Fokustema
Krönika
Läs senare

Borell: ”Dumdristigt eller genialt?”

Readly Express och Jorma Kontio – ett vinnande par i Prix d’Amérique 2019? Det står skrivet i Sulkysports krönikör Kristian Borells spåkula.
Av
Kristian Borell
Readly Express och Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg
Readly Express och Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg

Här kan ni läsa Kristian Borells krönika som publicerades i Sulkysport nummer 3:

Ordet ”Bi” i en text om trav hade kunnat handla om någon i travfamiljen Bi eller varför inte ett stick som ställer till problem och i värsta fall förstör en hästs karriär. Men, den här krönikan handlar om att, huruvida och hur lyckan står den djärve bi.

Att vara djärv och satsa allt på ett kort, eller vara säker på flera kort, och ta rätt beslut när saker och ting ställs på sin spets. Att våga där andra inte vågar, utan att för den skull vara dumdristig. Bättre då att våga på ett genialt sätt.

Fakta

Kristian Borell

Kristian Borell är en nörd i ordets positiva bemärkelse. Passion, fixering, för något specifikt. 

I Kristians fall är det fotboll, till och med italiensk fotboll, som är det specifika ämnet. Han har excellerat i italiensk fotboll som sportjournalist och krönikör. Bland annat som chefredaktör på eurosport.se och med boktitlarna ”Det är Zlatans fel”, ”Nu får det vara slutgrillat” (om förbundskaptenen Erik Hamrén), ”Ikväll kommer det onda att segra” och ”Fotbolls-VM kommer hem” som är utvalda och hopsamlade krönikor.

Varför är då fotbollsnörden Kristian Borell krönikör i Sulkysport? Jo för att han lika gärna kunnat vara travnörd.

– Jag föddes i Uddevalla 1969, men växte upp i Götene. Där fanns Tommy B Andersson! Pappa tog mig med på Axevalla tidigt, men han var ”bara” spelintresserad medan jag fastnade för den sportsliga aspekten. Men travet och jag kom ifrån varandra, säger Kristian.

Expandera

Bättre då att våga satsa (2.000 euro!) på en Timone Ek som ingen annan vill ha.

Bättre då att våga satsa på en Wiretapper som travar kurvor som en kråka.

Bättre då att våga satsa på en Varenne med en lös benbit som skrämmer bort.

Bättre då att våga byta körsven, trots att du inte är tvingad till det, när det viktigaste loppet står för dörren.

Eller?

Nurmos petar och är djärv.

Ibland byts ordinarie kusk ut eftersom det bara måste bli så – sjukdom, andra hästar som kallar eller en icke görbar logistik – och ibland byts ordinarie kusk ut och det är en petning. Readly Express tränare Timo Nurmos byter ut ordinarie körsven Jorma Kontio mot Björn Goop i Prix d’Amerique och det är en petning med stort P.

Nurmos petade väl vald Kontio till förmån för väl vald Goop. För att Goop Jr ”kan Frankrike” och hittar i Vincennes så luriga start och backar som i sin egen ficka. Det och inget annat är anledningen när fransosen Goop går före den superrutinerade Kontio, som tydligen riskerar att bli bortkollrad på den svåraste av ovaler.

Nurmos petar och är djärv. Själv gillar jag ”ordinarie körsven” och tror rent generellt inte på att byta kusk inför ett visst lopp. Alltför stora förändringar i onödan är att utmana ödet och ett byte av körsven är en sådan alltför stor förändring.

Ett oväntat pris för djärvheten har Team Readly Express redan att ta hänsyn till.    Goops dödsolycka med Alfas da Vinci och det faktum att denne ”har legat sömnlös och har flera dagar efter det hände fortfarande mardrömmar”.

Som vanligt är det vinnaren som skriver historien.

Oavsett hur rutinerad en kusk än är och oavsett hur lätt en kusk har för att gå vidare, så påverkar en dödsolycka såklart en kusk och en kusk påverkar såklart hästen. Nurmos djärva ”allt på ett kort” har blivit extra djärvt.

Dumdristigt eller genialt? Som vanligt är det vinnaren som skriver historien.

Själv skriver jag gärna om hur den då sjuårige Readly Express vinner Prix d’Amerique 2019 med Kontio i sulkyn.

***

Fotnot: Fredrik ”Frasse” Fransson är denna veckas krönikör och han skriver om tre superhästar som alla har ostartade mammor.