Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hemmabygget är redo

Robert Berghs uteblivna besök hos uppfödaren möjliggjorde att Gunnar Gabrielsson kunde köpa Ulvsås Zico för 65.000 kronor.
Fyra år senare inhandlades Ulvsås Heidi för 4.000 kronor.
Med rätt tajming och små medel kan nu 72-årige Gunnar Gabrielsson se fram emot sin största travupplevelse i livet!
Av
Emil Persson
Gunnar Gabrielssons treåriga sto Zicolina är finalist i Norskt Travkriterium för kallblodsston. Foto Roger Svalsröd/hesteguiden.com
Gunnar Gabrielssons treåriga sto Zicolina är finalist i Norskt Travkriterium för kallblodsston. Foto Roger Svalsröd/hesteguiden.com

När Norskt Travkriterium för kallblodsston ska avgöras på söndag är Zicolina (e. Ulvsås Zico) en av de tolv finalisterna.

Gunnar Gabrielsson från Oviken – som är hästens tränare och uppfödare – är förvisso inget okänt namn inom travet, men kanske inte det namn som den stora massan ”ringar in” med omedelbar verkan.
År 2012 vann hans Clipping Fargo (e. Armbro Trick) klass II-försök på Solänget och året efter vann Zicolinas pappa Ulvsås Zico V75-lopp på Bergsåker.

Att Ulvsås Zico skulle hamna hos Gabrielsson var dock inte givet, även om intresset från hans sida var påtagligt.

Gunnar Gabrielsson förbereder sig för söndagens lopp där vinnaren tar hem 250.000 norska kronor. Foto: Ruth J. Auran/Hesteguiden.com

– Vi sade till uppfödaren att vi var väldigt intresserade, men Robert Bergh hade första tjing då han hade köp två hästar från uppfödaren året innan. Han skulle komma en söndag, men dök inte upp så då ringde uppfödaren och sade att det var fritt fram. Vi slog till direkt och betalade 65.000 kronor för Ulvsås Zico, berättar Gunnar Gabrielsson.

Ett beslut han aldrig ångrat en sekund. Som treåring vann hästen Jöns Olofssons Minne i Gävle och följde upp det med att löpa en tiondel under det dåvarande svenska rekordet över medeldistans med voltstart.
– Men han var tvåa i mål och svenska rekord räknas ju bara om man vunnit loppet så det blev aldrig noterat, säger Gabrielsson.

Betäckt 40 ston

Ulvsås Zico vann V75-lopp i början av femåringssäsongen, men drog senare på sig en gaffelbandsskada och har varit ifrån tävlingsbanan under ett och ett halvt år.

Fakta

Ulvsås Zico

9-årig hingst e. Moe Odin-Aaby Lina e. Aaby Pil

Starter/rekord: 70: 7–10–6, 791.234 kr, 1.24,8M

Största segrar: Kvisslebruns lopp (100.000 kr), Jöns Olofssons Minne (80.000) kr.

Avkommor: 21 st

Främsta avkommor: Zicolina (104.783 kr), Zitor (68.000 kr), Pyckolina (18.200 kr).

Expandera
Redan innan dess hade han blivit godkänd för avel och hans debutkull från år 2014 innehållande tio avkommor får anses vara en succé.
Två hästar har tagit sig under 1.30 och utöver Zicolinas deltagande i söndagens Norska Stokriterium så var även Pyckolina finalist i den svenska motsvarigheten.
– Det har blivit ett väldigt intresse för Ulvsås Zico i aveln. Folk har sett att avkommorna är tidiga och han har faktiskt betäckt 40 ston i år. När man får en hingst godkänd för avel så är det lite som att köpa en lott. Man vet inte vad som komma skall utan det är bara att vänta, men jag bestämde mig för att inte gapa efter mycket utan prissatte honom till 10.000 kronor i levande fölavgift. På så vis är han bland de billigare, men jag tror inte det är mer än max fem hingstar stationerade i Sverige som betäckt mer ston än han gjort under det här året.

Meriterade avelspartners

Bland de ston som Ulvsås Zico i år finns 2005 års vinnare av Svenskt Mästerskap för ston, Karmine (e. Marine Svarten) vilken tog sig över miljonen i intjänade prispengar liksom Ulvsås Ballerina (e. H.G.Balder) som var sexa i 2014 års upplaga av Norskt Kallblodsderby för ston.

