Fokustema
S.J.'s Photo
Läs senare

Död hingst får fortsätta betäcka

Elithingsten S.J.'s Photo dog i april i år, men får fortsätta att betäcka ett år till sedan Svensk Travsports styrelse givit klartecken för fortsatt avelstjänst vid ett styrelsemöte i slutet av förra veckan.
Av
Claes Freidenvall
S.J.'s Photo med sin tränare David Wade. Hingsten dog tidigare i år, men får fortsätta sin avelstjänst ytterligare ett år. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
S.J.'s Photo med sin tränare David Wade. Hingsten dog tidigare i år, men får fortsätta sin avelstjänst ytterligare ett år. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

S.J.’s Photos ägare fick dispens för att använda semin från hingsten även under 2019 och ST:s styrelse gav följande motivering till sitt beslut:

”Då S.J.’s Photo redan har väldigt många avkommor världen över är de särskilda skälen som motiverar undantag för 2019 att hingsten är utnämnd Elithingst, fortfarande konkurrenskraftig i aveln samt kan betraktas som outcross blodsmässigt.”

Det finns möjlighet för avelshingstar som gått ur tiden om de anses ”tillräckligt intressanta” att få ytterligare ett betäckningsår förutsatt att det finns fryst sperma sparad. S.J.’s Photo, född 1990, ansågs så pass spännande att han får fortsätta ett år till med möjlighet att betäcka maximalt 150 ston.

Betäckte 24 ston

Nu lär knappast det finnas en sådan stor efterfrågan. I år har han lyckliggjort 24 ston på svensk språngrulla och det var 21 fler än året innan.

– När S.J.’s Photo dog tidigare i år valde de italienska ägarna att halvera priset eftersom ingen räknade med att han skulle få ytterligare ett betäckningsår i det läget. Priset lär förmodligen ligga på samma nivå även nästa år. Nu vet jag inte exakt hur många doser som finns sparade i Italien, men vad jag förstår räcker det ett tag till, säger Anders Lindfors på Offspring, som sköter den svenska marknaden för S.J.’s Photo.

Fakta

Betäckningsstatistik i Sverige 2010-2018

År – Antal betäckningar

  •  2010 – 36
  • 2011 – 11
  • 2012 – 10
  • 2013 – 5
  • 2014 – 4
  • 2015 – 6
  • 2016 – 6
  • 2017 – 3
  • 2018 – 24
Expandera

S.J.’s Photo tillhör de mer fertila avelshingstarna som har verkat. I Italien finns 1.051 registrerade avkommor efter honom, i Nordamerika 886 och i Sverige 290. År 2001 betäckte Photo Maker-sonen runt 500 ston och bara i USA nådde han upp i 194.

Fotnot: i Sverige (och flera andra länder) är det möjlighet att söka dispens för att använda en hingst i aveln året efter de har dött, enligt ett EU-regelverk. Reglerna ser dock ut olika länder för länder och i exempelvis Danmark och Tyskland behövs det inte ansökas om dispens som i Sverige, medan Frankrike förbjuder förlängning av avelstjänst för en hingst som har gått ur tiden.

Stortravare har gått ur tiden

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Andraplats för Bryssel

Bryssel slutade tvåa i fredagkvällens quintélopp på Vincennes.
Av
Lars G Dahlgren
Costa Haufor vann före Bryssel. Foto: Gerard Forni
Costa Haufor vann före Bryssel. Foto: Gerard Forni

Björn Goop hade ryckt alla skorna på sonen till Ready Cash och Spacelane och det brukar innebära en bra prestation från Bryssels sida. Så blev det också. Björn Goop sände från bakspår bakom bilen direkt framåt mot utvändigt ledaren och tog därifrån över täten i sista kurvan. Bryssell höll bra men kunde svara Costa Haufors (e. Saphir d’Haufor – Santa Haufor) och Charles Julien Bigeons vassa spurt.

