Fokustema
Krönika
Läs senare

Haglund: Många hingstar skulle må bättre av att vara valacker

Anne Haglund var förra veckans krönikör i Sulkysport och hon hävdar att ”Alla hingstar som inte har en framtida avelskarriär, eller som inte mår mentalt bra och lever harmoniskt, borde kastreras”.
Av
Anne Haglund
Victory Tilly hade inte sprungit in 37,7 miljoner kronor om han varit hingst. Foto Stalltz.se
Victory Tilly hade inte sprungit in 37,7 miljoner kronor om han varit hingst. Foto Stalltz.se

Här är Anne Haglunds krönika som publicerades i Sulkysport nummer 15:

En stor del av hingstarna blir kastrerade. Inom travet är den vanligaste inställningen att så länge hingsten fungerar i stallet, i träning och på tävling så får han förbli hingst.

Många ägare drömmer dessutom om en framtida avelskarriär för sin hingst och att vinna stora lopp som i vissa fall är avelslöpningar, det vill säga stängda för valacker.

Men hur ser statistiken ut? Bland våra absolut största stjärnor, medlemmar i tiomiljonersklubben, är stor andel hingstar, nämligen 70 procent, medan 14 procent är valacker och 16 procent ston. Dock är de två absolut bästa i klubben båda valacker, Commander Crowe och Victory Tilly!

Det kan såklart bero på att många av hingstarna i denna celebra skara har en karriär som avelshingst att övergå till, vilket gör att de möjligen slutar tävla tidigare än om de varit valacker.

Även om man tittar på hästar som tjänat minst en miljon per säsong de senaste fem åren så är det ungefär dubbelt så många hingstar som valacker. Detta kan i viss mån bero på att i denna grupp hittar vi stor del av unghäst- stjärnorna som oftast har haft en problemfri karriär och tränaren/ägaren har ännu inte behövt fundera på eventuell kastration.

Tittar vi sedan på elitserien för äldre hästar, V75, så är valackerna kraftigt överrepresenterade. På V75 är det ungefär dubbelt så vanligt med en valack som en hingst.

Utanför ämnet vill jag nämna att trots att man ofta lägger in ett stolopp på V75-dagarna är stona kraftigt underrepresenterade. Stona får försöka tjäna sina pengar i de stängda penningstinna unghästloppen. Sedan blir det svårt för dem att försörja sig. Men det är kanske det som är meningen för att vi ska få in nya avelsston i produktion?

Valackerna har oftast blivit kastrerade av någon anledning och skulle sannolikt inte presterat, eller ens kunnat tävla, om de fortsatt vara hingstar.

Kastration innebär att man via operation avlägsnar testiklarna. Testiklarnas huvudsakliga funktion förutom att producera sperma är att producera hormonet testosteron.

Vad har då testosteron för funktioner i kroppen? Bland annat bidrar testosteron till muskeluppbyggnad. Detta borde ha betydelse för hästen som atlet, men praktiskt sett brukar valacken få normal muskelansättning såvida han inte kastrerats före könsmognaden. Det kan också vara en nackdel med för kraftig muskulatur, en hingst blir lätt för tung, vilket överbelastar ben och leder och hållbarheten försämras.

Testosteronet bidrar också tillsammans med EPO till bildandet av de röda blodkropparna. Röda blodkroppar transporterar syret i blodet och har således stor betydelse för en tävlingshäst. Men hästar har tyvärr ganska lätt att drabbas av ”överträning” eller polycytemi, viket innebär att för många röda blodkroppar bildas och blodet blir ”tjockt”.

Det är ett mycket allvarligt tillstånd hos en tävlingshäst och innebär kraftigt nedsatt prestationsförmåga.

