Fokustema
Avel
Läs senare

Diamantens far såld till Italien

Hingsten Adrian Chip är såld och nästa säsong kommer han stå i Italien, detta rapporterar Robert Bergh på stallets hemsida.
Av
Pär Gustafsson

Adrian Chip är såld till Italien där han kommer att verka under kommande avelssäsong, skriver Stall Bergh.

Fakta

Adrian Chip

Kön: hingst
Född: 22 maj 2004
Härstamning: Andover Hall-My Favorite Chip
Intjänat: 10.203.131 kronor
Resultat: 45 st: 23-7-7
Rekord: 1.09,4ak
Ägare: Forspro AB, m fl (såld)
Uppfödare: Junior Yutzy, U S A

Expandera

USA-födde Adrian Chip (e. Andover Hall) köptes till Robert Berghs stall efter tvååringssäsongen och hästen tjänade över tio miljoner kronor. Tillsammans med ”Bergharn” slutade hingsten tvåa bakom Donato Hanover i Hambletonian 2007. Samma säsong vann Adrian Chip Gran Premio Orsi Mangelli i Italien.

Hans främsta merit på svensk mark är seger i fyraåringsloppet Solvalla Grand Prix 2008. Hästens sista start gjordes i Sundsvall Open Trot 2009 där han slutade trea bakom Commander Crowe och Torvald Palema.

I aveln fick Adrian Chip sin första kull 2011 och hans överlägset främsta avkomma är Robert Berghs kulltopp Diamanten (u. Iata Käll). Fyraåringen har tjänat över 5,5 miljoner kronor och är en av favoriterna att vinna Breeders Crown-finalen om knappt två veckor.

Fokustema
Avel
Läs senare

Gårdagens fartfest blev den sista

Fartfesten Feed Your Head bjöd på i Drottning Silvias Pokal igår blev hennes sista start. Med Björn Goop i vagnen drog hon iväg 1.06,1 första 500 och 1.08,5 första rundan – speedresurser som förstås blir spännande även i avelsboxen.
Av
Ola Lernå
Feed Your Head går till avel efter gårdagens urladdning. Första partner blir Nuncio. Foto Lisa-Photo
Feed Your Head går till avel efter gårdagens urladdning. Första partner blir Nuncio. Foto Lisa-Photo

För det är den som väntar för Feed Your Head. Och det blir ett besök hos Nuncio på Menhammar.
Det är Mellby Gård AB i Malmö som äger Feed Your Head, vilken inledde tävlingskarriären i USA; tävlandes för Jimmy Takter vann Feed Your Head fyra på 28 starter och var bland de tre främsta i hela 18 av 28. Främsta meriten var andraplatsen i Simcoe Stakes, men hon var även femma i Hambletonian Oaks bakom Ariana G.
Efter fyra starter på europeisk mark väljer Mellby Gård att ta henne till avel. Rekordet är 1.09,6ak och hon ståtar med styvt 2,3 miljoner intjänat.
Muscle Hill som pappa är förstås högintressant, men även moderlinjen är av toppklass. Feed Your Heads mamma Flawless Bluestone var kulltopp med vinster i New Yersey Sire Stakes, andraplats i Breeders Crown och tredjeplats i Hambletonian Oaks. Mormor Foreign Waters har lämnat stjärnan och avelshingsten (pappa till bland annat Oasis Bi) Toss Out. Ett syskon till Toss Out, Pine Schooner, har lämnat Hambo Oaks-segrarinnan Broadway Schooner och mödernet går tillbaka till Lady Ann Reed.
Feed Your Head ropades in i Harrisburg som ettåring för 70.000 dollar.

Fokustema
Toppstammat föl
Läs senare

Tamla Celebers första stoföl

Toppstoet Tamla Celeber fick sitt tredje föl i helgen, ett sto efter Muscle Hill.
Av
Lars G Dahlgren
Tamla Celeber. Foto Tommy Andersson/ALN
Tamla Celeber. Foto Tommy Andersson/ALN

– Tamla Celeber fölade bara några dagar efter att hennes förstfödde Forfantone Am kvalade jättefint på Solvalla. Det var fin tajming, säger Am Bloodstocks verkställande direktör Magnus Rundgren.

Stofölet är helsyster med Forfantone Am, som såldes för svenska auktionsrekordet 2,7 miljoner kronor på Kolgjini Sales 2016 till SRF Stable. Förra året födde Tamla Celeber hingstfölet Habrik Am med Bold Eagle som pappa. Denne ska säljas på Wenngarn Sales i augusti.

– Nu fick Tamla Celeber sitt första stoföl och det är vi glada för. Det här fölet vill vi nog gärna ha kvar för framtida avel på ena eller andra sättet. Det hindrar inte att vi kanske säljer tävlingsrätten, säljer Magnus Rundgren.

Tamla Celeber betäcks antingen om med Muscle Hill igen eller med någon Muscle Hill-son.

– Det skulle vara kul att prova Ready Cash någon gång på Tamla Celeber också, men i år går ju inte det eftersom hon står hos Per Augustsson på Hyllstofta. För att betäcka med Ready Cash hade vi behövt ta Tamla och det nyfödda fölet till Frankrike, och det är förstås inte aktuellt, säger Magnus Rundgren.

Stall Courant-ägda Tamla Celeber (e. Cantab Hall – Amanda Celeber e. Express Ride) vann 23 av 44 starter, tog rekordet 1.10,2 och sprang in 8,3 miljoner kronor. I Sverige vann hon Oaks, både långa och korta E3, Stochampionatet, Drottning Silvias Pokal och EM för ston. I Tyskland tog hon hem Grosser Preis von Deutschland och i karriärens slutskede som femåring åkte hon till Nordamerika och vann Breeders Crown för äldre ston där.

Fokustema
Kriterieauktionen
Läs senare

Ridhästar säljs på Solvalla

Kriterieauktionen på Solvalla utökas – med ridhästar!
Av
Lars G Dahlgren

Detta tack vare att ASVT:s auktionsbolag Trottex börjar samarbeta med Swedish Warmblood Association, SWB.

Ett mindre antal välstammade ettåriga hästar med ”ridstam” kommer att väljas ut till försäljning på Kriterieauktionen, berättas i ett pressmeddelande från ASVT. De ridhästar som är aktuella ska ”representera SWB och Sverige ur ett internationellt perspektiv och på pappret vara aspiranter för mästerskap i framtiden”.

Meningen är att hopphästarna ska säljas på torsdagen, i det som är select-delen av auktionen för travarna.

– Jag tror att detta är starten på ett större samarbete som jag tror kommer att kunna bli givande för alla parter. Vi tror att det finns en stor potential i att samarbeta med SWB då det ännu inte är så vanligt med auktioner för ridhästar i Sverige. Det är roligt och givande att lära av varandra och samarbeta kring gemensamma frågor över rasgränserna. Hästintresset är ju hos många mer generellt och överordnat den ras de för tillfället är engagerade i säger Sara Lennartsson, ASVT:s generalsekreterare, i pressmeddelandet.

Kriterieauktionen flyttas i år tillbaka till Solvallas parkeringsplats, efter att ha varit utlokaliserad till Wenngarn förra året. 27-29 septemer är datumen för auktionen.