Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Det är viktigt att ha roligt”

Han valde mellan körspö och grytslev.
Det blev sulkyn istället för köket för Joakim Granlund och i morgon är han en av kuskarna som gör upp i V75 Lärlingschampion.
– Jag ser fram emot lördagens lopp väldigt mycket, säger 25-åringen.
Av
Pär Gustafsson
Joakim Granlund vann V75-lopp med sin favorithäst Umberto för knappt ett år sedan. Foto: Micke Gustafsson/ALN
Joakim Granlund vann V75-lopp med sin favorithäst Umberto för knappt ett år sedan. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Att Joakim Granlund skulle välja travsporten var långt ifrån givet. Hans far är Stefan Granlund, som var amatörtränare i Vårgårda när han växt upp.
– Men jag bodde hos mamma i Norrtälje och var på loven hos pappa. Jag kan inte säga att jag brann för travet. På den tiden kunde jag inte förstå hur man kunde hålla på med hästarna 24 timmar om dygnet, berättar Joakim Granlund.

Det lutade åt istället att han skulle ta rygg på sin mors karriärval.
– Hon jobbade inom restaurangyrket och mat var mer min grej.

Har du kvar matintresset?
– Absolut, jag gillar att laga mat och är lite av en finsmakare. Fisk är en favorit, den kan man göra mycket gott med.

När det var dags att välja gymnasium föll valet på travsporten.
– Jag flyttade till pappa och började på Åby Travgymnasium. Där träffade jag flera andra med stort intresse för travsporten och då började jag förstå att det inte var ett jobb utan ett liv. Jag hade praktik hos flera olika tränare och när jag var hos Peter Untersteiner tändes mitt intresse lite extra för travsporten.

Sulkysport, Joakim Granlund med blommor
Joakim Granlund jobbar sedan en månad tillbaka hos Johan Untersteiner. Foto Micke Gustafsson/ALN
Joakim Granlund efter segern med Umberto Axe

Efter gymnasiet har han hunnit med två år hos Robert Bergh och drygt ett år vardera hos Jerry Riordan och Claes Sjöström.
– Nu har jag arbetat hos Johan Untersteiner i drygt en månad och här har jag åtta passhästar.

Han nämner Derby finalisten J.H.Mannerheim (e. From Above), 1.109.068 kr, Gute Band (e. Orlando Vici), 385.900 kr, gårdagens vinnare Waffle (e. Jaded), 257.200 kr och Malfoy (e. Scarlet Knight), 47.500 kr. Den sistnämnde tog två segrar och ett tredjepris hos Stefan Persson innan han flyttades till Johan Untersteiner i början av året.

Det är tack vare honom jag hade så bra resultat ifjol

2017 hade Joakim Granlund sin överlägset bästa säsong som körsven. På 81 starter blev det tio segrar och nästan 600.000 kronor inkört.
– Jag fick flera fina chanser av Jerry Riordan och det är tack vare honom jag hade så bra resultat ifjol. Jag fick köra allt, inte bara lärlingslopp utan även vanlig lopp och köra mot de största är mycket utvecklande. Det var fina hästar jag satt bakom och jag fick stort förtroende.

Fakta

Joakim Granlund

Kuskstatistik
År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2014 – 39 st: 1-0-3 – 71.550
 • 2015 – 13 st: 2-0-1 – 92.700
 • 2016 – 24 st: 2-3-2 – 69.000
 • 2017 – 81 st: 10-7-7 – 574.500
 • 2018 – 3 st: 0-0-1 – 12.000
Expandera

Höjdpunkten hittills i travkarriären för lärlingen är när han vann med Love You-sonen Umberto Axe på V75 på Mantorp för knappt ett år sedan.
– Det är klart att V75-segern var en höjdpunkt, men jag körde honom flera gånger och han sprang bland annat banrekord för mig. Jag hade Umberto Axe som passhäst och vi fick en bra relation. Han flyttade till Italien, men jag har fortsatt att följa honom. Det är den hästen jag saknar mest och jag hoppas få träffa Umberto Axe igen.

På frågan om att träna eller köra lopp ger Joakim Granlund inget rakt svar. Precis som sina tränarförebilder vill han göra båda träna och köra själv.
– Det är otroligt roligt att bygga upp hästarna och min plan är att bli egen tränare någon gång i framtiden, men jag är ung och det är ingen stress. Jag trivs med tillvaron och är nöjd med hur jag har det, men den dag jag blir egen vill jag köra stallets hästar själv.