Fakta

STARTLISTA NORSKT KALLBLODSKRITERIUM STON - FINAL

 1. Lille Olga – Morten M.Ottersen
 2. Karmland Anna – Frode Hamre
 3. Se På Mig – Kajsa Frick
 4. Bjørnemyr Tara – Anne Marie Horrisland
 5. Zicolina – Gunnar Gabrielsson
 6. Haugestad Alma – Vaidas Rimsa
 7. Mai Oda – Merete Viksås
 8. Moi Edel – Harald Håland
 9. Lykkje Mai – Kjetil Djöseland
 10. Mjølner Torine – Jan Roar Mjölneröd
 11. Skeie Stjerna – Annett S. Gulbrandsen
 12. Eikronja – Öystein Tjomsland
Expandera
Nu återstår det att se om Zicolina kan ta en ännu bättre placering i Norskt Travkriterium för ston på söndag.
– Tyvärr tog vi oss inte till finalen här i Sverige. Jag var tvingad att byta foder innan det kvalet och det gav ett negativt utslag och blev inte alls som jag hade tänkt mig. Nu hoppas jag vi ska få revansch och kanske kan hon dyka upp bland de tre främsta; det ser jag inte som omöjligt, säger Gabrielsson.

Från Oviken till Oslo är det 55 mil enkel resa. Något som fungerade helt okej i kvalet där Zicolina spurtade in som tvåa, men som likväl oroar Gabrielsson.
– Då gick loppet på kvällen och vi åkte tidigt på morgonen, men nu är det start strax innan kl. 13. Hon vill inte riktigt äta när hon reser och nu pratar vi om att åka på natten för att undvika övernattning. Jag är inte så oroad över att hon ska bli frånsprungen utan det är just resan som oroar mer.

Tränas för comeback

Skulle söndagen bli mindre lyckad kan likväl spännande saker stunda. Ulvsås Zico tränas för en eventuell comeback och ska snart testas av i provlopp!

Ulvsås Zico. Foto: Hanold/ALN

– Han har tränat för fullt sedan i oktober, men jag har inte velat tävla med honom under betäckningssäsongen. Vi ska se om det går att få igång honom igen och lär veta mer den närmsta månaden, säger Gabrielsson som sannerligen inte är sysslolös.

– Jag har mina hästar på Ovalla travbana och tränar på banorna där omkring, men nu håller jag på och bygger ett stall hemma med tolv boxar. Problemet är dock att jag snart kommer ha 13 hästar så vi får se hur jag ska lösa den ekvationen, avslutar Gabrielsson med ett skratt.

Det problemet lär han knappast behöva ligga sömnlös över.
Fortsätter Ulvsås Zicos avkommor att leverera i samma takt som hittills varit fallet blir det inga problem för Gabrielsson att agera säljare istället för köpare!

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag har varit med sedan första timmen”

Sippson har slagit i blom som sexåring.
I oktober vann han finalen i Dubbelcupen och hästen kommer med fyra raka ettor i resultatraden inför första mötet med Månprinsen A.M.
– Det blir spännande, säger Lars Rosén.
Av
Pär Gustafsson
Sippson med Ulf Eriksson. Foto Hanold/ALN
Sippson med Ulf Eriksson. Foto Hanold/ALN

Rättvikaren Lars Rosén är född 1944 och har varit med länge i travsporten.
– Vi köpte första hästen 1957, så jag har hunnit få lite rutin, berättar amatörtränaren.

Rekyl (e. Gundalf), född 1967, var en av Roséns tidiga toppar. Hingsten gjorde 143 starter (41-30-17), tog rekordet 1.17,6ak och tjänade 172.275 kronor.
– Jag hade hästen från början hos Olle Goop och var där och körde. När Rekyl var fräsch var han väldigt bra.

Lars Rosén gör tummen upp, Travsport, Sulkysport
Får Lars Rosén koppla på segerleendet på lördag? Foto Hanold/ALN

Tibur-hingsten Robis Legend, född 1984, vann 32 lopp och tjänade över en miljon kronor.
– Jag fick honom från Kjell P Dahlström. I början när jag körde hästen sprang han av banan och ville hem, men jag fick lära Robis Legend gå runt banan i ryggar i provlopp i låg fart. Jag lyckades få tillbaka hästen i tävling och han gick alltid bra till slut. Robis Legend hade drygt 200.000 kronor på kontot när han kom till mig, men han var speciell och han presterade bara på sommaren. När det blev höst fick vi ställa av honom.

Lars Rosén har mestadels haft varmblod, men valde att gå över till kallblod för knappt tio år sedan eftersom han tyckte loppen var billigare för den rasen.
– Men sedan vände det igen, säger han med ett skratt.

