Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ännu roligare nu”

Pånyttfödd i sulkyn.
Hungrig och ambitiös i ATG Live.
För Daniel Olsson leker travlivet den här vintern både på och utanför tävlingsbanan.
Av
Emil Persson
Daniel Olsson. Foto Hanold/ALN
Daniel Olsson. Foto Hanold/ALN

Backar vi bandet till 1990-talet och åren strax efter millennieskiftet tillhörde Daniel Olsson de mest segerrika kuskarna i Sverige.
Därtill med en framgångsrik träningsrörelse och inte sällan med bra V75-hästar eller årgångsfinalister.
År 2004 lades dock träningsrörelsen ner varpå kuskandet tog över helt. Strax innan hade han därtill börjat arbeta med travsändningarna i TV4.
– Det var fullt upp. På den tiden var jag ute på banorna och satt som expert, inte sällan kunde man vara ute och jobba både lördag och söndag på plats, minns Daniel Olsson.

I snart 15 år har Daniel Olsson arbetat som expert i sändningar. Foto Thomas Blomqvist/Kanal 75

Idag är uppdragen för TV4 färre, men däremot syns och hörs han desto flitigare i ATG Live. I synnerhet kring sändningarna från Vincennes där Daniel Olsson agerar ciceron nära nog varje dag under vintermånaderna.
–  Jag halkade in på ”liven” för tre år sedan. Att arbeta med det franska travet är otroligt roligt då jag är så pass intresserad av det som jag är och då handlar det inte bara om vintermeetinget utan jag följer det året om, säger Olsson.

Att han därtill vunnit lopp på Vincennes och kan banorna väl underlättar givetvis i arbetet.
– I och med att jag hade hästar där nere och kört på både stora och lilla banan på Vincennes samt kört mot kuskarna så är det klart att det är en fördel. I Sverige är det 1.000 metersbanor i princip rakt av och körsättet rätt så snarlikt och det faktum att jag känt på det där nere har jag absolut nytta av.

Hann fram till över 20 gånger pengarna efter en vass avslutning

År 2002 körde Olsson sitt första lopp på Vincennes och det blev seger direkt.
–  Det var den 29 september år 2002 kan jag se på en tavla som hänger här på väggen. Jag körde egentränade Big Toro, smög invändigt i ett quintélopp, tog mig ut i slutkurvan och hann fram till över 20 gånger pengarna efter en vass avslutning.

Därefter har han följt upp med två segrar med Pases J.Pej på Vincennes, men även tävlat på flera andra franska banor.
– Jag har nog kört 15 lopp på Vincennes och uppskattningsvis lika många på andra franska banor. Jag hade hästar uppstallade hos både Ulf Nordin och senare även Anders Lindqvist.

Vad är skillnad nu kontra då?
– Jag tycker det är en klar skillnad. Det körs mycket mer i loppen på Vincennes än vad det gjorde för tio år sedan. Det är mer offensiva styrningar. För tio år sedan hade våra hästar fördelen av att vara snabbare och kunde öppna bättre. Fransmännens var mer dieslar och brydde sig inte om starten utan de kom efter hand. Nu är det mycket snabbare hästar som även de förfogar över. Inte sällan ser vi tuffa öppningar idag och att den hästen som frontade sitter i femte invändigt efter 500 meter.

”Vintermeetinget är extremt tufft”

Antalet svenska tränare som siktar mot kolstybben har bara blivit fler och fler.
– Det är många som skickar ner hästarna i tron om att det ska vara enkelt. Man jämför med andra hästar som man inte tycker är så märkvärdiga, men missar stundtals att hästarna behöver stå riktigt rätt inne i sina klasser. Dessutom uppfattar jag det som att fransmännen skrivit om EU-loppen lite grann så att det passar deras hästar bättre än vad det gjorde för till exempel Big Toro. Han kom ner i ett lopp för sex-nioåriga hingstar och valacker som var stängt vid 1,7 miljoner när jag vann med honom. De franska hästarna som hunnit bli gamla och inte tjänat mer pengar hade svårt att matcha svenska gulddivisionare och sådana propositioner tycker jag inte att man ser längre, menar Olsson och tillägger:
– Vintermeetinget är extremt tufft. För mig förvånar det att inte fler åker ner till vårkanten eller över sommaren. Det finns väldigt mycket lopp våra hästar får vara med på landsorten med bra prispengar som man kan sikta mot istället.