Sulkysport, Travsport, J.H.Mannerheim och Erik Adielsson
Derbyhästen J.H.Mannerheim är en av Joakim Granlunds passhästar. I storloppet på Jägersro ifjol kördes hästen av hans favoritkusk Erik Adielsson.
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hittills i år har det bara blivit tre styrningar för 25-åringen.
– Det har inte varit så många lärlingslopp och jag har inte kört mycket, men jag hoppas komma igång och även få köra en del åt Johan. Sedan är det skoj att redan i helgen köra på V75.

Ja, Granlund är en av 15 kuskar som gör upp i V75 Lärlingschampion på Solvalla i morgon.
– Jag kollade propositioner och av en slump såg jag mitt namn i samband med det här loppet. Johan var fortfarande i Thailand när jag upptäckte att jag var en av lärlingarna och skickade ett meddelande till Johan. Det är ju roligare att köra en häst från det stallet man jobbar i.

Hoppas på seger med Piper Pagadi

Johan Untersteiner tyckte att Piper Pagadi (e. Nu Pagadi) passade in i propositionen och femåringen har innerspår bakom bilen i spårtrappan med 200.000 kronor i förstapris.
– Jag har inte jättebra koll på hästen, men han var duktig senast och förutsättningarna kan inte vara så mycket bättre. Med rätt rygg känner jag mig inte slagen.

Släpper du ledningen om ni frontar?
– Inte till vem som helst.

Vad har du satt upp för mål med 2018?
– Det är klart att jag vill vinna lopp, men jag har inte direkt något mål. Håller man på med travsporten är det viktigt att ha roligt. Ifjol när jag vann V75-lopp tidigt på säsongen hoppades jag nå en halv miljon kronor, vilket jag lyckades med. Jag levererar heller kvalitet än kvantitet. Att jag kör bra och om det blir tio eller 15 segrar spelar mindre roll.

Cyber Lane och Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Johan Untersteiner hade ett kanonår 2017 och är nominerade i flera kategorier till Årets Häst-galan. Derbyvinnaren Cyber Lane kan bli både Årets Häst och Årets Fyraåring och Halmstadtränaren är nominerad till såväl Årets Tränare som Kusk.
– Drygt halva personalstyrkan ska på galan, men jag måste vara hemma och jobba. Jag får ladda för Halmstadtravets gala på Tylösand kommande helg istället.

Och slutligen, vilka är dina förebilder inom travsporten?
– Erik Adielsson, han är en av de vassaste på att köra. Som tränare är det Robert Bergh, Åke Svanstedt och Stig H Johansson.

Fakta

V75 Lärlingschampion (V75-4)

2.140 meter autostart
Förstapris: 200.000 kronor
Häst – Kusk

 1. Piper Pagadi – Joakim Granlund
 2. Nelilyn North Wind – Maxime Marais
 3. Farouk B.R. – Sandra Eriksson
 4. Highdrive – Mads H Nielsen
 5. Hobby de l’Iton – Oskar J Andersson
 6. Velasquez Gar – Kim Moberg
 7. Loke Survive – Preben Sövik
 8. Undulat – Henriette Larsen
 9. Toutre – Ville Karhulahti
 10. Special Director – Sofia Frilén
 11. Bal Bora – Christian Cracchiolo
 12. Lord L.S. – Linus Svensson
 13. Zoom Zoom – Jens Laursen
 14. Jack Zon – Kevin Svedlund
 15. M.T.Knight Rider – Clara Jonasson
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Inget går upp emot att vinna lopp”

Efter nästan 20 år som proffstränare bytte Johan Carlfjord bana.
Nu jobbar han som mäklare och har travsporten som hobby med både starthästar och uppfödning.
– Travet är minst lika roligt idag, säger Mantorptränaren, som under lördagen hoppas ta första V75-segern sedan 1997.
Av
Pär Gustafsson
Johan Carlfjord.
Foto Urban Kihlman/ALN
Johan Carlfjord. Foto Urban Kihlman/ALN

Johan Carlfjord är inte född in i travsporten utan hans första kontakt med hästarna var hos grannen på landet. Han blev biten och efter grundskolan började Johan jobba i stall. Carlfjord gjorde fyra år hos Kjell P Dahlström, nästan två år hos Krister Söderholm på Solvalla och arbetade som privattränare åt Conny Larsson. När Carlfjord drog igång som proffstränare gjorde han det på Sundbyholm.
– Jag var där drygt 1,5 år, men det var svårt att få kunder och sedan flyttade jag hem till Mantorp. I den vevan fick jag min genombrotts häst B.G.S.Nevele (e. Pershing-Zorina Ideal e. Globetrotter).

