Fokustema
Nedräkning mot Elitloppet
Läs senare

Björn mot 13:e raka finalen?

Stig H Johansson toppar förstås listan över antalet Elitoppsstarter. 28 gånger har han deltagit med 22 körda finaler och sex segrar på meritlistan. Men Björn Goop har ett rekord som inte ens Stig H Johansson kan matcha.
Av
Lars Wilhelmsson
Björn Goop vann Tyskt Breeders Crown idag med Gerrits Recycling-ägde City Guide. Foto Jeannie Karlsson
Björn Goop vann Tyskt Breeders Crown idag med Gerrits Recycling-ägde City Guide. Foto Jeannie Karlsson

Lars Wilhelmssons nedräkning mot Elitloppet fortsätter. Idag handlar det om de främsta kuskarna och vilka avelshingstar och fölston som varit flitigast representerade

Så här ser listan över de kuskar som varit med i flest Elitlopp ut.

Elitloppskuskar

Kusk
Elitloppfinaler123
1Stig H Johansson2822643
2Sören Nordin 2115162åtta lopp före 1962
3Örjan Kihlström1712332
4Berndt Lindstedt 16 13231
5Johnny Takter 1691
00
6
Jorma Kontio15 3000
7Åke Svanstedt 1412241
8Olle Goop148031
9
Björn Goop1312312
10Erik Adielsson137000

Björn Goop kommer alltså tangera pappa Olles Elitloppsstarter i år. Han har också ett rekord som inte ens Stig H kan matcha. Sedan Björn körde Conny Nobell i finalen 2006 har han inte missat att kvalificera sig dit.Tolv raka, med chansen på det trettonde med Dreammoko!

 

Som bekant gäller 16 hästar med 16 olika kuskar i årets upplaga.
Men det är inget ny regel. 1962 och -63 stod det snyggt och prydligt i programmet ”Körsven får endast köra en häst i loppet”.
Sören Nordin fick vackert stå och titta på när hans lärling Leif Lövgren (pappa till Joakim) körde Uffe Keljstrup i det ena försöket 1962 utan att nå finalen. Året efter hade Sören sin storstjärna Julienne och Karl-Gösta Fylking fick chansen i det andra heatet med Princess Kinney. Unge Fylking lyckades styra in stoet till final.

 

Sammanlagt 58 hästar i Elitloppets historia har själva lämnat en startande avkomma i loppet. Vi väntar fortfarande på att en Elitloppssegrare ska lämna en häst som gör om samma prestation.
Pine Chip har lämnat flest startande avkommor: sex stycken, följt av Coktail Jet med fem. Rollo, Sugarcane Hanover samt S.J.´s Photo har vardera fyra.
Bland stona har sju stycken mäktat med prestationen att lämna en startande avkomma. Italo-amerikanskan Elaine Rodney som var tvåa 1965 fick nio år senare med båda sina söner Top Hanover och Udet Hanover i startfältet.

Nära att vinna var Keystone Pioneers dotter Kit Lobell som var tvåa efter Peace Corps 1991.

Vår egen travdrottning Frances Bulwark lämnade Frances Nibs som var fyra 1965. Vinnaren samma år Elma lämnade Super Male som deltog1982. Dubbla triumfatorn Roquepine lämnade Granit som var med 1979.

Petite Evander och Nealy Lobell fullbordar den prominenta listan över ston som gett avtryck i startlistorna med sina Elitloppsstartande avkommor Pride of Petite och Herr Jägermeister. Stålmärren Nealy Lobell är också unik genom sin son Herr Jägermeister som startade 2001. Denne är hittills den ende i Elitloppets historia, vars båda föräldrar har startat i samma lopp. Pappa till Herr Jägermeister är Sugarcane Hanover.

 

Fyra startande generationer i Elitloppet har vi Uno Sweds USA-import Madison Avenue att tacka för. Hans son Meadow Road vann 1985, och dennes son Giant Force slutade sexa 1993. Giant Force son i sin tur, Giant Superman, slutade tvåa med Fredrik B Larsson i sulkyn 2005. Madison Avenues avelskarriär slutade innan den knappt hunnit börja då hästen gick bort 1980 innan han ens avslutat tävlandet.

Mack Lobell har inte lyckats få en enda startande avkomma i Elitloppet, men är ändå en champion som morfar. Fem av hans döttrar har lämnat Elitloppsdeltagare med vinnaren Commander Crowe och tvåan Jaded i spetsen.

Pine Chip är också morfar till fem Elitloppsstartande avkommor, men till skillnad från ”Macken” har ingen nått prispallen. Yarrah Boko är bäst med fjärdeplatser både 2011 och 2012.

Minnen från 55 raka Elitlopp

Fokustema
Elitloppet
Läs senare

”Sverige har världens bästa travsport”

– När vi drog nummer ett i spårlottningen kände jag att det här blir vår dag. Och det blev det ju också till slut, sade Jerry Riordan.
Av
Lars G Dahlgren
Wim Paal, Ringostarr Treb och Jerry Riordan efter segern i Elitloppet. Blir det nytt segerjubel efter VM-loppet? Foto: Sulkysport
Wim Paal, Ringostarr Treb och Jerry Riordan efter segern i Elitloppet. Blir det nytt segerjubel efter VM-loppet? Foto: Sulkysport

Han rankar Elitloppssegern oerhört högt.

