Fokustema
Krönika
Läs senare

Olsson: ”Ska man förlänga anmälningstider? Absolut!”

Håkan "Lillis" Olsson var förra veckans krönikör och han funderar över om det läggs för lite tid och omsorg på propositionsskrivandet? Jobbas det för lite med loppen ute på banorna? Ja, det tror "Lillis" och anser att det finns möjligheter därtill i alla fall.
Att minska spårförbehållen från fyra till två skulle ge större startfält anser krönikör-
en Håkan Olsson.
Foto Jeannie Karlsson
Att minska spårförbehållen från fyra till två skulle ge större startfält anser krönikör- en Håkan Olsson. Foto Jeannie Karlsson

Här kan ni läsa Håkan ”Lillis” Olsson krönika som publicerades i Sulkysport nummer 37:

Jag fick, som gammal i gamet och det är faror med det, i uppdrag att lämna synpunkter på det låga antalet hästar vi ser i vissa lopp idag. Det mesta i det nu nygamla anmälningssystemet verkar bra, men en del korrigeringar och tankar kanske skulle göra det ännu bättre?

Hästbrist?

Har vi hästbrist eller finns det fler orsaker och vad kan man göra? Vi har ju fött upp färre hästar under ett antal år nu. Innan det födde vi upp för många och skulle anpassa tävlingsverksamheten efter det. Startmöjligheter till alla var valspråket då.

ST har sedan några år som ytterst ansvariga styrt upp många saker i de flesta fallen på bra sätt. Färre lopp och färre tävlingsdagar har det blivit 2017-2018. Kan nog vara en vettig anpassning.

Samordning av årgångsloppen sker årsvis. En återhållsamhet av antalet lopp i de högsta klasserna, motsvarande silver och guld är påkallat. Det har vi levt med sedan Gert Lindbergs tid. Rikstotoloppen skulle inte få störas.

Jobbas det för lite med loppen ute på banorna?

Stona ska ha 38 procent av tävlingstillfällena.

Uppdraget jag fick var förknippat med några frågeställningar. Läggs det för lite tid och omsorg på propositionsskrivandet? Jobbas det för lite med loppen ute på banorna?

Fakta

Håkan "Lillis" Olsson

Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.

Expandera

Ja, det tror jag, möjligheter därtill finns det i alla fall. När propositionerna är skrivna trycker man på Klar 1 och ansvariga på andra banor får tillgång till dem. Sedan ligger detta ute för påseende av övriga banor i ungefär två veckor och man har möjlighet att göra korrigeringar för att undvika kollisioner. Därefter gör man klar 2 och sedan är det kört, går i tryck och läggs ut på nätet.

Dataprogrammet Propellern är ett redskap som sekretariaten förfogar över där propositionsskivaren kan se hur många hästar det finns i respektive klasser. Användbart om man ger det tid och man samordnar banorna emellan.

Ska man förlänga anmälningstider? Absolut!

Och det är det viktigaste. Öppna för förlängd och kompletterande anmälan när det inte är fulla lopp. Sportchefen bestämmer. Är loppen inte fulla ges möjligheten till detta. Förslagsvis en-två timmars förlängning. Hästar som anmälts i tid går givetvis före innan spårlottning sedan sker.

Spårförbehållen är till en hel del negativt – i varje fall när det gäller antalet hästar. Det är många fler hästar som stryks på grund av spårförhåll än vad jag tror man tänkte sig när det infördes. Det är lätt att tro att stryks en häst för spårförhåll kommer det in en ny.

Mörk anmälan räcker om vi har till V75-loppen.

Det är bara det att den hästen ofta har samma förbehåll.

Rena dominoeffekten och halva fält stryks ibland. Idag får man ha fyra förbehåll. Jag kan tycka att det kan räcka med två och tror att effekten blir att man väljer bort spår fyra och fem när det är voltstart om man så önskar och tar bort spår åtta och tolv vid autostart. Resten kan man leva med.

Anmälningarna ska tillbaka till banorna där någon ansvarig med engagemang tar vid. Anders Malmrot, som blir ny sportchef på Solvalla, tänker skriva propositionerna själv har jag läst. Det gör han alldeles rätt i.

