Fokustema
Krönika
Läs senare

Törnqvist: Börja samarbeta och se vad som händer istället

Maria Törnqvist undrar i förra veckans krönika i Sulkysport om alla ”förståsigpåare” överhuvudtaget rört en häst någon gång och om de vet skillnaden på alla olika typer av jänkarvagnar!?
Av
Maria Törnqvist
Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Här är Maria Törnqvists krönika som publicerades i Sulkysport nummer 33:

Sommaren rusar på och ingen har väl undgått den extrema torka som drabbat större delar av Europa. Skrämmande och en hel del panik har brutit ut kring foderbrist, spånbrist och halmbrist bland oss ”djurfolk”. Jag hoppas och tror ändå att det går att lösa vettigt om alla hjälps åt och inte bara tänker på sig själva. Det är läge att se över rutiner och skötsel i stallarna för att dra ner på eventuella svinn som uppstår i de flesta djurstall. Kan man hjälpas åt och minska svinnet kommer det vara till nytta framåt vårkanten.

Den senaste veckan har jag inte kunnat undgå att det pågår en hel del hets ute i stugorna just nu. Eftersom jag har alla sociala medier är det svårt att undvika de diskussioner och konflikter som rusar på twitter och facebook.

Fakta

Maria Törnqvist

Namn: Maria Törnqvist
Född: 20 januari 1988
Uppväxt: Utanför Göteborg
Fritidsintresse: Att träna och laga mat
Karriär: Examen från travgymnasiet på Wången 2006. Arbetat som lärling hos bland andra Åke Svanstedt, Marcus Svedberg. Tog ut proffstränarlicens 2016.
Hästar i träning: 25
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.11,2am/1.282.800kr
Träningsanläggning: Stall Däningsholm i Fåglum.

Expandera

Det började med Hambletonian från USA för någon vecka sedan. Vi som följde ATG live fick se en hel del fina prestationer, jag blev väldigt förtjust i Atlanta som var det enda stoet i huvudloppet och som spöade hingstarna lätt. Jag gillar märrar som uppträder som pansarvagnar.

På tal om att spöa så kommer jag nu till det tråkiga. Liksom förra året blev det stor debatt om spödrivningarna. Efter att ha sett Trond Smedshammers drivning på Phaetosive mådde jag verkligen illa. Det värsta är att det här är fullt tillåtet och accepterat i amerikansk travsport.

Det är mycket svårare än att bara skicka på en ”bike”, helstängt och rycka skorna

Vissa säger att de som gnäller borde stänga av tv:n och strunta i att kolla, det är ju också ett resonemang. Dock skrämmande att vi 2018 inte kan ha en jämnare syn på reglemente och travsport världen över. Det ska inte spela någon roll vilket land eller kontinent vi befinner oss på, den typen av drivningar måste bort…för i slutändan så måste det väl ändå vara för djurets skull som vi aktiva jobbar…eller? Det kan inte vara kul som skötare eller ägare att ta emot sin häst efter loppet, full med ränder över baken efter att ha gjort sitt bästa.

En annan het diskussion som jag roat har följt på sociala medier är hetsen kring utrustningsinfo. Många funderingar och starka åsikter har bombarderat aktiva och ST. Det jag är absolut mest fascinerad av är alla förståsigpåare som för det första aldrig överhuvudtaget har rört en häst, för det andra aldrig har tagit i en sulky. Allra minst en amerikansk så kallad ”bike”, vet de ens skillnaden själva på alla olika typer av jänkarvagnar?

I allra högsta grad förstår jag om du som spelare vill passa en häst med ny vagn, balans eller typ av stängt huvudlag för första gången. Men att låsa utrustningskorrigering vid anmälan var det dummaste jag hört på riktigt länge. Alla vi aktiva jobbar för att hästarna ska prestera så bra som möjligt måste ha möjligheten att korrigera och ändra utrustning till efter värmning.

Börja samarbeta och se vad som händer istället

Det är återigen individer vi jobbar med. Ett levande djur av kött, blod, muskler och hjärta precis som ni spelare. Det är så otroligt mycket som kan hända under en värmning som man måste korrigera. Byta bett, ta på eller av en huva, slå på sko eller sula på grund av en för hård bana. Herregud…tänk ett steg längre. Testa att sitta bakom ett djur så kommer ni förstå själva att det är mycket svårare än att bara skicka på en ”bike”, helstängt och rycka skorna.

I lördags korrigerades utrustningen på Readly Express, från barfota till skor på alla fyra hovarna. Han förlorade med absolut minsta möjliga marginal och gjorde ett fantastiskt lopp.

Men efter ihärdigt regnande lades det på några centimeter av ett nyare och vassare material och då tog tränare, kusk och hästens veterinär beslutet att tävla med skor. Ett beslut som upprörde många i efterhand. Helt obegripligt för mig. Varför? Jo, för att hästens välbefinnande sattes i första hand. Som det alltid borde vara och jag tycker det är hedersamt att stå emot pressen och sätta hästen i första rummet. Klart att de som var med inför V75-7 blev besvikna, milt uttryckt.

Så spelarkåren och de aktiva, istället för att gapa och skrika på varandra, helst på sociala medier. så sätt er ner och jobba fram ett fungerande system med dataprogram eller app där man enkelt kan klicka i vad hästen ska gå med för utrustning senast angiven tid. Vi tränare kunde ha någon form av inloggning så man kan korrigera informationen via sin smartphone. Följs inte detta får man böter inom ett visst klockslag…. Största problemet är att alla skyller på varandra, men ingen vill ta tag i det själv.

Börja samarbeta och se vad som händer istället.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Anders Ström.