Fokustema
Fokus: Anders Lindqvist
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Det jävligaste jag varit med om”

Anders Lindqvist, 66 år, låter pigg i rösten och humorn rullar på utan återhållsamhet när Sulkysport får en pratstund med profilen och mästertränaren. Men skämten övergår snabbt i allvar.
– Jag är inne på mitt 17:e dygn på sjukhuset i Frankrike. Men å andra sidan så är det idag, onsdag, min bästa dag hittills här, säger Anders.
Av
Ola Lernå
Anders Lindqvist ser slutet på sin sjukhusvistelse som är inne på det 17:e dygnet. Foto Mia Törnberg
Anders Lindqvist ser slutet på sin sjukhusvistelse som är inne på det 17:e dygnet. Foto Mia Törnberg

Lindqvist genomgick två småoperationer under fjolåret efter att ha fått cancer i urinblåsan. Men efter en kontroll för lite sedan blev det bråttom.
– Då hittade de elakartade cancerceller och ville göra en större operation, bland annat skapa en ny urinblåsa genom att transplantera en bit av en tarm. Jag har ju bara sett sådant här på tv tidigare och trodde nog att jag skulle bli snabbt frisk, men det här var det jävligaste jag varit med om, säger Lindqvist utan omsvep.
Han har till vardags stall på Grosbois och i stallet utanför Boissy St.Leger står det 20 hästar.
– Jag har jättebra personal som fixar det där, även om man helst vill vara där själv och delta så klart. Men det rullar på och jag hoppas att jag är tillbaka inom kort.
Har läkarna sagt något om hur länge du måste vara kvar på sjukhus?
– Inte exakt. Men när jag var nyopererad hade jag sex slangar in i magen. De har tagits bort efter hand och eftersom de plockade bort två slangar idag så har jag bara en kvar. Det måste väl ses som positivt?

Anders Lindqvist, Sulkysport, Travsport, Travtränare
Anders Lindqvist på sitt kontor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Och Lindqvist håller humöret uppe.
– Igår ringde en hästägare och ville lämna in en ettåring i träning, då blir man extra glad när det känts tungt ett tag.
Du är en av de flitigaste twittrarna och en av de mest passionerade för travsporten – orkar du hänga med?
– Självklart! Jag hänger med och ser lopp både dag och kväll. Det var många fina hästar i Uppfödningslöpningskvalen, det är fantastiska djur som finns för dagen!
Lindqvist har fått många uppmuntrande tillrop under sin sjukhusvistelse.
– Det värmer förstås och jag gör mitt bästa för att få lämna det här stället så fort som möjligt, avslutar Anders.

Fokustema
Fokus: Elitloppsvinnaren återvänder
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vill du ha Steinlager?

För drygt tre veckor sedan ringde Anne Turid Thales telefon. På displayen framgick det att det var hennes tidigare arbetsgivare under många år som sökte henne i ett angeläget ärende: – Vill du ha Steinlager..? frågade Per Oleg Midtfjeld när hon svarade.
Av
Mia Törnberg
Anne Turid Thales med Steinlager och Tore Björn Diskerud efter segern i Elitloppsfinalen 2005. Foto Leif Norberg/ALN
Anne Turid Thales med Steinlager och Tore Björn Diskerud efter segern i Elitloppsfinalen 2005. Foto Leif Norberg/ALN

 

Svenskfödde Steinlager (e. Good As Gold) tävlade i den absoluta världstoppen under norsk flagg för Per Oleg Midtfjeld i mitten av 2000-talet, med seger i både Oslo Grand Prix och Elitloppet 2005. Jörgen Westholm sålde den Lars Åberg-uppfödde hingsten till norrmannen Knut Olausson som treåring. Steinlagers karriär, som avslutades för tio år sedan, inbringade över 14,5 miljoner kronor. När Knut Olausson gick bort i cancer 2010 fick Midtfjeld Steinlager i sin ägo. 2017 blev han invald i Hall of Fame.

Jag blev tvungen att sätta mig ned och fundera över om Oleg menade allvar…

Nu har hästen fått ny ägare igen.
– Jag blev väldigt förvånad! Jag blev tvungen att sätta mig ned och fundera över om Oleg verkligen menade allvar..? Men han tyckte verkligen att jag skulle ha Steinlager, säger Anne Turid Thales.

Anne Turid Thales var skötare till Steinlager från fyraårssäsongen tillsammans med Tore Björn Diskerud.
– Steinlagers karriär och allt vi upplevde var fantastiskt. Det största var Elitloppet – även om segern i Oslo Grand Prix var häftig på hemmaplan. Men Elitloppet var vansinnigt! Jag minns allt. Från trummorna på morgonen – för jag sov alltid i en fällbar solstol utanför Steinlagers box när vi reste ska du veta, skrattar Turid Thales.
– Redan vid sju på morgonen började trummorna ljuda, och jag minns att jag tänkte ”nu är det på allvar”.