Ljus eller mörk anmälan? Ljus anmälan är i varje fall mycket roligare som hästägare och skapar betydligt större intresse. Det fungerar ju inte alltid helt fullt ut i praktiken.

Mörk anmälan räcker om vi har till V75-loppen.

Helrad före halvrad kan vi ta bort. De flesta vet inte vad det är och framförallt vet man inte att hästen kan komma med ändå. Sist i kön, men man låter bli att anmäla. Det här tänket infördes när vi skulle fördela befintliga startmöjligheter på ett rättvisare sätt. Behovet är inte lika stort idag. Och programraden blir oftast fullständig ändå i media inför start.

Låsta tankar förekommer bland ägare och tränare. Man är alltför ofta fixerad vid startprisumman. Vi har levt med det alltför länge.

En häst med 400.000 kronor på kontot är inte alltid mycket bättre än en som har exempelvis tjänat 273.000 kronor. Det kan vara en galopp eller störning i ett enda lopp som avgjort detta. Våga starta i större utsträckning!

Tvååringsloppen har haft färre startande i år, vilket är förklarligt. Jag tror det beror på att man inte vet hur propositionerna ser ut runt hörnet. Hur blir det nästa år när hästarna är tre och de större pengarna ska delas ut? Det är ingen större idé att tjäna pengar i år och stå sämre till 2018?

***

Fotnot: Denna veckas krönikör i Sulkysport, som utkommer torsdagen den 30 november, är Kristian Borell och han skriver en hyllning till en föregångare inom svensk travsport som är jämförbar med Börje Salming, Björn Borg och Ingemar Stenmark.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Olsson: ”Där har vi nått målet med uppmärksamhet”

Förra veckans krönikör i Sulkysport var Håkan "Lillis" Olsson och han berättar historien bakom hur vissa kända loppnamn kom till.
Av
Cecilia Kristoffersson
Hazard Boko vann Slaget vid Axevalla hed förra året. Foto Johan Grundin/ALN
Hazard Boko vann Slaget vid Axevalla hed förra året. Foto Johan Grundin/ALN

Här kan ni läsa Håkan ”Lillis” Olssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 23:

Kollega Kristian Borell skriver i en krönika i Sulkysport att han älskar travkalendern med alla lopp och deras historia. Han talar om underbar magi och nämner i sammanhanget Elitloppet, Sprintermästaren, Svenskt Travderby, Stochampionatet, Hugo Åbergs Memorial och SLAGET VID AXEVALLA HED.

I tävlingen om längsta namnet på rubriker för travlopp skickar Solvalla fram ”Hästägare-
förenings Vårvintervandringspris”, men blir slagna av Axevalla med Hertiginnan av Västergötland, Kronprinsessan Victorias lopp.

Om vi då skulle ta historien om namnet Slaget vid Axevalla hed

Bollnäs bidrar med Prinsessan Madeleines Pokal – för bevarandet av den svenska kallblodsrasen. Ett lopp för fyråriga svenska, norska och finska kallblodiga. Finska kallblod var det. Skulle inte rasen bevaras?

Den kortaste rubriken på ett travlopp är väl egentligen E3. För treåriga europafödda hästar. Fyndigt? (Jag har hittat på det själv.)

Fakta

Håkan "Lillis" Olsson

Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.

Expandera

Om vi då skulle ta historien om namnet Slaget vid Axevalla hed.

Jag tyckte att Stochampionatshelgen skulle ha ett treåringslopp, gärna med ett klatschigt namn. Och eftersom Axevalla ligger nära den hed där beväringarna övade en gång i tiden och där ett pansarmuseum finns tyckte jag det vara lämpligt att efterapa det amerikanska storloppet The Battle of Saratoga, som man kör upstate New York, efter det amerikanska frihets-
kriget.

Det blev också lite av inbördeskrig när vi på Axevalla skulle köra trav i två dagar och sedan i tre. Men det kriget vann västgötarna som tur var.

På heden vid Axvall finns hur många enbuskar som helst och det sägs att det finns en buske för varje svordom som en beväring slängt ur sig.

Speedy Fly och Rex Håleryd galopperade bort sig i den första upplagan och segern gick till en riktig proffsig amatör från Sundsvall i Bert Sjöblom, som reste ned till Skaraslätten med sin Pay Please och kammade hem förstapriset på 20.000 kronor.

