Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Blågul trippel i Chester

Tre svenska triumfer blev det på Harrah's Philadelphia i Chester igår och trippeln inleddes av Anette Lorentzons Chasin' Dreams och därefter toppade Jimmy Takters Hill Street och för Jonas Czernyson tog Gerhard Hanover karriärens första seger.
Av
Claes Freidenvall
Hill Street vid en tidigare seger för Yannick Gingras. Foto: Lisa Photo
Hill Street vid en tidigare seger för Yannick Gingras. Foto: Lisa Photo

Chasin’ Dreams (e. Credit Winner-Bold Dreamer) och Tim Tetrick vann med tre längder från spets på 1.11,6. Ägarna ACL Stuteri och Kjell Johansson inkasserade 7.000 dollar.

För treårige valacken Chasin’ Dreams var det fjärde raka triumfen i Lorentzons regi. Han köptes i Harrisburg som ettåring för 85.000 dollar och är undan Bold Dreamer (e. Donerail), 1.11,1/$531.258, som har sin främsta avkomma i Pampered Princess, 1.09,6/$1.740.605.

Jimmy Takter lånade ut Hill Street (e. Muscle Hill-Think Twice) till Yannick Gingras och från spets blev det seger med 2,5 längder på 1.11,2 och treåringen delägs av Stall Zet och det tickade in 8.000 dollar på ägarnas konto.

För Hill Street var det andra årssegern och tidigare under säsongen har han också två andraplatser i försök till Pennsylvania Sire Stakes. Som ettåring ropades han in i Lexington för 180.000 dollar.

Ostartade modern Think Twice (e. Cantab Hall) är halvsyster med Hambletonian-vinnaren Glidemaster (e. Yankee Glide), 1.09,1*/$2.038.575, och den i Sverige uppstallade avelshingsten Canepa Hanover (e. Muscle Hill), 1.09,1*/$338.906.

Jonas Czernyson räknade också in en tränarseger med Per Roderts fyraårige valack Gerard Hanover (e. Cantab Hall-Global Desire) och han gick ifrån med trekvarts längd på målrakan och kom hem på 1.13,1 med Brett Miller i sulkyn.

Gerard Hanover avlade maiden i sin 13:e start och triumfen gav 6.000 dollar i utbyte. Priset för Gerard Hanover var 90.000 dollar som ettåring och hans mor Global Desire (e. Yankee Glide), 1.12,4/$133.765, är helsyster med Hambletonian-vinnaren Glidemaster och i samma syskonskara ingår ovannämnda duon Canepa Hanover (e. Muscle Hill) och Think Twice (e. Cantab Hall).

Banrekord

Ett tråkigt utgångsläge – spår åtta bakom bilens vingar – spelade mindre roll när Custom Cantab (e. Mr Cantab-Custom Model) tog hem finalen i Indiana Sire Stakes ($85.000) för treåriga ston på Hoosier Park. Peter Wrenn hittade tidigt till täten och därifrån vann Custom Cantab med en dryg längd på nya banrekordet 1.10,2 efter vassa 1.08,7 sista 400 meterna.

Custom Cantab. Foto: Lincscott Photography

Anette Lorentzon startade Black Mamba Ås, men hon galopperade bort sig tidigt och slutade oplacerad.

Custom Cantab tog sin fjärde seger i år på fem starter och hon har aldrig varit sämre än trea i karriären på 17 starter (6-7-4) hos Christopher Beaver. Förra året vann stoet försök och final i Indiana Sire Stakes ($80.000) och var också tvåa bakom Jimmy Takters Basquiat i Kentuckiana Stallion Management ($240.000).

Custom Cantab kostade 6.000 dollar på Hoosier Yearling Sale och hennes mor Custom Model (e. Tagliabue), 1.12,2/$67.186, har tidigare lämnat My Ghost Bi (e. Chocolatier), 1.12,1/$76.470.

Takter kvalvann

Jimmy Takter kvalade två intressant stammade hästar igår på Pocono Downs och först ut var treårige Fleet Admiral (e. Muscle Hill-Cantab It All), vilken segrade med närmare nio längder från spets på 1.11,3.

Fleet Admiral startade aldrig som tvååring och han är helbror med stostjärnorna Ariana G, 1.09,3*/$2.007.422, och All the Time, 1.09,7*/$1.026.356. Ariana G startar på lördag på Meadowlands i finalen i Graduate Series ($250.000) för fyraåringar och där finns också Åke Svanstedts Yes Mickey med.

På samma bana ledde Jimmy Takter runt om med Can’t Touch It (e. Cantab Hall-Touch of Moni) och det tvååriga stoet gick ifrån med två längder och noterade 1.13,6. Stoet kostade 47.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och hennes mor Touch of Moni (e. Valley Victory), 1.12,5/$80.375, är undan Moni Maker (e. Speedy Crown), 1.09,7*/$5.589.256.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

Färjestad var ensam söndagsbana i Sverige.
Av
Lars G Dahlgren

Fem snabbaste vinnarna

Charlock Wiking (e. Orlando Vici – Promised Child) 1.12,4a/1.640
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Charlock AB & Limerick Publishing AB. Ägare: Stall Let’s Dance.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell) 1.12,7a/2.140
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia) 1.13,6a/2.140
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko) 1.13,7a/2.140
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) 1.13,9a/2.140
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca Philip.

