Fokustema
Krönika
Läs senare

Törnqvist: ”I slutändan är det profilhästarna som fastnar i minnet”

Maria Törnqvist var förra veckans krönikör i Sulkysport och hon har jobbat med många blandningar av både tjejer och killar, gamla som unga. Det hon kan konstatera trots sin relativt unga ålder är att det finns rötägg överallt. Oavsett kön eller bransch.
Av
Maria Törnqvist
Spara startbilen till lopp en bit upp i klasserna och låt den stå vid sidan när det handlar om unghästar i låga klasser. Den anser krönikören Maria Törnqvist, som inte alls gillar den hets som skapas av autostart för orutinerade hästar. Foto Mia Törnberg.
Spara startbilen till lopp en bit upp i klasserna och låt den stå vid sidan när det handlar om unghästar i låga klasser. Den anser krönikören Maria Törnqvist, som inte alls gillar den hets som skapas av autostart för orutinerade hästar. Foto Mia Törnberg.

Här kan ni läsa Maria Törnqvists krönika som publicerades i Sulkysport nummer 40:

Jag och min granne Hans ”Sulan” Adler, tillika ganska känd unghästtränare, har infört ett internt skämt och döpt om hela #metoo-debatten till ”#notmee”. Nej, skämt åsido.

Det är väldigt bra att saker som trakasserier och sexuellt utnyttjande kommer upp till ytan.

Tyvärr finns det unga tjejer inom sporten som blir imponerande av äldre män med massiva framgångar. Och ibland blir folk trampade på tårna eller tryckta på en öm punkt. Inget nytt under solen direkt.

Det jag framförallt vill trycka på är att det även kan vara omvända roller.

Det jag framförallt vill trycka på är att det även kan vara omvända roller. Jag har jobbat med många blandningar av både tjejer och killar, gamla som unga. Det jag kan konstatera trots min relativt unga ålder är att det finns rötägg överallt. Oavsett kön eller bransch.

Personligen tycker jag inte det är så himla roligt att behöva jobba med någon bitter kvinnlig medmänniska heller som förpestar stämningen genom att denna råkar ha komplex över sig själv eller troligtvis kliver runt i alltför trånga skor om dagarna. Det kan vara minst lika påfrestande som att få en olämplig kommentar av en manlig kollega. Tjejer kan ha en förmåga att vara ganska elaka mot varandra också, tyvärr.

Fakta

Maria Törnqvist

Namn: Maria Törnqvist
Född: 20 januari 1988
Uppväxt: Utanför Göteborg
Fritidsintresse: Att träna och laga mat
Karriär: Examen från travgymnasiet på Wången 2006. Arbetat som lärling hos bland andra Åke Svanstedt, Marcus Svedberg. Tog ut proffstränarlicens 2016.
Hästar i träning: 25
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.11,2am/1.282.800kr
Träningsanläggning: Stall Däningsholm i Fåglum.

Expandera

Slutsatsen är att man får försöka vara tuff och stå på sig utan att vara elak. Rätt ska vara rätt, känner man att man inte reder ut en situation med en kollega/chef oavsett kön så sök lämplig hjälp för att lösa situationen. Det finns alltid någon vuxen/medmänniska man kan lita på och be om råd.  Att hänga ut varandra i media kan jag ibland känna är lite farligt, även om vissa bevisligen förtjänar det.

Pokalåret är på ingång. Med förtjusning hos många ägare och tränare. Hela travsverige hoppas ju givetvis att det är här för att stanna. Så även jag. Har förberett mina fyra tvååringar som vanligt.

Men känns gott att de har en rejäl grund i benen.

Men känns gott att de har en rejäl grund i benen. Hoppas att pokalåret kan få fler ägare att satsa mer i framtiden, det som vi gapat efter så länge. Mer prispengar är äntligen på väg att ske. Känns nästan smått osannolikt att läsa propparna inför första månaderna nästa år.

Något som jag retar mig på, och som jag måste ta upp är avsaknaden av treåringslopp i januari-februari. Hallå? Jag fattar inget. Även lopp med voltstart i lägre klasser i december är ofattbart få över hela Sverige. Ogillar dessutom att det körs så mycket autolopp för våra yngre hästar. Hade gärna sett fler lopp med voltstart.

Jag tycker framförallt att det är tråkigt med mycket autostart i de lägre klasserna för det blir sådan ”hets”. Oftast blir det en snabb öppning och uppullning mitt i loppet, för att sedan gå en lika snabb avslutning. Det gör att loppen blir väldigt spåravgörande. Får hästarna starta i voltstart känns det på något sätt som att det blir en mjukare inledning på karriären för hästarna.

Jag gillar ju det här med att starta igång hästarna så att de får utvecklas. Idag har det blivit en stress och hets som gör att många hästar får gå med helstängt huvudlag och urryckare redan i sina första starter. Är det dessutom inget barfotaförbud får många tävla barfota också redan i låga klasser för att ”hinna med”. Känns inte som någon rolig utveckling alls.

Vi måste vara rädda om våra hästar och värdet i vår sport. För i slutändan är det häst-
arna vi jobbar för och det är profilhästarna som fastnar i minnet.

Inte den som sprang snabbt i två lopp och sedan bräckte ned.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Anders Ström och han skriver om hur han vill att framtidens Jägersro ska se ut.