Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Björn Goop fyra i VM-öppning

Kusk-VM drog igång i natt på Century Downs Racetrack och Björn Goop ligger fyra efter den första tävlingsdagen. Toppar gör Marcus Miller (USA) före James MacDonald (Kanada) och Shane Graham (Australien).
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop. Foto Mia Törnberg
Björn Goop. Foto Mia Törnberg

Marcus Miller inledde med seger bakom passgångaren Ashlynn Grace, medan Björn Goop slutade nia med Janet Rose. Därefter blev det kanadensisk seger genom James MacDonald och Lucky Luca. Björn Goop slutade sexa med Emmas Big Girl och även här var det passgångare som gällde.

Marcus Miller. Foto: USTA

Det tredje försöket (också passgångare) gick till Marcus Miller bakom Kavola och Björn Goop slutade fyra med Miss Bojangles. Därefter satt Björn Goop bakom vinnande passgångarstoet Newport Min innan han avslutade första dagen med en fjärdeplats bakom Cenalta Eclipse i ett lopp som vanns av James MacDonald och Barossa Blue Genes.

Fakta

Kusk-VM (Dag 1)

Kusk, land, poäng

 1. Marcus Miller, USA, 57
 2. James MacDonald, Kanada, 50
 3. Shane Graham, Australien, 48
 4. Björn Goop, Sverige, 43
 5. Gerhard Mayr, Österrike, 38
 6. Mika Forss, Finland, 34
 7. Dexter Dunn, Nya Zeeland, 29
 8. Rik Depuydt, Belgien, 25
 9. Noel Baldacchino, Malta, 24
 10. Mark Pudon, Nya Zeeland, 21
 11. Eirik Höitomt, Norge, 16

 

Expandera

Nästa stopp för Kusk-VM är Mohawk Raceway på måndag.

Dubbla andraplatser

Peter Haughton Memorial-tvåan Samo Different Day (e. Cantab Hall) var tillbaka på tävlingsbanan igår när Meadows körde tre försök i Pennsylvania Sire Stakes ($55.184) för tvååriga hingstar och valacker. Yannick Gingras satt i sulkyn, men Samo Different Day fick nöja sig med en andraplats från spets. Från vinnarhålet kunde Fashionwoodchopper (e. Donato Hanover-Woodshopper) avgöra med 0.75 längd för David Miller på 1.12,6/1.609 meter.

Fashionwoodchopper och David Miller. Foto Chris Gooden

Jim Campbell-tränade Fashionwoodchopper tog sin första seger i karriären efter ha varit trea som bäst tidigare på tre starter. Hingsten ropades in i Harrisburg i höstas för 100.000 dollar. Han är undan Woodshopper (e. Muscles Yankee), 1.13,2/$25.810, och hon har sin främsta avkomma i tidigare Åke Svanstedt-tränade Windowshopper (e. Donato Hanover), 1.10,6*/$144.514, som numera finns hos Björn Goop.

Från ledningen fick också Jimmy Takter se sig snuvad med Bengt Ågerup-ägde Maxus (e. Muscle Hill) mot Andy Miller och Toast of Lindy (e. Cantab Hall-Bellini Lindy) på 1.12,6. Maxus noterade samma tid och var slagen med en halv längd. Femma var Åke Svanstedt-tränade Final Dream (e. Cantab Hall) för Aaron Merriman.

Invändige Toast of Lindy håller undan för Jimmy Takter-tränade Maxus. Foto Chris Gooden

För Toast of Lindy var det andra raka försöksvinsten i Pennsylvania Sire Stakes. Hingsten köptes i höstas i Lexington för 80.000 dollar. Han är undan ostartade Bellini Lindy (e. Credit Winner), som i sin tur är en dotter till Rum Boogie (e. Valley Victory), 1.11,2/$900.908.

Jimmy Takter fick också med sig hem ett fjärdepris med Mellby Gårds Story Time Hanover(e. Muscle Hill) på 1.13,1. Vann gjorde Scirocco Rob (e. Explosive Matter-Fun At Parties) och David Miller med hals på 1.11,7.

Invändige Scirocco Rob håller undan till vinst för David Miller. Foto Chris Gooden.

