Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Allt är Melanders fel…

Hon har vunnit Sundsvall Open Trot och Sprintermästaren som kusk. Ändå är det helt andra hästkrafter det handlar om i helgen för Nathalie Norlander. Då tar hon som skötare sats mot Kentucky Futurity på The Red Mile i Kentucky.
Av
Jeannie Karlsson
Long Tom tittar ut ur sin box i Lexington. Foto Mikaela Melander
Long Tom tittar ut ur sin box i Lexington. Foto Mikaela Melander

För snart två år sedan valde Nathalie Norlander, blott 19 år gammal att sluta som hästskötare i Sverige och resa ifrån sin familj och vänner för att flytta till New Egypt, USA. Där har hon sedan dess jobbat hos Marcus Melander.

Nathalie har har varit hästintresserad hela livet, men att det till slut blev trav är familjen Melanders ”fel”.

– Jag började med ridhästar när jag var tre år och fortsatte sedan, mest med hoppning, fram till jag var cirka tolv år. En kille i min klass (Mattias Melander) höll på med ponnytrav så det blev att jag började hänga där i stallet istället. Jag tog licens för ponny när jag var 14 år, men jag har faktiskt inte en aning om hur många ponnylopp jag har kört totalt. Men det blev en hel del. De största segrarna var med min egna ponny Miniatyr i Sprintermästaren och i Sundsvall Open Trot.

Fakta

Melanders hästar i Lexington

Treåringar
Long Tom
Eddiction
Enterprise

Tvååringar
Fourth Dimension
Sweet On You
Tokarev

Expandera

– Efter studenten på Solvalla Travgymnasium började jobba hos Fredrik B Larsson, och i den vevan ringde Mikaela (Melander, vars farbror är Stefan ”Tarzan” Melander) och frågade om jag inte ville komma och jobba hos hennes bror Marcus, i USA istället. Jag tänkte att det kunde vara kul att testa så jag åkte över.

Vad är skillnaden mellan att jobba som hästskötare i Sverige, jämfört med i USA?
–  Man har mycket mer tid för allt här. Vi har bara fem passhästar och sedan har vi både Marcus och en kille till som hjälper oss att köra. Det finns alltid gott om tid att hämta in hästarna från hagen mellan träningsheaten och man har ju hela eftermiddagen på sig att bara fixa med hästarna.

Nathalie är ute och känner på Long Tom.
Foto Adam Ström/Stalltz

– När man åker iväg för att tävla är det också lite annorlunda. Jag gillar att alla hästarna som startar står i samma paddock, istället för utspridda över en stor stallbacke. Men det är klart att det blir betydligt svårare att sela ut flera hästar under samma tävlingsdag med det här systemet, jämfört med i Sverige. Även fast alla starthästarna står i en paddock, är det inte så mycket folk som springer runt. Alla måste ha licens för att få komma in överhuvudtaget och vakterna är jättehårda. Om man inte har licens och vill komma in i paddocken får man en vakt med sig som kollar vart du går, så man kan inte bara springa runt och snacka med folk som man vill.

Ju större lopp, desto större säkerhet är det inför tävlingarna.
– Om man har starthäst med i de större loppen måste hästarna ofta stå i detentionbarn (övervakningsbox) innan loppet. Inför till exempel Hambletonian var vi tvungna att vara på plats på Meadowlands redan kvällen innan. Då måste man även registrera sig och säga till vakten vilka som får komma in till hästen i stallet. Är du inte uppskriven får du inte komma in. Under natten släpper vakterna inte in någon och dom öppnar upp igen vid 05:00, så då får man komma in och fodra hästarna. När det sedan är dags att gå med hästen ner till paddocken på tävlingsdagen får man bara gå iväg vid vissa speciella tider och då går det alltid en vakt först och samlar upp de hästarna som ska gå iväg.

