Fokustema
Krönika
Läs senare

Ström: ”Något står inte rätt till med V75”

Sulkysports krönikör Anders Ström tycker till om V75, där omsättningen hackat lite i inledningen av året.
Av
Anders Ström
Sulkysports krönikör Anders Ströms egna omröstningar på twitter om två aktuella V75-frågor.
Sulkysports krönikör Anders Ströms egna omröstningar på twitter om två aktuella V75-frågor.

Denna krönika publicerades i Sulkysport nummer 6 som kan hittas här.

**************

V75 är den spelform som är enskilt viktigast för finansieringen av travsporten. Det är dessutom navet som för de allra flesta aktiva – inklusive hästägare och uppfödare – skänker mest mening och allmänt intresse för sporten från söndag kväll när startlistorna publiceras, till lördag eftermiddag när loppen avgjorts.

Något står inte rätt till med V75. Omsättningen ser ut att vika neråt och jag misstänker sorgligt nog att det bara är början på en negativ trend som vi nu ser.

Snittsiffror; endast lördagar och icke jackpotomgångar medtagna; de fem första veckorna respektive år:

År            V75-omsättning  

2015       75.715.281

2016       84.039.727

2017       82.594.467

2018       76.619.669

(Siffror från Sulkysport)

Årets jämförbara siffror pekar på en nedgång i omsättning på över sju procent jämfört med förra året och ännu mer jämfört med året innan. Järtecken i skyn säger mig att det blir ännu sämre senare i år.

• Vi är inne i ett VM-år, där stort fokus kommer vara på det stora fotbollsevenemanget i Ryssland under juni-juli.

• Konkurrenter, inte minst statliga Svenska Spel, och de dominerande nätbolagen rampar upp marknadsföringen inför ett licensinförande. Detta med nya moderna produkter som livebetting och onlineslottar.

• Flera små spelbolag som inriktar sin på spel på hästar poppar upp som flugsvampar på en meteorit likt den i Tintin-boken ”Den Mystiska Stjärnan”.

Om folk överger V75, så riskerar man även att långsiktigt tappa rent sportsligt intresserade fans

Det finns två stora varningsflaggor med detta. Givetvis den rent ekonomiska, men även det faktum att om folk överger V75, så riskerar man även att långsiktigt tappa rent sportsligt intresserade fans – som i andra ledet investerar stora pengar i sitt hästägande.

Detta är allvarligt.

 

I alla spelbolag står enstaka procentandelar av spelarna för bulken av omsättningen, speciellt när det handlar om skicklighetsspel. Resten, de rena lotterispelarna, bryr sig föga om spelavdrag och liknande.

Därför är några av de senaste årens förändringar av V75-spelet åtgärder som fört spelformen åt fel håll.

>> Avskaffandet av möjligheten att spela ”Endast V7”. Denna möjlighet erbjöd alla som trodde att omgången skulle bli för ”lätt” att slippa spela med det höga spelavdrag som en eventuell femrättsjackpot medför.

Se faksimilen från twitteromröstningen ”Endast V7” ovan. 

>> Systembegränsningar. Alla som spelar utskrivna system förhindrades att reducera som de ville. En onödig åtgärd.

>> Spelstart 16:20. Genom att senarelägga starten av V75 hamnade man i högre konkurrens med livespel på framför allt Premier League-fotboll. Dessutom var detta negativt i nästan alla aktivas ögon, även banbesökarnas.

Se faksimilen från twitteromröstningen ”Starttid” ovan.

>> Anpassning för att skapa fler jackpottar och så kallad ”Burst”. Jackpotpengar låses in och snurrar inte runt i hjulet och skapar ny omsättning. Inte ens ökad marknadsföring till höga kostnader kan kompensera för detta. Det är inkonsekvent att införa åtgärder för att försvåra för skicklighetsspelare/hardcore fans och samtidigt låsa in småspelarnas pengar.

