Fokustema
Krönika
Läs senare

Borell: ”Olustigt, sa Bill. Olustigt, sa Bull”

Kristian Borell var förra veckans krönikör och han tycker att oavsett hur mycket långsiktig smart matchning det handlar om går det att komma till slutsatsen att det inte är speciellt nödvändigt för de bästa att komma till start i Elitloppet.
Av
Kristian Borell
RIngostarr Treb, Readly Express och Urlo dei Venti hade varit en syn i Elitloppet.
RIngostarr Treb, Readly Express och Urlo dei Venti hade varit en syn i Elitloppet.

Här kan ni läsa Kristian Borells krönika som publicerades i Sulkysport nummer 24:

Jerry Riordan hade rätt men ändå fel, när han pratade om asterisk efter segern med Ringostarr Treb i Elitloppet. Det skall vara plural och inte singular.

Riordans asterisk i Solvallas vinnarcirkel handlade om att Elitloppet 2018 för all framtid skulle vara ”loppet där Bold Eagle inte var med”.

Efter helgens övningar i Östersund och Oslo handlar det om mycket mer än så.

Fakta

KRISTIAN BORELL

Kristian Borell är en nörd i ordets positiva bemärkelse. Passion, fixering, för något specifikt.

I Kristians fall är det fotboll, till och med italiensk fotboll, som är det specifika ämnet. Han har excellerat i italiensk fotboll som sportjournalist och krönikör. Bland annat som chefredaktör på eurosport.se och med boktitlarna ”Det är Zlatans fel”, ”Nu får det vara slutgrillat” (om förbundskaptenen Erik Hamrén), ”Ikväll kommer det onda att segra” och ”Fotbolls-VM kommer hem” som är utvalda och hopsamlade krönikor.

Varför är då fotbollsnörden Kristian Borell krönikör i Sulkysport? Jo för att han lika gärna kunnat vara travnörd.

– Jag föddes i Uddevalla 1969, men växte upp i Götene. Där fanns Tommy B Andersson! Pappa tog mig med på Axevalla tidigt, men han var ”bara” spelintresserad medan jag fastnade för den sportsliga aspekten. Men travet och jag kom ifrån varandra, säger Kristian.

Expandera

Readly Express och Urlo dei Venti kom som bekant inte till start i Elitloppet. Deras strålande insatser i Jämtlands Stora Pris och Oslo Grand Prix asteriskar sig in i Elitloppets historia och blir till en mardröm för Solvallas sportsliga ledning och historieskrivningen om Elitloppet 2018, som nu behöver en k-pistsalva av asterisker för att berätta varför det hela slutade som det gjorde.

* Bold Eagle startbortkollrad i försöket.

** Readly Express tackade nej och valde istället att starta i Östersund.

*** Urlo dei Venti tackade nej och valde istället att starta i Oslo.

I sämsta fall handlar det om en trend med tappad status för Elitloppet

Asteriskerna om fantastiska travare som valde bort Elitloppet 2018 blir till bevis. Oavsett hur mycket långsiktig smart matchning det handlar om – kombinerat avelsarbete, ålder, två heat samma dag och nästa års äventyr – går det att komma till slutsatsen att det inte är speciellt nödvändigt för de bästa att komma till start i Elitloppet. I bästa fall lyckas Solvallas sportsliga ledning förvandla det inträffade till en parantes, med Elitloppet 2018 som upplagan där den långsiktiga och smarta matchningen av superhästarna Readly Express och Urlo dei Venti orsakade ett hack i kurvan. I sämsta fall handlar det om en trend med tappad status för Elitloppet.

Det är alltså helt ok när Readly Express går på vattnet, men inte när Urlo dei Venti gör det?

Nog nu om fantastiska travare i Elitlopps- och Solvallaperspektiv. Viktigast är såklart att det kommer fram hästar av den kaliber som är Readly Express och Urlo dei Venti. Det är inte utan att man längtar efter att se hur långt upp de båda kommer att ta sig på listan över bästa travare någonsin, när Sulkysport om lämpligt antal år uppdaterar sin inspirerande och utmärkta ”Världens 50 bästa hästar genom tiderna”.

Man skall aldrig överdriva det nyss inträffade och självupplevda på historiens bekostnad, men Jämtlands Stora Pris och Oslo Grand Prix anno 2018 var alldeles underbara indikationer på något historiskt bra.

Avslutningsvis noterar jag att Readly Express och Urlo dei Ventis insatser bemöts olika.

I Readly Express fall handlar det bara om ”nödvändigt försiktig och smart matchning av en fantastisk häst”. I Urlo dei Ventis fall till stor del om att ”det är för bra för att vara sant”, och att något annat än skicklig och framsynt avel, utmärkt träning och sedvanligt säker styrning av Mäster Bellei ligger bakom hästens framfart. Det är alltså helt ok när Readly Express går på vattnet, men inte när Urlo dei Venti gör det? Olustigt, sa Bill. Olustigt, sa Bull.