Fakta

Tränarstatistik Johan Carlfjord

År – Resultat – Inkört (kr)
2014 – 17 st: 1-0-2 – 149.700
2015 – 12 st: 2-2-2 – 92.000
2016 – 27 st: 2-4-1 – 216.000
2017 – 33 st: 6-7-4 – 261.200
2018 – 4 st: 2-0-0 – 60.000

Expandera

Johan berättar att han köpte hästen på auktion för 25.000 kronor. B.G.S.Nevele vann totalt 14 lopp och tjänade över 613.485 kronor. 1994 köpte han en gård i Ödeshögs Kommun och där bor han fortfarande kvar. Totalt blev det 19 år som proffstränare när 2012 skiftade till amatörlicens.
– Jag trodde att jag skulle komma upp i 20 år innan jag sadlade om. Hästar är fantastiska och det är otroligt kul att kunna jobba med dem, men trenden var att de stora tränarna blev större och de mindre ännu mindre eller underleverantörer.

Saknade bredden som proffstränare

Carlfjord säger att han hela tiden haft någon häst som synts, men han saknade bredden när han var proffstränare.
– Jag hade börjat gå i tankar om att prova något annat, men så var jag med i en olycka och fick en spark i baken.

Johan åkte ur sulkyn i samband med ett kvallopp på Mantorp och skadade axeln.
– Jag skulle gå 18 månader innan jag skulle få beskedet om skadan blev bra eller inte och då hade jag två alternativ. Vänta ut tiden eller göra något under resans gång.

Han valde det sistnämnda och började med att läsa upp gymnasiebetygen på komvux.
– Det var skoj att plugga och när jag skrev högskoleprovet gick det bra. Sedan var det dags att ta nästa steg.

Johan valde att hoppa på en tvåårig utbildning för att bli mäklare.
– Jag gillar att träffa folk och tänkte ”kan jag sälja travhästar kan jag sälja hus”.

”Säljer jag inget får jag inga pengar”

Carlfjord säger att han älskar att tävla och han får kickar i kampen om att få in jobb. Det vill säga när han får objekt att sälja.
– Mäklaryrket är skoj och jag är van att leva med kniven mot strupen. Jag jobbar bara för provision, säljer jag inget får jag inga pengar. Jobbet passar väldigt fint att kombinera med hästar och jag kan arbeta när jag själv vill. Jag kan anpassa dagarna efter det är tävlingar och kan även göra mycket jobb med telefon.

Är travsporten lika rolig idag som när du var proffstränare?
– Det är lika skoj om inte ännu roligare. Nu har jag inte kravet att leverera, vi har lön från annat håll och det vi får in på hästarna är en bonus. Travsporten är väldigt skoj och inget går upp emot att vinna lopp. Jag tycker att att det är ledsamt att det inte går att nå ut till flera.

Tillsammans med sambon Pernilla Rickardsson och dottern Astrid Carlfjord, fyller 17 senare i år, har de drygt tio hästar. Familjen har sandslinga, rakbana och gott om hagar.
– Fem av hästarna tränas. Astrid har nyligen tagit licens och det är lite extra drag i stallet. Att ha hästarna hemma på gården är fantastiskt och vi har ganska nära till många banor.

Fölstoet Jasmine d’Amour (e. Love You), vann ett lopp och tjänade 107.450 kronor, är dräktigt med Make it Happen och miljonärskan Clara R.C. (e. Super Arnie) ska betäckas med Trixton.
– Planen är att sälja några avkommor, men vi har varit dåliga på den biten.

Clara R.C. lade tävlingsskorna på hyllan förra sommaren och ska betäckas med Trixton. Stoet vann tolv lopp och tjänade nästan 1,1 miljoner kronor. Foto Martin Langels/ALN

Hugo R.C. (e. Echo) är en av starthästarna i Stall Carlfjord och i morgon gör han rikstotodebut i lägsta klassen.
– Historien bakom honom är att han är en liten snäll häst, men han har varit dum att köra. Hugo slog sig illa flera gånger och när han drog på sig en griffelbensfraktur valde vi att kastrera hästen. Han har även haft en käkfraktur och resan var lång innan vi kom igång med honom.

