Fokustema
Kallblod
Läs senare

Derbyfyran godkänd för avel

Fyraårige Pyrmo blev best-in-show på kallblodens avelsvärdering på Wången och är en av tre hingstar som fick nådiga nicken av avelsvärderingsnämnden.
Av
Mathias Hedlund
Martin Lundahls fyraåring Pyrmo blev godkänd på avelsvärderingen. Foto Christer Norin/ALN
Martin Lundahls fyraåring Pyrmo blev godkänd på avelsvärderingen. Foto Christer Norin/ALN

Martin Lundahl äger och tränar Pyrmo (e. Moe Odin-Pyraksa e. Järvsöfaks), som vunnit fem lopp på 21 starter hittills i karriären och sprungit in 437.390 kronor. Främsta meriten är fjärdeplatsen i norska Derbyt för en månad sedan.

Pyrmo är helbror till toppfemåringen Pydin, som sprungit in 1,5 miljoner kronor, samt stoet Pyrodi, som vann norska Oaks 2011.

Pydin blev själv godkänd på avelsvärderingen förra året.

Kriterievinnare avbröt

Ytterligare två hingstar blev godkända. Det handlar om norskfödde sjuåringen Lesja Kongen (e. Lome Kongen-Alm Edel e. Lykke Gutten) och tolvårige Qvarting (e. Qvadrigo-Luvbruna e. Pål Lunar).

Lesja Kongen närmar sig en miljon kronor intjänat, medan Qvarting dragit ihop närmare 900.000 kronor på 106 starter.

Sjö Vinn (e. Lome Kongen) vann Kriteriet på Dannero förra året, men avbröt nu avelsvärderingen.

Fokustema
Avel
Läs senare

Going Kronos till Norrbotten

Avelshingsten Going Kronos byter landsända. Från Stuteri Håleryd i Skåne till Lie Semin i Norrbotten!
Av
Lars G Dahlgren
Going Kronos flyttar norrut. Foto Claes Kärrstrand
Going Kronos flyttar norrut. Foto Claes Kärrstrand

– Det känns som ett väldigt förtroende att få en sådan hingst, säger Monica Lierud som startade Lie Semin 2016 efter att tidigare ha jobbat hos W.F.Häst.

Fakta

Going Kronos

hingst född 2003 e. Viking Kronos – Bell Power e. Pine Chip
40 st: 21–7–1
Rekord: 1.14,6l – 1.09,9ak
Insprunget: 6.674.034 kr
Uppfödare: K. Breeding S.R.L., Italien
Ägare: Mellby Gård AB, med flera
Bästa avkommor av knappt 300 svenskfödda:
Dante Boko (valack u. Margherita Rosa e Abo Volo) 1.09,2ak/7.077.667 kr
Spoil Me (sto u. Mystical Ann e. Kadabra) 1.10,3ak/3.883.500
Mellby Briolett (sto u. Merit Lane e. Lindy Lane) 1.12,4ak/3.149.000 kr
Archangel Am (valack u. No More Time e. Capitole) 1.11,6ak/2.389.055 kr
Boys Going In (valack u. Namura e. Supergill) 1.11,0am/2.309.345 kr

 

Expandera

– Jag började bli så gammal att om jag någon gång skulle starta egen semin- och hingststation så var det dags, skrattar hon.

I år har kallblodshingsten Blixtsnabb stått till tjänst på Lie, och nu tar man alltså steget in på allvar även i varmblodsaveln. Förutom Going Kronos ska Calvin Capar verka på Lie Semin, plus antagligen ytterligare en norsk kallblodshingst utöver Blixtsnabb.

– Jag har fantastisk stuteriveterinär, Ingrid Ragnarsson, och vi har haft 86-87 i dräktighetsprocent på de drygt 160 ston vi sammanlagt seminerat de här två åren. Det ska bli väldigt spännande att få jobba med en hingst som Going Kronos. Han ligger ju bland de tio bästa i Sverige både vad avser antal vinster och avkommornas insprungna pengar, säger Monica Lierud.

Om man bara räknar hingstar uppstallade i Sverige är Gong Kronos till och med sjätte främste hingst i nuläget eftersom de utomlands verkande Muscle Hill, Ready Cash, Love You, Orlando Vici och Varenne är före. En hingst på den ”nivån” meritmässigt har inte stått uppstallad i Norrbotten tidigare. Going Kronos är avkommebedömd till näst högsta möjliga betyg, A, för sin förärvning.

Lie Semin ligger så till att även finska ston kommer på besök.

– Ja, vi har ju goda kontakter åt det hållet också tack vare Jaako Alamäki och Petri Salmela, säger Monica Lierud.

Going Kronos betäckte i år endast nio ston på sin svenska språngrulla.

