Fokustema
Fabrice Souloy-kobolten
Läs senare

Både ST och Souloy överklagar

Både Svensk Travsport och Fabrice Souloy kommer att överklaga ST:s Ansvarsnämnds dom på ett års avstängning till Överdomstolen.
Av
Lars G Dahlgren
Fabrice Souloys användande av medel som gav positiva dopingprov avseende kobolt i Sverige och Norge kommer nu upp till förhandling i första instans. Foto Mia Törnberg
Fabrice Souloys användande av medel som gav positiva dopingprov avseende kobolt i Sverige och Norge kommer nu upp till förhandling i första instans. Foto Mia Törnberg

Det är ingen tvekan om att Souloys advokat Staffan Uvabäck är betydligt mer nöjd än ST:s chefer med att Souloy i Sverige dömdes för oaktsamhet.

– Ansvarsnämndens dom är betydligt mer sansad än den norska domskommitténs. Det är inte överraskande för mig. I Sverige är de här interna nämnderna mer fristående från travförbundet än de norska. I Norge kändes domskommitténs beslut som ett beställningsjobb från förbundet, säger Staffan Uvabäck.

Den norska domskommittén fann att Fabrice Souloy gjort sig skyldig till avsiktligt dopingbrott och satte påföljden därefter: 15 års avstängning och beträdandeförbud, plus 250.000 kronor i böter. Den domen meddelades före midsommar. Idag (onsdag) kom Svensk Travsports Ansvarsnämnds beslut gällande att Un Mec d’Heripre lämnade positivt dopingprov ifjol avseende kobolt både i preracetest dagen före Elitloppet och sedan efter Elitloppet där han vann försöket och slutade trea i finalen.

– Det är därför det blir så stor skillnad i påföljd mellan Norge och Sverige. Det ena landet har dömt för avsiktligt dopingbrott och det andra för oaktsamhet. Böterna är som de är i Sverige, de bygger på ”dagsbotsystem” efter hur mycket tränarnas hästar sprungit in de senaste åren och Fabrice Souloy slår där i taket, hamnar på maxbeloppet en miljon kronor. Om ST:s ansvarsnämnd landat i att det handlat om det strikta tränaransvaret hade påföljden blivit enbart böter, säger Staffan Uvabäck.

Svensk Travsport hade liksom det norska travförbundet ”avsiktlig doping” som förstahandsyrkande och både generalsekreteraren Johan Lindberg och förbundsjuristen Göran Wahlman säger i att ST kommer att överklaga ansvarsnämndens ettåriga avstängning till ST:s Överdomstol.

– Jag förutsätter att vi överklagar, säger Johan Lindberg.

Viktigt för ansvarsnämndens beslut var att gränsvärderna för kobolt publicerades på Svensk Travsports hemsida så sent som den 26 maj 2016. Un Mec d’Heripre lämnade sedan positivt dopingprov avseende kobolt både i preracetest den 28 maj och sedan i själva Elitloppet den 29 maj. Alltså endast två-tre dagar efter publiceringen. Så här står det i domen:

”Det är ostridigt att gränsvärdet för kobolt publicerades först den 26 maj 2016 på Svensk Travsports hemsida. Det är inte visat att koboltklorid eller koboltsalt är tillfört efter detta datum. När Un Mec d’Heripre tillfördes preparatet fanns det således inte något gränsvärde angett och det har inte i utredningen åberopats någon som helst bevisning för att kobolt var förbjudet innan dess i Sverige. Inte heller har frågan behandlats under förhandlingen. Fabrice Souloy kan mot bakgrund härav inte dömas för ett uppsåtligt brott”.

– Jag är förvånad över denna motivering. Sedan vi införde vår särskilda ”förbjudetlista” 2014 har det varit förbjudet att tillföra så kallade HIF-1-stabiliserare, vilket kobolt är, och detta påtalades också i förhandlingen i Oslo. De nivåer som uppmättes i Un Mec d’Heripres plasma har, oavsett om/när gränsvärden införts för plasma, påvisat otvetydiga brott mot förbjudetlistan, säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman till travsport.se.