Daniel Olsson är obesegrad efter två starter med Daniel Redén-tränade Chapter N.Deo. Foto Kanal75

Efter att kört mellan 168 till 231 lopp under de senaste tre år har han kickat igång år 2018 med 17 lopp och fyra segrar. Så nyligen som i onsdags vann han med Chapter N.Deo (e. Chapter Seven) åt Daniel Redén på Solvalla.

En tränare han fått allt större förtroende av.
– Det är kul. Han har bra form på hästarna, de har stått fint inne i loppen och levererat. Jag körde en del åt Daniel för ett antal år sedan och hamnade bredvid honom på ett flyg hem från Jägersro förra sommaren. Vi satt och pratade allmänt och jag sade att jag var nyfiken på att komma ut och se sandbanan. Så blev det någon månad senare och det var väldigt roligt. Jag har fått känna på flera fina hästar och fick vinna lopp med Whitehouse Express i höstas. Det är nog den bästa jag kört åt honom hittills och jag är väldigt tacksam över de chanser jag får.

Har du känt dig uträknad någon gång när du inte kört lika mycket lopp som förr?
– Nej, men visst har det funnits folk som trott att man stämplat ut och bara krupit in i ATG Live-studion. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att köra lopp, ja kanske rentav ännu roligare nu när man inte kört lika mycket. Sedan känner jag mig bra påläst också utifrån arbetet på liven.

Olsson håller Propulsion som favorit

På Vincennes är det dags för de två största loppen inom de närmsta tio dagarna. Först Prix du Ce Cornulier (€700.000) på söndag, därefter Prix d’Amerique (€1.000.000) söndagen därpå.

Så… vilka vinner?
– Båda loppen tycker jag känns mer öppna än på länge. Jag hade en jäkla tro på att Bellissima France skulle kunna följa upp fjolårsvinsten i Cornulier, men hon har inte alls fungerat i starterna på slutet. Bilibili har kapaciteten, Traders inledde superspännande i monté och ska tävla barfota… Ja, det är svårt att sätta någon före någon annan. Reckless tror jag mycket väl kan få med sig en bra bit av priskakan även om det blir svårt att vinna.

Och Prix d’Amerique?
– Det har ju bara blivit roligare och roligare det loppet för varje vecka som gått och för varje B-lopp som körts! För mig är Propulsion favorit i nuläget. Dels utifrån hur bra han var som fyra ifjol utan att vara optimalt förberedd, men även på intrycket vid segern senast. Det verkar som Daniel kommit helt rätt i förberedelserna i år och jag tror att han ”peakar” formen helt rätt.

Readly Express?
– Det är jättekul att han gjort det så bra på Vincennes, det höjer pulsen ytterligare. Man ska tänka på att det varit långsamma inledningar i båda de loppen; här blir det troligtvis jämn fart hela vägen och det är något annat.

På såväl söndag som hela nästkommande helg håller Daniel Olsson i trådarna i ATG Live när de stora loppen ska avgöras.
Fortsätter han nå samma resultat i sulkyn åt Daniel Redén som hittills varit fallet kanske han snart får tacka nej till något ATG Live-pass framöver.
Rutinen från de stora loppen har han samlat på sig sedan många år tillbaka!

Daniel Olsson om Kanadia, mamma till Prix de Cornulier-deltagaren Canadien d’Am:
– Hon kom upp till mig som fyraåring från Frankrike. Om jag inte missminner mig hade hon tjänat en miljon när hon kom hit och hävdat sig i semi-classique-loppen. Det var en väldigt svår häst, hon hade humöret emot sig. En tuff sort som ödslade väldigt mycket kraft före loppen. Däremot var det en väldigt fin travare som kunde speeda i 1.05-1.06-tempo utan problem. Det är jättekul att hon lämnat så pass bra som hon gjort i aveln för Geisha Sund är också efter henne.

