Fokustema
Avel
Läs senare

Elitloppsvinnare tackar för sig

Elitloppsvinnaren från 2015, Magic Tonight går till avel.
– Han kommer att avla på heltid från och med nästa år, säger tränaren Roger Walmann.
Av
Ola Lernå
2015 års Elitloppsvinnare lägger tävlingsskorna på hyllan. Magic Tonight slutar tävla och ska ägna sig åt avelsarbete på heltid. Foto Micke Gustafsson/ALN
2015 års Elitloppsvinnare lägger tävlingsskorna på hyllan. Magic Tonight slutar tävla och ska ägna sig åt avelsarbete på heltid. Foto Micke Gustafsson/ALN

Magic Tonight (e. Andover Hall – Miss Possessed e. Self Possessed) inledde karriären hos Noel Daley i USA, men kom till Roger Walmann som fyraåring och hos Roger utvecklades hästen till en europeisk stjärna. Han vann Årjängs Stora Sprinterlopp som femåring och Elitloppet som sexåring.

Totalt har Magic Tonight gjort 81 starter, tagit 20 segrar och tjänat 9.929.407 kronor, samt tagit rekordet 1.09,3, vilket han gjorde vid seger i Algot Scotts Minne.

Magic Tonight har börjat ”fuska” lite i aveln och har en avkomma föd 2016, samt en 2017 som är under registrering.

Priset ej klart

– Vilket stuteri eller vilket pris som gäller 2018 är ännu inte bestämt. Magic Tonight är en topphäst som jag givetvis kommer sakna, men var sak har sin tid, säger Roger Walmann.

Magic Tonight ägs av Lennart Ågren via SRF Stable.

Moderlinjen är stark: mamma Miss Possessed travade själv 1.12,1, var halvmiljonärska och var tvåa i flera stakes. Mormor Ms Vic var flerfaldig stakesvinnare, travade 1.12,7 och tjänade 2,5 miljoner svenska kronor samt är syster med internationella stjärnan Lookout Victory 11,2a/1.921.611 dollar. Mödernet går tillbaka på Allegro, vilket det även gör på årets topptvååring i USA; den i tolv starter obesegrade Manchego.

Fokustema
Färdigtävlat för vintern
Läs senare

Tobin Kronos till avel i Italien

Tobin Kronos avbryter sin franska tävlingssatsning och flyttar istället omedelbart till ett italienskt stuteri för avelstjänst.
Av
Lars G Dahlgren
Tobin Kronos. Foto: Leif Norberg/ALN
Tobin Kronos. Foto: Leif Norberg/ALN

– Hästen hade en infektion i kroppen senast han startade och det tar tid att återhämta sig från den. Därför är det bättre att hästen får verka i aveln under vintern och våren, säger tränaren Daniel Redén.

Att Tobin Kronos (e. Muscle Hill – Zamia F.C.) skulle stå till tjänst i svensk avel i år har varit klart sedan tidigare och nu blir det så att han kommer att dela avelssäsongen mellan Italien och Sverige. Han börjar i Italien, på ett stuteri i närheten av Bologna, och kommer sedan hem till Sverige för att betäcka den senare delen av säsongen.

Tobin Kronos ingår i en mycket fin syskonskara. Mamman Zamia F.C. var själv italiensk Derbytvåa. Tobin Kronos tangerar tre miljoner kronor i samlad prissumma och kan peka på andraplats i Grand Prix de l’U.E.T. bakom Readly Express 2016 och fjärdeplats i italienska Derbyt som treåring.

Den ”senaste starten” Redén nämner ovan är Prix Tenor de Baune på julafton (som Readly Express vann) där han slutade oplacerad.

Fokustema
Årets Häst i USA
Läs senare

Tre titlar till svenska tränare

För Jimmy Takter är det vardagsmat, men för Marcus Melander var det första gången. Igår kungjordes de flesta av Årets Häst-titlarna i USA och tre av dem gick till svenskstationerade tränare, varav Jimmy Takter toppade med Ariana G, Manchego och Marcus Melander med Anders Ströms Fourth Dimension.
Av
Claes Freidenvall
Fourth Dimension utsågs till Årets Tvååring i USA för hingstar och valacker. Marcus Melander tränar och Brian Sears kör den Anders Ström-ägde travaren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fourth Dimension utsågs till Årets Tvååring i USA för hingstar och valacker. Marcus Melander tränar och Brian Sears kör den Anders Ström-ägde travaren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det känns jättestort. USA är ett land med mycket hästar och att vinna titeln för ”Årets Tvååring” var väldigt roligt, säger Marcus Melander.

Fourth Dimension fick 103 av 131 röster, eller 78,6 procent.

– Det var inte alls självklart att han skulle toppa eftersom de var olika vinnare i alla de större loppen, men förhoppningar fanns ju eftersom Fourth Dimension vann Valley Victory, satte fyra banrekord och var den snabbaste tvåårige hingsten i USA tillsammans med Met’s Hall.

Marcus Melander. Foto Adam Ström/stalltz.se

Fourth Dimensions största triumfer togs i Valley Victory ($464.650) och en division av International Stallion Stake ($59.400) och bokslut för säsongen gjordes efter segern i det förstnämnda loppet på Meadowlands den 25 november.

