Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

Mitten-på-augusti-öndagen var tunn tävlingsmässigt för de svenska travsportsutövarna. Årjängs tusenklubbsmatch för Tom Horpestad och breddlopp på Hagmyren var vad som fanns att välja på i propositionshäftet.
Av
Lars G Dahlgren

Banor som körde söndag 20/8

Hagmyren (breddlopp), Årjäng

Citatet

Han kändes fantastisk

Magnus Jakobsson hade en njutbar färd till överlägsen seger i Årjäng bakom Berne Gustafssons fine Wellino Avenue, som gjorde comeback på 1.13,3a/2.140 efter tio månaders tävlingsuppehåll.

Fem snabbaste vinnarna

Wellino Avenue (e. Wellino Boko) 1.13,3a/2.140 – Årjäng
Tränare: Berne Gustafsson (a). Körsven: Magnus Jakobsson.
Magic Moves (e. Zola Boko) 1.14,5a/2.140 – Årjäng
Tränare och körsven: Magnus Jakobsson.
Quantum Outlook (e. Good As Gold) 1.14,7/2.640 – Årjäng
Tränare: Eric Martinsson. Körsven: Mikael J Andersson.
Lincoln Lawyer (e. Muscles Yankee) 1.14,8/2.140 – Hagmyren
Tränare: Håkan Wallberg. Körsven: Daniel Selin.
Miss Bubbly (e. Pine Chip) 1.14,9a/2.140 – Årjäng
Tränare: Sofia Aronsson. Körsven: André Eklundh.

Snabbaste vinnare kallblodslopp

Bilbo. B.S. (e. Järvsöfaks) 1.25,7/2.680 – Årjäng
Tränare: Mats Andersson. Körsven: Dagfinn Aarum.

Högsta förstaprisen

50.000 kr (Årjäng)
Miss Bubbly (e. Pine Chip)
Tränare: Sofia Aronsson. Körsven: André Eklundh.
Quite A Charm (e. Quite Easy U.S.)
Tränare: Nicklas Sundqwist (a). Körsven: Carl Johan Jepson.
Rigel Öyvind (e. Dotterud Teddy)
Tränare och körsven: Jan Roar Mjölneröd.
35.000 kr (Årjäng)
Bilbo. B.S. (e. Järvsöfaks)
Tränare: Mats Andersson. Körsven: Dagfinn Aarum.

 
Flest segrar (kusk/ryttare): Magnus Jakobsson – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Ingen tränare med mer än en seger
Flest segrar (avelshingst): Ingen avelshingst med mer än en seger

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Ecu Pierji utan chans i spurten

PARIS. Storfavoriten Ecu Pierji fick bestämma farten i Prix Jacques de Vauloge (€120.000), men stod ändå utan chans mot Easy des Racques och Jean-Philippe Monclin i spurten.
Av
Claes Freidenvall
Utvändige Easy des Racques plockar ner storfavoriten Ecu Pierji i spurten. Foto: Gerard Forni
Utvändige Easy des Racques plockar ner storfavoriten Ecu Pierji i spurten. Foto: Gerard Forni

Full fart satte Jean-Philippe Monclin från tredje ytter i tredjespår vid utgången av sista sväng och 50 meter före mål slog Easy des Racques (e. Rodrigo Jet-Ombre des Racques) klorna i Ecu Pierji (e. Tucson) på 1.14,4/2.700 meter.

Ecu Pierji kunde glida till täten 1.150 meter före mål och behövde inte öppna första 1.700 meterna snabbare än 1.14,2. Trots det hade han inget att sätta emot Alexandre Buisson-tränade Easy des Racques, vilken tog sin största seger i karriären.

Ecu Pierji noterade samma tid som vinnaren, medan trean Express Jet (e. Goetmals Wood) kom hem på 1.14,5. Björn Goop ordnade en sjundeplats med Ron Kuiper-tränade Ezio Josselyn (e. Prodigious) på 1.14,8 efter en invändig smygare.

Andra segern i karriären

Tidigare har Easy des Racques varit tvåa Grupp I-löpningen i Prix Albert Viel, trea i Prix de l’Etoile och har dessutom en andraplats i halvklassiska Prix Maurice de Gheest. Dagens seger var faktiskt bara den andra i karriären; den första kom i debuten som tvååring i Prix de Laventie (€14.000) i Le Croisé-Laroche den 31 oktober ifjol.

Modern Ombree des Racques (e. And Arifant-Hula des Racques), 1.12,5/€167.010, tävlade i sju säsonger och hennes största seger togs i Prix des Assurances Pilliot (€21.000) i Saint-Omer. Easy des Racques, 1.12,0m/€193.590, är hennes första avkomma och den andra – tvååriga stoet Faveur des Racques (e. Coktail Jet) – har inte visat sig på tävlingsbanan.

Själv är Ombree des Racques starkast i en syskonskara som också innehåller Asterisme Novi (e. Lilium Madrik), 1.14,6/€75.300.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Michelangelo Ås byter tränare

PARIS. Segermaskinen Michelangelo Ås byter tränare och lämnar samtidigt Sverige. Fortsättningsvis ska han manageras av Ron Kuiper i Frankrike och det blir Björn Goop som tar hand om tömmarna.
Av
Claes Freidenvall
Michelangelo Ås går i träning till Ron Kuiper i Frankrike. Foto Stalltz.se
Michelangelo Ås går i träning till Ron Kuiper i Frankrike. Foto Stalltz.se

– Han kommer på tisdag, säger Ron Kuiper.

Michelangelo Ås (e. Allstar Hall-Harmonica Ås), 1.10,6ak/1.286.800 kr, har vunnit tolv lopp på 38 starter. På meritlistan finns fyra V75-segrar, men i de tre senaste starterna har Michelangelo Ås galopperat bort sig.

Nu blir det alltså franskstationerade Ron Kuiper som ska träna den sexårige valacken.

Fokustema
Prix de Bretagne
Läs senare

Bold Eagle kan bli struken

Efter lördagens dramatik med kuskbyte på Bold Eagle från Franck Nivard till Björn Goop har det under söndagförmiddagen nu aviserats strykningsrisk! En hovböld gör Bold Eagle osäkert startande i Prix de Bretagne.
Av
Lars G Dahlgren
Bold Eagle. Foto Gerard Forni
Bold Eagle. Foto Gerard Forni

Man kan inte direkt säga att det ”flyter på” för Bold Eagle när han ska inleda vintermeetinget med sin första start sedan andraplatsen i Masters-finalen i september. Först skadade sig kusken Franck Nivard och nu är det frågetecken också om Bold Eagle är helt kurant.

Det är ägaren Pierre Pilarski som på sitt twitterkonto @pilariski_pierre meddelat att Bold Eagle har en hovböld vänster fram som gör att det är osäkert om hästen kan starta i eftermiddag.

Bold Eagle ska dock vara på väg till Vincennes och beslut om hur det blir tas efter ”andra värmningen”, det vill säga strax efter klockan 15:00.

Prix de Bretagne är dagens quinté-lopp och därför är det ur spelarperspektiv av mycket stort intresse om det blir en sen strykning på den häst som är storfavorit och ”bas” på en väldigt stor del av alla inlämnade quinté-kuponger.

Björn Goop kör Bold Eagle

 

 

 

Sport