Fakta

Kanadias avkommor

Kanadia (e. Canada-Vege Lude), 33 st: 2-2-2,1.149.345 kr:

 • 2004 Anastacia Sund (e. Scarlet Knight), ostartad
 • 2005 Baltic Sund (e. Coktail Jet), 272.524 kr
 • 2006 Caesar Sund (e. Enjoy Lavec), ostartad
 • 2008 U.P.W.Sund (e. Super Arnie), 827.550 kr
 • 2009 Florette Sund (e. Pearsall Hanover), 217.250 kr
 • 2010 Geisha Sund (e. Love You), 2.905.058 kr
 • 2011 Bula Bula Am (e. Super Arnie). 723.220 kr
 • 2012 Candien d’Am (e. Ready Cash), 526.010 euro
 • 2014 Europa d’Am (e. Tucson), 3.940 euro
 • 2015 Fakir du Gueret (e. Olimede), ostartad
 • 2016 Gwenina du Gueret (e. Very Well Jey), ostartad
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”En bra årstid för honom”

Sex av M.T.Insiders 13 vinster har kommit i maj.
Två av segrarna har dessutom tagits på V75 hemma i Gävle.
– Precis som jag gillar hästen sol och värme, säger Olle Alsén.
Av
Pär Gustafsson
M.T.Insider har över 100 delägare. Foto Martin Langels/ALN
M.T.Insider har över 100 delägare. Foto Martin Langels/ALN

Gävletränaren har för dagen 32 hästar på träningslistan och mest meriterad är åttaårige miljonären M.T.Insider. Som vanligt har Olle Alsén försökt att ställa i ordning inför V75-tävlingarna på hemmaplan under lördagen. Hästen har vunnit försök både i klass I och bronsdivisionen den här tävlingsdagen och Offshore Dream-hingsten trivs under maj månad.

Fakta

M.T.Insider

Kön: mörkbrun hingst
Född: 29 maj 2010
Härstamning: Offshore Dream – Pine Patch
Intjänat: 1.055.051 kronor
Resultat: 68 st: 13-9-9
Rekord: 1.10,7ak*
Ägare: Stall Charles Boko (Olle Alsén)
Uppfödare: Misty Trotting AB, Strängnäs
Tränare: Olle Alsén, Gävle
Skötare: Erika Åsblom

Expandera

– Det är en bra årstid för honom. Hästen har varit lite seg i hagen, men nu är han allt piggare, säger Olle Alsén och fortsätter:
– Faktum är att han vann första loppet i maj som treåring. I maj månad året efter besegrade vi Nadal Broline på Solvalla och som femåring vann vi V75-lopp på hemmaplan.

Gävletravet har kört V75-tävlingar lördagen innan Elitloppet sedan 2011 där H.K.H. Prins Daniels lopp är det största loppet. Såväl 500.000 kronor som en biljett till Elitloppet ligger i potten och Nahar har tagit vägen via Gävle till att vinna Elitloppet.
– Det här är den största tävlingsdagen i Gävle. Den är inarbetad, ligger rätt i tiden och det är bra med en fast dag. Jag anmäler och försöker få med så många hästar som möjligt den här dagen och det var nära att vi fick med ytterligare ett par.

Olle Alsén efter segern med M.T.Insider, Sulkysport, Travsport
Olle Alsén. Foto Micke Gustafsson/ALN

Olle Alsén har totalt fem hästar ut på lördag och tre av dessa startar inom V75-kupongen. M.T.Insider är uppe i silverdivisionen och har lottats till bakspår, vilket inte är något vidare för en rysligt startsnabb häst.
– Han brukar behöva två-tre lopp innan han är i toppform, men det har varit annorlunda upplägg i år. För första gången startade vi under vintern för att det var lite enklare i rikstoton och han tävlade till februari. Enda gångerna jag toppat hästen är inför den här helgen och det har jag försökt göra i år också. Av jobben att döma är han nära toppformen.

