Fokustema
Krönika
Läs senare

Lillis: Känslan att äga en häst i Kriteriet

Hur känns det att ha fött upp och äga en häst som startar i Kriteriet idag? Det vet Sulkysports krönikör Håkan "Lillis" Olsson. Här berättar han historier, anekdoter och känslor runt sin häst Capitol Hill.
Av
Håkan Olsson
Håkan
Håkan "Lillis" Olsson, längst till höger efter segern för egenuppfödda och delägde Capitol Hill i E3-finalen. Nu väntar treåringarnas största lopp: Kriteriet! Foto Micke Gustafsson/ALN

Här är Håkan ”Lillis” Olssons krönika inför Svenskt Travkriterium som publicerades i Sulkysports tidning i torsdags:

Framme vid målet. Och jag har varit med från allra första början.

På söndag är vi med i finalen av Kriteriet. Nu förstår jag hur det känns att vara med och skrapa trisslott i TV4. Hur mycket det blir avgörs nästan alltid i sista rutan, sista skrapet.

Det började på en resa till Lexington, Ken-tucky, 2006. Åke Svanstedt var med och fick i uppdrag att leta på en häst på selectauktion- en med en limit på 40.000 dollar.

Ole Bach fick agera agent och 35.000 dollar stannade priset på för katalognummer 46. I katalogen namngiven Baums Beauty, vilket jag direkt ville ändra.

Som gammal löpningsreferent tycker jag musiktitlar ofta ligger bra i munnen. Dreamalittledream tyckte jag lät bra. Ingen i ägargänget sade emot.

”Stars shining bright above you / night breezes seem to whisper ”I love you” / birds singin’ in the sycamore trees / dream a little dream of me.” Så börjar texten, bland annat Louis Armstrong och Ella Fitzgerald har sjungit den.

Som gammal löpningsreferent tycker jag musiktitlar ofta ligger bra i munnen

Så fick hon resa till Sverige och Sveriges Kentucky. Raoul Engblom körde in henne på Bjertorp under Svanstedts överinseende. Sedan tyckte Åke att det skulle satsas på USA. Harald Lunde fick förtroendet ”over there”.

Det krånglade som tvååring, tre starter gav noll i utbyte. Som treåring vann hon sedan i Kanada på 1.13,0 och fick ihop 94.000 kronor.

Tillbaka till Sverige och delägare Svanstedt fick bra snurr på henne, hon inledde med sex raka segrar. Dreamalittledream vann 13 av 41 och efter några V75-vinster stannade hennes bankbok strax över en miljon kronor. Väl värd att satsa på i aveln tyckte vi, inte minst jag. Dessutom med en mamma som Doin’ the Town (e. Donerail), 475.000 dollar, tolv segrar.

Fakta

Håkan "Lillis" Olsson

Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.

Expandera

Ett föl efter den bästa hingst jag sett tävla, Muscle Hill, var något av en dröm. Vännen LG Jönsson i Örebro hade en betäckningsrätt och den fick vi disponera ett år.

Jag såg Muscle Hill vinna Kentucky Futurity 2009. Han förlorade bara ett enda lopp av de 21 han startade i, debuten och då lär han varit instängd. Karriären innefattade segrar i alla de stora årgångsloppen. Brian Sears körde, tränade gjorde Greg Peck, namne med skådespelaren, som hade succé med Prinsessa på Vift mot Audrey Hepburn och Kanonerna på Navarone.

Vi äger numera Capitol Hill ihop med ett i stora sammanhang luttrat par som vunnit Svensk Uppfödningslöpning två gånger – Svante Båth-tränade Even Who och Luxury Ås, som också vann en E3-final – Stall Concho, (Ulf Andersson och Marita Bergdahl-Andersson).

Själva har vi tagit bolagsnamnet Corpus Christi efter en stad i Texas, där sonen studerat.

Kom ihåg nu Lillis, att ingen häst klarar av att vara med i alla storloppen som unghäst.

