Fokustema
Fabrice Souloy-kobolten
Läs senare

Både ST och Souloy överklagar

Både Svensk Travsport och Fabrice Souloy kommer att överklaga ST:s Ansvarsnämnds dom på ett års avstängning till Överdomstolen.
Av
Lars G Dahlgren
Fabrice Souloys användande av medel som gav positiva dopingprov avseende kobolt i Sverige och Norge kommer nu upp till förhandling i första instans. Foto Mia Törnberg
Fabrice Souloys användande av medel som gav positiva dopingprov avseende kobolt i Sverige och Norge kommer nu upp till förhandling i första instans. Foto Mia Törnberg

Det är ingen tvekan om att Souloys advokat Staffan Uvabäck är betydligt mer nöjd än ST:s chefer med att Souloy i Sverige dömdes för oaktsamhet.

– Ansvarsnämndens dom är betydligt mer sansad än den norska domskommitténs. Det är inte överraskande för mig. I Sverige är de här interna nämnderna mer fristående från travförbundet än de norska. I Norge kändes domskommitténs beslut som ett beställningsjobb från förbundet, säger Staffan Uvabäck.

Den norska domskommittén fann att Fabrice Souloy gjort sig skyldig till avsiktligt dopingbrott och satte påföljden därefter: 15 års avstängning och beträdandeförbud, plus 250.000 kronor i böter. Den domen meddelades före midsommar. Idag (onsdag) kom Svensk Travsports Ansvarsnämnds beslut gällande att Un Mec d’Heripre lämnade positivt dopingprov ifjol avseende kobolt både i preracetest dagen före Elitloppet och sedan efter Elitloppet där han vann försöket och slutade trea i finalen.

– Det är därför det blir så stor skillnad i påföljd mellan Norge och Sverige. Det ena landet har dömt för avsiktligt dopingbrott och det andra för oaktsamhet. Böterna är som de är i Sverige, de bygger på ”dagsbotsystem” efter hur mycket tränarnas hästar sprungit in de senaste åren och Fabrice Souloy slår där i taket, hamnar på maxbeloppet en miljon kronor. Om ST:s ansvarsnämnd landat i att det handlat om det strikta tränaransvaret hade påföljden blivit enbart böter, säger Staffan Uvabäck.

Svensk Travsport hade liksom det norska travförbundet ”avsiktlig doping” som förstahandsyrkande och både generalsekreteraren Johan Lindberg och förbundsjuristen Göran Wahlman säger i att ST kommer att överklaga ansvarsnämndens ettåriga avstängning till ST:s Överdomstol.

– Jag förutsätter att vi överklagar, säger Johan Lindberg.

Viktigt för ansvarsnämndens beslut var att gränsvärderna för kobolt publicerades på Svensk Travsports hemsida så sent som den 26 maj 2016. Un Mec d’Heripre lämnade sedan positivt dopingprov avseende kobolt både i preracetest den 28 maj och sedan i själva Elitloppet den 29 maj. Alltså endast två-tre dagar efter publiceringen. Så här står det i domen:

”Det är ostridigt att gränsvärdet för kobolt publicerades först den 26 maj 2016 på Svensk Travsports hemsida. Det är inte visat att koboltklorid eller koboltsalt är tillfört efter detta datum. När Un Mec d’Heripre tillfördes preparatet fanns det således inte något gränsvärde angett och det har inte i utredningen åberopats någon som helst bevisning för att kobolt var förbjudet innan dess i Sverige. Inte heller har frågan behandlats under förhandlingen. Fabrice Souloy kan mot bakgrund härav inte dömas för ett uppsåtligt brott”.

– Jag är förvånad över denna motivering. Sedan vi införde vår särskilda ”förbjudetlista” 2014 har det varit förbjudet att tillföra så kallade HIF-1-stabiliserare, vilket kobolt är, och detta påtalades också i förhandlingen i Oslo. De nivåer som uppmättes i Un Mec d’Heripres plasma har, oavsett om/när gränsvärden införts för plasma, påvisat otvetydiga brott mot förbjudetlistan, säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman till travsport.se.