Stoet Costa Haufor vann på 1.13,2a/2.100 och fick 23.400 i förstapris. Bryssel tjänade 13.000 euro som tvåa på 1.13,3. Fyra slutade Sahara One (e. Raja Mirchi – Sahara Shadow) och Conrad Lugauer på 1.14,0 efter att ha haft trafikproblem i slutkurvan från ledarryggen. I samma trafikproblem hamnade Dragster (e. Micro Mesh – Timber Marie) som galopperade. Femtepriset landades av Björn Goops andra häst i loppet, Caresse (e. Ready Cash – Stefani Hanover), på 1.14,1 hon levererade i skymundan ett sylvasst upplopp från position långt bak.

Fokustema
Belgien
Läs senare

Drole de Jet tillbaka med besked

Fjolårets Europaderbyvinnare Drole de Jet hade inga som helst problem att lösa fredagskvällens comebackuppgift i belgiska Mons.
Av
Emil Persson
Fjolårets Europaderby-vinnare Drole de Jet hade inga problem att vinna comebackloppet i belgiska Mons. Foto Mia Törnberg
Fjolårets Europaderby-vinnare Drole de Jet hade inga problem att vinna comebackloppet i belgiska Mons. Foto Mia Törnberg

Pierre Vercruysse hade valt ett enklare sällskap för sin femåring i det som nu Coktail Jet-sonens första start sedan triumfen i just Europaderbyt på Solvalla i slutet av september ifjol.

Drole de Jet startade förvisso med 25 meters tillägg, men fick ett fint lopp i mestadels fjärde utvändigt och blåste runt sina konkurrenter via en frejdig långspurt.

Det räckte med 1.15,3/2.875 meter för att avgå med segern och närmast sörjande var den forne Elitloppsdeltagaren Ustinof du Vivier vars ”bäst-före-datum” är passerat sedan länge.

Drole de Jet är tillbaka och av detta intryck att döma lär Vincennes bli skådeplatsen nästa gång hästen startar.

Fokustema
Odense
Läs senare

Storloppsvinst till Untersteiner

Danske Kriterievinnaren Diamondwind skötte sina kort i Grand Circle 3-års Championat i Odense idag och från ledningen vann han på 1.15,3a/2.140 meter, men det satt hårt åt mot utvändige Donatallo Garbo sedan Peter Untersteiner fått bestämma i täten.
Av
Claes Freidenvall
Diamondwind vid vinsten i Danskt Travkriterium tidigare i år med sin tränare Peter Untersteiner i sulkyn. Foto: Martin Timm Holmstav
Diamondwind vid vinsten i Danskt Travkriterium tidigare i år med sin tränare Peter Untersteiner i sulkyn. Foto: Martin Timm Holmstav

– Vi fick ge järnet på upploppet och Dimanondwind fick sträcka på sig för att vinna, sade Peter Untersteiner.

Med enkelhet försvarade storfavoriten Diamondwind (e. Wishing Stone-Odyssee Eastwind) innerspåret bakom bilen och Peter Untersteiner fick bestämma farten därframme. Efter en öppning på 1.14 första 500 meterna kom duon upp till kilometern på långsamma 1.16,9.

Donatello Garbo började i andra utvändigt, men fick dödens 1.100 kvar då Da Vinci Peak galopperade utvändigt om ledaren. Trots den oförmånliga löpningen utmanade han Diamondwind hela upploppet ned och det skiljde bara hals mellan dem i mål. Precis som Diamondwind är Donatello Garbo en son till Wishing Stone och det är också Dumbo, vilken slutade trea från rygg ledaren.

– Diamondwind var väldigt avslappnad och fin i ledningen, men han fick kämpa för att vinna. Nu gör vi bokslut för året, sade Peter Untersteiner efter att Diamondwind avslutat sista kilometern i underkant 1.13.

Modern unghäststjärna

Diamondwind räknade in sin tredje raka seger och triumfen i Grand Circle 3-års Championat var värd 170.000 danska kronor och nu har Peter Untersteiners hingst dragit in 599.075 danska kronor under sin första tävlingssäsong.

Peter Untersteiner ropade in Diamondwind på danska Derbyauktionen som ettåring. Han är en av fyra avkommor och den främste undan unghäststjärnan Odyssee Eastwind (e. Cygnus d’Odyssee), 1.12,3ak/958.684 dkr, som inte bara vann Danskt Stoderby utan också Grand Circle 4-års Championat och Ålborgs Hoppechampionat.