Fokustema
Krönika
Läs senare

Ström: ”Lirarna” skulle vara med på noterna…!

Anders Ström var förra veckans krönikör i Sulkysport och som spelare hoppas han att ATG kommer att utnyttja möjligheterna till att experimentera med spelavdragen för att optimera spelprodukterna och därmed öka konkurrenskraften och attraktionen för spel på hästar.
Av
Anders Ström
Tävlingskarriären fick ett abrupt slut för USA:s bäste tvååring ifjol, Fourth Dimension. Efter Hambletonian upptäcktes en fraktur i ett framknä. Foto Jeannie Karlsson
Tävlingskarriären fick ett abrupt slut för USA:s bäste tvååring ifjol, Fourth Dimension. Efter Hambletonian upptäcktes en fraktur i ett framknä. Foto Jeannie Karlsson

Här kan ni läsa Anders Ströms krönika som publicerades i Sulkysport nummer 34:

Tack vare god kvalitet på stallets två- och treåringar har en del av sommaren tillbringats i USA för att följa hästarnas framfart, med blandade framgångar.

Tyvärr hakade treårige stjärnan Fourth Dimension i en knäkappa och slog ihop i den sista kurvans uppullade tempo i finalen av Earl Beal Memorial – till den milda grad att han som det sedan skulle visa sig fick en mindre fraktur i vänster framknä. Problemet förvärrades i det dolda och upptäcktes först efter Hambletonian, där Chapter Seven-stoet Atlanta sedermera skulle stå som imponerande vinnare.

Nu har man fått lite kalla fötter på spelkontoren

Skadan betyder nu slutet på karriären för Fourth Dimension, som vann okörd på 1.10,1 som tvååring, tog åtta segrar på 15 starter och tjänade nästan fyra miljoner. Den Marcus M Melander-tränade hingsten blev Dan Patch Award-vinnare (Årets Tvååring) 2017.

Fakta

Anders Ström

Namn: Anders Ström

Ålder: 47

Bor: London, tidigare Bryssel, Karlstad och Sala.

Gör: Digital entreprenör och investerare. Grundare av spelbolagen Kindred (tidigare Unibet), Kambi och Kwiff. Driver även Stall Courant och Am Bloodstock.

Första egna häst: Silent Slander född 1986 e. Nevele Pride-Eastern Deb.

Bästa hästar: Tamla Celeber, Cruzado dela Noche och Fourth Dimension samt delägde Gigant Neo.

Bästa travminnet: Ensam V75:a på Solvalla Elitloppshelgen 2004 som gav 32 miljoner kronor. Max Flukt var spiken.

Intresse förutom trav: Fotboll (Nottingham Forest och Chelsea), politik och ny teknik.

Expandera

Nu väntar en avelskarriär för denne snygge son till Chapter Seven med mamman Corazon Bluechip som är efter Muscle Hill. En golden cross som jag tror blir hyperintressant som pappa tack vare sin tidiga talang, speed och råstyrka.

Tvååringarna har gått desto bättre. Greenshoe (ur Father Patricks första kull) och Gimpanzee (ännu en Chapter Seven-avkomma, obesegrad i fyra raka starter) är två riktiga skjutare, men Green Manalishi (e. Muscle Hill) är kanske ännu mer intressant.

Green Manalishi blev tvåa i Peter Haughton Memorial, vilket inbringade en miljon kronor och får han vara frisk har han verkligen framtiden för sig. Hästen är ju nämligen svenskregistrerad, uppfödd hos Per Augustsson på Hyllstofta i Skåne, genom sin uppfödare Lennart Ågren.

Som ambulerande hippolog studeras förstås speltrender och vid första anblicken var spelets nedgång med nio procent på Hambletonian-dagen klart negativt.

Det är något som läsare av denna spalt vet att jag förordar

En del av nedgången förklarades dock av att Meadowlandsbanan precis hade öppnat portarna till sin nya sportbook, där man inte bara kunde spela på allsköns idrott utan även specialspel på Hambletonian. Mitt drag blev att segertiden skulle bli 1:51 eller bättre vilket gick in och gav 1,95 i odds. En riktig ”hämtgurka”.

Nu har man fått lite kalla fötter på spelkontoren hos travbanorna ”over there” och Pocono-banan uppe i bergen i Pennsylvania har nu bestämt sig för att sänka spelavdraget på alla spelformer till sin stora Breeders Crown-dag i slutet av oktober, för att locka till mer omsättning.

Förslaget som ligger är att kombinations-spelformerna, som normalt har 30 procents uttag, nu ska bjuda på halva priset med 15 procent. V3 och V4 får också ett spelavdrag på 15 procent mot normala 25 procent och det skall förstås bli intressant att följa hur omsättningen reagerar på det.

Insiders talar nu också om rykten att vinnare och plats skall testas med fem-tio procents uttag. Det är något som läsare av denna spalt vet att jag förordar, för att få spelet på hästar att lyfta. Oddsen på baseball-matcherna i Meadowlands sportbook har ett spelavdrag på omkring 4,5 procent…

Anders Ström.

Från den 1 januari kommer ATG få större möjligheter att själva experimentera med spelavdragen och som spelare hoppas jag att man kommer utnyttja detta för att optimera spelprodukterna och därmed öka konkurrenskraften och attraktionen för spel på hästar.

Testet som Pocono gör kommer dock knappast ge hela bilden av hur spelavdraget skulle påverka omsättning och bruttomarginal, eftersom det bara provas under ett par väldigt specifika tillfällen. Jag tror en bättre studie skulle vara att bestämma sig för en eller ett par banor som får testa motsvarande åtgärder en längre tid. Först då skulle man kunna dra riktigt bra slutsatser.

Kanske Solvallas tisdagar skulle vara en lämplig kandidat för detta, med 90-95 procent åter på V/P (beroende på antal hästar i loppen), 85 procent åter på övriga enlopps-spelformer och Dagens Dubbel kryddat med en V65:a med 80 procent återbetalning? Med en testperiod från årsskiftet fram till Elitloppet skulle man få ett intressant underlag att studera inför framtiden. Min prognos är att ”lirarna” skulle vara med på noterna…!

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Anne Haglund om att hästarna inte kan springa fortare än de gör nu.