Högsta förstaprisen

125.000 kr
Je T’aime Explosiv (e. Explosive Matter – Je T’aime Dream) – Klass II försök
Tränare: Ruth J Andersson, Romme. Körsven; Oskar J Andersson, Romme.
Uppfödare: Werner Wolf, Tyresö. Ägare: Philip Wahlström di Luca, Stockholm.
60.000 kr
Global Wonderful (e. Yankee Glide – She Wears It All) – E3 Bonus
Tränare: Magnus Jakobsson, Färjestad. Körsven: Peter Ådefors, Färjestad.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand. Ägare: Stall Dessert KB, Skoghall.
50.000 kr
Callmesally (e. Turbo Sund – Sofia)
Tränare: Owe Grunnegård (a), Åby. Körsven: Mikael J Andersson, Färjestad.
Uppfödare och ägare: Owe Grunnegård, Sollebrunn.
Highspirit (e. Super Arnie – Spirituell)
Tränare och körsven: Troels Andersen, Gävle.
Uppfödare: Ulla & Håkan Eriksson. Ägare: Troels Andersen, Tärnsjö.
40.000 kr
Hossianna Boko (e. Maharajah – Ouzo Boko)
Tränare och körsven: Jörgen Westholm, Romme.
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna. Ägare: Team Westholm, Sala.
Mellby Fantom (e. From Above – Mellby Smaragd)
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla. Körsven: Kenneth Haugstad, Solvalla.
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö.

 

 

 

Flest segrar (kusk/ryttare): Peter Ådefors – 2 segrar
Flest segrar (tränare): Magnus Jakobsson – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Turbo Sund – 2 segrar

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Melander på dubbla banor

Jenny Melander var i farten på dubbla banor igår och det blev en tränarseger både på Saratoga Raceway och Yonkers Raceway med Chapter Too respektive Meadowbranch Ricky.
Av
Claes Freidenvall
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jenny Melander bokförde sig för två seger igår i USA. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Andra raka segern tog Jenny Melanders Meadowbranch Ricky (e. Muscle Massive-Meadowbranch Jill) igår på Yonkers Raceway och den treårige valacken ägs av sin uppfödare Hans Enggren och spurtade till vinst på 1.13,4/1.609 meter.

Scott Zeron skötte tömmarna bakom Meadowbranch Ricky och belöningen uppgick till 13.000 dollar. För Meadowbranch Ricky var det sjätte årssegern i 22:a starten och han har nästan tjänat 140.000 dollar på två säsonger.

Meadowbranch Ricky är undan Meadowbranch Jill (e. Cantab Hall), 1.11,6/$118.581, och hon har sin första startande avkomma i Ricky. Modern ingår i samma syskonskara som Caledonia ($153.320) och Orfeus ($137.733).

Svenskt möderne

Ett år äldre Chapter Too (e. Chapter Seven-Wood Blue Chip) vann för Billy Dobson på Saratoga Raceway och från spets utklassade det fyraåriga stoet sina konkurrenter med närmare fem längder på 1.12,3. Förstapriset uppgick till 7.500 dollar. För Chapter Too var det tionde årstriumfen på 29 starter och totalt i karriären har det blivit 13 vinster på 50 framträdanden.

Modern Wood Blue Chip (e. Kadabra-Fraulien Bluestone), 1.15,6/$3.125, startade 13 gånger och tog ett andra- och ett tredjepris som bäst. I aveln är Chapter Too hennes första avkomma. Själv ingår Wood Blue Chip i samma syskonskara som Leader of the Gang ($619.287) och Madhatter Bluechip ($236.922), medan hennes mormor är svenskfödda Falnos Babell (e. Mack Lobell), 1.14,9ak*/181.000 kr, vilken såldes och exporterades till USA 1997.

Fokustema
Slutar karriären
Läs senare

Olle Goop har kört sitt sista lopp

Olle Goop har kört sitt sista lopp. Det avslöjade han på Färjestads travbana idag.
Av
Lars G Dahlgren
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Olle Goop slutar som kusk. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

I samband med söndagens tävlingar på Färjestad hölls en frågestund med Olle Goop och Stig H Johansson. Det var i samband med denna som Olle Goop berättade att han bestämt sig för att inte köra fler lopp.

– Jag har funderat på det här länge och just nu när vi pratar vet inte ens Björn om beslutet. Jag tycker att livet är så bra som det kan vara. Det är fint att man kan må bra och det finns mycket att göra på gården varje dag ändå, säger han till Nya Wermlands Tidningen.

75-årige Olle körde sitt senaste lopp – som alltså blev hans sista – den 27 oktober, med sonen Björns Rolex Broline. Olle har i år kört 33 lopp och vunnit fyra, det senaste – och sista – med Pampalo på Färjstad den 1 oktober. Sammanlagt kom Olle upp i 6.745 av Svensk Travsport registrerade segrar – det är sannolikt fler med hästar utomlands som inte kommit in i statistiken – och med det var han fram till i början av oktober den segerrikaste kusken med svensk licens hela karriären någonsin. Han passerades av – just det – sonen Björn.

Att Olle Goop slutar som kusk betyder att en epok tar slut i svensk travsport. Beslutet har växt fram, men att Olle slutar just nu och berättade det just idag tycks ha med något som hände i veckan att göra: Att den två får yngre Jan Norberg för andra gången i år hamnade på sjukhus, med lårbensfraktur, efter en olycka i samband med träning av en häst. I mars åkte Norberg ordentligt i backen i en löpningsolycka på Umåker, och detta har påverkat Olle.

– Jag har sett vad som har hänt med Jan Norberg och jag vill inte vara med om att bli liggande på banan i någon liknande situation. Det känns som att det räcker och kroppen har varit med länge nu. Det känns väldigt bra att man slutar att köra lopp medan man är frisk och kry. Det är jättesynd om Jan Norberg och man löper alltid en risk när man är med i ett travlopp, säger Olle Goop till Nya Wermlands Tidningen.