Vilket är ditt bästa minne med M.T.Insider?
– Jag tycker att V75-vinsterna är likvärdiga, men närminnet säger när vi vann på 1.10,7 ifjol. Första året (2015) var vi favoriter. Alla tidningarna hade ringt inför loppet, M.T.insider var ”Hästen är din” i tv och det var mycket större press. Förra året slog vi ur underläge och i år har vi ännu mindre tryck på oss.

Gävletränaren kom tidigt i kontakt med åttaåringen, men att han skulle träna hästen var långtifrån givet. Olle och Camilla Alsén har en mindre uppfödning och fölstona står hos Misty Trotting.
– Jag såg M.T.Insider som pytteliten hos uppfödarna.

Nära att vinna Rikstravet 2012

Hästen såldes på Elitauktionen 2011 för 95.000 kronor, gick i träning hos Jörgen Westholm och det skulle dröja ett tag innan hästen blev aktuell för flytt till Gävle. 2012 var Alsén med i Rikstravet och såg länge ut att gå mot segern med Charles Boko, men stallet blev snöpligt avslagen i slutstriden.
– Vi har en gårdshäst och det är Charles Boko. Till helgen åker han på bete och de två senaste åren har gått med de ett- och tvååriga hingstarna.

Olle ropade tillbaka Rikshästen för 200.000 kronor och drygt 100 personer från Rikstravet är fortfarande delägare hos Stall Alsén. Efter tävlingen fanns pengar för ytterligare köp och efter ett mindre missförstånd skulle Olle och M.T.Insiders vägar mötas igen. När Rikstravet levde fick vinnarna vara med året efter som Stall Champion.

– Westholm trodde att vi vann Rikstravet och skickade grattis till vinsten och meddelade att han hade fem fina hästar till salu. M.T.Insider var en av dessa och mest intressant för mig eftersom jag kände till honom sedan innan. Vi var ju dessutom ute efter en till häst. Han var långt kommen och fin när vi köpte honom.

Vi har vunnit V75, varit med i finaler och Sweden Cup

Stall Charles Boko äger för dagen tre hästar. M.T.Insider, femåriga Gigantic Boko (e. Virgill Boko), 178.100 kr, som också startar på lördag samt nyförvärvet Åttmann Ö.K. (e. Bork Odin). Det norskfödda kallblodet är tre år gammal och modern Timor (e. Pål Elden) vann 28 lopp och tjänade över en miljon norska kronor.
– För oss har Rikstravet varit jättelyckat. Det har gått sex år sedan Charles Boko var med i tävlingen och vi har vunnit V75, varit med i finaler och Sweden Cup.

Trots att konkurrensen har hårdnat har M.T.Insider förbättrats för varje säsong, men historien kunde ha tagit drastiskt slut 2015. Hästen klarade sig undan en otäck tarmvred och var borta från tävlingsbanan i drygt nio månader.
– Förutom hästen var det mest synd om skötaren. Hon hade vunnit försök till Dam-SM och hade spår ett i finalen. Hästen var rankad etta och natten inför finalen blev M.T.Insider sjuk. Han var nära att stryka med och hade änglavakt. M.T.Insider har lite magproblem och fått något mindre återfall, men numera har vi bättre koll på de bekymren.

Skötaren är Erika Åsblom och hon passar Stall Charles Bokos hästar.
– Hon har skött M.T.Insider hela tiden och är den som känner honom allra bäst. Erika har jobbat hos mig i cirka tio år.

Lurade döden för tre år sedan

Förutom tarmvredet 2015 har åttaåringen klarat sig från allvarliga skador.
– Han har aldrig varit någon värmningsvinnare, men han ser lite trevligare ut nu än tidigare och när jag kör upp till bilen är hästen alltid klockren. Det känns som att han blir lite bättre för varje år och det kan hålla i ett tag till. Hästen är levnadsglad och jag hoppas att han kan tävla värdigt till han blir tolv år gammal. Han är pigg och glad och älskar att träna.