>> För många ”Extra V75”-omgångar. Jag är absolut inte emot detta, men någonstans går gränsen för hur mycket man kan mjölka ur kossan. Vi kanske har nått den gränsen nu?

 

Man har försökt göra V75 till ett spel för att suga ut alla så mycket som möjligt och inte stå vid sin läst och bibehålla spelet som ett skicklighetsspel.

Lågoddsspel med småvinster är och förblir en annan typ av produkt. Av egen erfarenhet finns det inget spel som är bättre för en nybörjare än Plats. Lätt att få in, lätt att hämta ut och få känna sig som en vinnare. Här är dock spelavdraget problemet. Plats med 80 procent tillbaka och tio-tolv lopp gör att fåret skjuts i huvudet direkt i stället för att ullen klipps sakta men säkert, till allas glädje. Ett spelavdrag på 90-95 procent och en riktad kampanj skulle göra detta till en fantastisk ”indragare” till spel på hästar i konkurrens med sportspel live, till en relativt liten kostnad.

Och V75 skulle kunna få återgå till att vara ett liberalt och fritt spel för alla skickliga passionerade travfans, såväl som för lotterispelarna.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Fransson: ”Har det varit bättre läge att föda upp travhästar än nu?”

Vad har egentligen Järvsöfaks och de norska avelshingstarna Tekno Odin och Bork Odin gemensamt? Det kommer Fredrik "Frasse" Fransson fram till i sin krönika som publicerades i Sulkysport förra veckan.
Av
Fredrik Fransson
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund

Här kan ni läsa Fredrik ”Frasse” Franssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 4:

Har det varit bättre läge att föda upp travhästar än nu?

Har det varit roligare att titta i propositionshäftet?

Min känsla är att vi sportsligt har tagit stora steg i rätt riktning 2018, det är bra läge att både investera i uppfödning och att äga travhästar borde vara roligare än på länge. Det kanske till och med aldrig varit roligare.

20 procent uppfödarpengar – check.

Mer prispengar – check.

Nog borde det betyda att tilltron på framtiden är ljus och att värdet på våra unghästar stiger.

Extra roligt verkar det vara att äga kallblod – efter en rundringning (en rejäl sådan kan jag lova) kan jag konstatera att det är på gränsen till omöjligt att köpa en nybliven fyraåring med någorlunda tävlingsmeriter från sin första säsong på banorna. Alla ägare säger samma sak: ”Det är så bra pengar att köra om så du får nog öppna plånboken rejält om det ska bli affär!”.

Fakta

Fredrik Fransson

Ålder: 37 år.

Familj: Gift med Michaela. För övrigt består familjen av hund, katt och en massa hästar.

Bor: Järvsö.

Bästa häst: Monster Viking. Tvååringarna i stallet ger hopp om framtiden…!

Bästa travminnet: V75-loppet Jon Olssons Minne på hemmaplan, Bollnästravet, ifjol med Monster Monsun (född på gården, ägd, tränad och dessutom körde jag själv!) var overkligt för en liten amatör.

Intressen förutom trav: Downhillcykling och att lära mig saker.

Expandera

Nog borde det betyda att tilltron på framtiden är ljus och att värdet på våra unghästar stiger.

De kommande månaderna är den mest spännande tiden på året, fölningar och betäckningar, unghästarna börjar komma ut på banorna, nya avelshingstar tampas med äldre beprövade, diskussionerna flödar och teorierna är lika många som det finns uppfödare verkar det som.

Detta fantastiska lotteri som avel innebär ger så otroligt många infallsvinklar och ändå finns det inget facit förrän den ofödda hästen gjort sitt sista lopp.

Ganska ofta behöver stjärnorna stå rätt på himlen också.

För än så länge har jag inte träffat någon som kunnat förutspå vad som kommer ut av dessa olika kombinationer.