Raden av vinnare innehåller i alla fall en hel del gångbara namn under tidigt 1980-tal Evita Broline, Quiggin och Indus och under senare tid Formula One.

Numera döps travlopp till vad som helst faktiskt

Text hämtad från garnisonsmuseet i Skaraborg : ”Orten Axvall gjorde sig redan under första delen av 1300-talet känd som en plats där kungens män hade sin hemvist. Det var då Axevalla hus fick en framträdande plats i den Svenska historien. Där cirka 1.000 meter öster om museet, på andra sidan heden, vistades kungens lagmän och skatteindrivare på borgen. Området ansågs vara ointaglig efter ett antal försök som bland andra den uppretade allmogen i området gjorde.

Dock vid slutet av 1400-talet lyckades det allmogen att ta sig över vallgravarna och in på borgen och bränna ner densamma. Marken runt berget Billingen hade sedan denna tid uppgiften att vara en kronans jägarbacke fram tills platsen togs i bruk som övningshed.”

Numera döps travlopp till vad som helst faktiskt. Reklam för egna arrangemang. Tjejkväll och datum eller Hyr utställningsplats är några exempel. Okej, men inte så bra när de dyker upp i auktionskataloger världen över.

”Brodern är vinnare av Välkommen till Hattparaden 10 maj” har jag svårt för att tro att auktionisten skulle förstärka stam och rekord med. Seger i Korvringen Cup har jag dock hört vid en USA-auktion.

Några andra lopp jag satt själv satt rubriker på är Sundsvall Open Trot. Bergsåker behövde ett stort lopp en fast dag i almanackan och fick det 1996 när His Majesty och Torbjörn Jansson var ofina att besegra Zoogin. Vi skulle sätta Sundsvall på den internationella travkartan var tanken och så har det väl också blivit. Sundsvall Open var det ursprungliga namnet ända tills man ringde från Sundsvalls Tidning och påpekade att det redan fanns en tennisturnering med det namnet. Upptaget alltså, då lade vi till Trot.

Och internationellt var det också meningen att Örebro skulle bli med ett långlopp som numera ligger stadigt fast första lördagen i maj. Orebro Int’l med lite annorlunda stavning. Som en flygplats. Där har vi nått målet med uppmärksamhet eftersom många säger: ”Loppet med det konstiga namnet”.

Däremot har ju hästnamn av förklarliga namn en begränsning. 18 positioner med mellanslag inräknat. Hur Virserums Expressen, tvåa i Silverstoet, kunde slinka igenom vet vi inte. Om det skrivits i ett ord hade det däremot varit klart direkt.

Sedan var det ju synd att inte Uvereds Öfsadröp blev inbjuden till VM i New York. Han blev exporterad till Tyskland och hur det tyska uttalet låter känner jag inte till.

Hästnamn låter betydligt bättre på engelska och ska nog inte alltid översättas.

>> Fotnot: The Battle of Saratoga ägde rum 7 oktober 1777. De amerikanska trupperna vann stort över den brittiska armén. Detta blev en strategiskt väldigt viktig seger för de amerikanska frihetskämparna. Två vckor senare kapitulerade den engelske generalen Burgoyne och både Frankrike (som redan stödde frihetskämparna) och Spanien gick med i kriget på den amerikanska sidan – alltså mot Storbritannien vilket försökte försvara och behålla sina kolonier.

Källa: Wikipedia.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Kristian Borell om alla hästar som valde bort Elitloppet.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Koch: Tröstfinal i Elitloppet?

Klaus Koch om att återinföra en tröstfinal: Hade Solvalla erbjudit consolation är jag rätt säker på att sju av åtta hade ställt upp. Hur kul hade det inte varit att se de startsnabba Maori Time och Orlando Jet få en ny chans till i ett felfritt lopp?
Av
Cecilia Kristoffersson
Maori Time och Todd McCarthy. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Maori Time och Todd McCarthy. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Här kan ni läsa Klaus Kochs krönika som publicerades i Sulkysport nummer 22:

Under många år fick de hästar som inte gick till final i Solvallas Internationella Elitlopp en ny chans genom att starta i ett ”tröstlopp”, men detta togs bort 1986. I söndags kördes årets upplaga av Elitloppet där åtminstone min önskan om att det fanns en consolationsmöjlighet blev påtaglig.

