ansvarsnämnds beslut gällande att Un Mec d’Heripre lämnade positivt dopingprov ifjol avseende kobolt både i preracetest dagen före Elitloppet och sedan efter Elitloppet där han vann försöket och slutade trea i finalen.

– Det är därför det blir så stor skillnad i påföljd mellan Norge och Sverige. Det ena landet har dömt för avsiktligt dopingbrott och det andra för oaktsamhet. Böterna är som de är i Sverige, de bygger på ”dagsbotsystem” efter hur mycket tränarnas hästar sprungit in de senaste åren och Fabrice Souloy slår där i taket, hamnar på maxbeloppet en miljon kronor. Om ST:s ansvarsnämnd landat i att det handlat om det strikta tränaransvaret hade påföljden blivit enbart böter, säger Staffan Uvabäck.

Svensk Travsport hade liksom det norska travförbundet ”avsiktlig doping” som förstahandsyrkande och både generalsekreteraren Johan Lindberg och förbundsjuristen Göran Wahlman säger i att ST kommer att överklaga ansvarsnämndens ettåriga avstängning till ST:s Överdomstol.

– Jag förutsätter att vi överklagar, säger Johan Lindberg.

Viktigt för ansvarsnämndens beslut var att gränsvärderna för kobolt publicerades på Svensk Travsports hemsida så sent som den 26 maj 2016. Un Mec d’Heripre lämnade sedan positivt dopingprov avseende kobolt både i preracetest den 28 maj och sedan i själva Elitloppet den 29 maj. Alltså endast två-tre dagar efter publiceringen. Så här står det i domen:

”Det är ostridigt att gränsvärdet för kobolt publicerades först den 26 maj 2016 på Svensk Travsports hemsida. Det är inte visat att koboltklorid eller koboltsalt är tillfört efter detta datum. När Un Mec d’Heripre tillfördes preparatet fanns det således inte något gränsvärde angett och det har inte i utredningen åberopats någon som helst bevisning för att kobolt var förbjudet innan dess i Sverige. Inte heller har frågan behandlats under förhandlingen. Fabrice Souloy kan mot bakgrund härav inte dömas för ett uppsåtligt brott”.

– Jag är förvånad över denna motivering. Sedan vi införde vår särskilda ”förbjudetlista” 2014 har det varit förbjudet att tillföra så kallade HIF-1-stabiliserare, vilket kobolt är, och detta påtalades också i förhandlingen i Oslo. De nivåer som uppmättes i Un Mec d’Heripres plasma har, oavsett om/när gränsvärden införts för plasma, påvisat otvetydiga brott mot förbjudetlistan, säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman till travsport.se.

– I vissa delar av domen delar vi ansvarsnämndens uppfattning, och det här är ett sådant avseende. Vårt försvar byggde på att bevisningen som framförts inte håller, och om nämnderna ändå finner att det föreligger positiva dopingprov så kan det omöjligt handla om ”mer” än i som högst ett oaktsamhetsbrott och absolut inte avsiktlig doping. Men andra delar av ansvarsnämndens bedömningar delar vi inte. Därför kommer vi sannolikt att överklaga även till den svenska överdomstolen, även om det tveklöst är så att ansvarsnämnden i Sverige sett betydligt mer sansat på det här än vad som fallet med domskommittén är i Norge, säger Staffan Uvabäck.

Souloy ”bara” dömd för oaktsamhet

15 års avstängning för Souloy

Fokustema
S.J.'s Photo
Läs senare

Död hingst får fortsätta betäcka

Elithingsten S.J.'s Photo dog i april i år, men får fortsätta att betäcka ett år till sedan Svensk Travsports styrelse givit klartecken för fortsatt avelstjänst vid ett styrelsemöte i slutet av förra veckan.
Av
Claes Freidenvall
S.J.'s Photo med sin tränare David Wade. Hingsten dog tidigare i år, men får fortsätta sin avelstjänst ytterligare ett år. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
S.J.'s Photo med sin tränare David Wade. Hingsten dog tidigare i år, men får fortsätta sin avelstjänst ytterligare ett år. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

S.J.’s Photos ägare fick dispens för att använda semin från hingsten även under 2019 och ST:s styrelse gav följande motivering till sitt beslut:

”Då S.J.’s Photo redan har väldigt många avkommor världen över är de särskilda skälen som motiverar undantag för 2019 att hingsten är utnämnd Elithingst, fortfarande konkurrenskraftig i aveln samt kan betraktas som outcross blodsmässigt.”

