Fokustema
V86 Solvalla/Åby 7 november
Läs senare

Berghs förvandlingsnummer

En öppning och avslutning i 1.08-tempo var inget som kunde hindra Promo Kemp.

 Robert Berghs fyraåriga nyförvärv bärgade andra segern inom loppet av sex dagar på Åby och imponerade stort då han kom hem på 1.11,1a/1.640 meter.
Av
Emil Persson
Promo Kemp vann på 1.11,1a/1.640 meter. Foto Sidmakarn
Promo Kemp vann på 1.11,1a/1.640 meter. Foto Sidmakarn

I debuten för Bergh i torsdags vann hästen på 1.13,8a/2.140 meter och nu rasslade han alltså ner på en låg 1.11-tid. Nytt rekord var det dock inte för i sin gamla regi á Frode Hamre landade hästen på 1.10,8a/1.640 meter som oplacerad i Fyraåringseliten under årets Elitloppshelg.
Att trycka sig till tät i en så hastig öppning kostade och att han därefter orkade stå emot den färska V75-vinnaren Heart of Steel (e. Cantab Hall) sista halvvarvet var otroligt strongt.
Den sistnämnde avslutade sista 700 meterna efter 1.08,5 och var enorm i nederlaget, men Promo Kemp var – kort och gott – oslagbar.
– Han har tvåångsprissumma på sig och möter äldre hästar idag som går med stängt huvudlag och jänkarvagn. Min häst gick med öppet och vanlig vagn. Den öppningen och avslutningen idag är väldigt starka papper, sade Robert Bergh.
Fortsättningen?
– Kanske gör vi ett lopp till – i bronsdivisionen – och sedan ställer vi av honom för året, åker hem och tränar, sade Bergh vars Hakon von Haithabu (e. Here Comes Joey) även vann ett V86-lopp.

Svenskt rekord – igen

För andra starten i följd vann Joakim Lövgrens Illuminati (e. Ready Cash) på nytt svenskt rekord. Före gången handlade det på rekordet över medeldistans/voltstart för fyraåringar och nu plockade han även rekordet för fyraåringar över lång distans med autostart.
1.14,3a/3.140 meter landade Ready Cash-sonen på efter att bombat runt konkurrenter från femte utvändigt och i ärlighetens namn såg det ut som att han hade kunnat gå en halvsekund snabbare om Lövgren så önskat.
Hästens skötare Jonas Oscarsson drömde om Harper Hanovers lopp efteråt och det är lätt att förstå.
Thomas Uhrbergs Quiz Töll (e. Quite Easy U.S.) är riktig kämpe som inte gärna bangar för en utmaning. Nu fick hon dra tåget i tredjespår i Diamantstoet, men avgjorde likväl busenkelt före en raketspurtande Dealwithakiss (e. Orlando Vici).
– Hon ger 110 procent när man vrider ut. Det blev väldigt bra körning, det flöt perfekt för vår del och hon gjorde det jättebra trots att vi fick gå lite tidigt, sade Uhrberg.

Fjärde raka

Som så ofta tidigare på onsdagarna var den stora sporten på kompletteringsbanan och inte på huvudstadsbanan.
Några småputtriga insatser är dock väl värda att nämna. Daniel Redén-träande Moses (e. Pastor Stephen) löste ett treåringslopp från dödens på tilltalande vis och räknade därmed hem sin fjärde seger i åttonde starten.
Thorsten Tietz Kasida Bo (e. Andover Hall) flög fram i spurten i lag med Dennis Spangenberg och bärgade i sin tur den tredje triumfen i sjätte försöket.
Björn Goops Gazza B.R. (e. Love You) räknade hem sin fjärde raka seger. Den norskfödde fyraåringen kom till tät mitt i loppet, men när värsta utmanaren Indy D. (e. Ready Cash) kom flygandes långt ut i banan och var ”osynlig” blev det ytterst tajt in på linjen.
Mattias Djuse avrundade V86-spelet med Lass Revenue (e. Revenue). Ett rygglopp visade sig återigen vara rätt melodi för över upploppet behövde inte Djuse kräva det minsta av honom för att han skulle avgöra.

Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Italienska vann stofinalen

150.000 kronor var förstapriset i finalen i Norrlands Elitserie för ston på Bergsåker. De gick till en nyimporterad italienska.
Av
Lars G Dahlgren

Ja, nyimporterad, och nyimporterad, fyraåriga Vanessa F.B. (e. Ganymede – Nausica F.P.) kom till Markus Pihlströms stall i mars i år som köpt av Sealtrans AB, men startade inte förrän i oktober. Hon hade nio segrar med sig i bagaget (två som tvååring, sex som treåring och en som fyraåring) men hade ändå inte fått ihop mer än 300.000 kronor i prispengar. Nu gjorde Vanessa F.B. fjärde starten i sin nya regi och första segern var ett faktum sedan Ulf Eriksson förvaltat innerspåret till ledning hela vägen på 1.15,0/2.140.,

Fakta

Vanessa F.B.

sto fyra år e. Ganymede – Nausica F.P e. Love You
32 st: 10–4–4
Rekord: 1.15,0m* – 1.13,8ak
Insprunget: 478.193 kr
Uppfödare: Enrico Bellei & Malu S.A.S.
Ägare: Sealtrans AB, Sundsvall.
Tränare: Markus Pihlström, Bergsåker.
Körsven: Ulf Eriksson, Bollnäs

Expandera

Donners Am (e. Infinitif – Mackademian) har ett så kraftfullt steg under sadel att det såg minst sagt skumpigt ut för Emilia Leo ovanpå när femåringen tog sin andra montéseger värd 100.000 kronor, på 1.14,4/2.160 meter. Per Linderoths häst vann mycket lätt.

