Fokustema
Krönika
Läs senare

Fransson: Höj prispengarna för stona nu

Myrs Hera belönades med 350.000 kronor för segern i Kriteriestoet, medan vinnaren i Kriteriet fick 600.000. Det är dags att ändra och låta ston tävla om lika mycket pengar, anser krönikören Fredrik Fransson.
Av
Fredrik
Myrs Hera med Ulf Eriksson vid segern i Kriteriestoet 2017. Foto Micke Gustafsson/ALN
Myrs Hera med Ulf Eriksson vid segern i Kriteriestoet 2017. Foto Micke Gustafsson/ALN

Här är Fredrik ”Frasse” Franssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 25

När man talar om jämställdhet menar vi jämlikhet mellan kvinnor och män – det anses exempelvis diskriminerande att göra åtskillnad på grund av sådana egenskaper som anses medfödda som kön och hudfärg.

I det här fallet jämlikhet mellan ston och hingstar.

Sedan 1993 har tre ston segrat i Svenskt Kallblodskriterium (Lannem Silje, Horgen Lotta och Söstra) och i Svenskt Kallblodsderby har vi sett blott två vinnare sedan 1976 (Lannem Silje igen och Buuas Stjerna).

Anmärkningsvärt är att under 17 år har endast ett enda svenskt sto tagit sig an hingstarna om den större prissumman i Derbyt (Gullan Fax diskvalificerad som favorit 2004).

Vinnaren av årets upplaga av Kriteriestoet Myrs Hera fick för sin fantastiska prestation 350.000 kronor, medan Tekno Eld fick 600.000 kronor –

det är 250.000 kronor mindre bara för att hon föddes som sto.

Samtidigt står man ofta frågande till varför vi får mindre betalt för stona, varför de tjänar mindre pengar och varför uppfödarna jublar när de får ett hingstföl. När prispengarna blir desamma kommer priserna att gå upp och det blir mer attraktivt att båda äga, träna och tävla med ston.

Höj prispengarna för stona nu, för uppfödarna och för ägarnas skull – i slutändan kommer aveln att gå framåt och stärkas tack vare en satsning i de klassiska loppen.

Fakta

Fredrik Fransson

Ålder: 38 år.

Familj: Gift med Michaela. För övrigt består familjen av hund, katt och en massa hästar.

Bor: Järvsö.

Licens: A-tränare.

Bästa travminnet: Seger i V75-loppet Jon Olssons Minne på hemmaplan, Bollnästravet, med Monster Monsun.

Intressen förutom trav: Downhillcykling och att lära mig saker.

Expandera

För tillfället finns inte en enda årgångsloppsfinal för kallblod där priserna är lika för hingstar och ston. Breeders Crown och E3 för varmblod är föregångare – där premieras stona lika högt som hingstarna, mycket bra. Det är rätt i tiden att prata jämställdhet och att vi inte redan har samma prispengar trots att anmälningsavgifterna är lika stora är bara fel – en insats för sporten är lika prispengar.

Bergsåker har i min mening en av de absolut roligaste travdagarna på hela året – Sleipnerdagen med elva kallblodslopp samma kväll (29 september). Bra inmatchat fredag kväll innan Kriteriehelgen på Solvalla.

Älskar tilltaget och modet att gå emot ”det-går-inte-sägarna” – hoppas att man tar steget fullt ut i år och gör det lilla extra kring varje lopp – våga tänk utanför boxen!

En julklapp till hästägandet och travsporten vore inloggning med exempelvis BankID på travsport.se för att göra ägarskiften, lägga till och ta bort delägare.

Givetvis ska alla ägare kunna synas på respektive hästs informationssida. Bort med ”m.fl.” som ägare.

Att varje delägare faktureras för sin del i hästen känns också som en given utveckling – det ska vara prio på att göra det enklare att äga häst, både för ägare och tränare.

Så snälla tomten…

***

Fotnot: I denna veckas nummer av Sulkysport, som kommer i brevlådan på torsdag den 7 september, gör Maria Törnqvist debut som krönikör hos oss och ni kan läsa mer om henne i artikeln nedan.

Hallå där Maria Törnqvist…