Detta drabbar alltså mycket lättare hingstar än ston och valacker och den bästa behandlingen är kastration. Tyvärr är det ändå ofta ganska svårt att få tillbaka prestationsnivån på en häst som drabbats av polycytemi.
Stress bidrar också till polycytemi. Hingsten är mer utsatt för stress, då testosteronet också ökar aggressivitet och sexualdrift, vilket gör många hingstar rastlösa. Vid utevistelse är valacken ofta lugnare, medan hingstar busar, bråkar och stressar mer, vilket ökar risken för att de skadar sig själva i hagen.

Hingstar över ett års ålder får dessutom mycket sällan gå i flock med andra hästar beroende på skaderisken, vilket strider mot deras sociala behov. Man har på senare tid forskat en del om flockens betydelse för hästen och det är också inskrivet i djurskydds- lagen att hästar ska ges tillfälle att socialisera sig med andra. Det har vi problem med när det gäller hingstar.

Fakta

Fakta Anne Haglund

Namn: Anne Haglund

Ålder: 50 år

Bor: Saxtorp i Skåne

Gör: Veterinär, äger och driver Saxtorps Hästklinik. Föder upp travhästar tillsammans med sambon Mats Rånlund. Jobbar med hästarna i stallet och kör när tiden finns.

Första egna häst: Fick ponnyn Pebbles vid nio års ålder. Första travaren Remi Ribb.

Bästa häst: Delvinator

Bästa travminnet: Körde mitt första travlopp 2002 med vår egne Freeway (DK) och vann!

Intresse förutom trav: Hästar, läsa böcker (självbiografier, romaner), vara ute i skog och mark.

Expandera

Flockhållning av hästar har i forskning visat sig fördelaktigt på många sätt. Grupphållna hästar är lättare att träna, fokuserar bättre på arbetet och är mindre aggressiva mot skötaren. I en studie uppmätte man lägre frekvens kotledsinflammationer hos hästar som gick i flock om hagen var tillräckligt stor, till skillnad från ensamma hästar i liten hage. Man har också visat att risken för förslitningsskador minskar och skelettets styrka ökar om unghästar får vara ute minst tio timmar per dygn.

Sammanfattningsvis borde alla hingstar som inte har en framtida avelskarriär, eller som inte mår mentalt bra och lever harmoniskt, kastreras. Jag vet ingen hingst som blivit en sämre tävlingshäst som valack!

Dessutom kan de få ett socialt liv i flock, vilket ökar livskvalitén väsentligt. Kastration är ett kirurgiskt ingrepp, men allvarliga operationskomplikationer är som tur är ganska sällsynta och kan i viss mån förebyggas med den operationsteknik som används.

***

Fotnot: I denna veckas nummer av Sulkysport, som kommer i brevlådan torsdag den 29 juni, tar Klaus Koch upp frågan om vad som är och inte är doping.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Koch: Med Solvallakepsen på

Klaus Koch var förra veckans krönikör och han skrev dessa rader för att han älskar sitt Solvalla och är orolig över dess framtid
Av
Cecilia Kristoffersson

Här är Klaus Kochs krönika som publicerades i Sulkysport nummer 22:

Vi som på olika sätt rör oss inom travsportens ledande skikt klär oss ofta i flera olika kepsar. Detta kan ibland uppfattas som problematiskt, men det går faktiskt att sköta alldeles utmärkt. Jag tänker bevisa det med denna krönika.

Det finns nog inte en enda travsportskeps som inte suttit på min numera rätt så hårfattiga hjässa. Hästskötare, ordförande i flera olika föreningar, amatörkusk, segerintervjuare, travtidningsutgivare, travbane-vd på två olika tyska banor, montéryttare, eventmanager, tränare, uppfödare, tipsexpert (!!!), sportchef och nu krönikör.

Idag sätter jag på mig min Solvallakeps.

Denna har absolut inget att göra med min Hamburg-keps eller min Bro Park-keps som båda just nu hänger längst fram i garderoben. Jag skriver dessa rader för att jag älskar mitt Solvalla och är orolig över dess framtid.