För den John Butenschoen-tränade valacken var det första segern i fjärde framträdandet. Hästen kostade 20.000 dollar som ettåring och är undan Fun At Parties (e. Lindy Lane), 1.11,5/$101.341. Modern har tidigare lagt Decolletage (e. Cantab Hall), 1.11,0*/$163.954, och Vinegar Hill (e. Tejano), 1.12,1/$103.388.

Nämnas kan att Fun At Parties mor är halvsyster med Stig H Johanssons tidigare Elitloppshäst Plantagenet (e. Donerail), 1.10,1/$486.834, vilken tog sig till final (oplacerad) 2008 för Erik Adielsson.

Fokustema
Rättsprocess avgjord
Läs senare

Jenny Brunzell friad i hovrätten

– Det har varit två jobbiga år och jag har varit jätteledsen i perioder. Det känns som jag varit en bricka i ett spel, och det har varit förnedrande.
Av
Lars G Dahlgren
Jenny Brunzell. Foto: Martin Langels/ALN
Jenny Brunzell. Foto: Martin Langels/ALN

Det säger montéryttaren Jenny Brunzell, som förra veckan blev friad även i hovrätten (Västra Sveriges Hovrätt i Göteborg) gällande djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen. Åtalet gällde hur hon drev Sugarboy Petoj när denne vann på Åby nyårsafton 2015, en seger som samtidigt säkrade Jennys svenska montéchampionat det året.

Men så mycket till segerglädje blev det inte. Banveterinären Anders Bergqvist anmälde Brunzell till länsstyrelsen eftersom han ansåg att ryttaren använt ridspöet så hårt att det blivit ränder i pälsen på hästens hals. Därifrån togs ärendet upp av åklagare, och åtal väcktes. I maj friades Brunzell i Göteborgs Tingsrätt. Men historien var inte slut ens där, utan åklagaren gick vidare till hovrätten. Även där blev Jenny Brunzell frikänd; domen kom förra veckan.

– Det har varit väldigt pressande. Två gånger har jag fått åka all Göteborg för förhandlingar. I hovrätten blev det riktigt jobbigt. Först förberedde min advokat Staffan Uvabäck mig på att utgången inte var lika säker som vi tyckte den var i tingsrätten, eftersom det alltid var ett vågspel var de drar gränsen för när något är ”aga”. För oss i travsporten är det ju självklara saker detta, men en hovrätt vars ledamöter inte kan något om hästar…det kan gå hur som helst. Dessutom blev det dramatiskt, båda nämndemännen var sjuka när vi kom dit och rättegången hotade att bli inställd. Som tur var fick de fatt i ett par lediga ”reservnämndemän” som kunde hoppa in, berättar Jenny Brunzell.

en hovrätt vars ledamöter inte kan något om hästar…det kan gå hur som helst

Som faktiskt ännu inte vågar tro att rättsprocessandet är över.

– Nej, jag andas ut först när hovrättsdomen vinner laga kraft i början av januari och åklagaren inte har överklagat till Högsta Domstolen då. Redan att det här gick till hovrätten har förvånat många, och om det till och med skulle hamna i HD…ja det låter ju helt sjukt! Men jag blir inte förvånad av något i den här soppan längre, så ännu vågar jag inte slappna av, säger Jenny Brunzell.

Hon säger att hon känt sig rätt övergiven och utelämnad i rättsprocessen.

– Jag är ju amatörryttare med ett civilt jobb och det har varit tungt när man kommit till jobbet och man vet att chefer och arbetskamrater kunnat läsa stora rubriker om att jag är åtalad för djurplågeri…precis som om jag skulle åka runt och piska hästar på min fritid! Sånt har varit otroligt tungt. Jag har också fått hantera det här själv och det förvånar mig. Det var ju faktiskt så att om jag blivit fälld hade nog ST fått skriva om hela drivningsreglementet för montéloppen. Men ingen har trots det brytt sig eller stöttat mig. Inte från min hemmabana Solvallas sida, inte från ST:s. Ja, förutom då att ST:s jurist Göran Wahlman vittnat på min sida i båda rättegångarna, det är den enda från förbundet jag haft kontakt med i detta, säger Jenny Brunzell.

ingen har trots det brytt sig eller stöttat mig

Fotnot: Jenny Brunzell dömdes i det aktuella loppet av Åbys måldomarnämnd till 1.500 kronor i böter och 14 dagars avstängning för felaktigt bruk av ridspö.