Det finns möjlighet för avelshingstar som gått ur tiden om de anses ”tillräckligt intressanta” att få ytterligare ett betäckningsår förutsatt att det finns fryst sperma sparad. S.J.’s Photo, född 1990, ansågs så pass spännande att han får fortsätta ett år till med möjlighet att betäcka maximalt 150 ston.

Betäckte 24 ston

Nu lär knappast det finnas en sådan stor efterfrågan. I år har han lyckliggjort 24 ston på svensk språngrulla och det var 21 fler än året innan.

– När S.J.’s Photo dog tidigare i år valde de italienska ägarna att halvera priset eftersom ingen räknade med att han skulle få ytterligare ett betäckningsår i det läget. Priset lär förmodligen ligga på samma nivå även nästa år. Nu vet jag inte exakt hur många doser som finns sparade i Italien, men vad jag förstår räcker det ett tag till, säger Anders Lindfors på Offspring, som sköter den svenska marknaden för S.J.’s Photo.

Fakta

Betäckningsstatistik i Sverige 2010-2018

År – Antal betäckningar

 •  2010 – 36
 • 2011 – 11
 • 2012 – 10
 • 2013 – 5
 • 2014 – 4
 • 2015 – 6
 • 2016 – 6
 • 2017 – 3
 • 2018 – 24
Expandera

S.J.’s Photo tillhör de mer fertila avelshingstarna som har verkat. I Italien finns 1.051 registrerade avkommor efter honom, i Nordamerika 886 och i Sverige 290. År 2001 betäckte Photo Maker-sonen runt 500 ston och bara i USA nådde han upp i 194.

Fotnot: i Sverige (och flera andra länder) är det möjlighet att söka dispens för att använda en hingst i aveln året efter de har dött, enligt ett EU-regelverk. Reglerna ser dock ut olika länder för länder och i exempelvis Danmark och Tyskland behövs det inte ansökas om dispens som i Sverige, medan Frankrike förbjuder förlängning av avelstjänst för en hingst som har gått ur tiden.

Stortravare har gått ur tiden

Fokustema
Philip konsultings satsning
Läs senare

Ising och Fernlund får auktionsdyringar

Jasmine Ising och Patrik Fernlund får hand om Philip konsulting HB:s hästar, i den satsning som inletts på högklassiga ettåringar.
Av
Lars G Dahlgren
Leif Bengtsson, Patrik Fernlund och Jasmine Ising tillsammans på Sweden International Yearling Sale i augusti. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Leif Bengtsson, Patrik Fernlund och Jasmine Ising tillsammans på Sweden International Yearling Sale i augusti. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Detta avslöjar idag trav365.se. Philip konsulting, bakom vilken döljer sig Leif Bengtsson, har på årets auktioner köpt ett gäng ettåringar, bland annat dyringen Hefner Am (e. Muscle Hill – She Loves You F.I.) för 1,6 miljoner kronor på Wenngarn-auktionen Sweden International Yearling Sale. Timotejs Jackpot (e. Muscle Hill – Monas Speranza) gick lös på miljonen jämt på Kriterieauktionen.