Fram till 1991 körde Solvalla sina tävlingsdagar efter principen tisdag-torsdag-onsdag-tisdag-torsdag-onsdag, och så vidare. Detta ändrades 1992 till att Solvalla bara skulle köra onsdagar och därmed aldrig kom att krocka med de två andra storbanorna Jägersro (tisdag) och Åby (torsdag). Den nya fasta tävlingsdagen krattade stigen för en ”ny” spelform, Riks-V5, som hade premiär den 30 december 1992 och genast blev en stor framgång. Sedan dess har Solvalla, under snart 25 år, haft onsdagen som sin fasta tävlingsdag.

ATG hade under alla år sedan sin tillkomst 1974 haft stora framgångar med sina produkter. Man träffade rätt varenda gång. Först V65, sedan Dagens Dubbel, sedan Riks-V5 och till slut ändringen av V65 till V75 oktober 1993. Den ena gigantiska succén efter den andra. Tre av dem blev mycket långvariga, ja två existerar fortfarande som lokomotiv i spelbolagets verksamhet. Men med åren blev Riks-V5 helt enkelt för lätt. Utdelningarna blev för låga.

Fakta

Klaus Koch

Ålder: Fyllde den 5 april

Bor: Vid Solvalla

Gör: Driver bolaget On Track Worldwide AB, rådgivning inom i internationell travsport. Sedan den 1 juli 2015 vd för travbanan Bahrenfeld i Hamburg

Första egna hästen: American Trick (1980). Den snällaste hästen som någonsin sprungit framför en sulky.

Bästa häst: Fyraårige Gogo di Quattro (hoppas jag)

Bästa travminnet: Travsporten har givit mig så otroligt många fina minnen att det är omöjligt att välja bara ett.

Intressen förutom trav: Långa promenader (nej, skojar!). Klassisk musik, 60-tals-musik och trafikflygplan.

Expandera

Mitt förslag som sportchef på Solvalla var att lägga till ett lopp. Enkronas V6 i stället för V5 var för mig en logisk lösning. Men nu blev det för första gången krångligt. ATG lanserade V54 med ett radpris på två kronor. Bortsett för den hiskeliga debutomsättningen på 29,5 miljoner måste man säga att spelformen blev en flopp och den lades rätt snabbt ner. Istället blev det V64 på onsdagarna, vilket var mycket bättre. Men spelformen blev som en ”V75-light”  och omsättningen stagnerade.

Då kom ett nytt djärvt drag: V86. Det gillade jag även om jag egentligen sedan år tillbaka hade vurmat för en onsdags-V75 jämte den på lördagarna. Jag skulle vilja påstå att medan lördagarnas V75 är allas (och då menar jag alla) spel då har onsdagarnas V-spelform de sportälskande storspelarna och den fasta travbanepubliken som sina kärnkunder. Jag är ingen spelare alls, men jag älskar sporten och kan sätta mig in i frustrationen som uppstod när V86 blev till V86Express. Och jag tycker att publikutvecklingen på express-dagarna visar att jag har rätt.

Jag tycker fortfarande att V86 är en bra spelform, men i expressform måste den bort från onsdagarna och från storbanorna. Enligt min matematik har man räknat fel när man ponerar att V86 är en ekonomisk succé.

Vi kan bege oss tillbaka till våren 2014 när V86Express lanserades.

Vi kan ta tävlingsdagen för nästan exakt tre år sedan, den 31 juli (30 juli 2013). 2013 körde Solvalla tolv lopp, 2014 körde Solvalla och saxbanan tillsammans 16 lopp. 2013 omsatte Solvalla ensam 35 miljoner. 2014 omsatte Solvalla och saxbanan tillsammans 30 miljoner. Ett tapp per lopp på 35,6 procent!

Just den här dagen gick V86 till och med back med 2,5 miljoner, men de flesta dagarna ökade V86-omsättningen gentemot året innan.