Hon sprang 1.20-farter som fyraåring

När Rosén skulle satsa på kallblod köpte han stoet Mosippa (e. Moe Odin-Vinpila) efter avslutad tävlingskarriär. Hon vann en av åtta starter.
– Jag visste att hon hade kunnande och första avkomman Backsippa (e. Järvsöviking), 98.800 kr, var en stor talang. Hon sprang 1.20-farter som fyraåring.

Tyvärr fick stoet inte visat hela sitt kunnande på tävlingsbanan och Mosippas andra avkomma, en helsyster till Backsippa, dog som tvååring. Som tredje avkomma föddes Sippson (e. Eldfaksen) 2012.

Fakta

Sippson

Kön: svart valack
Född: 3 juni 2012
Härstamning: Eldfaksen-Mosippa
Intjänat: 805.700 kronor
Resultat: 69 st: 9-10-7
Rekord: 1.24,8m – 1.24,3am
Ägare: Stall Larrj HB, Rättvik
Uppfödare: Lars Rosén, Rättvik
Tränare: Lars Rosén (a), Rättvik

Expandera

– Jag har varit med sedan första timmen. Göran Hedman har hjälpt mig med träningen och vi har medvetet tagit lugnt med hästen. Han tränas bara på rakbanan och ser enbart rundbanan när det är tävling. Förutom när Sippson kastrerades som tvååring har han, peppar peppar, aldrig varit till veterinär. Däremot är han speciell, vi måste låta honom göra saker på sitt sätt och nu verkar det som att han hittat rätt.

Hästen har startat kontinuerligt sedan treåringssäsongen och Sippson har varit nyttig på banan, men i år har han utvecklats flera snäpp. Sexåringen har 2018 vunnit fem av 20 starter och tjänat 439.500 kronor.
– Numera är han till och med snabb från start. Hästen har tidigare varit långsam ut och ofta fått harva i spåren. Körande Ulf Eriksson säger att det är skillnad på Sippson.

Vändningen kom efter en start på Färjestad i augusti. Björn Goop körde hästen och Rosén diskuterade med Olle Goop.
– Sippson hade vinterpäls på sommaren och blåste mycket. Olle sade att vi skulle ta ett träckprov och mycket riktigt visade sig att han hade mycket blodmask. Då avmaskade vi och vaccinerade hästen. Efter det har det gått mycket bra.

Fyra raka segrar i ryggen

Nu ståtar Sippson med fyra raka segrar, däribland en V75-vinst (final i Dubbelcupen) med 200.000 kronor i förstapris.
– Det var en fin känsla och verkligen roligt. Speciellt eftersom jag vann med en egen uppfödning.

I karriärens 70:e start springer Rättvikhästen på Månprinsen A.M. för första gången. Gunnar Melanders stjärna står 40 meter bakom.
– Jag tycker att det är roligt att vi kommit så här långt. Hur Sippson kommer iväg från start och tempot blir avgörande. Han är pigg i träningen och känns att hästen har växt en klass. Det är synd att Ulf Eriksson är avstängd på lördag, men Kenth Åkerlund vann lopp med Sippson på Bergsåker för två år sedan. Min häst är känslig för underlag och vi kör med sulor, men det har fungerat innan och är inget bekymmer.

Sippson med Ulf Eriksson, Travsport, Sulkysport
Sippson vann final i Dubbelcupen på Romme. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Lördagens start är säsongens sista uppgift.
– Han har tävlat sedan i mars och efter loppet på Bergsåker blir det paus. Hästen tränas rejält på vintern för att han en bra grund att stå på. Jag tror att Sippson kan växa ytterligare en klass.

Lars Rosén har bara en häst på träningslistan, men deläger Blixten (e. Järvsö Tore-Backsippa) med Göran Hedman.
– Jag har kallblodet ihop med ”Kutting” och det är han som står för hästen. Blixten är körd i fyra månader och hittills är det bara positivt.

Fakta

Brimsguttens Minne

2.140 meter
Förstapris: 200.000 kronor
1. Bilbo B.S. – Kaj Widell (tränare: Mats Andersson)
2. Järvsöodin – Ulf Ohlsson (Jan-Olov Persson)
3. Björlifant – Kevin Oscarsson (Jan-Olov Persson)
4. Faks Nils – Olli Koivunen (Jan Ove Olsen)
5. Sippson – Kenth Ålkerlund (Lars Rosén (a))
6. Brenne Brakar – Tomas Petterson (Ola Åsebö (a))
2.160 meter
7. Smedsbo Faksen – Mika Forss (Jan-Olov Persson)
8. Fender – Oskar J Andersson (Peter Grundmann)
9. Lex Peidei – Per Linderoth (Jan-Olov Persson)
10. Valle Mattis – Örjan Kihlström (Heidi Moen (a))
2.180 meter
11. Smedheim Solan – Jorma Kontio (Jan-Olov Persson)
12. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
13. Mino – Elias Strandberg (Helena Stens Runfeldrt (a))
14. Flex – Torbjörn Jansson (Nathalie Blom)
15. Tangen Haap – Björn Karlsson

