Fokustema
Boden
Läs senare

”Drömmer om Treåringseliten”

Fjolårets bästa tvååring i Norrbotten vann direkt i årsdebuten.
Av torsdagskvällens insats att döma så blir Petri Salmelas USA-import Hesiod (e. Explosive Matter) att räkna med även som treåring.
– Han var faktiskt finare i år; mer mogen på något vis, berömde segerkusken Ulf Ohlsson.
Av
Emil Persson
Hesiod och Ulf Ohlsson. Foto Thore Larsson/ALN
Hesiod och Ulf Ohlsson. Foto Thore Larsson/ALN

Vid fyra av fjolårets sex fullträffar – på åtta försök – satt Ohlsson bakom löftet så han har att jämföra med.
Däribland styrde han in hästen till vinst i finalen av Norrlands Elitserie för tvååringar på Bergsåker, en triumf värd 125.000 kronor och som blev debutsäsongens sista start.

Efter drygt två månaders tävlingspaus var nu Hesiod ute på banan åter hemma i Boden. Från 40 meters tillägg hade han blott fem hästar att runda, men det blev ingen munsbit på något vis.

Fakta

HESIOD

Hingst 3 år e. Explosive Matter – S.J.’s Sentiment e. S.J.’s Photo
9 st: 7-2-0, 1.16,3m, 1.16,3am
Ägare: PS Horse AB & Alapuranen J (Salmela P)
Uppfödare: Windsun Farm Inc, Canada
Tränare: Petri Salmela
Skötare: Elisabeth Mannberg

Expandera

Efter att snabbt kommit ikapp fältet och landat som tvåa i andraspår blev Hesoid utan rygg då John Östman forcerade Rally Funny (e. Jaded) till tät.
Den positionen försvarade han och höll farten uppe i ett försök att dra krafterna ur Hesiod.
När den sistnämnde kunde samla kraft bakom ledaren genom slutkurvan sattes nådastöten in 150 meter före mål.
Hesiod var helt enkelt för bra och stod pall att löpa 1.16,3/2.180 meter redan i årsdebuten på vinterbana.
Jämförelsevis vann stallkamraten Rhapsody Ås i högsta klassen på 1.15,6 över full väg, men då var det med startbilens hjälp!

Petri Salmela har haft många fina amerikaimporter såsom Plant the Seed (3.170.587 kr, 1.11,6ak), Self Timer (3.833.462 kr, 1.10,7ak) och Beer Summit (4.036.764 kr, 1.09,7ak) för att nämna några.
Frågan är givetvis ofrånkomlig att ställa om detta kan bli ytterligare en mångmiljonär?
– Idag fick han jobba från start till mål. Som loppet blev kört fick han verkligen anstränga sig, men han ville verkligen vara först. Även om han vann finalen i Norrlands Elitserie i fjol så var detta första gången som han riktigt fick jobba och Ulf Ohlsson använde stora ord om hästen efter loppet. Då ska man veta att han inte har varit trimmad på något vis inför det här loppet utan detta vara bara en del av den träningsperiod han är inne i, säger Petri Salmela.

Hur ser matchningsplanerna ut?
– Nu blir det ett veterinärbesök på tisdag, sedan får han träna hårt i tre veckor innan vi försöker hitta något lopp igen i mars. Jag vill vänta med att ta ned honom till Stockholm och möta de bästa treåringarna där, jag tycker inte riktigt att han är mogen för det redan nu utan vi väntar nog till maj. Innan det hoppas jag kunna starta honom i ett treåringslopp under Umåkers dubbeltrav i samband med V75, sedan i treåringsloppet under Finlandia Ajo-dagen och så drömmer jag om Treåringseliten under Elitloppsdagen. Man måste få drömma och jag tycker inte det känns orimligt på något vis om han fortsätter att utvecklas så som jag hoppas och tror.