Fakta

Hugo R.C.

Kön: mörkbrun valack
Född: 9 juni 2010
Härstamning: Echo-Fia Matchtown
Intjänat: 230.500 kronor
Resultat: 27 st: 7-3-1
Rekord: 1.15,4m
Ägare: JC Trot AB (Carlfjord Johan)
Uppfödare: Johan Carlfjord & Pernilla Rickardsson
Tränare: Johan Carlfjord (a), Mantorp

Expandera

Valacken har hunnit bli åtta år och vunnit sju av 27 starter.
– Jag tycker att hästen fortfarande utvecklas. Han vill tävla, tycker det är kul och Hugo har visat att han vill vara med. Han har startat i division ett och två innan och nu får vi prova i elitserien när hästen har poäng. Förhoppningen är att han gör ett bra lopp och för att vinna känns det som att vi måste komma till ledningen.

Hugo R.C. är obesegrad efter två starter 2018, men genrepet den 12 mars hemma på Mantorp blev inställt.

Hugo R.C. gör rikstotodebut under lördagen. Foto Martin Langels/ALN

– Hästen gick ett tuffare jobb i tisdags och vi är nöjda med förberedelserna. Han brukar gå bra direkt även om det varit uppehåll. Jag tycker att Hugo har bättre steg när han går med framskor och troligen blir det inga ändringar. Möjligen blir det barfota bak.

Johans senaste V75-seger kom på Jägersro Derbyhelgen 1997 bakom Als Super Blaze.
– Nu är det dags att ta en till. Clara R.C. vann försök och final i Diamantstoet, men det avgjordes inte på V75. Clara slutade som bäst tvåa i silverdivisionen. Jag kan inte låta bli att köra själv, det är så himla kul och det är klart det är lite extra med V75. Nackdelen är att vi mindre körsvennerna inte får någon hjälp i loppen.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ingen skillnad på V75 och ett vanligt lopp”

– Det är nästan bara jag som är en riktig amatör, vilket är synd.
Det säger 75-årige hemmaamatören Sten S Carlsson inför lördagens försök i silverdivision på Sundbyholm med egentränade On The Dot.
Av
Pär Gustafsson
On The Dot och Sten S Carlsson testar i silverdivisionen på hemmaplan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
On The Dot och Sten S Carlsson testar i silverdivisionen på hemmaplan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sedan drygt 40 år tillbaka bor Sten S Carlsson i Mariefred, som är en tätort i Strängnäs kommun. Han är uppvuxen i Stockholm och kom tidigt i kontakt med hästar. Han är pensionär sedan ett par år tillbaka, men jobbar fortfarande lite med sitt åkeri.
– Jag var sommarbarn på Öland varje sommar. När jag var fyra år gammal kom jag i kontakt med hästar för första gången och sommaren efter fick jag rida och hålla på med dem. Sedan har det varit hästar till och från under hela livet. Jag har också varit kavallerist, säger Carlsson.

Sulkysport, Travsport, Sten S Carlsson i sulk
Sten S Carlsson.
Foto: Hanold/ALN

När Sten flyttade till gården i Mariefred skaffade han egna hästar.
– I början var det bara fullblod och ridhästar, men när vi skulle köpa ytterligare en blev det en travhäst. Det visade sig vara en hästskojare som sålde och det var inget bra köp.

Amatörtränaren gav travsporten ytterligare en chans. Sten berättar att han i stort sett är självlärd och att han lärt sig av misstagen.

Hans toppar är Air Francis Wik hennes avkomma One Day:

 • Air Francis Wik (e. Air France-Santa Brava), född 1979, 171 st: 15-21-19, 571.350 kr.
 • One Day (e. Dartster F.-Air Francis Wik), född 1989 69 st: 2-10-8, 568.150 kr.

– Air Francis Wik är den bästa och hon var riktigt bra. Vi vann rikstotolopp i Gävle 1984 till 220 gångerna. Hästen tjänade nästan 600.000 kronor, hon var inte med i några årgångslopp och det var mycket pengar på den tiden.

Tampades med Ina Scot och Copiad

One Day tampades i en tuff årskull, men fick avsluta tävlingskarriär för tidigt.
– Han var mycket duktig och tillhörde de tolv främsta treåringarna. One Day är lika gammal som Ina Scot och Copiad så det fanns lite motstånd. Tyvärr hade hästen en lös benbit och det blev inte bra efter operation.