– I vissa delar av domen delar vi ansvarsnämndens uppfattning, och det här är ett sådant avseende. Vårt försvar byggde på att bevisningen som framförts inte håller, och om nämnderna ändå finner att det föreligger positiva dopingprov så kan det omöjligt handla om ”mer” än i som högst ett oaktsamhetsbrott och absolut inte avsiktlig doping. Men andra delar av ansvarsnämndens bedömningar delar vi inte. Därför kommer vi sannolikt att överklaga även till den svenska överdomstolen, även om det tveklöst är så att ansvarsnämnden i Sverige sett betydligt mer sansat på det här än vad som fallet med domskommittén är i Norge, säger Staffan Uvabäck.

Souloy ”bara” dömd för oaktsamhet

15 års avstängning för Souloy

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop fällde Earl Simon

Björn Goops Portland (e. Ganymede) övertygade stort då han vann Prix de Gueugnon (€65.000) under lördagseftermiddagen.
Av
Emil Persson
Björn Goops Portland övertygade stort på Vincennes. Foto: Gerard Forni
Björn Goops Portland övertygade stort på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Fyraåringsloppet som var öppet för europeiska fyraåriga hingstar och valacker vilka tjänat upp till 105.000 euro hade en jättefavorit i Jarmo Niskanen-tränade Earl Simon (e. Prodigious). Den efter fem starter obesegrade springaren förväntades förlänga sin segerrad, men var inte sig lik.
Tempot var väl uppskruvat och när attacken kom från andra utvändigt 1.000 meter före mål trodde nog de flesta att Earl Simon skulle vända ut och in på sina konkurrenter.
Han kom förvisso fram på ledaren Etonnant (e. Timoko) utsida rätt så snabbt, men vid utgången av slutkurvan syntes det att hästen inte var sig lik. I nyporna på Franck Nivard föll han tillbaka och fick nöja sig med femteplatsen.

Etonnant var urtapper efter tuff forcering till tät och en notering på 1.12,7 de första 1.700 meterna, men åt Björn Goops tyskfödde Ganymede-son Portland gick inget att göra.

Från femte utvändigt följde han med i ”Earl Simon-tåget” kilometern före mål, men fick ge sig ut i fjärdespår relativt tidigt i slutkurvan. Trots det bet hästen i oerhört fint och lade fältet på rygg hur enkelt som helst.

Triumfen värd 29.250 euro var Portlands andra på Vincennes. I januari vann han Prix d’Issoire (€37.000) på samma bana.

Marion Jauss äger fyraåringen, vilken hon betalade 19.000 euro på tyska Derbyauktionen 2015. Modern Eiffel Bi (e. Sugarcane Hanover) 64.009€/1.14,8ak var själv en duglig tävlingshäst, men har haft svårt att leverera någon riktig topp i aveln fram tills nu.

Bazire-dubbel

Jean Michel Bazire kunde räkna in en dubbel i Prix Jean Cabrol (€72.000). Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) stod pall som favorit trots en tung inledning fram till dödspositionen.
Förvisso blev han avlöst en kort bit, men det var en tung 700 metersrepa som han åter fick avsluta med för att bärga seger.

Det gjordes närmast före stallkamraten Azaro d’Eva (e. Lynx de Bellouet) som likaså ställdes inför en stor prövning med stora delar av loppet tillbringat i tredjespår innan han tryckte sig förbi Shadow Gar (e. Pine Chip) dryga kilometern före mål.

Han tog striden hela vägen hem trots stumma ben och höll ifrån sig Clarck Sotho (e. Oiseau de Feux) i kampen om andraplatsen.

Ble du Gers seger (som var den fjärde på de senaste fem starterna) var värd 32.400 euro och togs på tiden 1.13,0/2.700 meter.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Äntligen, kaptenen!

Med en euromiljonärska och montéspecialist som mamma har Captain Sparrow (e. Ready Cash) förväntats leverera under sadel.
Det dröjde dock tills det sjätte försöket innan sexåringen tog sin första första seger, men passande nog var den karriärens hittills största!
Av
Emil Persson

Dexter Fromentro (e. Qwerty) var på jakt efter sin fjärde raka semi classique-seger i monté, men åt Luc Roelens pånyttfödde Captain Sparrow gick inget att göra.