Steinlager. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Steinlager tog dock det mesta med ro, även uppståndelsen under Elitloppssöndagen. Han lade sig till och med och vilade i boxen mellan försök och final, berättar Anne.
– Oleg sade att han kunnat köra fortare (1.10,0 reds. anm.). Steinlager var i toppform. Han såg så ut, det här skulle han bara vinna! Steinlager hade alla goda egenskaper; iskallt psyke, vinnarskalle och enorm lungkapacitet. Det var ingen häst som kunde träna som honom…

Tjugoårige Steinlager är nu åter på svensk mark sedan Turid Thales hämtat honom från Norge i onsdags.
– Han kommer att tjänstgöra i aveln under våren, och sedan flyttar han hem till mig utanför Kristinehamn i Värmland för att bara gå här och mysa på fältet som mina andra två pensionärer.

För att bara gå här och mysa på fältet

Steinlager gjorde 88 starter (35–15–12), rekordet 1.10,0ak* sattes vid Elitloppssegern och totalt sprang hästen in 14.628.677 kronor.
2007 klev han in i avelsboxen och bästa avkomman är norskfödda stoet I Love Paris, 1.10,0ak/3 419 265 kr, som förra året bland annat vann Sto-EM på Solvalla. West Wing och Bon Frecia är två andra dubbelmiljonärer ur hans produktion.

 

Fokustema
Fokus: Jimmy Takter slutar
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Full action eller ingen action alls”

Att Jimmy Takter lämnar travsporten – eller tar timeout, det återstår att se – ger stor publicitet på andra sidan Atlanten. Inte bara inom travsportens media. I en stor intervju för en galoppsajt är Jimmy öppenhjärtig:
– Varken trav- eller galoppsporten är längre vad det var när jag kom hit. Speciellt travsporten är misskött. Vi har tagit allt för givet: våra kunder, ägarna, tränare, personal i stallen, allt runt om oss. Nu handlar det för sporten om att slåss i uppförsbacke.
Av
Lars G Dahlgren
Jimmy Takter vann själv lopp i torsdag och igår blev det en tränarseger. Karriären avslutades (?) med två triumfer. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jimmy Takter vann själv lopp i torsdag och igår blev det en tränarseger. Karriären avslutades (?) med två triumfer. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Intervjun i thouroghbreddailynews.com har rubriken: ”Han är på topp så varför slutar han?”.

Jimmy Takters situation och beslut jämförs med de främsta tränarna i galoppsporten. Där skulle det aldrig ske, det Jimmy gör nu, skrivs det i artikeln. ”Det är otänkbart att någon galopptränare skulle sluta när han fortfarande står på topp”. Jimmy förklarar bakgrunden till att han med några av världens bästa travhästar i sitt stall nu lämnar över ”allt” till dottern Nancy Johansson och sin högra hand i stallet sedan flera år tillbaka, Per Engblom.

Jimmy Takter med dottern Nancy på auktion i Lexington. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Jag kommer att finnas tillgänglig om de behöver hjälp med något, säger Jimmy samtidigt.

58-årige Jimmy Takter annonserade redan förra året under Kentucky Futurity-meetinget i Lexington sitt beslut att 2018 blir hans sista år i rampljuset och att han sedan skulle ta timeout. Detta efter 35 år i den amerikanska travsporten. Han kom dit 1982, och har skaffat sig en meritlista och stjärnhästkavalkad som knappast torde gå att överträffa.

Att Jimmy Takter skulle lägga ner livet som travtränare var alltså allvar, och han väntar inte till årsskiftet med att tacka för sig. Nej, han gör det redan 1 december och avslutar swn november med att starta hästar på Dover Downs. Anledningen är att Jimmy och hustrun Christina sedan ska börja timeouten med en semesterresa till Australien och Nya Zeeland.

– Nästa år ska jag leva det sköna livet, genom bli catchdriver för Per, skämtade Jimmy till Sulkysports utsända under årets Kentucky Futurity-meeting, innan han blev mer allvarlig:

– Nej, det här handlar om att kunna bli fri och göra vad jag vill. Inte 24 timmar om dygnet runt, året runt, känna, och ha ansvaret för hästarna, stallet, personalen, ja allt. Vill jag vara i Florida hela vintern vill jag kunna vara det. Vill jag åka till Paris vill jag kunna göra det på sommaren, inte stå och huttra i kylan på Vincennes under Prix d’Amérique. Känner jag för att åka hem till mamma och pappa och släkten hemma i Sverige en månad vill jag kunna göra det.