Elitloppet 2018 fick en rejält stökig upptakt med ett flertal omstarter i det första försöket och en Bold Eagle som inte alls ville samarbeta. När starten äntligen gick galopperade den hästen som rest längst, australiensiska Maori Time, direkt, och i första kurvan var även Bold Eagle borta. Efter målgång kunde vi konstatera att även Rajesh Face och Volstead var ute ur i finalen.

Bold Eagle hade säkert valt att stanna kvar i sin box.

I det andra heatet felade en annan ”mystery horse”, tysk-österrikiske Orlando Jet, i starten, och även Amiral Sacha, Cokstile och Uza Josselyn missade finalen. Hade Solvalla kunnat erbjuda en consolation är jag rätt säker på att sju av dessa åtta hade ställt upp. Bold Eagle hade säkert valt att stanna kvar i sin box.

Fakta

Klaus Koch

Ålder: 61 år

Bor: Vid Solvalla

Gör: Driver bolaget On Track Worldwide AB, konsult inom i internationell travsport.

Första egna hästen: American Trick (1980). Den snällaste hästen som någonsin sprungit framför en sulky.

Bästa häst: Femårige Gogo di Quattro (hoppas jag)

Bästa travminnet: Travsporten har givit mig så otroligt många fina minnen att det är omöjligt att välja bara ett.

Intressen förutom trav: Klassisk musik, 60-tals-musik och trafikflygplan.

Expandera

Hur kul hade det inte varit att se de startsnabba Maori Time och Orlando Jet få en ny chans till ett felfritt lopp? Hur roligt hade det inte varit för kretsen bakom dessa hästar att få uppleva detta?

1980 åkte den danske nationalhjälten Tarok på en galopp i sitt Elitloppsförsök men han fick chansen att revanschera sig i consolation. Vilket han gjorde till stor förtjusning för familjen Laursen och hela den danska travnationen. Tarok var, liksom de åtta hästarna som inte tog sig till final i söndags, av sin tränare förberedd för att gå två heat samma dag. Tarok fick chansen, men inte de åtta från årets Elitlopp.

Förmodligen skulle ett sådant lopp omsätta mer än flera av de normala loppen som körs under Elitloppsdagen

I Taroks consolation startade fyra hästar, och det är naturligtvis här skon klämmer. I det spelmaximerande trav-Sverige körs det inga lopp med få hästar, eller? Jo, om vi kollar de senaste månadernas travprogram finns det ett stort antal lopp som har körts med fyra eller fem startande hästar. I Vårfavoriten på Solvalla fanns det endast fyra hästar i programmet. Att ett consolation med till exempel fyra eller fem startande skulle få någon allvarlig ”impact” på helgens totalomsättning tror jag inte ett dyft på. Förmodligen skulle ett sådant lopp omsätta mer än flera av de normala loppen som körs under Elitloppsdagen.

Det var Duncan som gjorde det ekonomiskt möjligt att ta Maori Time till Solvalla

En tröstfinal skulle kunna ge hästar som var ”bortlottade” i försöken de bättre spåren i en eventuell consolation. I år hade startlistan sett ut så här: 1 Amiral Sacha, 2 Uza Josselyn, 3 Maori Time, (4 Bold Eagle), 5 Volstead, 6 Orlando Jet, 7/8 Cokstile/Rajesh Face. Förstapriset borde uppgå till 200.000 kronor och åtta priser skulle skrivas ut. Självklart ska det vara möjligt för Solvalla att avstå från att  köra loppet om det finns färre än fyra startvilliga hästar. Detta skulle i så fall medföra att Elitloppsdagen kom till att omfatta 14 lopp istället för 15, vilket jag tror att de flesta kan leva med.

Apropå Maori Time så är hon enligt min uppfattning den mest ”Europa-like” hästen som kommit från down under och det är kul att hon fortsätter tävla hos oss. När det blev klart att hon skulle komma dök de sedvanliga plumpa kommentarerna upp i främst sociala medier: ”Ännu ett blåbär från Nya Zeeland” (tendensen till att blanda ihop Australien och Nya Zeeland är påtaglig inom förståsigpåeliten eftersom de inte anstränger sig och tar reda på ett enda fakta innan de vräker ur sig sina synpunkter). ”Hur kan Solvalla slänga ut så mycket pengar på en sådan häst?”