Men spelet per lopp minskade ändå typiskt med 32-37 procent. Jag kan därför inte hålla med om påståenden att V86 om den omsätter två miljoner mera på en dag som går fem miljoner back genererar nya pengar till sporten. Den ekvationen har jag aldrig begripit.

På senare tid har våra Solvallahjärtan börjar slå snabbare. Ryktet säger att vi skall få tillbaka vår helt egen dag. Rykten säger också att tisdag kan komma på tal. TISDAG???

Jag ska fatta mig kort. Mannen med Solvallakepsen har följande förslag: Solvalla kör V75 onsdagar. Det blir alltså två V75-omgångar per vecka. Det flesta extra V75-omgångar ersätts med V64.

Efter Elitloppet och fram till slutet på juli kör Solvalla inga onsdagar. Då körs i stället Sprintermästaren, Norrlands Grand Prix, Åby med The Red Mile, Jägersro med Åbergs, Kallblodsderbyt i Östersund, Vaggeryd, Åmål, Lindesberg och Tingsryd. Solvalla får under tiden köra tisdags- och fredagsluncher med fokus på unga hästar.

V86Express flyttas till fredagskvällar och de lite mindre banorna (Östersund/Kalmar, Skellefteå/Axevalla, Boden/Rättvik, Dannero/Visby till exempel). Jag anser att expresskonceptet skulle vara helt lysande just då och samtidigt generera uppmärksamhet till banor som annars inte är bortskämda  med sånt.

Dåså, då åker Solvallakepsen av igen. För en stund.

Jag har den alltid nära till hands.

***

Fotnot: I denna veckas nummer av Sulkysport, som kommer i brevlådan på torsdag den 17 augusti, skriver Håkan ”Lillis” Olsson om den gången han var nära att råka illa ut som sportchef.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Haglund: Kolik och dess riskfaktorer

Anne Haglund var krönikör i Sulkysport nummer 21 och hon skriver där om hur oerhört viktigt det är att veterinären ställer rätt diagnos på kolikhästen då tillståndet kan vara livshotande.
Av
Anne Haglund
Delicious U.S. med Örjan Kihlström. Foto Micke Gustafsson/ALN
Delicious U.S. med Örjan Kihlström. Foto Micke Gustafsson/ALN

Här är Anne Haglunds krönika som publicerades i Sulkysport nummer 21:

Superstoet Delicious magoperation nyligen nådde ”världspublik”. Magen är ett känsligt kapitel på hästar och för veterinärer gäller det att ställa rätt diagnos snabbt.

Kolik är egentligen ett samlingsnamn för all smärta som kommer från bukhålan hos häst. Hästen visar kolik genom en eller flera av följande symtom: I lindriga fall blir hästen bara nedstämd och ”stilla”, vill inte äta, ibland visar den orolighet, den kan titta sig mot flankerna, skrapa med framhovarna, svettas, ställa sig med bakben och framben långt isär (”sågbockställning”), rulla sig, kasta sig omkull och lägga sig på rygg.

En undersökning visar att 22 procent av hästarna riskerar att få kolik någon gång i livet.

Den vanligaste orsaken är grovtarmsförstoppning som innebär att tarminnehållet blir torrt och hårt och stannar upp vanligen vid passagen i grovtarmen där den är som är smalast. Detta orsakas oftast av att hästen druckit för lite eller motionerats för lite. Detta är ett tillstånd som kan lösas med motion eller med veterinärbehandling med kramplösande medicinering, laxering och vätsketerapi. Detta är en diagnos som ofta är lätt för veterinären att ställa via rektalpalpation. Det kan ta allt ifrån någon timme till flera dygn att lösa en förstoppning medicinskt. I sällsynta fall krävs kirurgi.

Gaskolik innebär att grovtarmen spänns ut av onormal gasbildning från fermentering av kraftfoder i grovtarmen. Detta kan också oftast lösas medicinskt, men ibland måste gasen evakueras kirurgiskt.

