Fokustema
Debatt
Läs senare

Koch: ”Den löjliga regeln om att valacker inte får delta måste bort”

I Klaus Kochs senaste krönika avhandlar han Premiechansen, de europeiska mästerskapen, dess regelverk och främst hur de ligger i tiden...
Av
Klaus Koch
Europamästare, men inte bäst i Europa? Vamp Kronos vann EM för treåringar – men vilka hade egentligen möjlighet att starta?
Foto Mia Törnberg
Europamästare, men inte bäst i Europa? Vamp Kronos vann EM för treåringar – men vilka hade egentligen möjlighet att starta? Foto Mia Törnberg

Här får ni Klaus Kochs krönika som publicerades i förra veckans tidning av Sulkysport

Dessa rader skrivs under Kriteriehelgens söndagskväll. En jättebukett av högdoterade unghästlopp har körts under dagarna två. Nu när krutröken har lagt sig finns det skäl för eftertanke.

Villiam fick 4.000.000 kronor för att vinna Kriteriet. Eftersom tränaren Timo Nurmos är både uppfödare och ägare till Muscle Hill-sonen kunde han inkassera 5.200.000 kr i och med segern.

Detta eftersom att Villiam är anmäld till premiechansen som dubblar prispengarna för ägare och uppfödare. Hästar som är med i premiechansen får inte delta i premielopp och de 20.000 kronor (plus uppfödarpremier) som normalt betalas ut efter ett godkänt premielopp kommer att samlas i en pott som sedan betalas ut i de största unghästloppen genom att prissumman fördubblas för premiechanshästarna. Numera är en mycket stor del av årgångarna med i premiechansen, vilket betyder att det delas ut stora pengar i loppen.

Jag var från dag ett emot premieloppen och tyckte att pengarna kunde användas bättre – till exempel som uppfödarpriser i lopp för två- och treåriga hästar. Men så hittade Svensk Travsport på premiechansen. Jag var lite skeptisk först eftersom det ju inte motsvarade min idé, men konceptet är helt enkelt genialt. Vissa tycker att det gynnar ”de rika” hästägarna och stortränarna men där håller jag inte med. Dessutom är det ju fortfarande sex priser i unghästloppen och alla får dubbelt upp.

Premiechansen har alltså varit ett lyft för de svenska unghästloppen och bidrar till fortsatt tillväxt.

Men det finns andra storlopp som det inte har värnats så gott om och där jag tycker att ST som det näst största travlandet i Europa bär ett stort ansvar. Jag tänker naturligvis på de europeiska så kallade ”mästerskapen” och jag väljer här att ta upp tråden från Lars G Dahlgren, som behandlade just detta tema i sin blogg på sulkysport.se under förra veckan.

Fakta

Klaus Koch

Ålder: Fyllde den 5 april

Bor: Vid Solvalla

Gör: Driver bolaget On Track Worldwide AB, rådgivning inom i internationell travsport. Sedan den 1 juli 2015 vd för travbanan Bahrenfeld i Hamburg

Första egna hästen: American Trick (1980). Den snällaste hästen som någonsin sprungit framför en sulky.

Bästa häst: Fyraårige Gogo di Quattro (hoppas jag)

Bästa travminnet: Travsporten har givit mig så otroligt många fina minnen att det är omöjligt att välja bara ett.

Intressen förutom trav: Långa promenader (nej, skojar!). Klassisk musik, 60-tals-musik och trafikflygplan.

Expandera

Om mästerskapen skall fortsätta köras måste det – som Lars så riktigt påpekar – till helt nya koncept, och ST måste sätta ner foten. Till exempel måste den löjliga regeln om att valacker inte får delta i dessa lopp bort. Här måste UET:s medlemsländer sluta med att lägga sig platt för fransmännens ogenomtänkta regler, vilka det finns gott om. Ta spårfördelningen i de olika mästerskapen. Det sägs i reglerna att ett lands förstaseedade häst skall ha spår i första ledet bakom bilen. Men i Frankrike är ett startspår långt ute på vingen sällan något större handikapp eftersom de franska banorna är rätt så stora med långa rakor. Men på de mindre nordeuropeiska banorna har det stor betydelse. Ett exempel på regelverkets disfunktion fick vi i lördags i Europamästerskapet för treåringar, där den tyske förstahästen fick spår åtta medan den norske andrahästen fick spår tre, vilket till och med var bättre än den norske förstahästen som fick starta från spår fyra.

Men den allra största skandalen är naturligtvis tidpunkten där loppet har placerats:

I den svenska Kriteriehelgen och mitt mellan försök och final till italienska Derbyt (som ju är för treåringar) och både finska och danska Kriteriet samt veckan efter Tysklands Breeders Crown. Hur stor är chansen att man får Europas bästa treåringar till start på den här tidpunkten? Det verkar löjligt att ST tar an sig att köra loppet, men samtidigt blir det fina pengar att tävla om för svenska tränare med italienska eller icke-Kriteriekvalificerade svenska hästar.

Låt mig ta ett par ord om Grand Prix de l’UET – det så kallade Europaderbyt för de fyraåriga hästarna – nu när jag är i gång. Tidpunkten för loppet ligger numera fast på en enligt min uppfattning bra tidpunkt. Så det är bra. Men sättet på vilket det mycket högt doterade loppet sköts är inte bra. Loppet har under alla år varit en landskamp mellan Frankrike och Sverige med mycket glesa uppträdanden av hästar från övriga länder. Här ligger en uppgift att få till ett bredare intresse och jag är övertygad om att det kan finnas bra lösningar på detta.

Till slut Europamästerskapet för ston, som faktiskt är min ”uppfinning”. Jag kom med idén om att ha ett VM för ston (alltså skulle även amerikanskfödda ston få delta) Jubileumspokalskvällen till dåvarande sportchefen på Solvalla Tore Fyrand som via ST fick det genomfört. Men då hade fransmännen tagit över. Inget VM och samma otidsenliga regler som för de övriga mästerskapen, suck!

Jag håller alltså helt med vännen Lars  Dahlgren och hoppas tillsammans med honom och förmodligen alla andra travälskare att man gör om och gör rätt!

 

***

Fotnot: I denna veckas tidning publiceras Kristian Borells krönika om Jimmy Takter.

Sport