Olle Alsén beskriver hästen som Tjuren Ferdinand i hagen.
– Han gillar ta det coolt och är snäll, men vet samtidigt att han är en hingst.

Eftersom hästen har haft magproblem får M.T.Insider någon form av aktivitet varje dag.
– Jobbas gör han två gånger i veckan och då blir det oftast intervaller i backe, men i vinter har det varit lite annorlunda. Vi har haft så mycket snö att jag inte kunnat ploga backen i skogen. Jag har prioriterat rund- och rakbanan. Rundbanan har vi spolat och det har varit fint underlag hela vintern. Vi har inte behövt stå över träningen vid något tillfälle i vinter.

M.T.Insider och Olle Alsén, Sulkysport, Travsport
M.T.Insider och Olle Alsén. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Efter V75-segern 2017 startade M.T.Insider i Sweden Cup, men där blev det tyvärr galopp i försöket.
– Möjligen går vi dit igen om han vinner på lördag och är fantastisk bra. Vi har även en plats i Speedracet om vi vill vara med. Redan vid årsskiftet började Anders Malmrot prata om att han ville ha med M.T.Insider och med tanke på 640 meter autostart är loppet som utskrivet för honom. Samtidigt är det 75.000 kronor i förstapris där och 150.000 i silverdivisionen.

Avslutningsvis, vilken är din hetast vinstchans under lördagen?
– Om jag får skämta lite så är det ingen hemmafavör på lottningen…och jag har ingen direkt het segerchans. Strykningen i M.T.Insiders lopp är mycket nyttig och nu har vi rygg på Angle of Attack från start. Han skulle kunna ha lite outsiderchans, men tjänar hästarna pengar är det bra.

Fakta

M.T.Insider resultat aktuell V75-dag

Datum – Klass – Placering – Tid – Pengar (kr)

 • 150523 – klass I – 1 – 1.12,9/2.140 – 100.000
 • 160521 – bronsdivisionen – 5 – 1.14,0g/2.640 – 9.000
 • 170520 – bronsdivisionen – 1 – 1.10,7a/1.640 – 110.000
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Lika mycket svensk som dansk”

Axel Jacobsen var en maktfaktor i dansk travsport under många år.
Nu driver 68-åringen en mindre rörelse och har nyligen börjat en satsning på unghästar.
– Travsporten är mitt liv, säger den dansk-svenske travprofilen inför Copenhagen Cup-helgen på hemmaplan.
Av
Pär Gustafsson
Axel Jacobsen. Foto Hanold/ALN
Axel Jacobsen. Foto Hanold/ALN

Den 1 januari 1980 plockade Axel Jacobsen ut proffslicens och han har varit Köpenhamn-banan Charlottenlund trogen under hela karriären. Den danske profilen – inte minst känd för sin svart-vit-rutiga dress – svarar på klockren svenska, vilket inte är så konstigt.
– Jag är född i Sverige, gick i skola i Malmö under skolåldern, och sedan har jag tagit en civilekonomexamen i Lund, berättar 68-åringen.

Både hans far och farfar har ägt hästar och hållit på med uppfödning i Köpenhamn. Att arbeta som civilekonom fick stå åt sidan för travsporten och de fyrbenta vännerna.
– Jag hade gift i blodet när jag föddes och hästar har alltid varit mitt stora intresse. Varje lov och på helgerna åkte jag till Köpenhamn. Jag känner mig lika mycket svensk som dansk.

Jag vill lägga ner mycket tid med varje individ

När Axel Jacobsen drog igång för snart 40 år sedan växte stallet snabbt. Efter fyra-fem säsonger som tränare hade han över 100 hästar i träning innan han började trappa ner i början av 1990-talet.
– Det jag minns från den perioden är att jag vann mycket lopp, men jag hade inte så mycket kontakt med varje häst. Det är inte min stil utan jag vill lägga ner mycket tid med varje individ.

