Fokustema
Krönika
Läs senare

Lillis: Känslan att äga en häst i Kriteriet

Hur känns det att ha fött upp och äga en häst som startar i Kriteriet idag? Det vet Sulkysports krönikör Håkan "Lillis" Olsson. Här berättar han historier, anekdoter och känslor runt sin häst Capitol Hill.
Av
Håkan Olsson
Håkan
Håkan "Lillis" Olsson, längst till höger efter segern för egenuppfödda och delägde Capitol Hill i E3-finalen. Nu väntar treåringarnas största lopp: Kriteriet! Foto Micke Gustafsson/ALN

Här är Håkan ”Lillis” Olssons krönika inför Svenskt Travkriterium som publicerades i Sulkysports tidning i torsdags:

Framme vid målet. Och jag har varit med från allra första början.

På söndag är vi med i finalen av Kriteriet. Nu förstår jag hur det känns att vara med och skrapa trisslott i TV4. Hur mycket det blir avgörs nästan alltid i sista rutan, sista skrapet.

Det började på en resa till Lexington, Ken-tucky, 2006. Åke Svanstedt var med och fick i uppdrag att leta på en häst på selectauktion- en med en limit på 40.000 dollar.

Ole Bach fick agera agent och 35.000 dollar stannade priset på för katalognummer 46. I katalogen namngiven Baums Beauty, vilket jag direkt ville ändra.

Som gammal löpningsreferent tycker jag musiktitlar ofta ligger bra i munnen. Dreamalittledream tyckte jag lät bra. Ingen i ägargänget sade emot.

”Stars shining bright above you / night breezes seem to whisper ”I love you” / birds singin’ in the sycamore trees / dream a little dream of me.” Så börjar texten, bland annat Louis Armstrong och Ella Fitzgerald har sjungit den.

Som gammal löpningsreferent tycker jag musiktitlar ofta ligger bra i munnen

Så fick hon resa till Sverige och Sveriges Kentucky. Raoul Engblom körde in henne på Bjertorp under Svanstedts överinseende. Sedan tyckte Åke att det skulle satsas på USA. Harald Lunde fick förtroendet ”over there”.

Det krånglade som tvååring, tre starter gav noll i utbyte. Som treåring vann hon sedan i Kanada på 1.13,0 och fick ihop 94.000 kronor.

Tillbaka till Sverige och delägare Svanstedt fick bra snurr på henne, hon inledde med sex raka segrar. Dreamalittledream vann 13 av 41 och efter några V75-vinster stannade hennes bankbok strax över en miljon kronor. Väl värd att satsa på i aveln tyckte vi, inte minst jag. Dessutom med en mamma som Doin’ the Town (e. Donerail), 475.000 dollar, tolv segrar.

Fakta

Håkan "Lillis" Olsson

Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.

Expandera

Ett föl efter den bästa hingst jag sett tävla, Muscle Hill, var något av en dröm. Vännen LG Jönsson i Örebro hade en betäckningsrätt och den fick vi disponera ett år.

Jag såg Muscle Hill vinna Kentucky Futurity 2009. Han förlorade bara ett enda lopp av de 21 han startade i, debuten och då lär han varit instängd. Karriären innefattade segrar i alla de stora årgångsloppen. Brian Sears körde, tränade gjorde Greg Peck, namne med skådespelaren, som hade succé med Prinsessa på Vift mot Audrey Hepburn och Kanonerna på Navarone.

Vi äger numera Capitol Hill ihop med ett i stora sammanhang luttrat par som vunnit Svensk Uppfödningslöpning två gånger – Svante Båth-tränade Even Who och Luxury Ås, som också vann en E3-final – Stall Concho, (Ulf Andersson och Marita Bergdahl-Andersson).

Själva har vi tagit bolagsnamnet Corpus Christi efter en stad i Texas, där sonen studerat.

Kom ihåg nu Lillis, att ingen häst klarar av att vara med i alla storloppen som unghäst.

Det var Svante Båths ord till mig inför den här säsongen. Nu är Capitol Hill klar för den tredje stora finalen. Två gånger i E3-final och nu också Kriteriet. Samtidigt har Svante sagt till media att han är tacksam för att han fått styra matchningen. Hoppas du tänkt styra vidare mot Breeders Crown också, Svante, när vi ändå är igång! Jag är ganska nöjd med vad du gjort, även om vi inte var med i Svensk Uppfödningslöpning.

Vi är en av de tolv som kan kamma hem fyra miljoner genom premiechansningen! I vårt läge dessutom med en riktigt dunderboost som uppfödare, 30 procent.

Capitol Hill har aldrig varit sämre än fyra, ett fjärdepris i Kriteriet skulle jag vara mer än nöjd med. 240.000 kronor x två ger 480.000 kronor plus uppfödarpremierna.

Allt kan hända i travlopp. Det hände ju exempelvis i E3-finalen på Romme. Med Ulf Ohlsson som driver.

Ringer någon med koppling till stallet tittar man efter närmaste hjärtstartare

Det är fantastiskt roligt att få uppträda på den stora scenen.

I Kriteriekvalet gällde samma taktik igen. Bakhovarna sparades och där behölls skorna inför en eventuell final. Nu kan vi stryka ordet eventuell. Barfota i finalen gäller.

Nu har man redan börjat skruva upp förhoppningarna. När startlistan är tryckt blir det en koll i princip varje timme för att se om det är någon eller några strykningar.

Ringer någon med koppling till stallet tittar man efter närmaste hjärtstartare.

Som managern på Soutwind Farm, där Muscle Hill står uppstallad, sade när vi hälsade på förra året. ”Ska man kunna slå en Muscle Hill, måste man ha en egen Muscle Hill.” Problemet är att det finns två till i finalen: Da Pepperboy och Villiam.

Några ord om tränaren, Svante Båth, som jag tillsammans med Christer Nylander, ”placerade på utbildning i unghästträning” några år på Irland.

Svante förberedde där ettan och tvåan i Kriteriet 1994, Mr Lavec och Tibbe Lavec, så där började hans Kriterieresa.

Skötaren får vi heller inte glömma. Kan inte nog uppskatta det jobb Elin Nordqvist lägger ned, jag skulle vilja låna lite av hennes lugn. Eller är det bara ett skådespel, Elin?

Så nu är det inte en LITEN dröm längre. Hur det än går så har Capitol Hill, eller Sparkapitalet som är mitt öknamn på honom, tjänat fina 1.224.000 kronor på tio starter och så några 100.000 kronor i uppfödarpengar.

Bara en seger och sju andrapris, stämplad som en ickevinnare av många tipsexperter. För mig är han i alla fall en vinnare och jag kommer alltid i framtiden kunna säga att vi hade en finalist i Kriteriet.

***

Krönikör i nästa nummer av Sulkysport, som kommer torsdag den 4 oktober, är Klaus Koch.