Fakta

Nathalie Norlander

Mat: Kött och pommes
Dricker: Coca Cola
Lyssnar på: Spotify, topp 50 listor
Bor: New Egypt NJ, just nu i en trailer i Lexington
Fritid: Sova eller tittar på serier, då framförallt Pretty Little Liars

Expandera

Normalt sett bor du på gården Continental Farm i New Jersey, men just nu är du i Lexington. Hur är det?
– Det är jättefint här i Lexington! Jag har aldrig varit här tidigare så det är ett litet äventyr. Jag och Mikaela har sex hästar tillsammans och vi bor i en trailer som ligger kanske tre minuters gångväg från stallet. Det är verkligen kul när det är så många olika tränare på samma ställe och de flesta hästskötarna här bor som oss, i en trailer på stallbacken. Vilket såklart bidrar till att det blir en stor gemenskap här och jag har verkligen fått en möjlighet att träffat massor av nya människor. Fast det blir ändå lätt så att man umgås mest med skötarna från Jimmy Takter och Åke Svanstedt som man redan känner lite.

Nathalie Norlander med Long Tom. Foto Mikaela Melander

Om du måste välja en favorithäst?
–  Då måste jag säga Long Tom. För mig är det jättestort att få vara med om en sån här resa med en häst. Jag har skött honom sedan han kom till Marcus som tvååring och vi har varit ute på många långresor tillsammans. Vi har bland annat varit till Kanada och den senaste månaden, innan jag kom till Lexington har jag bara haft hand om Long Tom och Tokarev. När man är ute och reser så mycket med en häst märker man att hästen verkligen tyr sig till en och man kommer varandra väldigt nära.

Vilket är ditt bästa travminne?
– När Long Tom vann New Jersey Sire stakes. Det är det första storloppet som någon av mina passhästar vunnit och det var verkligen häftigt att han kunde följa upp segern i försöket med att vara minst lika fin i finalen. Det är väldigt stort att få en häst med i de stora loppen här. Men dom tar inte lika bra hand om skötarna här som i Sverige. Man får aldrig några vårdarpriser och om man har tur kanske man får en t-tröja när hästarna startar i ett av de största loppen.

Fakta

Fakta Long Tom

Född: 2015
Stam: Muscle Hill – Ilia
Ägare: AMG Stable Oy
Starter: 17: 7–3–2
Pengar: 425.610 dollar

Expandera

Och det värsta?
– När Long Tom galopperade i sitt försök till Hambletonian. Det var så oerhört stort för mig att få en häst med i det loppet. Jag har ju inte jobbat i USA så länge och det var verkligen en dröm som blev uppfylld när jag hade en passhäst som dessutom på förhand hade goda chanser med i loppet. Tyvärr så fastnade han lite i en knäkappa in i sista sväng och snubblade till och det blev galopp trots krafter kvar. Det var väldigt surt och jag grät i två dagar och var oerhört besviken efteråt.

Vad tror du om chanserna för Long Tom i Kentucky Futurity på söndag?
– Han känns jättefin efter det senaste loppet och jag är såklart mycket nöjd att han fick ett så bra spår. Long Tom har ju vunnit över de här hästarna tidigare under året, så jag tror att han har en bra chans att vinna. Fast jag tycker att kullen är väldigt jämn just i år, så det gäller ju såklart att vi får lite tur på vägen också.

Lottat till Kentucky Futurity

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Hästarna ska hävda sig”

Fördelarna är många och nu satsar Petter Lundberg och Sandra Eriksson på en filial i Eskilstuna.
– En del passar med brodd, andra inte, säger Eriksson.
Av
Pär Gustafsson
Sandra Eriksson presenterade sig för Eskilstunapubliken när hon vann V75-lopp bakom Glenn Boko för knappt en månad sedan. ”Det var verkligen en lyckträff”, säger lärlingen. Foto Martin Langels/ALN
Sandra Eriksson presenterade sig för Eskilstunapubliken när hon vann V75-lopp bakom Glenn Boko för knappt en månad sedan. ”Det var verkligen en lyckträff”, säger lärlingen. Foto Martin Langels/ALN

Natten till lördag förra helgen kom Petter Lundberg och Sandra Erikssons hästar till Berga Gård utanför Eskilstuna där Håkan ”Hockey” Eriksson plockat fram topphästar under många år. Den tidigare Sundbyholmtränaren sålde anläggningen förra året och Petter Lundberg har skickat ner tio hästar.
– Vi kollade på ett par gårdar innan vi bestämde oss för Berga Gård. När det var plusgrader var körvägarna och rakbanan fantastiskt fina. De sköter banorna och även när det var fruset i marken var det bra. Som det verkar är gården utmärkt, berättar Sandra Eriksson.