– När Twister Bi vann på Yonkers i höstas var det högre prispengar, men det slår inte att vinna det största som finns i Sverige, som har världens bästa travsport.

För Jerry Riordan blev Elitloppssöndagen dagen då allt stämde. Nästan. Värsta hotet Bold Eagle var borta redan efter försöket. Då klev Pastore Bob fram som Ringostarr Trebs spöke.

– Att Pastore Bob är så startsnabb ställde till det. När jag såg det tänkte jag: hur ska det här gå, sade Jerry Riordan.

Medan kusken Wim Paal såg det som perfekt.

– Ja, om jag fått köpa ett loppscenario morse hade jag köpt det här, sade han.

– Efter försöket förstod jag att Pastore Bob skulle kunna ta ledningen i finalen också. Speciellt som jag såg att Johan skiftade huvudlag på sin häst till en mer ”aggresiv” modell. Men nackdelen med den typen av huvudlag är att det kan vara svårt att få stopp på hästen sedan och det var väl vad som hände. Jag var nöjd när Ringostarr Treb kunde sätta sig på utsidan av Pastore Bob, för han kunde få övertag direkt och känna sig modig, sade Jerry Riordan.

I sista kurvan kände Jerry att det här kommer att gå vägen.

– Ja, men så kom Örjan Klhlström ute i spåren med Propulsion och då är det aldrig klart. Men det var vår dag idag, Propulsion var inte explosiv nog för att kunna växla ner Ringostarr Treb, Att Lionel hamnade emellan Ringostarr Treb och Propulsion var den längd vi behövde, sade Jerry Riordan.

Så kördes Elitloppet

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Så kördes Elitloppet

Årets Elitloppsfinal blev en rivig historia och starkast till slut var Jerry Riordan-tränade Ringostarr Treb.
Av
Pär Gustafsson
Ringostarr Treb. Foto Mia Törnberg
Ringostarr Treb. Foto Mia Törnberg

1 RINGOSTAR TREB chanslös på spets, tvåa på innerspår. Första i andraspår på sista bortre långsidan, satte klorna i ledaren 200 kvar, säkert, strålande insats. 3 PROPULSION lugn start, femma i raden. Tvåa i andraspår 1.000 kvar, fjärde ytter 700 kvar. Med i tredjespår 500 kvar, eget anfall in på upploppet, vass. 5 NADAL BROLINE efterhand femte par utvändigt, med i tredjespår genom slutsvängen, vreds på i femtespår in på upploppet, mycket bra avslutning. 4 DREAMMOKO tredje invändigt. Andra ytter 700 kvar, satt kvar när attackerna kom, tog maxutdelning. 2 LIONEL N.O. inledde som fyra i raden. Först i andraspår 1.100 kvar, tredje ytter 700 kvar. På i tredjespår 500 kvar, höll klart godkänt. 8 TAKETHEM lugn start, kördes spårsnålt på innerspår hela vägen, hängde med. 6 UP AND QUICK tredje ytter, som blev femte ytter på sista bortre långsidan, kunde inte förbättra sig. 7 PASTORE BOB blixtsnabb till ledningen in i första sväng. Tufft tempo, slagen in på upploppet, tappade.

Tempo:
500 – 1.07,7
1000 – 1.09,3
Segertid: 1.09,0

Fokustema
Elitloppet, försök 1
Läs senare

Lionel från dödens

Först i femte försöket och nästan 20 minuter efter utsatt tid kom det första försöket i Elitloppet iväg och Göran Antonsen satt sig lugn i dödens med Lionel och dirigerade tillställningen därifrån.
Av
Claes Freidenvall
Lionel vid sin försökseger i Elitloppet. Foto Mia Törnberg
Lionel vid sin försökseger i Elitloppet. Foto Mia Törnberg

– Han exploderade när vi svängde ut ur sista sväng, sade Göran Antonsen.

Sista 500 meterna avverkade Lionel efter 1.07,0 och ledande Dreammoko hade inget att sätta emot sista 100 meterna. Segertiden blev nya rekordet 1.09,7a/1.609 meter.

Björn Goop försvarade innerspåret från början och Dreammoko behövde inte öppna snabbare än 1.10,7 första 500 meterna. Stefan Melander var på väg att lämnade andra utvändigt 1.150 kvar, men Göran Antonsen hade inga tankar på att lämna ifrån sig dödenspositionen.

– Lionel kändes väldigt fin och det fanns ingen anledning till det, sade Göran Antonsen.

Dreammoko höll till andraplatsen, medan Up And Quick slutade trea efter ha fått fritt sista 100 meterna. Fjärdeplatsen tog Takethem, medan Volstead blev utslagen efter ha lämnat andra utvändigt för att attackera i tredjespår 500 kvar.

Däremot blev det galopp för Maori Time i starten och Bold Eagle i första sväng. Galopp blev det också för Rajesh Face.

Sébastien Guaratos travare blev alldels för uppskruvad redan efter första omstarten. Först orsakade Maori Time en omstart för att ha varit på fel sida om bilen, därefter blev det materialfel på Up And Quick. Först i det tredje försöket kom den första ”felaktiga” omstarten när Björn Goop inte var ansluten till vingen 100 meter före start och efter det råkade Bold Eagle ut för materialfel.