Hesiod ropades in på Lexington Selected Yearling Sales år 2015. Petri Salmela gav 25.000 dollar för Explosive Matter-sonen vars mor S.J.’s Sentiment (e. S.J.’s Photo) ser Guilford som sin framgångsrikaste avkomma. Med 502.292 dollar intjänat och ett rekord på 1.11,1aak sticker han ut med sin triumf i Canadien Breeders’ Championship som främsta merit.
– Jag var själv på plats i Lexington, fastnade helt enkelt för honom och prisbilden passade mig. Juha Alapuranen som är med och äger honom var även med på Self Timer liksom många andra hästar hos mig så det känns väldigt roligt att vi kan ha en ny spännande häst på gång, säger Salmela.

Även Windsun Pride blev en duglig avkomma efter S.J.’s Sentiment med sina 262.686 dollar intjänat, om än som en riktig ”slitarvalack” med bokslut på 126 starter i kroppen liksom No Magic To It (e. Kadabra) som tjänade 108.136 dollar och Girl Drama (e. Majestic Son) som nådde upp i 100.732 dollar.

Fokustema
Monté
Läs senare

Ny satsning mot hästägare

En ny ägarserie startar i april för de som väljer att starta sina hästar under sadel. Förstapriset är resecheckar för 50.000 och serien har fått namnet Yesbox-montén.
Av
Cecilia Kristoffersson
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Enligt en pressrelease från Svensk Travsport instiftas nu en serie för de hästägare som startar sina hästar i monté. Serien sträcker sig från april till oktober och sponsras av Yesbox. Det första loppet som ingår i serien rids på Romme den 1 april.

– Vi ser att fler startande montéhästar behövs för att sporten ska kunna fortsätta sin utveckling. Tränaren beslutar givetvis var hästen ska starta, men vi hoppas att serien kan bli en morot för hästägaren att peppa tränaren att välja monté vid några av årets starter. Hästägaren är väldigt viktig för travsporten över lag och de kan vara med och påverka en hel del. Nu har de chansen att kamma hem ett pris som är utöver prispengarna, som nog allt som oftast återinvesteras i hästen. Detta blir ett pris som verkligen går direkt till ägaren/ägarna, säger Stina Swartling, projektledare utbildning och monté på Svensk Travsport till travsport.se.

Serien pågår från april till oktober 2018 och följer Vinnarcirkelns turné, företrädelsevis i samband med V75-lördagarna. Poängberäkning ( skala 30-12-8-6-4-3-2 till de sju främst placerade hästarna) kommer ske efter varje lopp och det är varje unikt ägarskap som får poäng. Står en person som företrädare för flera ägarskap är det endast det specifika ägarskapet för hästen i loppet som får poäng. Aktuell poängställning i serien kommer publiceras på travsport.se och vinnande ägarskap får en resecheck värd 50 000 kronor.

Fokustema
Snabbast, vinstrikast
Läs senare

Bäst igår

15 lopp. Femton olika tränare, kuskar och avelshingstar vann.
Av
Lars G Dahlgren

Eskilstuna och Halmstad var måndagens travbanor i Sverige. Värt att notera är att Carpenter On Tor, som var inblandad i en olycka på Mantorptravet förra måndagen och tog en skentur, startade och vann en vecka senare på sin hemmabana Sundbyholm.

Citatet

De som vill betäcka med Ready Cash-blod behöver inte åka till Frankrike, det finns bra alternativ här hemma!

Lutfi Kolgjini är av förklarliga skäl nöjd med att två av de blott tre Djali Boko-avkommor som är i livet ur hingstens lilla 2015-kull har vunnit inom loppet av två dagar, Maggie Cash i lördags och Ferarri Sisu på måndagen. Kolgjini tränar båda och på lördag startar Lutfi Ready Cash-sonen Djali Boko i gulddivisionen…