Petter Lundberg. Foto Hanold/ALN

Lärlingen kommer att vara stationerad på filialen och Petter Lundberg kommer vara den som pendlar lite mer mellan Boden och Eskilstuna. Lundberg kommer att köra både snabbjobb och lopp när det passar i mellan-Sverige och kommer att ha bra koll på hästarna på båda ställena.

Bodentränaren har även tidigare haft filialer och gillar att träna och tävla på banor längre söderut.
– Beslutet att ha ett ställe söderut har växt fram. Våra hästarna brukar tävla lite sämre på vintern, men förra året gick stallet faktiskt riktigt bra, säger lärlingen.

Största skillnaden är brodden

Hon berättar att det är många fördelar med en filial i mellersta Sverige.
– Den största skillnaden är vi slipper de allra skarpaste brodden här nere. En del passar med dessa, andra inte. Vi tycker att vi har hästar av bra klass som vi vill tävla med under vintern och eftersom flera inte fungerar bra på brodd var valet enkelt att skaffa en filial. Vi har jättefina träningsmöjligheter på gården i Boden också. Under vintern bygger vi styrkan i backen, men vissa pallar som sagt inte att gå med brodd.

Tanken är att vi ska tävla regelbundet med hästarna som står i Eskilstuna och även kunna vara med i lite större lopp

Prispengar och närheten till flera banor är ett stort plus.
– Tanken är att vi ska tävla regelbundet med hästarna som står i Eskilstuna och även kunna vara med i lite större lopp. Hemma har vi Bodentravet och närmsta grannbanan som kör i vinter är Umeå. Dit är det 30 mil och i Boden och Umeå är det i princip bara vardagstrav. Vill man vara med i några större lopp är det Bergsåker som gäller och till Sundsvall har vi 55 mil. Det är inte ljust många timmar under vintern och blir sjuka resor. Det tar på psyket och det här blir en fördel både för oss och hästarna.

Fakta

Tränarstatistik Petter Lundberg

År – Resultat – Inkört
2013 – 147 st: 15-9-17 – 900.900 kr
2014 – 162 st: 14-19-8 – 966.675 kr
2015 – 163 st: 30-20-15 – 1.492.500 kr
2016 – 160 st: 21-17-13 – 1.299.950 kr
2017 – 115 st: 23-14-15 – 1.317.400 kr

Expandera

Elva hästarna i Eskilstuna

Bodentränaren har tänkt att ha åtta till nio av stallets hästar på filialen.
– Just nu är det tio plus Mister Burman. Hans ägare Tilda Wahlberg är på praktik här och då är det inga problem att sköta elva hästar. Vi ska tävla med travarna som står i Eskilstuna och den yngsta är tvåårige Apeman. Planen är att han ska kunna förberedas utan brodd och starta tidigt som treåring.

Vad har ni för förhoppningar?
– Vi tror att vi har så bra hästar att de ska kunna hävda sig här nere. Jag hoppas att de får vara friska och vi måste testa. Konkurrensen i vardagstravet tror jag inte är någon större skillnad här och hemma i Boden.

Sandra Eriksson med Nochebuena Face på Bergsåker. Foto Hanold/ALN

Hur har hästägarna reagerat?
– De är väldigt positiva. Vissa vill ha hästarna i Boden och andra här nere. Nu kan vi erbjuda båda alternativen. Sedan är tanken att hästarna vi har på filialen ska gå upp igen när det blir sommarbana i norr.

