Fokustema
Bollnäs
Läs senare

Banrekord av Lannem Silje

”Super-Silje” gjorde idag första starten sedan i oktober 2015.
Åttaåringen visade ingen ringrost utan vann på nytt banrekord.
– Hon kommer vara ännu bättre med loppet i kroppen, sade Tor Wollebaek.
Av
Pär Gustafsson
Lannem Silje med Tor Wollebaek svarade för en prestation i comebacken som räckte till nytt banrekord på Bollnästravet. Foto Christer Norin/ALN
Lannem Silje med Tor Wollebaek svarade för en prestation i comebacken som räckte till nytt banrekord på Bollnästravet. Foto Christer Norin/ALN

Ola M Skrugstad är mannen bakom Lannem Silje (e. Åsajerven). Han har fött upp, äger och tränar fenomenet som hunnit bli åtta år gammal. Hon har varit borta sedan femåringssäsongen på grund av gaffelbandsskada och under uppehållet har hästen fått en avkomma som heter Lannem Stina (e. Dotterud Teddy).

Skrugstad har tränat Lannem Silje i flera månader inför återkomsten och hans förhoppning är att ta upp kampen med de allra bästa kallbloden. Idag hade han hittat en mycket bra proposition till kallblodsstjärnan; ett försök i Dubbelcupen med fördel för ston.

Hästen tvekade lite från start, men det var få ston på startvolten och Lannem Silje fick ledningen och öppnade första 500 meterna efter 1.27,5. Hästen ökade tempot hela vägen in i mål och via underkant 1.22 sista halvvarvet landade hon på 1.23,2/1.640 meter.

– Inför comebacken hade jag varit nöjd med både kvalloppet och snabbjobb, men jag var ändå osäker på var hon stod. Nu känns det väldigt bra och jag tror att Lannem Silje är ännu bättre med loppet i kroppen. Troligen blir nästa start i Leangen om två veckor, sade Tor Wollebaek, som kört superstoet i karriärens samtliga 49 starter.
Hon var vunnit 45 gånger och aldrig slutat sämre än trea. Totalt ståtar hästen med nästan 6,8 norska miljoner på kontot.

Vann smått överlägset

Förstapriset uppgick till 50.000 kronor och 1.23,2 var banrekord för äldre utlandsfödda ston över kort distans i Bollnäs. Färska V75-vinnaren Alfie och Lars-Erik Karlsson slutade tvåa. Hon smög med i rygg på Lannem Silje och blev frånåkt med sex längder. Tredjepriset gick till Flex och Nathalie Blom.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Loppet för bara avelsgodkända

Årets första större kallblodslopp körs på Bjerke på lördag: Lars Laumbs lopp med 150.000 norska kronor till vinnaren.
Av
Lars G Dahlgren
Tekno Odin har vunnit det mesta som vinns att vinna i kallblodsväg, men inte Lars Laumbs lopp. Dags på lördag? Foto: Urban Kihlman/ALN
Tekno Odin har vunnit det mesta som vinns att vinna i kallblodsväg, men inte Lars Laumbs lopp. Dags på lördag? Foto: Urban Kihlman/ALN

Det handlar om lång distans och propositionen är minst sagt spännande: Endast avelsgodkända (kårade) hingstar och ston som är premierade får vara med! Ston får 20 meters gottgörelse i förhållande till hingstarna och hästar som tidigare vunnit Lars Laumbs lopp är utestängda.

En svenskfödd hingst är med: Vesle Sjur (e. Lome Elden – Dale Vesla) som tränas av Marita H Tangen Svindland, tidigare licensierad på Åby. Norheim Faksen (e. Järvsöfaks – Norheim Elle) är tränad i Sverige, av Jan Ove Olsen.

Startlista

2.640 meter
1 Pave Loma – Vidar Hop
2 Lill Ronja – Eirik Höitomt
2.660 meter
3 Vesle Sjur – Dag-Sveinung Dalen
4 Pave Faks – Hans Chr Holm
5 Myhreng Jerker – Olav Mikkelborg
2.680 meter
6 Lex Lodney – Ola Johan Östre
7 Kleppe Fanden – Magnus Teien Gundersen
8 Ingbest – Tom Erik Solberg
9 Kleppe Slauren – Kjetil Djöseland
10 Norheim Faksen – Jan Ove Olsen
11 Galileo – Geir Flåten
2.700 meter
12 Tekno Jerken – Erlend Rennesvik
13 Tekno Odin – Öystein Tjomsland

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Magert för svenskar

Det blev inga större framgångar för de blågula travarna på Vincennes idag och allra ”bäst” gick det för Fredrik Wallins Zoko Lane med en sjundeplats trots att han var akterseglad i sista sväng i Prix de Bracieux.
Av
Claes Freidenvall

Cactus d’Yvel (e. Jasmin de Flore-Mitchea) och Charles Julien Bigeon tog hem Prix de Bracieux (€56.000) i en hård slutstrid med Casting de Chenu (e. Baccarat du Pont) och Choriste du Trio (e. Roc Meslois) där de tre första i mål noterade 1.14,1/2.850 meter.

Zoko Lane gavs en tuff första sväng ute i fjärdespår av Gabriele Gelormini innan ledningen övertogs dryga varvet från mål, men han var tidigt slagen. Sistapengen på 560 euro räddades på 1.16,1.

Björn Goops Dream Boy As, Susanne Richters Ural och Jarmo Niskanens Decidement gick lottlösa i Prix de Fontainebleau (€60.000), vilket vanns av Duke of Carless (e. L’As de Viretaute-Jionou de Carless) och Nicolas Mortagne på 1.13,7/2.850 meter.

Utanför pengarna slutade också Anders Lindqvist-tränade Dynamique Style på 1.15,4 i sadelloppet Prix de Pouilly sur Loire (€46.000). Spurtvann gjorde Dede de Montauran (e. Magnificent Rodney-Quick and Go) för Eric Raffin och det var andra raka triumfen på 1.12,9/2.175 meter.

Fokustema
Aversa-Florens
Läs senare

Dubbla storlopp i Italien

Två GP-löpningar hålls i helgen i Italien och Aversa inleder på lördagen med fyraåringsloppet Gran Premio Andreani (€33.000) och dagen efter körs Gran Premio Ponte Vecchio (€33.000) för äldre travare i Florens.
Av
Claes Freidenvall

Venivici Roc (e. Nad Al Sheba) toppade i Gran Premio Firenze (€33.000) i Florens och på lördag finns chansen till en ny triumf i Gran Premio Andreani, men spår (åtta) och motstånd är inte det allra enklaste.

På söndag avgörs den 72:a upplagan av Gran Premio Ponte Vecchio i Florens och Napoleone Lans (e. Uronometro) har tidigare i år vunnit Gran Premio Vittoira (€33.000) i Bologna.

Startlistor:

Gran Premio Andreani (€33.000)
1.660 meter, autostart.

 1. Venzo Spritz
 2. Von Wise As
 3. Vanguardia
 4. Vircan
 5. Vale Capar
 6. Villa Santina Jet
 7. Vertigo Spin
 8. Venivici Roc
 9. Volavia di No
 10. Vaprio

Gran Premio Ponte Vecchio (€33.000)
2.020 meter, auto.

 1. Uno Italia
 2. Una Bella Gar
 3. Super Star Reaf
 4. Uragano Trebi’
 5. Napoleone Lans
 6. Tina Turner
 7. Ultimaluna Grif
 8. Tornado del Vento
 9. Sing Hallelujah
 10. Ufo Robot Hp
 11. Tsunami Gifont
 12. Tobias del Ronco
Sport