Fokustema
Krönika
Läs senare

Fransson: ”Har det varit bättre läge att föda upp travhästar än nu?”

Vad har egentligen Järvsöfaks och de norska avelshingstarna Tekno Odin och Bork Odin gemensamt? Det kommer Fredrik "Frasse" Fransson fram till i sin krönika som publicerades i Sulkysport förra veckan.
Av
Fredrik Fransson
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund

Här kan ni läsa Fredrik ”Frasse” Franssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 4:

Har det varit bättre läge att föda upp travhästar än nu?

Har det varit roligare att titta i propositionshäftet?

Min känsla är att vi sportsligt har tagit stora steg i rätt riktning 2018, det är bra läge att både investera i uppfödning och att äga travhästar borde vara roligare än på länge. Det kanske till och med aldrig varit roligare.

20 procent uppfödarpengar – check.

Mer prispengar – check.

Nog borde det betyda att tilltron på framtiden är ljus och att värdet på våra unghästar stiger.

Extra roligt verkar det vara att äga kallblod – efter en rundringning (en rejäl sådan kan jag lova) kan jag konstatera att det är på gränsen till omöjligt att köpa en nybliven fyraåring med någorlunda tävlingsmeriter från sin första säsong på banorna. Alla ägare säger samma sak: ”Det är så bra pengar att köra om så du får nog öppna plånboken rejält om det ska bli affär!”.

Fakta

Fredrik Fransson

Ålder: 37 år.

Familj: Gift med Michaela. För övrigt består familjen av hund, katt och en massa hästar.

Bor: Järvsö.

Bästa häst: Monster Viking. Tvååringarna i stallet ger hopp om framtiden…!

Bästa travminnet: V75-loppet Jon Olssons Minne på hemmaplan, Bollnästravet, ifjol med Monster Monsun (född på gården, ägd, tränad och dessutom körde jag själv!) var overkligt för en liten amatör.

Intressen förutom trav: Downhillcykling och att lära mig saker.

Expandera

Nog borde det betyda att tilltron på framtiden är ljus och att värdet på våra unghästar stiger.

De kommande månaderna är den mest spännande tiden på året, fölningar och betäckningar, unghästarna börjar komma ut på banorna, nya avelshingstar tampas med äldre beprövade, diskussionerna flödar och teorierna är lika många som det finns uppfödare verkar det som.

Detta fantastiska lotteri som avel innebär ger så otroligt många infallsvinklar och ändå finns det inget facit förrän den ofödda hästen gjort sitt sista lopp.

Ganska ofta behöver stjärnorna stå rätt på himlen också.

För än så länge har jag inte träffat någon som kunnat förutspå vad som kommer ut av dessa olika kombinationer.

Jag tror inte någon ens kunde drömma att Järvsö Anna skulle lämna 21-miljonershästen Järvsöfaks, att Lyana skulle lägga Tekno Odin eller Bork Perlas första avkomma som tio-
åring skulle bli Derbyvinnaren och avelsmatadoren Bork Odin. Gemensamt för dessa ston är att de alla är ostartade…

Ganska ofta behöver stjärnorna stå rätt på himlen också.

Vad jag vill ha sagt med detta?

Välkommen in i avelns spännande värld – det är dags att betäcka ditt sto.

För övrigt:

• Oj vad mycket roligare det var att titta i propositionshäftet 2018. Mer pengar att köra om och känslan är så här långt att propositionerna ser riktigt bra ut för oss kallblodsfolk – dessutom har det varit tyst på sociala medier i ärendet, vilket borde betyda att det är riktigt bra…

• ”Momsfrågan” är fortfarande stekhet – men ändå otroligt tyst om detta, förstår alla vidden av detta? I april börjar ST att betala ut momsen till oss hästägare istället för som tidigare då momsen gick direkt till Skatteverket, vilket åtminstone jag tycker är suveränt. Frågan är vad det steget betyder i momsfrågan?

• Snart kommer rapporten om kallblodens egentliga inavel. Jag kan knappt bärga mig att få reda på hur det egentligen står till. Så många ”sanningar” om inavelskoefficienten som finns där ute och vad som fungerar och inte kommer att ställas på sin spets. Till de som tror att stamtavlorna stämmer, om vi går några generationer bakåt, på våra kallblod säger jag bara; ”Finns inte en chans!”.

***

Fotnot: Veckans krönikör är Maria Törnqvist och hon skriver om känslorna och upplevelsen på Vincennes under Prix d’Amérique-helgen.

Sport