Fakta

Kuskstatistik Sandra Eriksson

År – Resultat – Inkört
2013 – 236 st: 26-25-22 – 1.284.100 kr
2014 – 236 st: 27-17-23 – 1.112.150 kr
2015 – 295 st: 40-31-22 – 1.891.000 kr
2016 – 371 st: 43-40-36 – 2.701.800 kr
2017 – 262 st: 38-28-20 – 1.989.991 kr

Expandera

Hur länge kommer ni ha hästar på Berga Gård?
– Minst sex månader och sedan kommer vi att utvärdera. Vi får se hur det flyter på och kommer det in nya hästarna kan vi fortsatt ha filial, vilket både jag och Petter vill. Samtidigt måste verksamheten gå runt och framgångar är en färskvara. Vi måste prestera för att få in nya hästar. När vi gick ut med att vi skulle till Berga Gård har vi faktiskt fått in nyförvärv och det går att ordna fler boxar. Fast blir det fler än åtta-nio travare måste vi ha mer personal. Sedan är det inte givet att det är jag som är stationerad på filialen hela tiden.

Tilda Wahlberg och Mister Burman är på praktik hos Sandra Eriksson. Foto Alf Lindbergh

Sandra Eriksson är flitig i sulkyn. Hon har 2017 kört 262 lopp, vunnit 38 av dessa och passerar två miljoner inkört inom kort. 2016 segrade lärlingen 43 gånger och körde in över 2,7 miljoner.
– Det är nära till många banor här nere och självklart kommer jag vara tillgänglig som körsven. Jag vill köra så mycket som möjlig. Med tanke på avstånden här nere hinner jag göra klart stallet innan jag åker på trav. Hemma fungerar det inte riktigt så.

På söndag smygstartar Eriksson med Mister Burman på Solvalla.
– Vi får fin resa från innerspår och siktar på pengar. Vi har planerat att gör de första starterna med våra hästarna här nere söndag den 17 december på Solvalla.

En av hästarna på filialen är Easy Tiger Pellini. Han var med i en otäck olycka 2016, men han lurade döden och kom tillbaka till tävlingsbanan.

Fakta

Stall Lundbergs hästar i Eskilstuna

Namn – Ålder – Stam – Resultat

  • Antonio America – 7 – Going Kronos-Pulpa – 38 st: 7-3-2, 275.150 kr
  • Apeman – 2 – Maharajah-Ivy Swinger – ostartad
  • Easy Tiger Pellini – 5 – Ready Cash-Be Mine Pellini – 11 st: 4-3-0, 168.00 kr
  • French Target – 9 – Juliano Star-Naissance de Perle – 64 st: 12-8-3, 466.050 kr
  • Glenn Cashman – 7 – Juliano Star-Cash Queen – 14 st: 5-2-1, 153.000 kr
  • Global Science – 5 – Jaded-Mauna Loa – 18 st: 6-6-0, 369.100 kr
  • I’m Gonna Getcha – 4 – Super Arnie-Precilla Ås – 3 st: 1-1-0, 22.000 kr
  • Malgomaj B. – 9 – Kiss Francais-Filippa B. – 63 st: 9-8-9, 766.950 kr
  • Niklas M.J. – 3 – Orlando Vici-Anja A.E. – 8 st: 0-0-0, 11.100 kr
  • Ten Times – 4 – Juliano Star-Lindy’s Time – 7 st: 0-0-0, 20.500 kr
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Lagspelaren

En söndagkväll kan han ge tips till en V65-omgång på Sörlandet.
Morgonen därpå kan han trimma sitt egna kallblod för att följa upp med en kvällssändning bestående av breddlopp i Mantorp.
Blir tisdagen ledig så följer han med glädje lunchloppen från favoritbanan Skrubbs.
Sulkysport tog ett snack med evighetsmaskinen Åke S Olsson om den kraft som aldrig tycks sina, hans roll på spelplanen och kärleken till travsporten i stort.
Av
Emil Persson
Åke S Olsson berättar om sitt arbete på ATG Live och travlivet i stort.
Åke S Olsson berättar om sitt arbete på ATG Live och travlivet i stort.