– Fourth Dimension har fått ta det lugnt ett tag, men nu är han tillbaka i träning. Hästen känns pigg och glad och jag var nöjd att han var så fräsch och fin i samband med Valley Victory.

Målet nästa år är förstås Hambletonian Stakes.

– Det vore konstigt om vi inte siktade på det loppet eftersom det är det största man kan vinna. Jag räknar med att årsdebutera Fourth Dimension i slutet av maj eller början av juni.

Fakta

Årets Häst titlar i USA

Tvååriga hingstar & valacker:

Fourth Dimension (e. Chapter Seven-Corazon Blue Chip),
1.10,1* – 464.650 dollar.
11 st: 8-1-0.
Tränare: Marcus Melander.
Ägare: Courant Inc.
Röster: 103 (78,6 procent).

Tvååriga ston:

Manchego (e. Muscle Hill-Secret Magic),
1.10,1* – 873.948 dollar.
12 st: 12-0-0.
Tränare: Jimmy Takter.
Ägare: Black Horse Racing, John Fielding & Herb Liverman.
Röster: 130 (99,2 procent).

Treåriga hingstar/valacker:

What the Hill (e. Muscle Hill-K T Cha Cha),
1.09,5* – 948.178 dollar.
18 st: 9-1-2.
Tränare: Ron Burke.
Ägare: Burke Racing Stable, Our Horse Cents Stables, J & T Silva Stables & Deo Volente Farms.
Röster: 120 (91,6 procent).

Treåriga ston:

Ariana G (e. Muscle Hill-Cantab It All),
1.09,1* – 1.178.177 dollar.
15 st: 12-2-1.
Tränare: Jimmy Takter.
Ägare: Marvin Katz & Al Libfeld.
Röster: 131 (100 procent).

Äldre hingstar/valacker:

Marion Marauder (e. Muscle Hill-Spellbound Hanover),
1.09,2* – 769.182 dollar.
10 st: 3-3-2.
Tränare: Mike Keeling & Paula Wellwood.
Ägare: Marion Jean Wellwood & Delvin Keeling.
Röster: 70 (53,4 procent).

Äldre ston:

Hannelore Hanover (e. Swan For All-High Sobriety),
1.08,0* – 1.152.361 dollar.
17 st: 10-5-0.
Tränare: Ron Burke.
Ägare: Burke Racing Stable, Weaver Bruscemi, Frank Baldachino, J & T Silva Stables.
Röster: 131 (100 procent).

Expandera

Marcus Melander gör sitt bästa år i USA 2017. Hans stall har dragit in 1.312.543 dollar och räknat in 38 vinster på 218 starter. Inför nästa år har Marcus 26 ettåringar, varav tre är passgångare, att handskas med

– Jag vet att två ettåringar till är på ingång från Reijo Liljendahl i Sverige och det ser verkligen bra ut inför 2018.

Dubbelt Takter

Jimmy Takter kunde glädja sig åt två titlar och Ariana G fick samtliga 131 röster i kategorin ”Årets Treåriga Sto” och det var andra året i rad som hon får utmärkelsen. Manchego toppade bland de tvååriga stona och hon fick ”nöja” sig med 99,2 procent av rösterna.

Manchego och Yannick Gingras vid segern i Breeders Crown. Foto Jeannie Karlsson

Två titlar – Årets Travare och Årets Sulkyhäst – blir först officiella i samband med den amerikanska hästgalan den 25 februari på Rosen Shingle Creek i Orlando.

Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Daley Lovin till Gotland

Stall Zets Daley Lovin går till avel nästa år. Med stationering på Gotland.
Av
Lars G Dahlgren
Daley Lovin. Foto Leif Norberg/ALN
Daley Lovin. Foto Leif Norberg/ALN

Det rapporteras på zetstallions.se. Daley Lovin ska stallas upp hos Anna Nilsson på Mannegärde.

Daley Lovin har inte startat sedan oktober 2016 och det blev endast tre starter det året. I höstas beslutade man att Daley Lovin på grund av skada inte ska tävla mer. Sexåringen efter Conway Hall och Dreamsrmadeofthis (e. Dream Vacation) nådde 13 segrar på 43 starter och missade med en ”överläpp” att nå tre miljoner kronor i samlad prissumma. Han stannade på 2.993.458 kr.

Daley Lovin kom från USA efter treåringssäsongen. Där tog han, huvudsakligen matchad i New York State, sex segrar på 26 starter och sprang in 1,4 miljoner kronor. Hos Daniel Redén fick Daley Lovin en bra fyraåringssäsong, 1,2 miljoner kronor in med seger i Norrlands Grand Prix som den främsta. Han avelsvärderades i mars 2016 och skattades till medelmåttigt förväntat avelsvärde, 65 poäng.

Stall Zet har ett helt gäng hingstar som avelsdebuterar nästa år. Först och främst givetvis Propulsion och dessutom även fransosen Canari Match, italienfödde Tobin Kronos och svenske Call Me Keeper som alla samtidigt beräknas fortsätta tävla, plus då Smilin Eli som stallas upp i Finland och Daley Lovin som får åka till Gotland.

Sport