Banor som körde måndag 19/3

Eskilstuna, Halmstad

Fem snabbaste vinnarna

New Star Power (e. Deweycheatumnhowe – Kira Hall) 1.12,1a/1.640 – Halmstad
Tränare och körsven: Wilhelm Paal.
Uppfödare: Scuderia Power di Lazzarin Donato, Italien. Ägare: CaliforniaTrab & Immobilien GmbH, Tyskland
Radagast (e. Turbo Sund – Gaby Moore) 1.13,1a/1.640 – Eskilstuna
Tränare: Fredrik Tengstad. Körsven: Marcus Lilius.
Uppfödare och ägare: Gubb-Dan HB, Dala-Husby.
Carpenter On Tor (e. Rite on Line – Carpenter Fox Trot) 1.13,6a/2.140 – Eskilstuna
Tränare och körsven: Tony Wallin.
Uppfödare: Ann Marcusson-Eklund, Huddinge. Ägare: High Valley Bowl Center AB & H-Å Borén.
Ronzon Face (e. Donato Hanover – Starlet Sund) 1.14,3a/2.140 – Halmstad
Tränare och körsven: Tommy Karlstedt.
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson. Ägare: Ryka Invest AB, Eskilstuna.
Randemar R.D. (e. Love You – Royal Lindy) 1.14,7a/2.140 – Halmstad
Tränare och körsven: Peter Untersteiner.
Uppfödare och ägare: Stall Chipata KB, Båstad.

Högsta förstaprisen

50.000 kr (Eskilstuna)
Ferrari Sisu (e. Djali Boko – Merja Sisu) – ST:s Unghästserie
Tränare: Lutfi Kolgjini. Körsven: Ulf Eriksson.
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna. Ägare: Jerry Bengtsson AB, Växjö.
35.000 kr (Eskilstuna)
Lajos Fawör (e. Make it Happen – Lajos Wind)
Tränare: Jörgen Axén. Körsven: Rebecca Dahlén.
Uppfödare: Jönny Hördegård, Ramkvilla. Ägare: Jörgen Axén & Stefan Adolfsson.
Rim Perfect (e. So Perfect – Langala Dream) – Mälardalscupen försök
Tränare: Hans R Strömberg. Körsven: Kaj Widell.
Uppfödare: Johanna Kivimäki, Finland. Ägare: Easy KB, Uppsala.

Snabbaste vinnare och högsta förstapris montélopp

25.000 kr (Eskilstuna)
Roadscanner (e. Orlando Vici – Quick Fix P.R.) 1.17,0/2.160
Tränare: Samuel Rehn (a). Ryttare: Madelen Berås.
Uppfödare: Travecon HB, Borlänge. Ägare: Rehn Samuel & Travecon HB.

 

 
Flest segrar (kusk/ryttare): Ingen kusk tog mer än en seger.
Flest segrar (tränare): Ingen tränare tog mer än en seger.
Flest segrar (avelshingst): Ingen avelshingst tog mer än en seger.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

”USA-slitare” debuterar för Melander

En nioårig valack med 157 starter innanför västen är preliminäranmäld nästa tisdag på Solvalla. USA-födde Not Afraid med drygt åtta miljoner på bankboken går ut i Kentucky Fibbers lopp.
Av
Claes Freidenvall
Not Afraid debuterar för Stefan Melander nästa vecka på Solvalla. Foto STALLTZ.SE
Not Afraid debuterar för Stefan Melander nästa vecka på Solvalla. Foto STALLTZ.SE

Not Afraid har varit här några veckor och mest gått backträning. Han startar nästa vecka, säger Stefan Melander.

Not Afraid (e. S.J.’s Caviar-Beverly Crusher), 1.09,1ak/8.140.387 kr, avslutade USA-karriären hos Jimmy Takter med att vinna på Meadowlands den 9 december ifjol på 1.12,1/1.609 meter och det var hans 40:e seger i karriären.

Hans snabbaste vinnartid är 1.09,2 och den största triumfen på amerikansk mark togs som treåring i Dexter Cup ($138.800) på Freehold Raceway.

Not Afraid är undan Beverly Crusher (e. Balanced Image), 1.16,0/$24.850, vilken vann ett lopp på 35 starter. I avelsboxen har hon varit desto framgångsrikare och förutom Not Afraid har hon även lämnat In Focus (e. S.J.’s Photo), 1.09,1/$1.011.103, som också fanns i träning hos Jimmy Takter.