Vi börjar med att klargöra en sak direkt. Innan jag började jobba för Sulkysport arbetade jag 17 månader för Kanal75 med att göra ATG Live-sändningar.
Där var jag och Åke S Olsson med andra ord kollegor. En Åke som jag aldrig hade träffat förut, men som direkt tog sig an mig från första arbetsdagen och fick in mig i rutinerna. Att känna mig bekväm och avslappnad när det var skarpt läge och live.
En känsla som kanske inte är given ska infinna sig på en arbetsplats där merparten är frilansera och ”slåss” om arbetspassen?
– Det är möjligt att det var annorlunda förr, men idag känner jag inte av något sådant. Jag tycker det är ett bra lag som gör ATG Live och som hjälper varandra. Om någon tränare har två hästar som startar dagen efter mitt arbetspass kan jag väl lika gärna fråga om dem också åt min kollega som ska göra sändningen till den banan dagen därpå och ge honom den informationen, det gynnar väl alla, säger Åke.

När jag når Åke under torsdagseftermiddagen är han på väg till Kanal75:s lokaler i Hästsportens Hus.
– Jag har ryckt in som programledare ikväll åt Oskar Westberg. Nu när Bergsåker var tvungna att ställa in sina tävlingar så kommer Bergen in som saxbana istället så jag får sköta den banan lite också, men det är inga problem, där har man ju rätt så bra koll, säger Åke.
Så sant som det är sagt. Otaliga är de arbetspass Åke gjort kring de norska tävlingarna och han kan rabbla banlängder, upploppslängder och championlistor till höger och vänster om de flesta banorna.

58-oddsare

Åke S Olsson är uppfödd i Solna och inte en travfamilj. Men till Solvalla hittade han likväl.
– Jag hade varit där när jag var… ja, sex eller sju år gammal, men första gången jag gick på allvar kan man säga med någon form av ambition var som tolvåring. Jag gick ihop med en polare och hans farsa. Jag bad morsan om stålar och fick en hundring. Hon sade till mig att ”kom aldrig mer och fråga om pengar till trav när du spelat upp detta”, men när jag kom hem hade jag 580 kronor med mig. Jag spelade tio kronor i varje lopp och i det avslutade loppet fick jag in en 58-oddsare körd av Tord Ivar Holmlund. Det var Stig H Johanssons tredjehäst i det loppet. Morsan förstod att jag var fast i travet, där och då.

När skolan var klar jobbade Åke på ett lager. De dagar – inte sällan två i veckan – som det var trav på Solvalla lämnade Åke jobbet klockan 15:30.
– Jag åkte direkt till Solvalla, satt på E-läktaren och tittade på värmningar. Det var livet redan då och har så förblivit.

Därefter skiftade Åke jobb. Mobiltelefoni och telefonväxlar blev nästa arbetsområde och var en bransch inom vilken han jobbade fram till år 2011.
– Jag går fortfarande på utbildningar och håller mig uppdaterad så jag är inte helt utan jobb i den branschen heller, men travet är ju det stora, så är det ju.

När Åke gjorde debut på just ATG Live så var nuvarande generalsekreteraren på ST, Johan Lindberg chef.
– Det var väl mer eller mindre en slump att de ville testa mig. Jag hade varit lite kaxig och sagt att ”det där ska väl inte vara så svårt”. Plötsligt en dag ringde Åsa Elmroth och berättade för mig att jag var uppsatt på ett pass. När sommaren kom var det många som ville vara lediga och jag var tydlig med att jag kunde ta så många pass som bara gick. Därefter har det rullat på.

Arnengs förslag

Fyra år tidigare hade han tagit licens för att såväl träna som köra travhäst.
– Jag ägde min första häst ihop med några polare som 20-åring. Då var den hos Göran Lång på Berga Gård, men sedan flyttade han och då lämnade vi hästen till Per-Erik Pettersson. När han i sin tur drog till Irland så flyttade vi hästen till Glen Norman. Där kan man säga att jag blivit kvar sedan och haft mycket roligt ihop med både Glen och Peter G Norman.
Det var Johan Arneng som frågade Åke om de inte skulle ta licens ihop vilket också blev fallet. Sedan dess har han kört sporadiskt, men nått upp i 57 lopp totalt och räknat hem två segrar. Däribland med egenägda och egentränade Lilljeppe (e. Super Photo Kosmos).
– På Skrubbs! Det är det roligaste jag varit med om med mina hästar. Jag stallade upp honom på Skrubbs där en tjej som heter Frida Nyberg tog hand om det dagliga. Det var ett par kilometer in till banan så vi körde hästen i långvagn in när det var dags och satte på riktig sulky när det var dags för lopp. Han hade haft en period av mycket galopper bakom sig och mådde uppenbart bra av det upplägget, säger Åke.
Du verkar ha en förkärlek för just Skrubbs och gör många sändningar därifrån. Varför?
– Jag har varit gift med en gotländska och lärt känna mycket folk på ön. Det är något speciellt med sommartravet på Visby, det finns så mycket glädje och är inte riktigt… ja, säg lika allvarligt. Jag har gjort det mesta där ute; såväl ropat ut diskvalificerade hästar som varit konferencier på deras travgala, banan ligger mig varmt om hjärtat.