Det var Svante Båths ord till mig inför den här säsongen. Nu är Capitol Hill klar för den tredje stora finalen. Två gånger i E3-final och nu också Kriteriet. Samtidigt har Svante sagt till media att han är tacksam för att han fått styra matchningen. Hoppas du tänkt styra vidare mot Breeders Crown också, Svante, när vi ändå är igång! Jag är ganska nöjd med vad du gjort, även om vi inte var med i Svensk Uppfödningslöpning.

Vi är en av de tolv som kan kamma hem fyra miljoner genom premiechansningen! I vårt läge dessutom med en riktigt dunderboost som uppfödare, 30 procent.

Capitol Hill har aldrig varit sämre än fyra, ett fjärdepris i Kriteriet skulle jag vara mer än nöjd med. 240.000 kronor x två ger 480.000 kronor plus uppfödarpremierna.

Allt kan hända i travlopp. Det hände ju exempelvis i E3-finalen på Romme. Med Ulf Ohlsson som driver.

Ringer någon med koppling till stallet tittar man efter närmaste hjärtstartare

Det är fantastiskt roligt att få uppträda på den stora scenen.

I Kriteriekvalet gällde samma taktik igen. Bakhovarna sparades och där behölls skorna inför en eventuell final. Nu kan vi stryka ordet eventuell. Barfota i finalen gäller.

Nu har man redan börjat skruva upp förhoppningarna. När startlistan är tryckt blir det en koll i princip varje timme för att se om det är någon eller några strykningar.

Ringer någon med koppling till stallet tittar man efter närmaste hjärtstartare.

Som managern på Soutwind Farm, där Muscle Hill står uppstallad, sade när vi hälsade på förra året. ”Ska man kunna slå en Muscle Hill, måste man ha en egen Muscle Hill.” Problemet är att det finns två till i finalen: Da Pepperboy och Villiam.

Några ord om tränaren, Svante Båth, som jag tillsammans med Christer Nylander, ”placerade på utbildning i unghästträning” några år på Irland.

Svante förberedde där ettan och tvåan i Kriteriet 1994, Mr Lavec och Tibbe Lavec, så där började hans Kriterieresa.

Skötaren får vi heller inte glömma. Kan inte nog uppskatta det jobb Elin Nordqvist lägger ned, jag skulle vilja låna lite av hennes lugn. Eller är det bara ett skådespel, Elin?

Så nu är det inte en LITEN dröm längre. Hur det än går så har Capitol Hill, eller Sparkapitalet som är mitt öknamn på honom, tjänat fina 1.224.000 kronor på tio starter och så några 100.000 kronor i uppfödarpengar.

Bara en seger och sju andrapris, stämplad som en ickevinnare av många tipsexperter. För mig är han i alla fall en vinnare och jag kommer alltid i framtiden kunna säga att vi hade en finalist i Kriteriet.

***

Krönikör i nästa nummer av Sulkysport, som kommer torsdag den 4 oktober, är Klaus Koch.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Haglund: ”Det måste bli svårare att fuska”

Anne Haglund var förra veckans krönikör och hon anser att vi idag har ett regelverk som gynnar fuskare. Hon tycker att antingen måste reglerna ändras eller så måste det bli svårare att fuska.
Av
Cecilia Kristoffersson
Foto Mia Törnberg
Foto Mia Törnberg

Här kan ni läsa Anne Haglunds krönika som publicerades i Sulkysport nummer 35:

De flesta människor uppfattar doping som fusk man gör medvetet i prestationshöjande syfte. I travsporten i Sverige anses även mediciner eller vissa åtgärder som i sig inte är prestationshöjande men är belagda med karenstid även som doping. Detta även om det inte går att spåra i dopingprov.

Gränsen mellan att ta hand om sin häst på bästa sätt och att den anses dopad är alltså inte helt lätt att förstå

Gränsen mellan att ta hand om sin häst på bästa sätt och att den anses dopad är alltså inte helt lätt att förstå.