Sandkolik är vanligt där hästar vistas på sandmarker. När de betar gräs på vår och höst som inte är riktigt förankrat i marken följer gärna rötter och sand med, vilket innebär att hästen får i sig stora mängder sand. Rötterna är också på vår, vinter, höst välsmakande då växten förvarar näringen i rotsystemet. Sanden är förhållandevis tung och ansamlas i grovtarmen och följer inte gärna med ut. Detta skadar slemhinnan, kan ge diarré och sandansamlingen kan orsaka förstoppning. Sandansamlingen kan man ibland se om man röntgar buken på hästen, eller genom att man ser onormala sandmängder i avföringen. Medicinskt försöker man bulka ut sanden med loppfrö (physilliumfrön) som sväller i tarmen och driver ut sanden. I allvarliga fall måste även dessa hästar opereras.

Tarmvred och lägesförändringar innebär att tarmen vrids eller kläms på något sätt, detta orsakar både passage- och blodcirkulationsproblem i tarmen och ger kraftig smärta. Dessa fall måste oftast opereras akut för att livet ska räddas.

På föl kan kolik också orsakas av tarmbecksförstoppning eller sprucken urinblåsa. Hos avelsston förekommer i högdräktighet livmoderomvridning som orsak till kolik, i sällsynta fall kan även tumörer orsaka kolik på häst.

Det är oerhört viktigt att veterinären ställer rätt diagnos på kolikhästen, då tillståndet kan vara livshotande och kräva snabbt beslut om buköppning. Veterinären undersöker hästen genom att bedöma symptomen, lyssna på buk och hjärta, titta på slemhinnorna, räkna pulsslagen, ta blodprov och viktigast av allt, rektalisera hästen. Då kan man ofta få definitiv diagnos, som till exempel grovtarmsförstoppning, gaskolik, utspända tunntarmar tydande på tunntarmsinflammation eller tarmvred. Om veterinären bedömer att hästen kan behandlas medicinskt så kräver det noggrann bevakning och uppföljning de närmast timmarna för att iaktta att inte tillståndet förvärras. Veterinären måste i dessa fall vara ytterst försiktig med att ge med smärtlindring då det kan maskera symptom som skulle föranleda buköppning.

Buköppning kräver djursjukhusvistelse och är ett relativt kostsamt projekt och konvalescenstiden får man räkna upp till sex månader för att komma tillbaka till fullt arbete. Resultaten blir dock bättre och bättre och idag överlever 50-70 procent av hästarna. 85 procent av de hästarna återgår till minst den prestations-
nivå de hade före operationen.

Riskfaktorer för kolik är allt som stör en normal magtarmfunktion hos hästen.

Då ska man veta att en häst är konstruerad att äta enbart högfiberinnehållande foder (gräs, hö, blad och grenar) ungefär 18 timmar per dygn. Hästens tuggar sitt foder och blandar med 10-15 liter saliv per dygn. Hästen behöver i vila dricka minst fem liter vatten per 100 kg kroppsvikt, mycket varierande beroende på vatteninnehåll i fodret. Vätskebehovet ökar drastiskt vid träning och hög omgivningstemperatur. Hästen behöver helst 1,5-2,0 kg (minst 1,1 kg) torrsubstans grovfoder/100 kg kroppsvikt för att fiberinnehållet ska vara tillräckligt för att hålla tarmfunktion och tarmflora på rätt nivå.

Fakta

Fakta Anne Haglund

Namn: Anne Haglund

Ålder: 50 år

Bor: Saxtorp i Skåne

Gör: Veterinär, äger och driver Saxtorps Hästklinik. Föder upp travhästar tillsammans med sambon Mats Rånlund. Jobbar med hästarna i stallet och kör när tiden finns.

Första egna häst: Fick ponnyn Pebbles vid nio års ålder. Första travaren Remi Ribb.