För dagen har han 15 hästar på träningslistan.
– Antalet är passande för mig och jag tycker att det fungerar bra.

Under stortränartiden tog Jacobsen sina största segrar. Derbyt 1984 med Game Högh (e. Pay Dirt–Nita L), 1.13,3ak, 25 segrar och 1,1 miljoner dkr. Året efter vann han bakom Hawkeye (e. Vokal N–Rebekka Valentine), 1.14,3ak/782.310 dkr. Stoavdelningen i Danmark har Axel Jacobsen tagit hem med Miss Ixa e. (Jerard), Rebillion (e. Another Miracle) och Bonita L (e. Whiteland Crown) åren; 1989, 1993 och 1998.

Finalist i Elitloppet fyra gånger

USA-födde Frisky Frazer (e. Baltic Speed) är den häst som kanske mest förknippas med Lunden-tränaren. Han föddes 1990 och gjorde 133 starter (48-27-12) under Jensens vingar, tjänade 8.324.403 kronor och tog rekordet 1.10,8ak. På meritlistan finns segrar i Prijs der Giganten, Rikstotos Europamatch, Yngre Larssons Trofé, Peterson-Broddas Minneslöpning och dubbla vinster i Klosterskogens Elitlöp. Hela fyra gånger var han med i Elitloppet och tredjepriset 1997 bakom Gum Ball är den främsta placeringen.
– Vi kom till final varje gång. Under 90-talet hade jag ett något mindre stall, men med mer klass och vi hade flera bra hästar. Förutom Frisky Frazer tränade jag bland andra Mr Flirt (e. Valley Victory), 1.13,0ak/1.307.939 kr.

Frisky Frazer och Axel Jacobsen deltog i Elitloppet vid fyra tillfällen. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Hur hittade du Frisky Frazer?
– Jag var på semester i USA och hittade hästen i ett babyrace på Pocono Downs. Jag gillade typen och när jag fick veta att han var till salu slog jag till direkt. Vi har varit med i många storlopp över hela Europa.

Under en period hade Axel filial i Frankrike och bärgade sex segrar på Vincennes. Fyra av dessa kom med Demilo Crown (e. Lindy’s Crown), 1.13,4ak/2.082.103 dkr. Jacobsen är faktiskt ensam dansk att ha vunnit på Vincennes med egentränad häst.
– Jag var i Frankrike under två-tre år och hade tio hästar som mest där. Det var mycket, mycket intressant. Väldigt lärorikt och mycket jobb. Jag tycker att det är en stor fjäder i hatten att ha vunnit lopp på Vincennes med hästar som jag tränade och körde själv. Det krävs mycket för att nå dit.

Demilo Crown och Axel Jacobsen vinner på Vincennes 2002. Totalt vann hästen fyra gånger på storbanan i Paris. Foto Gerard Forni

Senare i år fyller Jensen 69 år, men han har fortfarande suget att vinna storlopp och nyligen startade han en unghästsatsning.
– De senaste tio åren har jag inte haft några unghästar utan tränat lite äldre travare för att få dem så bra som möjligt. Nu har jag tillsammans med hästägare tagit beslutet för att satsa på unghästar. Jag har fem treåringar och lika många tvååringar. Upplägget känns intressant och det roligaste med travsporten är att ta fram egna hästar.

Vunnit drygt 2.600 lopp

De senaste åren har Jacobsen vunnit mellan 10-25 lopp per år och totalt ståtar han med drygt 2.600 segrar på meritlistan.
– Travsporten är väldigt annorlunda idag jämfört med när jag började, men jag tycker att det är väldigt skoj. Jag mår bra varje dag jag går till jobbet.

Hur mår dansk travsport?
– Danskt trav har mått dåligt under många år. Vi har inte förmått att klara oss själva och jag hoppas att det blir bra med samarbetet med Svensk Travsport. Min förhoppning är att det gynnar sporten här, men det borde kunna vara positivt även för Sverige. Inte minst med marknaden med lopp att spela på.