 

 

Fokustema
Julkalender
Läs senare

Sex nya vinnare i Julkalendern!

Ytterligare sex glada vinnare kan se fram emot att bli prisade i Sulkysports julkalender.
Av
Ola Lernå

Nedan hittar är frågorna – och de rätta svaren, men självklart också vinnarna mellan 5/12 och 10/12.

Vilken kusk har vunnit flest banchampionat i Sverige?
Svar: Ulf Ohlsson har tagit över och har ytterligare tre klara under 2017, men det lär bli fler. Totalt är han uppe i 92 championat!

Vilken hingst har fått högst skattat avelsvärde efter att det nya avelsvärderingssystemet infördes?
Svar: Exploit Caf har fått det skattade avelsvärdet 91 – högst hittills.

Harry Haythrow slog ett ”omöjligt” rekord i antal raka V75-starter mellan 2011 och 2015: hur många blev det?
Svar: Heders-Harry gjorde 69 raka starter på V75.

Björn Goop har kuskrekordet under ett år. Hur många lopp vann han totalt rekordåret 2006?
Svar: Björn Goop vann 504 lopp under 2006.

Gösta Nordin var förste svenske kusk i Tusenklubben. Vad hette hans jubileumshäst?
Svar: Inez Ford tog Gösta Nordin in i Tusenklubben.

Fyra kuskar har vunnit samtliga fem V5-lopp i samma omgång. Vem var först?
Svar: Ulf Ohlsson fixade sin femling den 18 mars 1990.

5/12 Magnus Burman – mössa
6/12 Stefan Carlsson – buff
7/12 Johan Arkland – mössa
8/12 Ulf Markusson – buff
9/12 Lasse Ryman – mössa
10/12 Inge Akselsson – buff

Fokustema
Gävle
Läs senare

Ston på revanschjakt

I Oaks-Revanschen förra veckan vann Virunga och tvåa slutade Romance Amok. På lördags möts treåringarna i en ny revansch.
Av
Pär Gustafsson
Svante Båth-tränade Virunga vann på Solvalla förra veckan. Foto Martin Langels/ALN
Svante Båth-tränade Virunga vann på Solvalla förra veckan. Foto Martin Langels/ALN

E3-Revanschen för ston
2.140 meter autostart
Förstapris: 200.000 kronor
Häst – Kusk (tränare)

 1. Virunga (e. Maharajah) – Erik Adielsson (Svante Båth)
 2. Tahiti Journey (e. Scarlet Knight) – Jorma Kontio (Björn Röcklinger)
 3. Drizzle C.C. (e. Sam Bourbon) – Pierre Nyström (Lise-Lotte Nyström)
 4. Sunwapta Goj (e. Sahara Dynamite) – Oskar J Andersson (Malin A Karlsson)
 5. Sheilah Laday (e. Text Me) – Peter G Norman
 6. Digital Promise (e. Super Photo Kosmos) – Rikard N Skoglund (Stefan Melander)
 7. Alfa Mare (e. Donato Hanover) – Kenneth Haugstad (Stefan Melander)
 8. Digital Furcola (e. Super Photo Kosmos) – Per Lennartsson (Stefan Melander)
 9. She Fixit (e. Love You) – Ulf Ohlsson (Stefan Arvidsson)
 10. Romance Amok (e. The Best Madrik) – Björn Goop (Timo Nurmos)
 11. Mattie (e. Muscle Hill) – Daniel Wäjersten (Markus Pihlström)
 12. Poem In Motion (e. Prodigious) – Torbjörn Jansson (Svante Båth)

Här finner ni startlistor till samtliga V75-lopp i Gävle på lördag. Månprinsen A.M. dyker upp i finalen i Dubbelcupen och sedan körs Gävle Stora Pris (gulddivisionen) över 2.640 meter.

Båth-formen håller i sig

Autogiro
150 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Sulkysport både som pappers- och e-tidning
Beställ
Sport