Fakta

Philip konsulting HB:s ettåringar

Bold Knick (hingst e. Bold Eagle – Icetea Knick)
Calamari (hingst e. Maharajah – Malabara)
Charley Wadd (hingst e. Readly Express – Zoccer Wadd)
Ester Wibb (e. OrlandoVici – Princess Ride)
Ferox Brick (e. Orlando Vici – Blazing Kemp)
Hefner Am (hingst e. Muscle Hill – She Loves You F.I.)
Hollywood Trick (hingst e. Ken Warkentin – Enjoy My Face)
Honfleur Mearas (sto e. Bold Eagle – Spring Kronos)
Just A Keeper (hingst e. Broad Bahn – Eliza Keeper)
Timotejs Jackpot (hingst e. Muscle Hill – Monas Speranza)
Xanthis Fortune (sto e. Bold Eagle – Follow Me Ås)

Expandera

Patrik Fernlund och Jasmine Ising har varit Bengtsson behjälpliga med inköpen, för sammanlagt 5,6 miljoner kronor, och nu står det alltså klart att de får hand om hästarna. Detta på Julmyra Hästcenter i Heby.

Philip konsulting har nu 18 hästar i träning hos Jörgen S Eriksson (sex ettåringar), Ruth J Andersson (fem ettåringar), Marcus Lindgren (två tvååringar, och två treåringar), Kajsa Frick (en treåring och en femåring) och Peter Untersteiner (fyraårige Star Costashorta som startade i V75 i lördags). Elva av Philip Consultings hästar ska enligt trav365 till Ising/Fernlund.

– Att ta steget till att få träna unghästar av toppklass som vi dessutom själva scoutat fram på auktioner är så klart en dröm och jag är oändligt tacksam att få den chansen tillsammans med Patrik, säger Jasmine Ising till trav365.se.

Både Jasmine Ising och Patrik Fernlund har amatörtränarlicsenser.

 

Fokustema
Breeders Crown-semifinaler
Läs senare

Topphästparad på Solvalla

Breeeders Crown-semifinalerna på Solvalla på torsdag innehåller 144 fina tre- och fyraåringar. 48 finalister ska vaskas fram till finalerna på Sundbyholm söndagen den 12 november. Bland de som är med är fjolårets Hambletonianvinnare Perfect Spirit.
Av
Lars G Dahlgren
Perfect Spirit är en av segerkandidaterna i Breeders Crown för fyraåringar, där semifinalerna körs på Solvalla på söndag. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.
Perfect Spirit är en av segerkandidaterna i Breeders Crown för fyraåringar, där semifinalerna körs på Solvalla på söndag. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.

Vinnarna i de flesta betydande årgångslopp finns med i semifinalerna. Den som först och främst saknas är nyblivne Grand Prix de l’U.E.T.-vinnaren Villiam (e. Muscle Hill – Gold Strike).

Med är inte heller årets långa E3-vinnare Attraversiamo (e. Kiss Francais – Rhythm Kronos) vars pappa Kiss Francais avkommor inte var nominerade till Breeders Crown. Uppfödningslöpnings- och E3-vinnaren Coin Perdu (e. S.J’s Caviar – Piova Kronos) har i år som fyraåring avslutat karriären och går till avel. Avslutat karriären och stått i avel redan i år som fyraåring har också 2016-Svampenvinnaren Executive Caviar (e. S.J.’s Caviar – La Belle Lady) gjort.

Men annars är de med allihop: Kriterievinnaren Inti Boko (e. Chocolatier – Sue Boko), Derbyvinnaren Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride), Oaksvinnaren Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar – Moviestar), Stochampionatsvinnaren Mellby Free (e. Muscle Hill – Mellby Ticket), Derbystovinnaren Run Chica Run (e. Scarlet Knight – Run Baby Run), Kungapokalvinnaren och Sprintermästaren Perfect Spirit (e. Andover Hall – Good Common Cents), Drottningpokalvinnaren Dibaba (e. Ready Cash – Moonlight Kronos), Stosprinternvinnaren Vamp Kronos (e. Ready Cash – Only Kronos), fjolårets Oaks- och Breeders Crown-vinnare Candy La Marc (e. Scarlet Knight – Oiseau), BC-vinnaren Lucifer Lane (e. Infinitif – Montreal Lane), årets E3-vinnare Zara Kronos (e. Raja Mirchi – Regal Kronos)  Betting Gangster (e. Going Kronos – Viola Silas) och No Matter (e. Explosive Matter – Flirting Champagne), fjolårets E3-vinnare Violet Bi (e. Equinox Bi – Fidji Bi), Capitol Hill (e. Muscle Hill – Dreamalittledream) samt Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi – Calamara Donna) och fjolårets Svampen-vinnare Maze Runner (e. G.H.Nemo – Gale Warning).