I helgen startar Axel Jacobsen tre hästar. Dynamite Hornline och Björn G på lördagen. Femårige Botox startar i söndagens klass II-försök (V75-2) och vid seger är han klar för finalen på Solvalla i samband med Elitloppet.
– Botox har varit hos mig i drygt ett år och utvecklats för varje start. Jag tycker att hästen är bra, men spår åtta är inte optimalt och han är inte snabb ut. Vi lär hamna bland de sista, men jag tycker ändå inte att hästen är chanslös.

Vad är störst i Danmark, Copenhagen Cup eller Derbyt?
– Derbyt är minst dubbelt så stort som Copenhagen Cup-helgen. Visst, sporten är fin i helgen, men det är något speciellt med Derbyt i Danmark. Intresset och publikt är det större. Det är en tradition i Danmark och en vanlig danske vet när Derbyt körs.

Avslutningsvis, vem vinner årets upplaga av Copenhagen Cup?
– Jag blev imponerad av Cyber Lane i årsdebuten. Jag tror att han vinner Copenhagen Cup och hästen kan bli en storstjärna.

Fakta

Copenhagen Cup 2018

2011 meter autostart
Förstapris: 375.000 danska kronor
Häst – Kusk

 1. Cash Hanover – Michael Nimczyk
 2. Takethem – Steen Juul
 3. Ferrari B.R. – Per Oleg Midtfjeld
 4. Cyber Lane – Johan Untersteiner
 5. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
 6. Cruzado Dela Noche – Björn Goop
 7. Romanesque – Dominik Locqueneux
 8. Tripolini V.P. – Jeppe Juel
 9. Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
 10. Totoo del Ronco – Mario Minopoli Jr
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Det enda han har emot sig är jag”

En V5-vinst på Solvalla förde hästrädde Bo Nilsson in i travet i slutet av 70-talet.
Drygt 30 år senare har han ägt och fött upp flera segerrika hästar, men nu tror och hoppas han sig ha fått fram den allra bästa.
– Jag tror Bo C. kan gå under 1.14 över 2.640 meter utan att förta sig, säger Örebroamatören.
Av
Emil Persson
Bo E Nilsson och Bo C. är ett av hemmahoppen inom morgondagens V75-omgång i Örebro. Foto: Hanold/ALN
Bo E Nilsson och Bo C. är ett av hemmahoppen inom morgondagens V75-omgång i Örebro. Foto: Hanold/ALN

Bo E Nilsson är ett bekant namn i travsporten för många, men vem personen verkligen är desto mer dunkelt för de flesta. Det räcker med man hör Nilsson prata så listar man snabbt ut att han inte har sitt ursprung från ”Örebroregionen”.
– Nej, det stämmer. Jag är från Vaxholm och har ingen travbakgrund sedan unga år utan mitt hästägande tog fart efter en V5-vinst på Solvalla i slutet av 1970-talet. Vi var ett gäng som köpte en häst, men jag ville inte ens gå in i stallet till en början. Jag var rädd för hästar i det skedet, men det dröjde inte så hemskt länge innan jag själv satte ute på Solvallas bana och körde, säger Nilsson som minns tillbaka till en rolig tid:
– Vi hade hästen hos Ingemar Åhl i Stall 43 på Solvallas stallbacke. Jag bodde på Essingen och svängde inte sällan förbi Solvalla på väg till jobbet och körde några hästar.

”Aldrig haft ett arbete”

Bo E Nilsson med segerkrans, Travsport, Sulkysport
Bo E Nilsson med lagerkrans efter segern i Hästägarepokalen år 2015. Foto Martin Langels/ALN

Jobbet har i alla år varit i marinbranschen. En period även som tävlingsförare i Belgien!
– Jag har vunnit några större båttävlingar, bland annat SM, NM och EM så jag var ganska framgångsrik. År 1976 slutade jag med båttävlandet och sedan har det varit tävling med hästar som gällt till och från. Jag brukar dock säga att jag aldrig haft ett arbete i hela mitt liv. Jag har gjort vad som fallit mig på.