Åke S Olsson efter en träningsförmiddag med kallblodet Wild Isak. Foto: Privat

Idag tränar Åke en häst. Kallblodet Wild Isak (e. Bokli Eld) 148.250 kr/1.27,9am.
– Jag har haft honom här sedan sju veckor tillbaka och hyr en box på Erikssund. Han har skrittats varje dag i sex veckor och funnit sig till rätta. Han är som en hund. Jag har aldrig kört ett kallblod innan, men han travar bra och har visat så pass hög kapacitet att det är värt att lägga tiden på honom.

Åker på julafton

Åter till jobbet på ATG Live. För det är ett jobb, även om Åke själv hade svårt att förstå det initialt.
– Det tog sin tid att förstå. Man har älskat travet i alla år och så sitter man plötsligt där och får betalt för att göra det roligaste man vet? Fantastiskt, jag är tacksam.

Du verkar gå in till varje sändning med en sällan skådad entusiasm oavsett om det handlar om en breddloppsdag i Boden eller en V75-omgång från Solvalla. Hur är det möjligt?
– I grunden så är det ju för att travet är just så förbannat kul. Och dessutom känner man sig uppskattad många gånger. Att jobba med loppen före, prata med en amatör som drar hela bakgrundsstoryn kring hästen och sedan få följa upp hur det går i avgörandets stund… det är en härlig känsla. Spekulationerna före, att sedan få följa allt live och kommentera det som sker. Få följa hur till exempel Malin Viklund eller Jenny Engfors gått ifrån att finnas med i breddloppen till att i princip dominera. Det är häftigt, sådant gläder mig.

Och du gör mycket sändningar från Norge?
– Ja, säkert en gång i veckan i alla fall. Ofta är det söndagskvällar för Sörlandet eller kanske lördagskvällar från Harstad. Det har sin charm och jag fick väldigt mycket hjälp av Even Elvenes i början när jag gjorde Norge. Han lärde mig massvis om de både hästar och aktiva som jag har stor användning av än idag. Det här är mer än ett jobb, det är ett liv. Jag har jobbat mycket och gärna hela mitt liv, jag har inga problem med det.

Hur vill du beskriva din roll på ATG Live?
– Att jag är allround. Man kan kasta in mig som högerback eller vänsterytter. Jag kan vara tipsexpert, jag kan vara programledare, jag kan åka iväg och göra ett värmningsjobb. Jag kanske inte är bäst på allt eller bäst verbalt, men jag hanterar det mesta.

Är du besviken över att du inte blivit en ”TV4-man”?
– Nej. I början kanske man var det lite grann, men inte nu. Även om jag kanske uppfattas som pratglad så jobbar jag gärna lite mer i det tysta. Jag behöver inte synas. Men jag ska faktiskt göra en ”fyransändning” nu, den 25 december från Umåker. Flyget gick inte särskilt bra och jag vill inte riskera att komma försent så jag har tänkt påbörja resan med bil på julafton.

Men du fick ju jobba Julafton med Vincennes tävlingar förra året också Åke…
– Men det var inga problem. Mina barn (Åke har fyra barn) var på Gotland så jag såg inte det som något bekymmer. Det blir säkert kul på Umåker, jag har faktiskt aldrig varit där förut.

Jag tror vi tar det där som slutord väl värda att symbolisera Åke S Olsson som yrkesman och människa.
Den positiva inställningen.
Att aldrig jobba från utgångsläget att något är ett problem.
Lojaliteten gentemot arbetsgivare, kollegor och i förlängningen gentemot travsporten.

