Fokustema
Krönika
Läs senare

Håkan ”Lillis” Olsson: ”Kolla om dom hängt elvan, undrade speakern”

Förra veckans krönikör var Håkan "Lillis" Olsson och han minns tillbaka på gamla anekdoter, dresser och e-läktaren.
Solvallaamatören Göran Wester kör i en klassisk, vitsvart släktdress. Foto Leif Norberg/ALN
Solvallaamatören Göran Wester kör i en klassisk, vitsvart släktdress. Foto Leif Norberg/ALN

Här kan ni läsa Håkan ”Lillis” Olssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 2:

Om fotbollstränaren Hasse Backe i en intervju i Travronden kunde få föreslå att man skulle skrota E-läktaren på Solvalla kan väl jag få ”drämma till” med ett förslag jag vet jag får lika svårt att vinna gehör.

Det kommer hur som helst också att skapa diskussion och förklara skrivaren som mindre klok, men ändå. Varför inte open otretch i fotboll? Slopa offsideregeln så vi kan få lite öppnare spel och flera mål. Offside eller inte? Vi får mera mål och färre diskutabla avblåsningar. Kanske tar lite tid innan det blir accepterat. Det gjorde det med Åbys dubbla open stretch också.

Det började i en bil på väg till Solvalla, vid ratten Sven Berggren.

Vi får snegla på ishockeyn. Klart det blir trångt i ”slottet”, kanske införa en regel med någon form av begränsning. Högst två anfallsspelare i målgården och så vidare.

Avdelningen dresser. Thomas Hedlunds specialområde.

Först en historia om en klassisk dress som lever än idag både inom travet och galoppen. Vit med svart vinkel, vit eller svart hjälm/mössa.

Det började i en bil på väg till Solvalla, vid ratten Sven Berggren. Jag själv var kartläs-
are och med oss hade vi hästen Gambler, gråskimmel efter Magnifik och med ryskt möderne, därav färgen. Berggren sade plötsligt när vi började närma oss Solvalla: ”F-n också, nu har jag glömt dressen och kommer att få böta.” Det löser jag, sade jag. ”Hur gör du då?” Kliver in till Håkan Wallner och talar med ”dressansvarige” Lorentz ”Loppan” Bergling och ber att få låna Lennart Westers dress. Han har likadan: vit med svart vinkel. Färgen på hjälmen slinker alltid igenom.

Det funkade. Med ”Loppans” benägna hjälp besökte vi höskullen där alla hästägaredresser prydligt hängde. Wester ägde Gay W (vinnare av Kungapokalen, trea i Derbyt), Tjabo W. (trea i Kriteriet), och var också uppfödare till Cooper W. Idag kör sonen Göran omkring i de färgerna med bland annat sin M.T.Malkin och inom galoppen har systern Katarina Landmark registrerat samma färgkombination.

Vi kan ju inte ha alla torskar i akvariet

Det var Stall Rulle i Eskilstuna som ägde Gambler och den här dressen blev sedan historisk när Hans-Owe Sundberg i den vann första rikstotoloppet med stallets Rodetto.

Fakta

Håkan "Lillis" Olsson

Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.

Expandera

En annan historia jag har om att fixa till rätt färger är från Eskilstuna och Sundbyholm. Jag stod i måldomartornet, beläget på innerplan på den tiden. I defileringen var det ordning på den tiden, marschmusik, ekipagen i nummerordning och körsvennerna hälsade på måldomaren genom att bocka artigt.

”Vad var det där för dress?” undrade måldomaren, lantbrukare Hans Larsson, rättsskiparens titel stod alltid i programmet.

Ljusblå med vit romb var beskrivningen i programmet. Den här uppfinningsrike kusken hade också glömt dressen och löste det enkelt genom att behålla sin ordinarie ljusblå nylonskjorta (de var hårdvaluta i Polen på den tiden har jag hört). Sedan hämtade han två resultatlistor på inskrivningen och fäste de med några säkerhetsnålar lånade av ambulanspersonalen.

Nedanför tornet, innanför innersargen, stod alltid Sigge Öhman, Sörmlandsbygden, med sin kamera. Vi såg honom aldrig leverera en bild. Om han hade film i kameran eller inte? Det fick vi aldrig reda på, men han fick ett otal gånger skulden för att några hästar galopperat i mål. Han stod där troget med sin fladdrande trenchcoat.

På Sundbyholm hände det sig också att måldomarnämnden diskuterade inbördes om nummer elva möjligen var diskad. Nummer på diskvalificerade hästar sattes upp med brickor på bandomartornet på den tiden. ”Kolla om dom hängt elvan”, undrade speakern, varvid någon utrustad med kikare tittade ut mot tornet på innerplan. ”Nej, det är en i nämnden som har vit skjorta och svarta hängslen.”

Hur dresser var beskrivna i travprogrammen var lite annorlunda förr. Blå med vit BH till exempel kunde ju lätt missuppfattas. Kanske hade det varit bättre med: Blå med BH i vitt.

Lite apropå E-läktaren. Under min tid på Axevalla byggde vi ut restaurangen. Jag stod nedanför nybyggnationen och berättade entusiastiskt för Håkan Wallner som var på besök att framför där skulle vi bygga en uteläktare, modell Solvallas E-läktare.

”Rätt”, kommenterade Wallner med glimten i ögat. ”Vi kan ju inte ha alla torskar i akvariet.”

***

Fotnot: Veckans krönikör är Kristian Borell som funderar om ”lyckan står den djärve bi”?