Expandera
Fokustema
Fokus: Prisad uppfödare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Man måste vara en riktig nörd”

Svensk Travsports avelschef Christina Olsson har utsetts till Årets uppfödare – av ridhästar!
– Hemligheten bakom att lyckas som uppfödare? Den är densamma i ridsporten och travsporten. Man ska vara en riktig nörd och avla på talang, hållbarhet och temperament, säger Christina.
Av
Lars G Dahlgren
En glad Christina Olsson prisades som Årets Uppfödare vid Ryttargalan för hennes uppfödningars framgångar på dressyrbanan. Foto Roland Thunholm
En glad Christina Olsson prisades som Årets Uppfödare vid Ryttargalan för hennes uppfödningars framgångar på dressyrbanan. Foto Roland Thunholm

Själv har har hon för stunden smugit iväg på semester, två veckor på Mauritius, med sin sambo Stefan Samuelsson, travbanechef i Bollnäs.

– På Stefans initiativ, han har en bemärkelsedag som han ville fira genom att resa bort. Han valde ett resmål där det inte finns så mycket hästar, så jag är rädd att drabbas av hästabstinens. Men det finns i alla fall en galoppbana, så dit ska vi definitivt, säger Christina Olsson.

I helgen genomfördes de stora ridtävlingarna på Friends Arena i Stockholm (Sweden International Horse Show) , och innan dessa drog igår hade ridsporten sin egen stora ”Årets-gala”, på Grand Hotel i Stockholm. Priset som Årets uppfödare gick alltså till Svensk Travsports avelschef Christina Olsson. Hon föder upp ett par hästar, rasen SWB, varje år och målet är högt: Det ska vara hästar som kan nå elitnivån.

Det har alltså gått så bra att hon de senaste åren fått sina få uppfödningar till att bli topp-tio i Breeders Trophy.

– Det är egentligen osannolikt. Uppfödningen av SWB (Swedish Warm Blood) är ungefär lika stor som i travsorten. Att på en-två uppfödningar per år få topptio-hästar är som att en travuppfödare får flera Derbyfinalister på ett-två föl per år.

Breeders Trophy är ridsportens metod att definiera begreppet ”talang”.

– En ridhäst kan nå Grand Prix-nivå först som åtta-tioåringar. Det gäller att försöka skilja på det som är hästens talang och tränarens talang. Unghästproven är därför väldigt viktiga, och det är egentligen samma sak som i travsporten, med unghästtävlandet där. Det är hur hästarna presterar i unghästproven som visar vad som finns i generna, det är det som man som uppfödare vill komma åt. Det är samtidigt lättare i travsporten att identifiera talangen, där hästarna gör det mot klockan och mot varandra i lopp, jämfört med ridsporten, där det handlar om domares bedömningar, säger Christina Olsson.

Det gäller att försöka skilja på det som är hästens talang och tränarens talang

Hon har just nu inga travston, men är inte alls främmande för att bli travuppfödare också.

– Jag har haft ett par travston…men nu har jag inget. Det har en del att göra med mitt jobb som avelschef på Svensk Travsport, det kan trots allt bli lite känsligt när det kommer till vilka avelshingstar jag i så fall väljer till mina travston. Kanske får jag vänta med att börja med travavel tills jag blir pensionär.

När Christina ombeds att beskriva vad de olika hästsportdisciplinerna har att lära av varandra gällande avel och uppfödningen säger hon att det egentligen inte skiljer så mycket.

– Den största skillnaden kanske är att travaveln är mer homogen. Där bedrivs allt med tydligt tävlingssyfte, de som köper travhästar gör det för att tävla med dem. Det gör att mätbarheten blir enklare gällande att bedöma avelshingstar och fölston. I ridsporten är tävlingssyftet inte lika uttalat och därför måste man mer veta vart hästarna ”tar vägen”, om de överhuvudtaget utbildas och tränas för tävling, och i så fall på vilken nivå. Grundförutsättningen för att lyckas, oavsett disciplin, är att man är verklig nörd. Att vara oerhört intresserad, läsa massor med statistik, följa med vad som händer, och naturligtvis också titta väldigt mycket på hästar.

Talang, temperament och hållbarhet är alltså nyckelorden.