Ett travlopp är ett stort kraftuttag ur hästen och alla fysiologiska parametrar måste vara på topp för en topprestation. Många hästar är dåliga på att dricka när de reser eller ska tävla. God vätskebalans är en förutsättning för att hästen ska prestera.

Enligt vårt svenska tävlingsreglemente är det förbjudet att tillföra hästen någonting via injektion inom 96 timmar före start. Det vill säga det går inte att återställa naturlig vätskebalans hos hästen via dropp före resa eller start om den inte självmant dricker.

Det är däremot tillåtet att tillföra vätska via nässvalgsondering bara det inte sker inom ban- och stallområde. Detta går såklart inte att kontrollera med dopingprover. Hästen måste bevakas 96 timmar före start eller så måste man vara säker på att tränaren följer tävlingsreglementet.

Det räcker tyvärr inte att ha koll på att landets veterinärer följer reglerna, då det finns många aktiva inom travsporten som inte är veterinärer men ändå behärskar att lägga intravenös kateter eller att nässvalgsondera. Reglerna säger dock att nässvalgsondering och infusionsbehandling (dropp) enbart är tillåtet för veterinärer att utföra (tävlingsreglementet paragraf 45).

Fakta

Fakta Anne Haglund

Namn: Anne Haglund

Ålder: 50 år

Bor: Saxtorp i Skåne

Gör: Veterinär, äger och driver Saxtorps Hästklinik. Föder upp travhästar tillsammans med sambon Mats Rånlund. Jobbar med hästarna i stallet och kör när tiden finns.

Första egna häst: Fick ponnyn Pebbles vid nio års ålder. Första travaren Remi Ribb.

Bästa häst: Delvinator

Bästa travminnet: Körde mitt första travlopp 2002 med vår egne Freeway (DK) och vann!

Intresse förutom trav: Hästar, läsa böcker (självbiografier, romaner), vara ute i skog och mark.

Expandera

Den absolut största delen av befolkningen (inklusive travtränare) är ”laglydiga” och följer alla regler som följer tävlandet.

Det finns dock personer som resonerar att ”syns det inte så gör det inget”. Det finns människor som gärna gör reglementsöverträdelser i framgångssyfte speciellt om risken att ertappas är försvinnande låg. Denna personlighetstyp kan dessutom vara överrepresenterad bland tävlingsmänniskor. Viktigt i sammanhanget är att finns det möjligheter att tjäna pengar på åtgärderna.

Dessa personer kan i enlighet med exemplet ovan förbereda sina hästar betydligt bättre inför resa och tävling utan att riskera att ertappas i dopingprov.

Deras hästar presterar sannolikt bättre och där står ”fair-play-tränaren” med en häst som presterat sämre och kanske också mått sämre av tävlingen och resan. Utan framgång med ett gott samvete inför tävlingsverksamheten, men sämre inför hästen.

Det går också rykte om att vissa antiinflammatoriska/smärtstillande preparat inte ”syns” i dopingprovet under hela karenstiden. Dessa preparat har alltid minst 14 dygns karenstid i tävlingsreglementet.

Tror ni det hjälper treåringen som har tolv dagar mellan försök och final i ett årgångslopp om han får ”värkmedicin” mellan de starterna?

Vissa ledpreparat är också helt naturliga och kan därför inte spåras i dopingprover. På alla ledpreparat är det minst 14 dygns karenstid.

Tror ni att det förekommer att hästar ledbehandlas inom 14 dagar före start?

Tror ni att det förekommer att hästar ledbehandlas inom 14 dagar före start?

Många av de svenska reglerna är satta för att det anses vara det bästa för hästen. Men det hjälper inte om inte alla följer dem. Idag har vi ett regelverk som gynnar fuskare. Ska vi ha det så? Antingen måste reglerna ändras eller så måste det bli svårare att fuska. Detta måste debatteras och åtgärdas, det är dags att sluta blunda och stå upp för ett gott djurskydd och fair-play!