Det är 36 hästar, fördelade på tre semifinaler, med i varje klass. De fyra främsta i respektive semifinal går vidare till finalerna på  Sundbyholm söndag den 11 november. Förstapriserna i finalerna är 800.000 kronor, dubbelt så mycket för premiechansade hästar. Förstapriserma i semifinalerna är 200.000 kronor.

Följande hästar är med i Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla, söndag 28 oktober. 2.140 meter autostart. Startlistorna blir klara under måndageftermiddagen:

Treåriga hingstar och valacker

 • Adress Book – tränare: Johan Untersteiner
 • Alone – Pasi Aikio
 • Baritone Artist – Markus B Svedberg
 • Betting Gangster – Jerry Riordan
 • Buzzer Beater – Per Linderoth
 • Crash Axe – Stefan Melander
 • Damien Hanover – Stefan Persson
 • Dexter Brick – Mattias Djuse
 • Edfromed – Åke Lindblom
 • Farlander Am – Magnus Dahlén
 • Fernando Vixi – Tuomas Korvenoja
 • Filur Sisu – Per Nordström
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Forfantone Am – Roger Walmann
 • Fortune Mearas – Svante Båth
 • Funky – Tomas Malmqvist
 • Garrett Mix – Stig H Johansson
 • Global Welcome – Svante Båth
 • Global Wise Guy – Timo Nurmos
 • Global Withdrawl – Svante Båth
 • Golden News – Per Linderoth
 • Holy Water – Tomas Malmqvist
 • Inti Boko – Timo Nurmos
 • Jaguar Dream – Claes Sjöström
 • Maze Runner – Marcus Lindgren
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Mellby Goofy – Reijo Liljendahl
 • Noble Boy – Per Linderoth
 • Peak Fear – Joakim Lövgren
 • Person Of Interest – Jim Oscarsson
 • Soul Tan – Elisabeth Lundholm (a)
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 • That’s Art – Peter Untersteiner
 • Thought Hanover – Jim Oscarsson
 • Versailles U.S. – Reijo Liljendahl
 • Önas Nougat – Per Nordström

Treåriga ston

 • A Perfect Victory – Jim Oscarsson
 • A Sweet Dance – Helena Burman
 • Activated – Fredrik Wallin
 • Adorable Lady – Pasi Aikio
 • Ajabaja – Tomas Malmqvist
 • Au Pair Girl – Robert Bergh
 • Bechamel – Daniel Redén
 • Bottnas Future – Roger Walmann
 • Conrads Rödluva – Daniel Redén
 • Dancin In The Rain– Per Linderoth
 • Doyouknow – André Eklundh
 • Elise Andover – Jörgen Westholm
 • Evelyn – Roger Walmann
 • Fanny Chenal – Björn Goop
 • Feather Sisu – Petri Salmela
 • Fixi Mearas – Stig H Johansson
 • Flair Delice – Svante Båth
 • Flash Am – Roger Walmann
 • Formosa Am — Jörgen Westholm
 • Frequency Am – Markus B Svedberg
 • Global Vintage – Timo Nurmos
 • Global Well Off – Daniel Wäjersten
 • Global Wilderness – Svante Båth
 • Global Wishmeluck – Mattias Djuse
 • In Royalty Boko – Tuomas Korvenoja
 • Lipstick Tooma – Jevgeni Ivanov
 • Mariahs Baby K.V. – Teijo Ahola
 • No Matter – Svante Båth
 • Pippi Roc – Johan Untersteiner
 • Racing Brodda – Mattias Djuse
 • Staro Miami – Ari-Pekka Pakkanen
 • Sweet On You – Reijo Liljendahl
 • Ti Punch Broline – Roger Walmann
 • Valetta – Björn Goop
 • Wingsofcrazinessås – Dick Robertsson
 • Zara Kronos – Joakim Lövgren
 • Zenita Kronos – Jerry Riordan