Sten S Carlsson har haft hästar hela tiden sedan han flyttade till Mariefred, men under drygt tio år efter millennieskiftet gjorde han inga starter på nästan tio år. Han fick ta om licensen och för tillfället har han en travare att tävla med.
– Jag fick nys om att On The Dot var till salu och jag åkte och tittade på hästen. Den var i dåligt skick.

Fakta

Kusk- och tränarstatistik

Sten S Carlsson
År – Resultat – Inkört (kr)
2014 – 20 st: 0-1-1 – 38.750
2015 – 30 st: 3-1-3 – 119.300
2016 – 17 st: 0-0-5 – 93.500
2017 – 13 st: 0-0-0 – 14.500
2018 – 5 st: 0-1-0 – 46.200

Expandera

Amatörtränaren slog ändå till och har ägt elvaårige Viking Kronos-valacken i över fyra år.
– Nu är han kanonfin och trivs. När jag köpte hästen var han väldigt stressad och svetten rann när jag flyttade honom. Numera är han inte lika het och jag har fått ordning på honom. On The Dot mår bra och gillar att springa. I loppen ligger han på, men hästen orkar det och har ändå alltid en pollett till slut. Vi är riktiga kompisar.

On The Dot har varit gaffelbandsskadad och under uppbyggnadsperioden gav Sten hästen långa turer.
– Jag körde drygt två mil två gånger i veckan i 1.55-2.00-minuterstempo. Nu när hästen startar går han bara i hagen, men där håller han igång med sina hagkompisar. Sedan rids On The Dot ibland och får lite dressyr. Det gäller att hålla hästarna fräscha och varje dag jobbar jag två timmar med massage och underhållning.

Är det lika roligt med travsporten idag som när du började?
– Nej, det är det inte. Tidigare var det mer publik när jag körde provlopp på lördagarna än det är när Solvalla tävlar idag. Stämningen är inte den samma och det är bara elit och pengar som gäller. Proffsen gillar inte när man kommer till Solvalla och det är fel att de höjer pengarna i V75. I breddloppen är det dåligt betalt och därför slutar amatörerna.

Sulkysport, Travsport, Sten S Carlsson i sulky.
Sten S Carlsson med körspöt i munnen. Foto HANOLD/ALN

I morgon startar On The Dot och Sten S Carlsson i silverdivisionen hemma på Sundbyholm. Och som vanligt kör han sin häst själv.
– Jag kör alltid mina hästar, det var bara en gång i början av karriären jag använde en lånekusk. När jag sitter bakom travarna i tävling slipper jag skylla på någon annan och jag har min uppfattning hur man ska lägga upp loppen. Sedan spar jag på hästarna, det går inte att kräma ur dem i varje start.

Elvaåringen hör hemma i bronsdivisionen, men är uppanmäld och kommer i princip vara ostreckad.
– Han var bara tre poäng från att komma med i brons, men på papperet är det lättare i silverdivisionen den här veckan. För mig är det ingen skillnad på V75 och ett vanligt lopp och jag tycker att motstånd är lika tufft oavsett var man startar. Däremot är det tråkigt att det nästan bara är jag som är en riktig amatör, vilket är synd och det hjälper inte travsporten.

Fakta

On The Dot

Kön: brun valack
Född: 5 juni 20017
Härstamning: Viking Kronos-Erten
Intjänat: 582.050 kronor
Resultat: 120 st: 6-7-13
Rekord: 1.11,7ak
Ägare: Sten S Carlsson Åkeri i Mariefred AB
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Tränare och körsven: Sten S Carlsson (e), Eskilstuna

Expandera

Sommaren 2016 var On The Dot och Sten S Carlsson med i Sommartravets final.
– Jag åkte till Årjäng i juli och där fick vi en poäng trots att hästen slutade oplacerad. Det räckte för att vara med i finalen i Rättvik, där slutade On The Dot sjua och fick 13.000 kronor. Det är bättre än att vara med i breddloppen.