Vissa människor har rymligt samvete och vill till varje pris nå framgång. Dessa människor kan tyckas omöjliga att komma åt med regler. När du ser fusk, reagera och säg ifrån. Beundra inte framgång när fusk ligger bakom.

Information och kunskap är också en väg att gå. Det blir svårt att fuska om stallpersonalen vet reglerna och känner att de har stöd av förbundet och vanligt travfolk. Våga vara öppen och berätta vad du ser.

Se till att ha en öppen väg för folk inom travet att kontakta förtroendepersoner inom förbundet om det förekommer oegentligheter. Förbundet måste ha tillräckliga resurser och intresse av att följa upp och kontrollera.

Saker som sopas under mattan är inte långsiktigt till fördel för sporten och ger dåliga signaler till de aktiva. Det är inte angiveri och skvaller att anmäla utan det är för det viktigaste av allt, att skydda våra vänner hästarna som inte själv kan föra sin talan!

***

Fotnot: I denna veckas Sulkysport, som utkommer på torsdag den 16 november, ger Klaus Koch sin syn på Solvallas tävlingsprogram.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ström: ”Vad sägs om en medelväg, det som vi är så bra på i Sverige”

Anders Ström var förra veckans krönikör i Sulkysport och han funderar över uppfödarpremierna ”En del vill ha det som i USA – nästan inga uppfödarpremier. All deg till ägarna. Vad sägs om en medelväg, det som vi är så bra på i Sverige?”
Av
Anders Ström
Att låta hästägaren få uppfödarpremierna men uppfödaren ändå får stå i vinnarcirkeln iförd gul kavaj – är det en väg att gå för svensk travsport? Det skulle istället för premier ge högre priser för uppfödaren vid försäljningstillfället.
Foto MIa Törnberg
Att låta hästägaren få uppfödarpremierna men uppfödaren ändå får stå i vinnarcirkeln iförd gul kavaj – är det en väg att gå för svensk travsport? Det skulle istället för premier ge högre priser för uppfödaren vid försäljningstillfället. Foto MIa Törnberg

Här kan ni läsa Anders Ströms krönika som publicerades i Sulkysport nummer 34:

Den travpolitiska debatten präglas just nu av starka motsättningar mellan olika särintressen. Det är bara att följa diskussionerna mellan tränarna och förbundet om tävlingsprogrammet. Eller tjafset mellan hästägareföreträdare från landsortsbanor kontra storbaneregioner om starttillfällen och prispengar – så inser man att friktionen mellan särintressen i sporten är högre än på länge.

Detta kommer sig av en grundläggande osäkerhet om sportens framtida ekonomiska villkor. Pokalårets genomförande och hållbarhet är en fråga. Hur travsportens finansiering kommer att se ut efter en omreglering är en annan.

Tyvärr gör den sneda maktfördelningen mellan de olika grupperna inom travsporten att det är svårt för en ledning att staka ut en optimal linje för framgång i det nya landskap som håller på att formas.

Två tredjedelar av köpkraften ligger i de tre storstadsregionerna.

Två tredjedelar av köpkraften ligger i de tre storstadsregionerna. En tredjedel av sportens medel tilldelas de tre storbanorna. Samtidigt ligger den största makten över sporten hos de mindre banorna. Det är självklart att detta förhållande skapar division och split mellan olika grupper i travsporten.

Ingen lätt ekvation att lösa och framför allt tråkigt och trist att se människor med en gemensam kärlek till hästsporten strida på sätt som ibland bara känns rätt och slätt olustigt.

Fakta

Anders Ström

Namn: Anders Ström

Ålder: 46

Bor: London, tidigare Bryssel, Karlstad och Sala.

Gör: Digital entreprenör och investerare. Grundare av spelbolagen Kindred (tidigare Unibet), Kambi och Kwiff. Driver även Stall Courant och Am Bloodstock.

Första egna häst: Silent Slander född 1986 e. Nevele Pride-Eastern Deb.

Bästa hästar: Tamla Celeber och Cruzado dela Noche samt delägde Gigant Neo.