Camille Levesque överlät kommandot till den sistnämnde vars ryttare Eric Raffin successivt ökade farten framme i tät. När 500 meter återstod hade farten krupit ner till 1.14,3 för de första 2.200 meterna och i samma skede fick han ett par längder till Dexter Fromentro.
Denne ger sig dock ogärna utan tog upp jakten spurtrakan ner, men fick se sig besegrad med hals. Segertiden blev 1.13,5/2.700 meter.

Captain Sparrow tog i och med denna seger i Prix Louis Forcinal (€120.000) sin största seger i karriären, värderad till 54.000 euro. Fram tills i somras tränades han av Ulf Nordin med dugligt resultat, men i varande regi har han tveklöst höjt sig flera snäpp.

Innan lördagens lopp hade Captain Sparrow en andraplats i Grand National du Trot (€90.000) färskast i bagaget och nu tydliggjorde hästen att han går lika bra för sadel, en disciplin där han tidigare hade en tredjeplats som bäst på fem försök.

Modern Holly du Locton (e. Viking’s Way) 1.092.373€/1.15,3 själv en mycket framgångsrik montéhäst i slutet av 90-talet och början av 2000-talet.
På meritlistan finns fyra Grupp I-segrar för sadel samt en tredjeplats i Prix du Cornulier.

Mer Ready Cash…

Prix de Chatillon (€55.000) för treåringar som max hade tjänat upp mot halvmiljonen svenska kronor i intjänade prispengar blev en händelsefattig historia.

Favoriten Flocki d’Aurcy (e. Ready Cash) tog en ”lugn dödens” för Yoann Lebourgeois, utanpå Fighter Smart (e. Uniclove) varpå det 2.700 meter långa loppet blott kördes i 1.18-tempo fram tills halvvarvet återstod.

In mot upploppet tog Flocki d’Aurcy grepp med lätthet och gick med full fart hela vägen hem, men likväl dök det upp ett reellt hot. Från fjärde utvändigt gjorde nämligen Fly to the Moon (e. Rocklyn) skäl för namnet och levererade en sällan skådad avslutning, men Flocki d’Aurcy sträckte på sig och höll undan med en halv längd seger.

Segertiden på den av Philippe Allaire-tränade hästen skrevs till 1.16,9/2.700 meter och förstapriset var 24.750 euro. Triumfen var hästens fjärde i den femte starten och i stammen finns det namn att brås på.
Halvsystern Quouna Matata (e. Emil Suede) 255.443€/1.12,4 var en klart duglig tävlingshäst liksom den semi classique-meriterade modern Idee Lara (e. Kimberland) 188.427€/1.14,3.

Björn Goops Fregate Island (e. Timoko) var andrahandsfavorit i loppet, men blev utan prispengar. Efter att inlett i rygg ledaren hamnade hon som fyra längs sargen när fältet formerat sig varifrån hon var chanslös att plocka längder i den snabba avslutningen.

Fokustema
Avel Franrike
Läs senare

Pandora till Ready Cash

Toppstammade Pandora Face avslutade karriären igår med en sjätteplats i ett montélopp på Vincennes. Nu lägger hon tävlingsskorna på hyllan och ska betäckas med Ready Cash.
Av
Claes Freidenvall

Muscle Hill-dottern slutade sexa i sin montédebut i Prix Adeona (€46.000) för Alexandre Angot på 1.14,5/2.200 meter. För den insatsen fick hon 920 euro.

Drygt 1,2 miljoner drog Stall Courant-ägda Pandora Face (u. Concher e. Bonefish) in på tävlingsbanan och hon noterade rekorden 1.11,6ak och 1.12,5m. Hon har tävlat en del i Frankrike det senaste året och den 25 januari i år slutade hon tvåa i Prix de Yonkers Raceway (€66.000) och erhöll 15.000 euro. I Sverige har hon bland annat vunnit försök i Diamantstoet och slutat tvåa i finalen av samma löpningsserie.

Pandora Faces mor Concher (e. Pine Chip), 1.12,1/$3.600, är halvsyster med championhingsten Viking Kronos (e. American Winner), 1.12,1ak*/6.128.108 kr, och Hambletonian-tvåan King Conch (e. Speedy Crown), 1.11,6*/$4.131.015 kr.