Jag tror inte någon ens kunde drömma att Järvsö Anna skulle lämna 21-miljonershästen Järvsöfaks, att Lyana skulle lägga Tekno Odin eller Bork Perlas första avkomma som tio-
åring skulle bli Derbyvinnaren och avelsmatadoren Bork Odin. Gemensamt för dessa ston är att de alla är ostartade…

Ganska ofta behöver stjärnorna stå rätt på himlen också.

Vad jag vill ha sagt med detta?

Välkommen in i avelns spännande värld – det är dags att betäcka ditt sto.

För övrigt:

• Oj vad mycket roligare det var att titta i propositionshäftet 2018. Mer pengar att köra om och känslan är så här långt att propositionerna ser riktigt bra ut för oss kallblodsfolk – dessutom har det varit tyst på sociala medier i ärendet, vilket borde betyda att det är riktigt bra…

• ”Momsfrågan” är fortfarande stekhet – men ändå otroligt tyst om detta, förstår alla vidden av detta? I april börjar ST att betala ut momsen till oss hästägare istället för som tidigare då momsen gick direkt till Skatteverket, vilket åtminstone jag tycker är suveränt. Frågan är vad det steget betyder i momsfrågan?

• Snart kommer rapporten om kallblodens egentliga inavel. Jag kan knappt bärga mig att få reda på hur det egentligen står till. Så många ”sanningar” om inavelskoefficienten som finns där ute och vad som fungerar och inte kommer att ställas på sin spets. Till de som tror att stamtavlorna stämmer, om vi går några generationer bakåt, på våra kallblod säger jag bara; ”Finns inte en chans!”.

***

Fotnot: Veckans krönikör är Maria Törnqvist och hon skriver om känslorna och upplevelsen på Vincennes under Prix d’Amérique-helgen.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Borell: ”Dumdristigt eller genialt?”

Readly Express och Jorma Kontio – ett vinnande par i Prix d’Amérique 2019? Det står skrivet i Sulkysports krönikör Kristian Borells spåkula.
Av
Kristian Borell
Readly Express och Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg
Readly Express och Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg

Här kan ni läsa Kristian Borells krönika som publicerades i Sulkysport nummer 3:

Ordet ”Bi” i en text om trav hade kunnat handla om någon i travfamiljen Bi eller varför inte ett stick som ställer till problem och i värsta fall förstör en hästs karriär. Men, den här krönikan handlar om att, huruvida och hur lyckan står den djärve bi.

Att vara djärv och satsa allt på ett kort, eller vara säker på flera kort, och ta rätt beslut när saker och ting ställs på sin spets. Att våga där andra inte vågar, utan att för den skull vara dumdristig. Bättre då att våga på ett genialt sätt.

Fakta

Kristian Borell

Kristian Borell är en nörd i ordets positiva bemärkelse. Passion, fixering, för något specifikt. 

I Kristians fall är det fotboll, till och med italiensk fotboll, som är det specifika ämnet. Han har excellerat i italiensk fotboll som sportjournalist och krönikör. Bland annat som chefredaktör på eurosport.se och med boktitlarna ”Det är Zlatans fel”, ”Nu får det vara slutgrillat” (om förbundskaptenen Erik Hamrén), ”Ikväll kommer det onda att segra” och ”Fotbolls-VM kommer hem” som är utvalda och hopsamlade krönikor.

Varför är då fotbollsnörden Kristian Borell krönikör i Sulkysport? Jo för att han lika gärna kunnat vara travnörd.

– Jag föddes i Uddevalla 1969, men växte upp i Götene. Där fanns Tommy B Andersson! Pappa tog mig med på Axevalla tidigt, men han var ”bara” spelintresserad medan jag fastnade för den sportsliga aspekten. Men travet och jag kom ifrån varandra, säger Kristian.

Expandera

Bättre då att våga satsa (2.000 euro!) på en Timone Ek som ingen annan vill ha.