– I vissa delar av domen delar vi ansvarsnämndens uppfattning, och det här är ett sådant avseende. Vårt försvar byggde på att bevisningen som framförts inte håller, och om nämnderna ändå finner att det föreligger positiva dopingprov så kan det omöjligt handla om ”mer” än i som högst ett oaktsamhetsbrott och absolut inte avsiktlig doping. Men andra delar av ansvarsnämndens bedömningar delar vi inte. Därför kommer vi sannolikt att överklaga även till den svenska överdomstolen, även om det tveklöst är så att ansvarsnämnden i Sverige sett betydligt mer sansat på det här än vad som fallet med domskommittén är i Norge, säger Staffan Uvabäck.

Souloy ”bara” dömd för oaktsamhet

15 års avstängning för Souloy

Fokustema
Startlistor 18-22 juli
Läs senare

18 juli-22 juli: Njut av fyraåringstoppar hela veckan

Fyraåringar, fyraåringar och fyraåringar. En härlig travvecka står för dörren med Derbykullens hästar i centrum. Fyraåringstestet i Eskilstuna, Norrlands Grand Prix på Bergsåker och veckans höjdare Stochampionatet på Axevalla är några av godbitarna i de kommande startlistorna. Här kommer ett späckat startlistedokument!
Av
Sulkysport
I Norrlands Grand Prix på Bergsåker jagar Stefan Melanders fyraårige jänkare Zack's Zoomer femte raka segern. Foto Tommy Andersson/ALN
I Norrlands Grand Prix på Bergsåker jagar Stefan Melanders fyraårige jänkare Zack's Zoomer femte raka segern. Foto Tommy Andersson/ALN

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.

Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 i Eskilstuna med fyraåringstestet och Bergsåkers storloppsdag med Norrlands Grand Prix till Stochampionatshelgens tre tävlingsdagar på Axevalla!

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:

Onsdag: Karlshamn (12.20), Eskilstuna V86 med Fyraåringstestet (17.45)

Torsdag: Karlshamn (12.20), Bergsåker V64 med Norrlands Grand Prix (18.20), Arvika (18.25), Visby (18.30)

Fredag: Bollnäs V65 (12.45), Axevalla V64 trippeltravet (17.20), Solänget (18.25), Romme (18.30)

Lördag: Axevalla V75 trippeltravet (14.45)

Söndag: Axevalla V75 med Stochampionatet (12.45)

Fokustema
Startlistor Axevalla
Läs senare

Stochampionatshelgen: Alla hästar som startar

En av sommarens största klassiker – Stochampionatshelgen är här! Vilka hästar kommer då ut på Axevalla i helgen? Här är alla startlistor från fredagen med årets första tvååringslopp till söndagens clou Stochampionatet.
Av
Sulkysport
Förra året fick Fredrik Persson ta emot Axevallapublikens jubel efte Ultra Brights seger i Stochampionatet. Vem vinner i år? Foto Adam Ström/Stalltz.se
Förra året fick Fredrik Persson ta emot Axevallapublikens jubel efte Ultra Brights seger i Stochampionatet. Vem vinner i år? Foto Adam Ström/Stalltz.se
Fokustema
Trippeltravet
Läs senare

De kör Stochampionatshästarna

När anmälningarna offentliggjorts till söndagens tävlingar på Axevalla står det nu klart vilka kuskar som kommer att köra Stochampionatet.
Av
Emil Persson
Erik Adielsson ska köra Global Upper Style i Stochampionatet. Foto Jeannie Karlsson
Erik Adielsson ska köra Global Upper Style i Stochampionatet. Foto Jeannie Karlsson

Peter Untersteiner kvalade in tre hästar och har valt att köra Run Chica Run (e. Scarlet Knight) medan han nyttjar två kuskar till sina andra hästar vilka båda vunnit Stochampionatet.
Stefan Söderkvist som vann år 2006 med Mad Marke får nu chansen bakom Mily (e. Perhaps Love) medan Erik Adielsson som vann år 2001 med Volita du Ling kuskar bakom Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar).

Peter Untersteiner har med andra ord valt bort kvalvinnarna för att köra Run Chica Run.

Anna-Karin Rundqvist kommer själv att köra sin Vera Spiro (e. Maharajah) då Carl Johan Jepson valt att köra Veiled (e. Zola Boko) åt Magnus Dahlén.

I övrigt körs samtliga hästar av samma kusk som satt bakom i uttagningsloppen.