Bästa travminnet: Ensam V75:a på Solvalla Elitloppshelgen 2004 som gav 32 miljoner kronor. Max Flukt var spiken.

Intresse förutom trav: Fotboll (Nottingham Forest och Chelsea), politik och ny teknik.

Expandera

Den stora trösten är att travsporten förhoppningsvis i och med en omreglering får rejält sänkt spelskatt som garanterat kommer att underlätta skapandet av bättre ekonomiska förutsättningar. Kanske kan det föra representanterna för de olika intressena närmare varandra? Jag hoppas det.

Uppfödarpremierna har stärkts ordentligt på sistone och jag har märkt en liten trend här.

Både jag själv och flera vänner njuter mer av livet som uppfödare än som hästägare – relativt sett. Det kommer dock att få konsekvenser.

Det kommer dock att få konsekvenser.

Att slippa de dyra kostnader som det innebär att äga häst i träning gör stor skillnad. När man dessutom kan få 10-30 procent på insprunget utan att lägga de dryga månadskostnaderna men ändå få kliva in i cirkeln och sola sig i glansen av en seger.

I Frankrike får vi 10-12,5 procent, men på betydligt större prissummor och när Canadien d’Am vann ett stort montélopp förra vintermeetinget värmde det verkligen att vara uppfödare.

Men är premierna skälet till detta uppsving i känsla? Och vad kommer det göra för priserna på unghästar i framtiden? Att mer pengar går över från ägarna till uppfödarna borde få konsekvenser. För trots allt är det ju pengar som hade gått till högre prispengar i loppen till hästägarna annars! Kommer köparna svika?

En del vill ha det som i USA – nästan inga uppfödarpremier. All deg till ägarna. Så får man högre betalt i Lexington och Harrisburg.

Vad sägs om en medelväg – det som vi är så bra på i Sverige? Den som är uppfödare registreras som det och förblir det för evigt.

Men den ekonomiska biten utfärdas i ett certifikat som kan gå vidare till den som köper hästen. Detta anges till exempel på auktion och ger då till exempel 130 procent av prissumman vid premiechansad Derbyseger till ägaren, typ 5,2 miljoner kronor i stället för 4,0 miljoner kronor.

Jag skulle tycka en sådan möjlighet var bra för hästägarkollektivet. Bara jag får ta på mig den gula kavajen som registrerad uppfödare när – eller kanske vi skall säga ”om” – min Am-häst vinner Derbyt…

***

Fotnot: I veckans nummer av Sulkysport, som utkommer på torsdag den 9 november, är det veterinär Anne Haglunds tur och hon anser att vi har ett regelverk som gynnar fuskare.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Törnqvist: ”Vi måste tillsammans skapa en miljö för alla”

Maria Törnqvist var krönikör i förra veckans nummer av Sulkysport och hon glädjs med de profiler som med enkla förutsättningar gör riktigt bra prestationer och kan skänka hopp och glädje till mindre tränare/amatörer.
Av
Maria Törnqvist
Profiler som Lucifer Lane och Johan A Nilsson skänker hopp för de mindre tränarna och amatörerna.
Foto Hanold/ALN
Profiler som Lucifer Lane och Johan A Nilsson skänker hopp för de mindre tränarna och amatörerna. Foto Hanold/ALN

Här kan ni läsa Maria Törnqvists krönika som publicerades i Sulkysport nummer 33:

Hösten här med allt vad det innebär! Det blir mörkt och grått fort, men då gäller det att hitta ljusglimtar. För min del så är hösten intensiv, man får chansen att bränna bort de där överblivna kilona efter sommaren genom inkörning av unghästar.

Älskar verkligen att köra in och forma de små liven från början. Dom lär sig fort och dagens varmblodsras har blivit väldigt foglig att jobba med redan från början. Det är alltid lika spännande att utvärdera vilka som har talang redan efter ett par veckor i vagn, men man får inte glömma att det till slut är löpskallen som avgör vilken individ det blir på banan. Något som dock är svårare att mäta i träning.