 

Fokustema
Kallblodsavel
Läs senare

Betäckningar på samma nivå som 2016

Antalet betäckta svenska kallblodsston landar på samma nivå som ifjol. Den preliminära sammanräkningen landar på 681 ston. Det kan till och med kan öka något eftersom de svenska och norska rutinerna inte är synkroniserade.
Av
Lars G Dahlgren
Tekno Odin var mest använde kallblodshingst i Sverige 2017. Foto Urban Kihlman/ALN
Tekno Odin var mest använde kallblodshingst i Sverige 2017. Foto Urban Kihlman/ALN

– Det blir de bästa betäckningssiffrorna på tio år för kallblodstravarna, konstaterar Svensk Travsports avelschef Christina Olsson.

2016 var ett bra för kallblodsaveln. Uppgång från 583 till 677 betäckta ston vilket efter nästan tio års nedgång förde tillbaka antalet avelsaktiva kallblodsston till den nivå som rådde 2007-2008, och som innan dess var ännu högre.

Christina Olsson tror också att den nu redovisade siffran, 681 ston, är för låg på grund av att det verkar finnas ett mörkertal gällande svenska ston som betäckts med norska hingstar.

– Ända sedan 2012 har antal ston som betäckts med i Norge uppstallade hingstar ökat. Ifjol var det 163 ston och året innan 151 ston. I år har endast 105 ston ännu redovisats. Den stora förändringen mot tidigare år gör att det kan finnas svenska ston som ännu inte redovisats av de norska hingsthållarna, säger Christina Olsson.

Eftersom antalet svenska ston som redovisats betäckta i Norge har minskat med 58 och antalet sammanlagt betäckta ökat med fyra ston är den logiska följden att svenska kallblodshingstar haft mer att göra denna avelssäsong.

– Antalet betäckningar med i Sverige uppstallade hingstar har ökat från fjolårets 498 till årets 567, det vill säga med tolv procent, eller med drygt två ston per hingst till 12,9, säger Christina Olsson.

Järvsöfaks pensionering gör dock å andra sidan att i princip inga norska ston kommer till Sverige för betäckning.

De mest använda hingstarna är Moe Odin-sönerna Tekno Odin och B.W. Modde med 63 respektive 52 ston. Ytterligare en Moe Odin-hingst med många betäcka är Ulvsås Zico med 40 ston. Mest använda hingst utanför det nu mest populära Moe Odin-blodet är Järvsöviking (e. Järvsöfaks) med 46 ston.

Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Rite On Line ur tiden

Avelshingsten Rite On Line har gått ur tiden, 26 år gammal.
Av
Lars G Dahlgren
Rite On Line. Foto: Kanal 75
Rite On Line. Foto: Kanal 75

Speedkulan efter Supergill kom till Norge som treåring via Atle Hamre. Ägd av Lennart Bäwerholm fick Rite On Line en mycket stark äldrekarriär tränad av Oddmund Wallevik, sprang in nästan tolv miljoner svenska kronor och vann 47 av 119 starter. Han vann bland annat Åby Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial. 1997 blev han totalsegrare i World Cup Trot-serien.

Fakta

Rite On Line

hingst född i USA 1991 e. Supergill – Emerald City e. Nevele Pride
119 st: 47–18–14
Rekord: 1.11,0ak*
Insprunget: 11.863.006 kr
Uppfödare: William P van Buren, USA
Antal svenskfödda avkommor: 595
Avkommevärderad till värdeomdöme A (näst högsta)

Expandera

Avelskarriären kom huvudsakligen att äga rum på svensk mark och han fick knappt 600 svenskfödda avkommor. I avkommevärderingen nådde Rite On Line näst högsta tänkbara betyg, A, nivån under Elit. De bästa avkommorna är V75-evighetsmaskinen Harry Haythrow (u. Speedy Tilda) som är uppe på 4,6 miljoner kronor insprunget och storloppssegrar har räknats in av Rite On Track (u. Com Baby) i Kungapokalen, Conrads Epilog (u. Karenina Lobell) i E3 och Global Noble (u. Kyanite) i Uppfödningslöpningen.

De största kullarna föddes 2005-08, med 92, 76, 99 respektive 97 avkommor. Rite On Line har räknat in 23 svenskfödda miljonärer varav sex är över två miljoner kronor. Utöver de ovan nämnda Harry Haythrow, Rite On Track och Conrads Epilog handlar det om Art On Line (u. Lass Fleur) med 3,4 mkr, Born to Dance (u. Dancing Turf) 2,5 mkr och Conrads On Line (u. Karenina Lobell) 2,2 mkr. Dessutom har Italienfödde First On Line Sec (u. Nilema Frost) varit framgångsrik i Sverige med 2,3 miljoner kronor insprunget.

Det är grym slagsida på hingstar och valacker när det gäller Rite On Lines förärvning. Av de 23 svenska miljonärerna är endast tre ston, Askens Valencia (u. Staro Ultima) 1,8 mkr, Ginala (u. Ina Spender) 1,2 mkr och Nova Race (u. Etoile Race) 1,1 mkr.

Den 26-årige hingsten var märkt av sin ålder och fick därför vandra till de evigt gröna ängarna. I år betäckte Rite On Line sex ston.