Vad tror du om morgondagens lopp, kan du skrälla till 220 gånger pengarna som Air Francis Wik gjorde på 80-talet?
– On The Dot har form och gillar att springa. Jag siktar på position i andraspår, han går alltid till slut och hoppas på en bra placering. Jag lär stå i 80-90 gånger pengarna och det blir svårt att segra, men jag kan tycka att det är lite väl högt odds även om vi står tufft inne.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vi är inne på sista versen”

Många drömmer att om starta på V75.
För kretsen kring Harry Haythrow har det blivit en vana.
– Hästen är ett fenomen, säger Johnny Johansson inför den 100:e starten på V75.
Av
Pär Gustafsson
Harry Haythrow med Johan Untersteiner. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Harry Haythrow med Johan Untersteiner. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Visst, åsikten går isär och det är lite av en gråzon, men tränaren Johnny Johansson har fått det godkänt. Harry Haythrow gör sin 100:e V75-start hemma i Halmstad under lördagen och kommer att defilera i ett jubileumstäcke.
En anledning till att det finns frågetecken för siffran 100 är en rikstotostart (klass II-försök) i Vaggeryd 2010, som inte låg inom V75-spelet. Den dagen arrangerades V64. För åtta år sedan räknades dessa lopp in i V75-statistiken (men inte idag) och kretsen kring Harry Haythrow har fått godkänt av Svensk Travsport att det loppet ska tillgodoräknas som V75.

Fakta

Harry Haythrow

Kön: brun valack
Född: 6 maj 2006
Härstamning: Rite On Line-Speedy Tilda
Intjänat: 4.709.300 kronor
Resultat: 132 st: 14-21-21
Rekord: 1.09,7ak
Ägare: Johnny Johansson, Ljungby
Uppfödare: Birger Johansson, Ljungby
Tränare: Johnny Johansson (a), Halmstad

Expandera

Detsamma gäller tolvåringens start i Copenhagen Cup 2014. Den dagen var det svensk V75-omgång på Charlottenlund och även det loppet har fått grönt ljus.

Nu byter vi fokus till ”Heders-Harry”, som blivit en följetong för alla som följt V75 de senaste åren. Han har nu hunnit bli tolv år gammal och gör sin sista säsong på tävlingsbanan. I morgon gör han årsdebut på hemmaplan.
– Vi är inne på sista versen och hästen är svårbedömd i comebacken, men han tränar precis lika fint som innan och det ska bli intressant att se honom i morgon. Självklart känns det vemodigt och vi kommer aldrig få någon ny ”Harry”. Vi kanske kan få någon bra häst, men ingen som kommer att kunna starta i den här omfattningen, säger Ljungby-amatören Johnny Johansson.

Nådde sin högsta nivå 2014

Rite On Line-valacken var aldrig någon stjärna som unghäst utan har klättrat från lägsta rikstotoklassen upp till gulddivisionen. Johnny Johansson menar att Harry Haythrow nådde sin högsta nivå våren 2014. Han tog en imponerade seger i högsta klassen på Åby den 15 mars och slutade tvåa i finalen bakom Sanity. Drygt en månad senare var han med i Olympiatravet.
– Han slutade sexa och vi var nöjda, men Peter (Untersteiner) tyckte att hästen var lite sämre. Nästa uppgift efter Olympiatravet var Copenhagen Cup, Harry slutade oplacerad och hade oljud i halsen efter loppet.

Sulkysport, Harry Haythrow
Benno Karlsson, Harry Haythrow, Peter Untersteiner och Johnny Johansson har många goda minnen tillsammans. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

När hästen kollades upp misstänkte veterinär att han tävlat med halsinfektion. Harry Haythrow hade ett hudveck över struplocket och opererades.
– Halsinfektionen var inget vi märkte och hästen kom aldrig upp i samma nivå efter ingreppet.

Johnny Johansson rankar sina tre bästa Harry Haythrow-minnen:

 1. Lördag den 15 mars 2014, gulddivisionen, Åby:
  En del av framgångssagan beror på att Peter kört invändigt hela tiden. Vissa gånger har det blivit fel och hästen har suttit fast, men den här dagen gjorde Untersteiner något han aldrig gjort innan. Han ställde på och Harry Haythrow gick riktigt fort i spåren. Vi undrade vad Peter höll på med, men hästen svepte till seger och slog bland andra Sanity, Raja Mirchi och Solvato. Det var udda mot vad vi var van vid.”
 2. Lördag den 18 maj 2013, H.K.H. Prins Daniels lopp, final i gulddivisionen, Gävle:
  På den tiden hade vi inte köpt någon jänkarvagn utan fick låna en av Daniel Redén. Johan Untersteiner körde och hästen satt invändigt i kön. Vi stod i sista sväng och hade inga större förhoppningar, men såg från stallbacken att luckan kom diagonalt ut mot sargen. Det här glömmer vi aldrig, Harry Haythrow sprang i full fart över snedden i början av upploppet. Vi såg det perfekt, men sista biten kunde vi bara lyssna på referenten och vi förstod att hästen var nära. Vi slutade tvåa bakom Nahar, som fick en biljett till Elitloppet som han sedan vann.”
 3. Lördag den 9 juli 2016, gulddivisionen, Halmstad:
  Det var hemmaplan under Sprintermästarveckan med fint väder och mycket folk. Hästen var inte betrodd den gången heller, men Johan gav Harry ett fint lopp och luckan kom perfekt. Prestationen var inte en av Harry Haythrows bästa, men det är ett lopp att minnas.”

Alla pratar om honom

Harry Haythrow har fått synas mycket med tanke på alla startar på V75 och han har haft publiken på sin sida.
– Han har haft och har fortfarande fans. Fortfarande kommer många fram och vill kolla hur det är med Harry och det är inte bara här hemma. När han ströks inför gulddivisionen i Kalmar i januari ringde till exempel ett par från Stockholm och frågade vad som hade hänt, berättar Johansson.

Harry Haythrow. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Trots många supportar har Harry Haythrow delat ut högt odds vid flera av segrarna.
– Vi har inte kört så offensivt och det hade säkert blivit fler segrar med annat upplägg, men Peter Untersteiner ville köra snällt och vi köpte det upplägget. Vi har helst kört på innerspår och tack vare det har vi kunnat hålla på länge. Jag tror inte att man kan köra i spåren för mycket om man vill tävla länge med hästarna. Vi har valt att köra på på chans och alla har vetat om det.

Minns Rättvikstravet med glädje

Bubblare till Johnny Johanssons topp tre-lista är starterna i Rättvik. Tolvåringen bärgade sin första V75-seger där 2011 och hästen vann där även året efter.
– Det var underbart att åka till Rättvik på Sommartravet. Vi har varit dit fyra gånger och tagit två vinster, men jag kommer även ihåg Ego Boys Minne 2013 väl. Harry Haythrow hade spår sju bakom bilen och flög till ledningen. Vi hade ingen aning om att Johan tänkte ladda från start, men han hade fått frågan av någon tipster ”ska du inte ladda från start?” Det väckte en tanke hos Johan och den dagen gick det upp för oss hur snabb Harry var bakom bilen.

Känns det surt att ni aldrig fick någon inbjudan till Elitloppet?
– Han var förtjänt av en plats 2013, men året efter hade han halsbekymmer och då var det inte aktuellt. 2013 skulle Harry haft sista platsen, men som liten tränare har man inte mycket att komma med. Jag ringde Tore Fyrand på Solvalla eftersom vi ansåg att han borde vara aktuell och det handlade om hur vi skulle lägga upp matchningen. Tore sade att vi var med i diskussionen. Det här var innan Gävlestarten och enda kontakten vi hade med Solvalla om Elitloppet. Jag kan inte sticka under stol med att det var surt att vi aldrig fick vara med.

Johnny Johansson och Benno Karlsson har känt varandra länge. Foto Göran Lindskog/ALN

Johnny är väl förknippad Harry Haythrow, men en stor del i framgångssagan har även hans vän Benno Karlsson.
– Vi har känt varandra sedan vi var små och vi har hästen ihop. Vi delar på bördan och jag eller Benno har alltid varit med när Harry Haythrow tävlat. Har någon av oss varit på semester så har den andra kunnat åka, men i minst 90 procent av starterna har både jag och Benno varit på plats.

Fakta

Harry Haythrow på V75

Starter: 99: 9-17-14
V75-starter i följd: 69 stycken
Högsta vinnarodds: 32,88, silverdivisionen på Jägersro 2012.
Lägsta vinnarodds: 2,49, gulddivisionen på Jägersro 2015.
Snabbast tid: 1.09,7a/1.609 meter som tvåa bakom Nahar i H.K.H. Prins Daniels lopp 2013.
Första V75-segern: 6 augusti 2011. Klass I-försök i Rättvik.
Senaste V75-segern: 9 juli 2016. Gulddivisionen i Halmstad.
Antal V75-kuskar: sju.

Expandera