Fokustema
Krönika
Läs senare

Törnqvist: ”Tack för en fantastisk upplevelse!”

Sulkysports krönikör Maria Törnqvist reflekterar över sin helg på Vincennes med många svenskar på plats och plockar fram godbitar som blågula arrangörer och banor kan plocka upp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Svensk publik under Prix d'Amérique
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Svensk publik under Prix d'Amérique Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Här kan ni läsa Maria Törnqvists krönika som publicerades i Sulkysport nummer 5:

Sitter i skrivande stund på Charles du Gaulles flygplats utanför Paris och har precis fått uppleva en av de mäktigaste travupplevelserna hittills i mitt liv. ATG:s uttryck ”för att hästar ger allt” passade verkligen in.

Årets Prix d’Amérique är något alla travälskare drömmer om att få se. Det var med tårar i ögonen jag såg Readly Express kriga ifrån sig Bold Eagle över Vincennes upplopp.

Den här segern betyder mycket för svensk travsport.

Någon timme innan loppet träffade vi Timo Nurmos på Vincennes stallbacke. När han hälsade såg han så där nöjd och filurig ut. Han hade den där känslan över sig ”idag kommer hästen vara riktigt bra”. Och det var han också.

Fakta

Maria Törnqvist

Namn: Maria Törnqvist
Född: 20 januari 1988
Uppväxt: Utanför Göteborg
Fritidsintresse: Att träna och laga mat
Karriär: Examen från travgymnasiet på Wången 2006. Arbetat som lärling hos bland andra Åke Svanstedt, Marcus Svedberg. Tog ut proffstränarlicens 2016.
Hästar i träning: 25
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.11,2am/1.282.800kr
Träningsanläggning: Stall Däningsholm i Fåglum.

Expandera

Jag har alltid gillat Readly Express skarpt. Redan från början förstod man att den här hästen skulle bli något utöver det vanliga. Nu fick han inget gratis och drog fram den värste motståndaren Bold Eagle som fick allt serverat i rygg. Trots det sträckte Readly på sig och kontrade till att vinna säkert. Det var många på plats som kände sig väldigt stolta över att tillhöra det finsksvenska laget. Inte minst jag.

Vi kan vara väldigt tacksamma över att visa upp vår travsport från Sverige som står pall i konkurrensen världen över. Även Propulsion gjorde ett fantastiskt fint lopp som trea efter en hel del strul på vägen.

Den här segern betyder mycket för svensk travsport. Inte minst med tanke på att Readly Express även agerar i aveln. Ready Cashs avkommor har blivit attraktiva och är svåra att komma över. Det intressanta i Readly Express stam är korsningen med Viking Kronos-blodet. Båda stammarna är unika.

Readly Express borde normalt sett bli väldigt lättkorsad och framförallt passa med amerikanskt blod. Det ska bli väldigt intressant att följa hans avkommor och jag ska besikta några redan till helgen.

Hästupplevelsen på Vincennes tycker jag också är ruggigt bra. Man känner sig nästan som ”en i laget” även om man inte är delaktig i någon häst som startar. Dels genom den välgenomtänkta och trevliga stallbacken. Du kommer nära hästarna utan att det blir kaos och väsen. Boxarna är rymliga och passar både märrar och hingstar. Du kan utan större problem ha boxarna brevid varandra då dom är separerade med betongväggar utan att vara det minsta trånga eller mörka.

Behövs fler sådana till att styra den här sporten.

Jag upplever hästarna som mycket lugnare där på något sätt än på många travbanor i Sverige. Gillar även den gummiklädda ytan som hästarna går på som gör att ljudnivån hålls nere och halkrisken är mindre, det är även bra för barfotatävlande hovar. En trevlig miljö för hästarna helt enkelt.

Även upplägget på vinnarcirkeln är ett väldigt inbjudande alternativ. Publiken kommer otroligt nära hästarna och de aktiva. Det blir en himla bra gemenskap och åskådarna känns mycket mer intresserade på något sätt. Hoppas att någon svensk travbana som eventuellt kommer bygga nytt i framtiden anammar detta.

En sista person som måste hyllas också är Anders Malmrot. Efter knappa månaden på Solvalla så levererar han direkt genom att meddela nyheter som att ”krydda” Harper Hanovers till att det loppet får 900.000 kronor i förstapris, ta bort ”snålskalan” i Elitloppsfinalen och ge alla finalister prispengar, och dessutom profilera ekipagen i Elitloppet…Helt rätt tänk och skönt med någon som har passion för sporten och hjärtat på rätt ställe! Behövs fler sådana till att styra den här sporten.