Fyraåriga hingstar och valacker

 • Adiago Trot – Marcus Lindgren
 • Auto Relight – Stefan Melander
 • Born Unicorn – Stefan Melander
 • Capitol Hill – Svante Båth
 • Chapuy – Åke Lindblom
 • Chianti – Björn Goop
 • Digital Performer – Stefan Melander
 • Eldorado B. – Hans-Owe Sundberg
 • Elway Am – André Eklundh
 • Eurythmic Sisu – Petri Salmela
 • Exclamation Mark – Reijo Liljendahl
 • Global Un Poco – Svante Båth
 • Global Unspoked – Oskar Svanberg
 • Indy Lane – Björn Röcklinger
 • Judge Memphis – Mimmi Elfstrand
 • Kövras So Far – Robert Bergh
 • Leader Brodde – Mattias Djuse
 • Lucifer Lane – Thomas L Nilsson
 • Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
 • Output Pressure – Stefan Melander
 • Perfect Spirit – Daniel Redén
 • Prosperous – Marcus Lindgren
 • Roofparty – Jim Oscarsson
 • Royal Navy Neo – Björn Goop
 • Selmer I.H. – Ingemar Hultqvist (a)
 • Short In Cash – Petri Puro
 • Son Of God – Daniel Redén
 • Southwind Hydro – Roger Walmann
 • Speedy Face – Adrian Kolgjini
 • Spickleback Face – Robert Bergh
 • Transcendence – Robert Bergh
 • Vainqueur R.P. – Frode Hamre
 • Very Kronos – Svante Båth
 • Waffle – Johan Untersteiner
 • Who’s Who – Pasi Aikio
 • Yankee Boy – Stefan P Pettersson

Fyraåriga ston

 • Baronesse Ima – Claes Sjöström
 • Bellatrix Zet – Daniel Redén
 • Butterfly Ima – Åke Lindblom
 • Calamara’s Girl – Svante Båth
 • Candy La Marc – Lars Marcussen (a)
 • Catch My Love – Tomasz Wisniewski
 • Cavidendron – Magnus Dahlén
 • Corona Brick – Erik Holm
 • Devs Daffodil – Joakim Lövgren
 • Dibaba – Roger Walmann
 • Europhile Am – Peter Untersteiner
 • Fantasy In – Svante Båth
 • Global Upper Style – Peter Untersteiner
 • Gloria Web – Timo Nurmos
 • Gun Palema – Pär Hedberg
 • Helloise Boko – Mattias Djuse
 • Hermes Boko – Matti J Mäkinen
 • Hevin Boko – Timo Nurmos
 • Je T’Aime Lucky – Peter Untersteiner
 • Lady Youline – Henrik Hoffman
 • Maharani de Baroda – Björn Goop
 • Mellby Free – Björn Goop
 • Mily – Peter Untersteiner
 • Mrs LIndy – Reijo Liljendahl
 • Odessa Celeber – Roger Walmann
 • Poem In Motion — Svante Båth
 • Romance Amok – Timo Nurmos
 • Rose Mary – André Eklundh
 • Run Chica Run – Peter Untersteiner
 • Tahiti Journey – Björn Röcklinger
 • Vamp Kronos – Jerry Riordan
 • Vanquish Kronos – Jerry Riordan
 • Violet Bi – Jim Oscarsson
 • Walkie Talkie – Per Linderoth
 • White Lightning – Jörgen Westholm
 • Wild Love – Bengt Simberg (a)
Sport