Bästa häst: Delvinator

Bästa travminnet: Körde mitt första travlopp 2002 med vår egne Freeway (DK) och vann!

Intresse förutom trav: Hästar, läsa böcker (självbiografier, romaner), vara ute i skog och mark.

Expandera

Tarmfloran i grovtarmen är konstruerad för att bryta ner fibrer. Kraftfoder innehåller ofta stärkelse och mindre partiklar, vilket ger mindre mättnadskänsla. Stärkelsen och andra lättflyktiga kolhydrater orsakar störningar i grovtarmens tarmflora. Man har visat att kolikrisken ökar 4,8 gånger vid en kraftfodergiva mellan 2,5-5 kg per dag och att kolikrisken ökar med 6,3 gånger vid en kraftfodergiva >5 kg/dag jämfört med en utfodring utan kraftfoder alls.

Tarmflorerubbningar orsakat av överväxt av giftbildande bakterier kan också orsaka livshotande diarréer, detta kallas för Baron Gruff-sjuka, efter hästen Baron Gruff som dog i denna åkomma. Orsaken till detta anses vara hög kraftfodergiva i kombination med stress.

Ökad ålder, parasiter, dålig tandstatus, minskad motion, mögelinnehåll, få utfodringstillfällen och foderbyten ökar också risken för kolik. Man ser också mer kolik under våren och hösten.

***

Fotnot: I denna veckas nummer av Sulkysport, som kommer i brevlådan på torsdag den 10 augusti, skriver Klaus Koch om sitt älskade Solvalla och oron över banans framtid.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ström: Insatsloppens regelverk borde ses över inför framtiden

Anders Ström var förra veckans krönikör i Sulkysport och han kommer med lite tankar och lösningar för att göra de viktiga insatsloppen ännu bättre.
Av
Anders Ström
Ultra Bright vann Stochampionatet på Axevalla. Reglerna för uttagningsloppen till de svenska klassiska loppen bör dock ändras och dessutom förtjänar loppen större centralt bidrag, anser Anders Ström. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Ultra Bright vann Stochampionatet på Axevalla. Reglerna för uttagningsloppen till de svenska klassiska loppen bör dock ändras och dessutom förtjänar loppen större centralt bidrag, anser Anders Ström. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Här är Anders Ströms krönika som publicerades i Sulkysport nummer 20:

Sommartravet är i full gång och som utlandssvensk och travälskare går det tyvärr inte att planera in tillräckligt med Sverige-semester för att se allt trav man skulle vilja.

Sprintermästaren är ett lopp jag dock sällan missar och i år var det extra intressant då vi hade två hästar med i uttagningsloppen, Dominion Beach och Dupree. Tyvärr hamnade de båda i samma heat och blev utslagna i försöket, trots bra prestationer.

Stochampionatet är ett annat lopp jag verkligen gillar och segern med Tamla Celeber 2011 sitter förstås etsat i minnet. Tyvärr var våra fyraåriga ston i år inte tillräckligt bra och vi hade inte ens häst till start i försöken.

Båda dessa lopp blev föremål för debatt under de senaste veckorna och min syn är att insatsloppens regelverk borde ses över inför framtiden, detta av flera skäl – det främsta förstås att bibehålla och helst öka antalet hästar som anmäls och betalar in insatser. Unghästloppen är ägarnas och uppföd- arnas ”V75” där man kan dra en riktig jackpot och de är oerhört viktiga för att få hjulen att snurra ekonomiskt.

Fakta

Anders Ström

Namn: Anders Ström

Ålder: 46

Bor: London, tidigare Bryssel, Karlstad och Sala.

Gör: Digital entreprenör och investerare. Grundare av spelbolagen Kindred (tidigare Unibet), Kambi och Kwiff. Driver även Stall Courant och Am Bloodstock.

Första egna häst: Silent Slander född 1986 e. Nevele Pride-Eastern Deb.