Emilia Leo lyckades med konststycket att vinna både sadellopp och sulkylopp. I lärlingsloppet spurtade den av henne körde Kurt Molinder-tränade Bionicle Man (e. Hearth Boy Laday – Melina’s Carey) till vinst på 1.14,8/1.660.

Digital Ink (e. Super Photo Kosmos – Laverda des Pres) vann snabbloppet på 1.11,6a/1.640 när han gjorde ett litet avbrott i sitt matchande i gulddivisionen. Ulf Eriksson körde den Robert Bergh-tränade nioåringen.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
4–4–10–3–9–3–1–5
Utdelning:
Åtta rätt: 31.863 kr
Sju rätt: 237 kr
Sex rätt: 34 kr
Omsättning: 26.524.526 kr

Expandera

Bythebook nära svenska rekordet

Global Adventure på målfoto

 

Fokustema
Svensk Uppfödningslöpning
Läs senare

Bythebook nära svenska rekordet

Efter de fyra uttagningarna till Uppfödningslöpningen utkristalliserade sig en favorit till segern i finalen den 1 december: Bythebook. Han var åkandes en tiondel från svenska rekordet 1.12,6a/1.640 när han vann på Solvalla och gjorde bästa intrycket av de fyra Svante Båth-tränade hästar som gick till final.
Av
Lars G Dahlgren
Bythebook imponerade i uttagningen till Uppfödningslöpningen. Foto Leif Norberg/ALN
Bythebook imponerade i uttagningen till Uppfödningslöpningen. Foto Leif Norberg/ALN

– Och det utan att vara bottnad, konstaterade körande Örjan Kihlström.

Fakta

Bythebook

valack två år e. Googoo Gaagaa – Stellar Value e. Viking Kronos
5 st: 3–0–1
Rekord: 1.19,0m* – 1.12,8ak*
Insprunget: 330.300 kr
Uppfödare: Thomas Johansson & Gösta Samuelsson
Ägare: Stall Mörklund HB, med flera
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Jonna Träskvik

Expandera

Svante Båth hade fyra hästar till start i uttagningarna till Uppfödningslöpningen och var etta-tvåa i Solvallas uttagningar med alla fyra. Inför kvalen hade Global Adventure och Alien Kronos, som. var etta-tvåa i kvällens första uttagning, de bästa meriterna, men efter de två kvalen var det Bythebooks namn som lyste i guldskrift.

Örjan Kihlström tog en lugn start från spåret längst ut på vingen med Bythebook (e, Googoo Gaagaa – Stellar Value) och följde som sjundehäst i det på innerspår uppradade fältet där Belker (e. Scarlet Knight – Oki I Can) öppnade under 1.10 första 500 meterna i ledningen.

På sista bortre långsidan svepte Bythebook i mäktiga kliv fältet fram utvändigt ledande Belker och satte sig lugn där en stund genom svängen. Det lilla sparande taktiska draget av Örjan kostade antagligen att Bythebook inte blev ny svensk rekordhållare. Å andra sidan kommer hästen nu till Uppfödningslöpningens final utan att ha behövt gå i botten i kvalet på 1.12,7 efter att ha avslutat 1.12,1 sista varvet…

Bakom Bythebook avslutade Svante Båth-tränade Muscle Valky (e. Muscle Hill – Valkyria R.Ö.K.) till andraplatsen på 1.13,0 medan Sten O Jansson-tränade Belker höll till tredjeplatsen på 1.13,0.

Fakta

Finalfältet

Här är finalfältet i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro den 1 december. 1.640 meter autostart, förstapris 1.400.000 kronor. Alla finalisterna är premiechansade.

 • Aetos Kronos (e. Bold Eagle – Will Of A Woman) – Jerry Riordan
 • Alien Kronos (e. Infintif – Pilgrims Truffles) – Svante Båth
 • Belker (e. Scarlet Knight – Oki I Can) – Sten O Jansson
 • Bythebook (e. Googoo Gaagaa – Stellar Value) – Svante Båth
 • Global Adventure (e. S.J.’s Caviar – Platinium Shine) – Svante Båth
 • Grande Diva Sisu (e. Ready Cash – Super Model) – Per Nordström
 • Master Of Trix (e. Yarrah Boko – Super Mara) – Mattias Djuse
 • Muscle Valky (e. Muscle Hill – Valkyria R.Ö.K.) – Svante Båth
 • Staro Nashville (e. Sebastian K. – Meta di Azzurra) – Joakim Lövgren
 • Trix On Line (e. Trixton – Fascination) – Sören Norberg
 • Ultion Face (e. Joke Face – Croix d’Am) – Adrian Kolgjini
 • Unico Broline (e. Cantab Hall – Notre Histoire) – Sofia Aronsson

 

Expandera

Global Adventure på målfoto

Topptvååringar på Jägersro

 

Fokustema
Olycka
Läs senare

Lårbensbrott för Norberg

Jan Norberg, som i mars hamnade på sjukhus efter en olycka i ett lopp på Umåker, har fått en ny svår fraktur att kurera: Lårbensbrott.
Av
Lars G Dahlgren
Jan Norberg. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Jan Norberg. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

Detta efter en olycka när han tränade en häst på onsdagen. Hästen slog bakut och Jan Norberg föll ur vagnen, alltså med lårbensbrott som följd.

Konvalescensen för den 73-årige Umåkertränaren lär därmed bli längre än i vintras, då han var tillbaka i tävlingssulkyn redan fem-sex veckor efter olyckan.