I början av 80-talet flyttades hästarna från Åhl till Rydboholm. Där började Nilsson trimma själv, men initialt med begränsad lycka.
– Den första hästen jag hade varit bedrövligt dålig, en riktig nit. Det är väl tur att man fortsatt så man fått uppleva så mycket roligt som man har gjort, men starten var verkligen inte bra.

Mellan varven säger han sig dock haft uppehåll. Arbetet i marinbranschen har tagit tid, men även gjort att han fått uppleva roligheter med travet utomlands.
– Jag var i Florida och jobbade under flera år och körde en del träningsjobb på Pompano Park. Jim Oscarssons bror Kenneth jobbade hos Billy Haughton vid det skedet så där sprang jag en del, men även hos Jan ”F:et” Johnson och Sören Nordin.

Efter hemkomsten till Sverige köptes ett hotell i Karlsborg och senare även en bondgård i Tived där Nilsson idag huserar.
– Jag hade tänkt ligga lågt med travet, men köpte ett sto vid namn Magic Newton av en hotellgäst! Hon var jätteduktig och sprang in över 800.000 kronor för flera olika tränare, däribland Åke Svanstedt.

”Jämförde med Prakas”

Stoets framfart gav Nilsson blodad tand. Buvetier d’Aunou-stoet Dreaming Again inhandlades och spåddes en lysande framtid.
– Per K Eriksson hade henne i träning en period och jämförde henne med självaste Prakas! Hon var perfekt, men sedan började det strula med benen och hon fick behandlas regelbundet. Då tyckte jag inte det fanns anledning att tävla med henne utan då betäckte vi istället.

Fakta

TRÄNARSTATISTIK

2018
6 starter: 2–0–2, 181.000 kr

2017
10 starter: 1–0–1, 15.750 kr

2016
7 starter: 0–0–0, 4.100 kr

2015
19 starter: 3–2–4, 169.000 kr

2014
34 starter: 4–3–4, 311.500 kr

Expandera

Det är han tacksam för idag. Fyra av fem avkommor i startbar ålder har vunnit lopp och i Bo C. tycker han sig nu ha fått fram något extra.
– Hans äldre syster Miss Bo var talangfull, men det här känns som en bättre häst. Han har lagt på sig enormt med muskler från december fram till nu och är så mycket mer häst. Jag tror det här är den bästa häst jag haft, men det har inte varit spikrakt. Han har haft problem med sin mun och det tog tid innan vi kom rätt på det, men nu verkar allt bra.

Efter några år där han själv tycker sig tränat hästarna för tufft har han nu backat bandet och gått tillbaka till mer ”basic” träning.
– Bo C. har skrittats fruktansvärt mycket. Jag blir nästan överraskad själv över att jag haft ett sådant tålamod. Han går i en brant backe, upp och ner. Sedan beger vi oss till Örebrotravet när vi ska köra lite fortare, vi har 50 minuter dit från Tived.

Nu är det bara hästarna att tänka på

Idag lever han ett pensionärsliv med hästarna. Marinbranschen är historia, liksom livet som hotellägare.
– Det tog sin tid att få sålt det där hotellet, men till slut gick det så nu är det bara hästarna att tänka på.

Hur högt skulle en V75-seger på hemmaplan slå?
– Jag fick ju vinna V75 på Färjestad under påskhelgen och man känner att det är stort. Jag tycker mig ha vunnit mycket, men på V75 är det något annat. De bästa hästarna som finns i klassen just nu ska ut och mötas och kan man då ha en häst som räcker till seger… ja, det är en fantastisk känsla. Jag har i alla fall inget att klaga på inför morgondagen, allt verkar bara bra med hästen, avslutar Nilsson.

En seger skulle göra hästen klar för Klass II-finalen på Solvalla under Elitloppshelgen och på sätt vis skulle cirkeln åter bli sluten.
Det var ju trots allt på ”Valla” som Nilssons travintresse tog fart.
Ska vi gissa att en starthäst på den gamla hemmabanan under just Elitloppshelgen skulle slå högre än den där inprickade V5:an med kamratgänget!?