– Ska en häst nå hög nivå på sina tävlingsprestationer måste den ha alla de tre sakerna, oavsett om det är en ridhäst eller travhäst. Men om hästen inte har rätta talangen för att kunna tävla på hög nivå kan den ändå vara en väldigt bra och användbar häst för sin ägare om den har rätt temperament och är hållbar!

När det gäller hållbarheten börjar debatten växa om travhästarna blivit för snabba för sina kroppar (bland annat i en uppmärksammad krönika av veterinären Anne Haglund på sulkysport.se tidigare i år), innebärande att hästarna inte ”håller” utan blir skadade.

– Det går att koppla hållbarhet till exteriör. Vissa exteriöra saker, de kan benämnas avvikelser, kan direkt kopplas till att påverka hållbarheten negativt. Där är det ingen skillnad mellan travhästar och ridhästar. Samtidigt har det i travsporten visat sig att måttet ”antal starter” har låg arvbarhet, säger Christina Olsson.

 

Fokustema
Fokus: Elitloppsvinnaren återvänder
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vill du ha Steinlager?

För drygt tre veckor sedan ringde Anne Turid Thales telefon. På displayen framgick det att det var hennes tidigare arbetsgivare under många år som sökte henne i ett angeläget ärende: – Vill du ha Steinlager..? frågade Per Oleg Midtfjeld när hon svarade.
Av
Mia Törnberg
Anne Turid Thales med Steinlager och Tore Björn Diskerud efter segern i Elitloppsfinalen 2005. Foto Leif Norberg/ALN
Anne Turid Thales med Steinlager och Tore Björn Diskerud efter segern i Elitloppsfinalen 2005. Foto Leif Norberg/ALN

 

Svenskfödde Steinlager (e. Good As Gold) tävlade i den absoluta världstoppen under norsk flagg för Per Oleg Midtfjeld i mitten av 2000-talet, med seger i både Oslo Grand Prix och Elitloppet 2005. Jörgen Westholm sålde den Lars Åberg-uppfödde hingsten till norrmannen Knut Olausson som treåring. Steinlagers karriär, som avslutades för tio år sedan, inbringade över 14,5 miljoner kronor. När Knut Olausson gick bort i cancer 2010 fick Midtfjeld Steinlager i sin ägo. 2017 blev han invald i Hall of Fame.

Jag blev tvungen att sätta mig ned och fundera över om Oleg menade allvar…

Nu har hästen fått ny ägare igen.
– Jag blev väldigt förvånad! Jag blev tvungen att sätta mig ned och fundera över om Oleg verkligen menade allvar..? Men han tyckte verkligen att jag skulle ha Steinlager, säger Anne Turid Thales.

Anne Turid Thales var skötare till Steinlager från fyraårssäsongen tillsammans med Tore Björn Diskerud.
– Steinlagers karriär och allt vi upplevde var fantastiskt. Det största var Elitloppet – även om segern i Oslo Grand Prix var häftig på hemmaplan. Men Elitloppet var vansinnigt! Jag minns allt. Från trummorna på morgonen – för jag sov alltid i en fällbar solstol utanför Steinlagers box när vi reste ska du veta, skrattar Turid Thales.
– Redan vid sju på morgonen började trummorna ljuda, och jag minns att jag tänkte ”nu är det på allvar”.

Steinlager. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Steinlager tog dock det mesta med ro, även uppståndelsen under Elitloppssöndagen. Han lade sig till och med och vilade i boxen mellan försök och final, berättar Anne.
– Oleg sade att han kunnat köra fortare (1.10,0 reds. anm.). Steinlager var i toppform. Han såg så ut, det här skulle han bara vinna! Steinlager hade alla goda egenskaper; iskallt psyke, vinnarskalle och enorm lungkapacitet. Det var ingen häst som kunde träna som honom…

Tjugoårige Steinlager är nu åter på svensk mark sedan Turid Thales hämtat honom från Norge i onsdags.
– Han kommer att tjänstgöra i aveln under våren, och sedan flyttar han hem till mig utanför Kristinehamn i Värmland för att bara gå här och mysa på fältet som mina andra två pensionärer.

För att bara gå här och mysa på fältet

Steinlager gjorde 88 starter (35–15–12), rekordet 1.10,0ak* sattes vid Elitloppssegern och totalt sprang hästen in 14.628.677 kronor.
2007 klev han in i avelsboxen och bästa avkomman är norskfödda stoet I Love Paris, 1.10,0ak/3 419 265 kr, som förra året bland annat vann Sto-EM på Solvalla. West Wing och Bon Frecia är två andra dubbelmiljonärer ur hans produktion.

 

Sport