Bästa hästar: Tamla Celeber och Cruzado dela Noche samt delägde Gigant Neo.

Bästa travminnet: Ensam V75:a på Solvalla Elitloppshelgen 2004 som gav 32 miljoner kronor. Max Flukt var spiken.

Intresse förutom trav: Fotboll (Nottingham Forest och Chelsea), politik och ny teknik.

Expandera

Först lågt hängande frukt: uppdelningen av hästarna i försöksloppen ska inledas med att prioritera att ägarna i största möjliga mån slipper få hästar i samma uttagningslopp. Att det som nu inleds med att tränarnas hästar först delas upp är inget annat än ett stort principfel, när det ju är ägarna som till största delen står för prispengarna. Självklart gnäller jag lite extra i ”egen plånbok” här eftersom jag är säker på att någon av mina D-hästar i år hade haft stor finalchans med seedningregler i hästägarnas fördel i stället för tränarnas.

I fallet med Axevalla, där ett stort antal hästar, vars ägare ville vara med och kvala, blev tvångsstrukna finns det flera bud om vad som är bästa lösningen. Det enkla svaret är att bättre budgetera för intresset och öka startavgifterna. Gör man så borde problemet lösa sig av sig självt, men gör det inte det bör man nog ge alla som anmäls chansen att vara med och därmed utöka antalet heat till vad som krävs.

Okej – det blir tuffare att kvala in, men varför inte då kompensera med att instifta ett ordentligt consolation-lopp med generös prissumma till de som blev bästa utslagna hästar i försöksloppen?!

I vilket fall som helst så kommer situationen fortsätta att uppstå att man tvingas sära på de hästar som tagit samma placering i uttagningslopp. I nuläget går man på seedning, men jag skulle även kunna tänka mig att man går på bästa tider, som i till exempel simning (aktuellt nu) och friidrott. Då krävs det förstås att man noga lottar i vilken ordning uttagnings- loppen ska köras.

En på längre sikt viktig sak som borde ses över är finansieringen av insatsloppen. I nuläget genereras prispengarna av hästägarna (och i vissa fall uppfödarna), banans prismedel och centralt av ATG/ST tillskjutna medel.

Foto Mia Törnberg

Fördelningen av pengar från de tre källorna mellan olika lopp är dock högst varierande. Till exempel står Solvalla för nästan 60 procent av finansieringen av Kriteriet* medan Jägersro står för knappt 25 procent av finansieringen till Derbyt. Det finns naturliga kopplingar till stora delar av detta men jag tycker nog att de centralt tillskjutna medlen borde kunna ökas ordentligt. För 2014 var ST/ATG:s bidrag mindre än fem procent – blott 2,4% (!) om man räknar bort Kallblodskriteriet och Kallblodsderbyt, som ges extremt generösa bidrag – utan att loppen lockar till speciellt mycket spel.

Skälet till att jag tycker ATG/ST bör skjuta till mer medel är att uttagningslopp och finallopp i allt större utsträckning sker inom ramen för V75, som via sina spelintäkter genererar stora delar av sportens totala prismedel.

Det är oerhört viktigt att de hästar som genererar den största delen av innehållet som skapar intresse för sporten och som folk spelar på ska premieras för det.

Detta borde vara en tydligare och mer betydande del av fördelningen av pokalårets miljoner än vad det ser ut att bli.

Jag ska under hösten sätta mig in ytterligare i data kring insatsloppens struktur och återkommer med fler tankar om premiechansen, garantibelopp och en rak uppdelning mellan ston och hingstar.

*Siffrorna tagna från statistik från ST för 2014

***

Fotnot: I denna veckas nummer av Sulkysport, som kommer i brevlådan på torsdag den 3 augusti, skriver Anne Haglund om hur oerhört viktigt det är att veterinären ställer rätt diagnos på kolikhästen då tillståndet kan vara livshotande.