På tal om unghästar så bär jag med mig några intryck från den gångna månaden. Första helgen i oktober så kördes det stora finaler för våra unghästar. Större tränare hade kvalat in flera hästar från sina stall på imponerande vis. Men när mållinjen skars i Oaks söndagen den 1 oktober så stod där ändå en amatörtränad häst som till slut vann lekande lätt.

Candy La Marc, som inte ens blev såld på auktion för att ingen uppenbarligen ville ha henne.

Man känner verkligen med ägaren och uppfödaren som behöll henne och tränade upp henne själv. Som städade av dyrgriparna i det största loppet vi har för treåriga ston i Sverige.

En annan, eller ja två andra profiler som fastnat på min näthinna, är Lucifer Lane och hans följeslagare i sulkyn Johan A Nilsson. En häst hos en liten tränare med en relativt orutinerad amatörkusk från Örebro i sulkyn. Som gång på gång gör toppinsatser tillsammans mot tuffa konkurrenter.

Senast dansade ekipaget undan i ett Breeders Crown-försök på Axevalla och såg till att de är klara för semifinalerna på söndag. Hoppas detta ekipage kvalar in till Breedersfinalen! Och jag hoppas att dom lyfts fram! Det är precis sånt här sporten behöver när det gnälls som mest. Profiler som med enkla förutsättningar gör riktigt bra prestationer och kan skänka hopp och glädje till mindre tränare/amatörer.

Fakta

Maria Törnqvist

Namn: Maria Törnqvist
Född: 20 januari 1988
Uppväxt: Utanför Göteborg
Fritidsintresse: Att träna och laga mat
Karriär: Examen från travgymnasiet på Wången 2006. Arbetat som lärling hos bland andra Åke Svanstedt, Marcus Svedberg. Tog ut proffstränarlicens 2016.
Hästar i träning: 25
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.11,2am/1.282.800kr
Träningsanläggning: Stall Däningsholm i Fåglum.

Expandera

 

Förra veckan var jag även på en föreläsning/temadag med ett stort gäng travgymnasieungdomar. Fick lyssna på deras grupparbeten och tankar angående att jobba i travstall. Många av dem hade riktigt goda ideér och jag hoppas att de kommer ut nästa år och jobbar hos tränare.

Men jag fick även höra en hel del kritik från eleverna angående jobb i travstall. Givetvis ligger det även ansvar på oss som arbetsgivare att se till att arbetsmiljö och vardag funkar och ser bra ut. Vi måste tillsammans skapa en miljö för alla. Något som ibland kanske glöms bort i allt jobb med att driva en rörelse. Det är inte bara att träna häst som krävs av oss tränare idag.

Min första tanke efter att ha bevittnat Skellefteås V75-omgång i spöregn för några veckor sedan var att

fasen, va synd jag tycker om dem

Mörk höst och Norrland går inte hand i hand på något sätt när en sådan liten bana arrangerar V75 så få gånger om året. Jag vet att det är väldigt tight tävlingsschema på sommaren och att det i princip är omöjligt att rucka på de fast inbitna sommaromgångarna. Men kan man kanske inte slänga in en omgång en sommardag på en söndag då istället . Dra nytta av Norrlandscharmen och midnattsljuset, lite varmare klimat och att folk kanske faktiskt har semester. Förhoppningsvis…

Jag tror att alla parter hade blivit gladare av det. Samma tanke slog mig nämligen när stackars Bollnäs arrangerade V75 i vårvintras och drabbades av tjällossning så tävlingarna fick skjutas upp flera timmar.

Även om aktiva fick kompensation så känns det ju lite onödigt att lägga en omgång där i ett sådant område där vid den tidpunkten på året faktiskt är ganska hög sannolikhet att det blir tjällossning.

Lägg även den så att de kan få dra nytta av varmare klimat och får möjlighet att dra till sig publik på plats.

Trav ÄR bäst på plats, se till att det blir så också.