Fokustema
Fokus: Nya Jägersro
Läs senare

”Grunden lagd för 100 år till”

Travbana på ena sidan om läktaren, kanske galoppbana på den andra. Hela nuvarande Jägersro blir bostäder och på det som nu är träningsanläggningen byggs det ”nya” Jägersro Malmö Hästcenter.
Så ser de ut, grunddragen i tisdagens beslut i Skånska Travsällskapet att sälja 40 hektar mark för 775 miljoner kronor till det kommunala bostadsbolaget MKB.
Av
Lars G Dahlgren

Jägersros verkställande direktör Kent Öhlander kunde pusta ut efter att tisdagkvällens höstmöte, utan att det fanns någon opposition, tog beslutet att genomföra markförsäljningen. Ett beslut som kan blåsa ny optimism i den skånska hästsporten.

C.L.Müller skapade det Jägersro som funnits i över 100 år och nu har vi kanske lagt grunden för att Jägersro kommer att finnas i 100 år till. Ambitionen måste vara att bygga Europas bästa hästsportanläggning, dessutom i en storstad. Det finns många framsynta och engagerade Jägersro-ledare genom åren som ska tackas för att de gjorde det möjligt att vi nu har den här chansen, säger Kent Öhlander.

Främst tänker han då på förvärvet 1983 av det som var det militära övningsfältet för regementet Lv4, vilket  låg granne med Jägersro. Övningsfältet, 635.000 kvadratmeter mark, såldes av kommunen, köptes av travsällskapet och gjordes om till träningsanläggning för både trav och galopp. Travsällskapets ordförande var då Kurt Gusten Bertmark och ”motparten” var kommunstyrelsen med ordföranden Nils Yngvesson. Priset var 3,5 miljoner kronor (källa: boken Jägersro 100 år)! Vilket alltså kan jämföras med att travsällskapet nu säljer 400.000 kvadratmeter mark för 775 miljoner till just kommunen…

Det är på det 1983 köpta gamla militära övningsområdet den nya tävlingsarenan ska byggas när nuvarande Jägersro istället blir bostadsområde.

Det är deras ledarskap som grundlagt den situation vi nu hade att göra bästa möjliga av

– Det är de som ledde Jägersro då, när det markköpet gjordes, som alla nu ska tacka. Det är deras ledarskap som grundlagt den situation vi nu hade att göra bästa möjliga av, med en miljon kvadratmeter mark belägen i stadsmiljö. Markpriserna har ju, för att nu använda en underdrift, gått upp lite sedan 1980-talet. Så när vi satte oss ner för att titta på hur framtidens Jägersro ska se ut kom vi fram till att vi ska kapitalisera på vårt attraktiva markinnehav för att skapa ekonomiska förutsättningar att bygga det vi vill ha, med hästen i centrum, säger Kent Öhlander.

Redan 2011 började Travsällskapets ledning tänka i de här banorna. Först 2015 satte denna process äntligen fart när Malmös kommunala bostadsbolag MKB visade seriöst intresse för att komma över mark travsällskapet ägde för att bygga en ny stadsdel. När det hela till slut konkretiserats handlade det om 40 hektar mark för 775 miljoner kronor. Malmö stad köper det som är tävlingsbanorna för trav och galopp, läktare, hela nuvarande stallbacken, och den stora parkeringsplatsen. Där ämnar man bygga en ny stadsdel med 3.400 bostäder.

På det som nu är träningsområdet ska istället det som går under namnet Jägersro Malmö Hästcenter byggas. Visionen som tagits fram innehåller travbana som är 1.350 meter lång, galoppbana på utsidan om travbanan och ridbanor på travbanans innerplan. En samlingsplats för all hästsport helt enkelt, dessutom alltså fortfarande placerat i direkt stadsmiljö.