Bättre då att våga satsa på en Wiretapper som travar kurvor som en kråka.

Bättre då att våga satsa på en Varenne med en lös benbit som skrämmer bort.

Bättre då att våga byta körsven, trots att du inte är tvingad till det, när det viktigaste loppet står för dörren.

Eller?

Nurmos petar och är djärv.

Ibland byts ordinarie kusk ut eftersom det bara måste bli så – sjukdom, andra hästar som kallar eller en icke görbar logistik – och ibland byts ordinarie kusk ut och det är en petning. Readly Express tränare Timo Nurmos byter ut ordinarie körsven Jorma Kontio mot Björn Goop i Prix d’Amerique och det är en petning med stort P.

Nurmos petade väl vald Kontio till förmån för väl vald Goop. För att Goop Jr ”kan Frankrike” och hittar i Vincennes så luriga start och backar som i sin egen ficka. Det och inget annat är anledningen när fransosen Goop går före den superrutinerade Kontio, som tydligen riskerar att bli bortkollrad på den svåraste av ovaler.

Nurmos petar och är djärv. Själv gillar jag ”ordinarie körsven” och tror rent generellt inte på att byta kusk inför ett visst lopp. Alltför stora förändringar i onödan är att utmana ödet och ett byte av körsven är en sådan alltför stor förändring.

Ett oväntat pris för djärvheten har Team Readly Express redan att ta hänsyn till.    Goops dödsolycka med Alfas da Vinci och det faktum att denne ”har legat sömnlös och har flera dagar efter det hände fortfarande mardrömmar”.

Som vanligt är det vinnaren som skriver historien.

Oavsett hur rutinerad en kusk än är och oavsett hur lätt en kusk har för att gå vidare, så påverkar en dödsolycka såklart en kusk och en kusk påverkar såklart hästen. Nurmos djärva ”allt på ett kort” har blivit extra djärvt.

Dumdristigt eller genialt? Som vanligt är det vinnaren som skriver historien.

Själv skriver jag gärna om hur den då sjuårige Readly Express vinner Prix d’Amerique 2019 med Kontio i sulkyn.

***

Fotnot: Fredrik ”Frasse” Fransson är denna veckas krönikör och han skriver om tre superhästar som alla har ostartade mammor.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Håkan ”Lillis” Olsson: ”Kolla om dom hängt elvan, undrade speakern”

Förra veckans krönikör var Håkan "Lillis" Olsson och han minns tillbaka på gamla anekdoter, dresser och e-läktaren.
Solvallaamatören Göran Wester kör i en klassisk, vitsvart släktdress. Foto Leif Norberg/ALN
Solvallaamatören Göran Wester kör i en klassisk, vitsvart släktdress. Foto Leif Norberg/ALN

Här kan ni läsa Håkan ”Lillis” Olssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 2:

Om fotbollstränaren Hasse Backe i en intervju i Travronden kunde få föreslå att man skulle skrota E-läktaren på Solvalla kan väl jag få ”drämma till” med ett förslag jag vet jag får lika svårt att vinna gehör.

Det kommer hur som helst också att skapa diskussion och förklara skrivaren som mindre klok, men ändå. Varför inte open otretch i fotboll? Slopa offsideregeln så vi kan få lite öppnare spel och flera mål. Offside eller inte? Vi får mera mål och färre diskutabla avblåsningar. Kanske tar lite tid innan det blir accepterat. Det gjorde det med Åbys dubbla open stretch också.

Det började i en bil på väg till Solvalla, vid ratten Sven Berggren.

Vi får snegla på ishockeyn. Klart det blir trångt i ”slottet”, kanske införa en regel med någon form av begränsning. Högst två anfallsspelare i målgården och så vidare.

Avdelningen dresser. Thomas Hedlunds specialområde.

Först en historia om en klassisk dress som lever än idag både inom travet och galoppen. Vit med svart vinkel, vit eller svart hjälm/mössa.

