Fokustema
Krönika
Läs senare

Törnqvist: Brist på bra folk

Maria Törnqvist skrev förra veckan sin första krönika för Sulkysport. Hon presenterar sig genom att bland annat skriva om när hon fick motta ett ärofullt stipendium, ställer sig frågorna hur vi ska få in bra folk i stallarna och få nytt folk att stanna i travsporten samtidigt som hon inte nog kan framhålla att kunskap aldrig tynger.
Av
Cecilia Kristoffersson
Sulkysports nya krönikör: Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg
Sulkysports nya krönikör: Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg

Här är Maria Törnqvists debutkrönika som publicerades i Sulkysport nummer 26:

Mina första rader i denna krönika skrivs med en aning nervositet. Har aldrig gjort något liknande innan, eller jo kanske i skolbänken, men inte på riktigt i en tidning. Hoppas att ni får några rader intressant läsning i alla fall.

I slutet av augusti hände det en hel del positivt för min del. Många nya ägare och unghästar har anslutit till stallet och det är väldigt kul med nya kontakter. På tal om nya kontakter fick jag också åka ner till Halmstad en solig måndagkväll och hämta mitt stipendium, som jag tilldelades offentligt i samband med Sprintermästaren.

Det finns ett stipendium där som instiftats till minne av den alltför tidigt bortgångne – han blev bara 28 år – Joakim Sandkvist. Stipendiet är riktat till unga travtränare, och jag var den som tilldelades det i år. Den här varma tävlingskvällen fick jag mottaga själva priset samt äta en väldigt god middag tillsammans med juryn och Joakim Sandkvists familj i fina lokaler på själva travbanans publikplats.

Är så otroligt glad att jag blev tilldelad detta pris

Inte bara för att pengarna kommer väldigt väl till användning i min rörelse utan också för att jag fått lära känna nya och helt otroligt goa människor.  Människor som jag hoppas kunna hålla kontakten med i framtiden då det kändes som vi hade mycket gemensamt. Det får mig att tänka på hur fantastisk och unik hästsporten faktiskt är. Vad mycket härligt folk man får träffa och umgås med, just tack vare hästarna.

EM i ridsport har nyligen avslutats i Göteborg. Det var otroligt bra arrangerat för både hästar och folk. Har hört så otroligt mycket positiv kritik från ”vanligt” folk, det vill säga turister som vallfärdat till Göteborgs innerstad för att få sig ett stänk av hästlukt.

Fakta

Maria Törnqvist

Namn: Maria Törnqvist
Född: 20 januari 1988
Uppväxt: Utanför Göteborg
Fritidsintresse: Att träna och laga mat
Karriär: Examen från travgymnasiet på Wången 2006. Arbetat som lärling hos bland andra Åke Svanstedt, Marcus Svedberg. Tog ut proffstränarlicens 2016.
Hästar i träning: 25
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.11,2am/1.282.800kr
Träningsanläggning: Stall Däningsholm i Fåglum.

Expandera

Lägg därefter till att polisen i Göteborg hade rekordlite att göra under denna vecka. Inget bråk, inga slagsmål utan bara vanligt hästfolk med lite smuts på brallorna.

Det jag vill lyfta fram är att vi har en sån härlig sport. Alla som är bitna av trav vet vad jag menar. Vi måste se till att vanligt folk blir hästbitna, och hästbitet ridfolk blir travbitna. Vi måste på något sätt lyfta fram det som är positivt och inte bara fokusera på det som är negativt.

Ridsporten har lyckan att nu ha Peder Fredricsson och All In som stora stjärnor i sporten. Peder kombinerar att både vara en fantastisk hästkarl och lyckas dessutom med sin verbala förmåga och sitt sätt att vara gå hem rakt igenom alla tv-rutor när han framträder i media. Han kan verkligen förmedla kärleken till hästen och till sporten, samtidigt som han är en av världens bästa hoppryttare.

 

Det finns redan en härlig gemenskap inom travsporten. Vår uppgift som aktiva måste vara att försöka dela med oss av denna och få folk att vilja komma tillbaka igen, precis som den upplevelsen jag fick på Halmstad den där måndagskvällen. Bara äta gott, umgås med roligt folk och se på väldigt fina hästar.

En annan sak som berört mig och även andra kollegor i branschen är bristen på ”bra” folk. Det vill säga bra personal som ska jobba som skötare dagligen med hästarna. Den absolut viktigaste personen i en tävlingshästs liv.

Det är denna person som jobbar närmast djuren. Som ska se till att tempen är bra, att hästen äter som den ska, att den är mjuk och fin och allmänt glad. Det är naturligtvis inga lätta arbetsvillkor att erbjuda. Upp i ottan, få raster och ofta obekväma arbetstider överlag. Det vi som tränare kan erbjuda är att låta dem jobba med djur och sitt förhoppningsvis största intresse.

Det som får mig att reagera är på hur vi utbildar dem. En hel del av dagens hästskötare, inte alla. En hel del kommer från specialinriktade gymnasieskolor. Men vem är det då som utbildar dem och vad är det dom får lära sig? Utifrån det jag har fått erfara är det extremt lite…skrämmande dåligt faktiskt.

Nu har det blivit helt fel.

Lärarna på skolorna är nyckelpersoner vad gäller att inspirera, motivera, vara pedagogiska och lära ut rena sakkunskaper. Där upplever jag att det brister idag.

Ska man bli duktig inom någonting, oavsett vad det är, så måste man nöta. Det räcker inte med att säga, ”Lektionen börjar 8.20 , kom då” eller ”Nu är klockan 16.00, strunta i att göra rent såret på den där hästen för nu är du klar”. Det funkar inte så. Sluta skäm bort eleverna utan låt dom jobba och lära sig.

Det är vi som är äldre som har ansvaret för att den yngre generationen ska bli duktig. Då går det inte att ha trötta eller outbildade lärare. Så är det bara. Lär ungdomarna att skotta box ordentligt först, sedan kan de få lära sig att köra häst. Lär dom känna efter värme i benen. Lär dom känna efter senor och hovar. Börja i rätt ända och ge alla elever samma förutsättningar oavsett bakgrund. De ungdomar som har drivkraften och viljan ser till att lära sig ännu mera på egen hand ändå. Ge dom mer föreläsningar och seminarier.

Som min pappa sa; Kunskap tynger aldrig!

***

Fotnot: I denna veckas nummer av Sulkysport, som kommer i brevlådan på torsdag den 14 september, skriver Anders Ström.