När det senaste ”blåbäret från Nya Zeeland”, australiensaren Sundon’s Gift, var på besök i Skandinavien 2009 följde en man vid namn Duncan McPherson med kretsen kring hästen. Duncan – eller Big Mac som han kallas – driver ett av Australasiens mest betydande travstuterier Aldebaran Farms norr om Melbourne och han blev mycket förtjust i svensk travsport och äger numera flera svenska travare. Han har också tagit svenske Yield Boko till Australien som avelshingst.

Duncans hustru avled för några år sedan i cancer och sedan dess har han ägnat enormt med tid och energi – samt pengar – på att jobba med cancerbekämpning och han kopplar många stora events, bland annat Great Southern Star, Australiens största travlopp, ihop med detta arbete.

Det var Duncan som gjorde det ekonomiskt möjligt att ta Maori Time till Solvalla och Elitloppet, vilket jag tycker förtjänar respekt och jag vill och måste framhäva de starka banden som har knutits mellan den australasiska och den nordiska travsporten som följd av utväxlingen av hästar mellan de två kontinenterna. Jag tänker analysera de australiska bidragen till Elitloppet i en senare krönika.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Håkan ”Lillis” Olsson om historien bakom hur vissa kända loppnamn kom till.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Haglund: Nu måste säkerheten höjas!

Anne Haglund krönikerar om att alla banor måste ta sitt ansvar och efter sina speciella förutsättningar upprätta tydliga handlingsplaner.
Av
Anne Haglund
Delvinator. Foto Micke Gustafsson/ALN
Delvinator. Foto Micke Gustafsson/ALN

Här kan ni läsa Anne Haglunds krönika som publicerades i Sulkysport nummer 21:

Jag och min sambo Mats Rånlund har på smärtsamt sätt blivit medvetna om säkerhetsbrister vid travtävlingar.

Vid E3-uttagningarna på Romme den 16 juni 2015 kom vår fina treåring Delvinator lös och skenade runt i bakvarv utan kusk strax före start. Några av de andra kuskarna som tillhör elitskiktet begärde av grindvakten att få komma ut på stallbacken. Grindvakten gav med sig, trots att Romme har en innerbana för ekipagen att styra in på och började släppa ut ekipagen. Alla hann inte ut innan vår häst närmade sig, han var cirka 80 meter bort när sista ekipage släpptes ut.

För mig följde några veckor i akut chocktillstånd

Eftersom hästar är flockdjur tog Delvinator sikte på grindöppningen i full galopp. Det var inte längre en tillräcklig öppning då grindvakten och hennes medhjälpare fått igen grinden till en del. Hästen sprang med full fart ut och spetsade sig så illa att han förblödde med ett hål stort som en handboll i bringan. Vår underbart fina, personliga, vackra och supertalangfulla treåring med hela tävlingskarriären framför sig var plötsligt död.

Fakta

Fakta Anne Haglund

Namn: Anne Haglund

Ålder: 50 år

Bor: Saxtorp i Skåne

Gör: Veterinär, äger och driver Saxtorps Hästklinik. Föder upp travhästar tillsammans med sambon Mats Rånlund. Jobbar med hästarna i stallet och kör när tiden finns.

Första egna häst: Fick ponnyn Pebbles vid nio års ålder. Första travaren Remi Ribb.

Bästa häst: Olle Rols

Bästa travminnet: Körde mitt första travlopp 2002 med vår egne Freeway (DK) och vann!

Intresse förutom trav: Hästar, läsa böcker (självbiografier, romaner), vara ute i skog och mark.

Expandera

För mig följde några veckor i akut chocktillstånd med sömnlöshet, hopplöshetskänslor och sorg följda av månader med dagliga obehagskänslor så snart jag såg något med hål i eller med perforationer. Nu tre år senare har det ersatts av vanliga vemodskänslor när jag ser på bilder av denna underbara häst.