Det började i en bil på väg till Solvalla, vid ratten Sven Berggren. Jag själv var kartläs-
are och med oss hade vi hästen Gambler, gråskimmel efter Magnifik och med ryskt möderne, därav färgen. Berggren sade plötsligt när vi började närma oss Solvalla: ”F-n också, nu har jag glömt dressen och kommer att få böta.” Det löser jag, sade jag. ”Hur gör du då?” Kliver in till Håkan Wallner och talar med ”dressansvarige” Lorentz ”Loppan” Bergling och ber att få låna Lennart Westers dress. Han har likadan: vit med svart vinkel. Färgen på hjälmen slinker alltid igenom.

Det funkade. Med ”Loppans” benägna hjälp besökte vi höskullen där alla hästägaredresser prydligt hängde. Wester ägde Gay W (vinnare av Kungapokalen, trea i Derbyt), Tjabo W. (trea i Kriteriet), och var också uppfödare till Cooper W. Idag kör sonen Göran omkring i de färgerna med bland annat sin M.T.Malkin och inom galoppen har systern Katarina Landmark registrerat samma färgkombination.

Vi kan ju inte ha alla torskar i akvariet

Det var Stall Rulle i Eskilstuna som ägde Gambler och den här dressen blev sedan historisk när Hans-Owe Sundberg i den vann första rikstotoloppet med stallets Rodetto.

Fakta

Håkan "Lillis" Olsson

Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.

Expandera

En annan historia jag har om att fixa till rätt färger är från Eskilstuna och Sundbyholm. Jag stod i måldomartornet, beläget på innerplan på den tiden. I defileringen var det ordning på den tiden, marschmusik, ekipagen i nummerordning och körsvennerna hälsade på måldomaren genom att bocka artigt.

”Vad var det där för dress?” undrade måldomaren, lantbrukare Hans Larsson, rättsskiparens titel stod alltid i programmet.

Ljusblå med vit romb var beskrivningen i programmet. Den här uppfinningsrike kusken hade också glömt dressen och löste det enkelt genom att behålla sin ordinarie ljusblå nylonskjorta (de var hårdvaluta i Polen på den tiden har jag hört). Sedan hämtade han två resultatlistor på inskrivningen och fäste de med några säkerhetsnålar lånade av ambulanspersonalen.

Nedanför tornet, innanför innersargen, stod alltid Sigge Öhman, Sörmlandsbygden, med sin kamera. Vi såg honom aldrig leverera en bild. Om han hade film i kameran eller inte? Det fick vi aldrig reda på, men han fick ett otal gånger skulden för att några hästar galopperat i mål. Han stod där troget med sin fladdrande trenchcoat.

På Sundbyholm hände det sig också att måldomarnämnden diskuterade inbördes om nummer elva möjligen var diskad. Nummer på diskvalificerade hästar sattes upp med brickor på bandomartornet på den tiden. ”Kolla om dom hängt elvan”, undrade speakern, varvid någon utrustad med kikare tittade ut mot tornet på innerplan. ”Nej, det är en i nämnden som har vit skjorta och svarta hängslen.”

Hur dresser var beskrivna i travprogrammen var lite annorlunda förr. Blå med vit BH till exempel kunde ju lätt missuppfattas. Kanske hade det varit bättre med: Blå med BH i vitt.

Lite apropå E-läktaren. Under min tid på Axevalla byggde vi ut restaurangen. Jag stod nedanför nybyggnationen och berättade entusiastiskt för Håkan Wallner som var på besök att framför där skulle vi bygga en uteläktare, modell Solvallas E-läktare.

”Rätt”, kommenterade Wallner med glimten i ögat. ”Vi kan ju inte ha alla torskar i akvariet.”

***

Fotnot: Veckans krönikör är Kristian Borell som funderar om ”lyckan står den djärve bi”?

Sport