Kent Öhlander. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

– De senaste åren har vi fått ta del av stora framtidsidéer för andra banor, Åby, Örebro och till exempel Mantorps utbyggnadsplaner. Samtidigt har vi suttit och hållit på med det här, under sekretess. Det har känts lite som att sitta instängd i tredje invändigt med allt sparat. Förra veckan kunde vi äntligen gå ut med planerna till travsällskapets medlemmar och vi var naturligtvis väldigt spända hur det skulle tas emot. Det känns nu fantastiskt bra att det råder enighet om att det är det här vi ska gå in i framtiden med, säger Kent Öhlander.

Det finns ännu vare sig konkret tidsplan eller några kalkyler på vad Jägersro Malmö Hästcenter kommer att kosta att bygga. Det beror bland annat på om galoppen hänger med på detta eller om den sporten, vilket man haft planer på, hellre lokaliserar sig någon annanstans. Förutom själva tävlingsbanorna ska det byggas ett stall enligt samma modell som Åby, alltså ett renodlat gäststall för tävlingar, och publikfaciliteter anpassade för modern (häst)sportpublik.

Kent Öhlander vill inte ge sig in på några beräkningar om vad den nya anläggningen ska kosta, men man kan ta bygget av Bro Galopp som riktmärke. Det bygget landade i den storleksordning Skånska Travsällskapet nu säljer mark för.

I idéskisserna råder ingen tvekan om att man sneglat mot Bro. Till exempel är läktaren på bilderna som finns till denna artikel placerad mellan de tänkta trav- och galoppbanorna, precis som man tänkte på Bro om det blivit både trav och galopp där.

I utgångsläget pratar vi Europas modernaste arena

– Men det ska ses som just en idéskiss. Vad det i slutändan blir och hur mycket det kommer att kosta beror ju på vad vi bygger, vad vi vill bygga. I utgångsläget pratar vi Europas modernaste arena. Men det här ska inte jag sitta och säga egentligen, det är travsällskapet som är beslutande och uppdragsgivare, och nu blir fortsättningen att konkretisera och sedan projektera allting utifrån de riktlinjer travsällskapet bestämmer sig för, säger Kent Öhlander.

Fakta

Jägersro Malmö Hästcenter

Skånska Travsällskapet säljer nuvarande trav- och galoppanläggningen Jägersro till Malmös kommunala bostadsbolag SKB.
Yta: 40 hektar; motsvarande 40 procent av det totala markområde travsällskapet äger i anslutning till Jägersro.
Pris: 775 miljoner kronor.
Nuvarande tävlingsanläggning och stallbacke (det röda området på kartbilden) rivs och blir bostäder.
Ny tävlingsanläggning för trav, galopp och ridsport byggs på det som nu är träningsområdet ”gamla Lv4” (den gula delen av kartbilden).
Travbanan planeras bli 1.350 meter lång.
Som ersättning för den rivna stallbacken byggs en renodlad ”tävlingspaddock”.
Att fortfarande ha kvar träningsmöjligheter är en av de saker som ska lösas.

Expandera

Han hoppas förstås att en ny modern arena ska gynna intresset för hästsporten.

– Det gäller ju att få cirkeln att växa. Med en modern arena där man trivs finns chansen att bygga intresse för hästsport, och därmed kan man även få intresset för att äga häst att öka, vilket i sin tur smittar av sig med fler uppfödare, tränare, och så vidare. Att paketera det här som ”hästcenter” känns helt rätt, det var när vi började tänka i de banorna det lossnade på allvar med att få bitarna på plats. Ambitionen med Jägersro Malmö Hästcenter ska vara att vinna fler människor till hästsporten, säger Kent Öhlander.

Jägersro har genom de drygt 100 år banan funnits bitvis varit ledande gällande innovationer och utveckling och nu kan man väl säga att man ger sig själva chansen att ta täten i Sverige avseende hästsportens framtid.

– Perspektivet är att Jägersro Malmö Hästcenter ska kunna stå klart framåt 2022-23. Det handlar om hur snabbt processerna går, inte minst de kommunala. Vi ska också bygga det nya klart innan staden tar över den mark vi säljer. Nu tar vi upp matchen på allvar gällande att leda utvecklingen och som det känns har travsällskapets enhälliga beslut igår gett den travsport som funnits på Jägersro i över 100 år chansen att fortsätta finnas i 100 år till. Det är en väldigt skön känsla! säger Kent Öhlander.

 

Sport