Vi tyckte att travsällskapets funktionärer hanterat situationen felaktigt och på så sätt orsakat hästens död. Vi läste på i travsportsdokumentet ”Säkra Banor 2014” (SÄBA) och insåg vi hade rätt. I dokumentet poängteras flera gånger att målet när en häst är lös är att den ska förbli inom den inhägnad den är, tills den kan fångas in. Följaktligen står det i dokumentet att grinden ska vara stängd vid lös häst på banan (SÄBA nr 123). I det dokumentet står också att vid onormala händelser som till exempel en tävlingsolycka ska varje bana ha en dokumenterad plan för hantering av händelsen. En krisplan med åtgärdsrutiner ska finnas nedtecknad och vara inövad av funktionärerna (SÄBA nr 161, 162) på travsällskapets ansvar.

Att grindarna inte hölls stängda såg vi med egna ögon. Att det inte fanns en inövad åtgärdsplan förstod vi när vi gick igenom händelseförloppet. Med detta som grund kontaktade vi Dalarnas travsällskap för att begära skadestånd för hästen. Kai Närhinen, sportchef på Romme, ansåg dock att det var vår hästs eget fel.

Nu måste säkerheten höjas!

Dåvarande säkerhetschef på ST, Michael Halvarsson, gjorde en utredning utan att ha varit på plats och utan att vare sig pratat med mig eller tränaren, utan bara lyssnat på travsällskapets version.

Travsällskapets försäkringsbolag If vägrade då att betala ut skadestånd. Fallet gick till tingsrätten i Falun och vi förlorade. Vi överklagade och Svea Hovrätt fann att funktionärerna inte agerat aktsamt nog, att det inte fanns något bevis för att grinden inte gick att stänga och att bevisbördan för detta låg hos travsällskapet, inte hos oss. Vi fick rätt.

Det är tyvärr inte ovanligt att travhästar kommer lös på tävlingsbanan. Det är ett olyckstillbud alla banor måste ha en inövad och nedskriven åtgärdsplan för (SÄBA nr 161). Våra värsta farhågor besannades vid vittnesförhöret med Rommes stallgrindsvakt. Hon bekräftade att hon jobbat som grindvakt i elva år och inte sett några nedskriva åtgärdsrutiner för lös häst på bana. Hon hade heller inte varit med på praktiska övningar, vilket krävs enligt SÄBA.

Vid vittnesförhöret med Svensk Travsports jurist Göran Wahlman framkom att det inte heller centralt finns nedskrivna bestämmelser kring lös häst på bana. Han hävdade också att regeln att man inte får öppna grinden kan man bortse ifrån, för att släppa ut andra ekipage, då ska det ske säkert och enligt funktionärens ”sunda förnuft”. På frågan vad som menas med mer säkert svarade han övertygat att det är när den lösa hästen befinner sig utom synhåll (till exempel på andra långsidan). I detta fall släpptes det fortfarande ut hästar när Delvinator i fullt sken befann sig cirka 80 meter från grinden. Grindvakterna hann inte stänga grinden helt, utan var tvungna att avsluta stängningen för att rädda sina egna liv.

Dessa rättsprocesser har varit hemska att gå igenom och det har varit tre jobbiga år men jag kan ändå känna att hästens död nu ändå fått någon mening.

Troligtvis är Rommetravet inte ensamt om att inte ha en handlingsplan för lös häst på bana eftersom det framkom i vittnesförhören med ansvariga på Svensk Travsport att de inte har kontroll på att banorna följer dokumentet SÄBA där detta krävs.

Nu måste säkerheten höjas! Alla banor måste ta sitt ansvar och efter sina speciella förutsättningar upprätta tydliga handlingsplaner för tänkbara olyckstillbud, varav lös häst på bana torde vara det vanligaste.

Detta är en fråga inte bara för hästarnas och kuskarnas säkerhet utan också för funktionärerna. Jag är ingen jurist men jag har läst på i arbetarskyddslagen som borde vara tillämplig för funktionärer anställda på travsällskap. I §44 står det att personal ska ges tillräcklig undervisning och anvisning om hur möjliga olyckor ska hanteras och vid behov ska också övningar genomföras. Det handlar inte bara om funktionärernas fysiska hälsa utan de har med sitt handlande ansvar över hästars och människors liv och har då rätt att få tillräckliga anvisningar och övning från sin arbetsgivare.

*** 

Fotnot: Denna veckas krönikör är Klaus Koch och han vill se en comeback i Elitloppsprogrammet.

Sport