Känner jag för åka hem till mamma och pappa och släkten hemma i Sverige en månad vill jag kunna göra det

En av de viktigaste egenskaperna som ligger bakom att Jimmy blivit den han är, världsledande tränare i travsportenm är hans enorma vinnarskallen. Denna egenskap är en avgörande faktor till att då att det inte finns något alternativ. Att gå en ”medelväg”, dra ner på sin verksamhet, ha några få hästar, är inte tänkbart.

– Jag känner att jag måste göra det så här. Jag har fått kämpa hårdare och hårdare för att motivera mig och till slut blir man urlakad. Jag känner att jag inte kan fortsätta på samma nivå som jag haft. Och om jag inte kan vara på den högsta nivån, så vill jag inte hålla på. Jag vill vara på topp, Så fungerar jag. Det finns de som säger att jag borde hålla på med 10-15 hästar men det är inte jag. Jag vill ha antingen ”full action” eller ”ingen action alls”, säger Jimmy till thouroughbredracing.com.

Jag vill ha antingen ”full action” eller ”ingen action alls”

34 Breeders Crown-segrar, Årets tränare sex gånger, fyra Hambletoniansegrar…att det finns en mättnad är kanske inte så konstigt. Jimmy säger också öppet att han tycker att glädjen i sporten försvunnit.

– Jag vill inte kritisera vår sport men både trav- och galoppsporten är inte som den har varit. Särskilt inte travet. När jag kom hit för 36 år sedan var det ett helt annat ”ballgame” än vad det är nu. Det var mer glamoröst, mer status. Fullbloden har detta kvar. Men travsporten är misskött. Vi har tagit våra kunder och hästägare för givna. Vi har tagit tränare, deras personal, allt runt om oss, för givet. Efter all misskötsel, och hur länge den fått fortgå, slåss nu sporten i uppförsbacke. Det spelar ingen roll om det blir casino på Meadowlands. Jo, det kommer att bli högre prispengar i loppen och kanske kommer fler människor att föda upp hästar, men det kommer inte att ge entusiasmen och glamouren tillbaka till sporten. Alla som varit med ett tag vet vad jag pratar om. Det brukade vara mycket mer spännande. Nu har det blivit ”bara ett jobb”.

När Jimmy Takter får frågan om varför så få galopptränare väljer att pensionera sig svarar han att han undrar om de har råd att göra det. Takter poängterar att han inte tjänat några pengar, inte blivit rik, på att träna hästar och vinna lopp. Nej, det som gett något i ekonomiskt utbyte är att utveckla avelshingstar. Jimmy och Christina har ofta ägt 20-30 procent i sina hästar. Och Jimmy uppskattar att han under sin karriär tagit 50-60 hingstar till tävlingskarriärer som lett till att hingstarna blivit verksamma i aveln.

– Jag har varit en väldigt bra affärsman. Jag har ägt delar i många av mina bästa hästar. Finansiellt har det gett mig en väldigt god position. Folk tycker ”han är en stor tränare” men det kostar också att vinna en massa lopp, provisionen blir inga stora belopp. Men de flesta avelshingstar som jag utvecklat har jag varit delägare i och det har tryggat min ekonomi för resten av livet.

de flesta avelshingstar som jag utvecklat har jag varit delägare i och det har tryggat min ekonomi

Jimmy tycker också att detta år, hans sista, känts bra. Det slutade ju också på allra bästa sätt. Takters stora tränarprestation denna säsong – ja kanske till och med en av de största förvandlingar han fått till någonsin – har varit att göra en kulltopp av den som tvååring misslyckade Tactical Landing (e. Muscle Hill – Southwind Serena). Denne avslutade treåringssäsongen med att först vinna Breeders Crown och sedan i söndags TVG-finalen på Meadowlands – mot äldre hästar – där han från dödens sänkte Åke Svanstedts världsrekordhållare Six Pack.

Tactical Landing och Jimmy Takter, Sulkysport
Tactical Landing och Jimmy Takter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Eftersom jag vetat att detta år är mitt sista så har jag kanske känt mig mer avslappnad och sett med lite lättare ögon på saker. Det finns de som jag träffat i år som tycker att jag verkat vara gladare, säger Jimmy Takter till thoroughbreddailynews.com.

Här kan hela intervjun läsas.

 

 

Fokustema
Fokus: Halmstadtravet framtidssatsar
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Fler hästar och mindre administration

Halmstadtravet ska expandera och få fler hästar i anslutning till banan och träningsanläggningen. Samtidigt drar man ner på kostnaderna för administrationen.
– Man kan säga att ekonomiska realiteter gör att vi hamnat i ett val om att ifall hästarna ska kunna få de bästa förutsättningarna så måste vi minska kostnader på andra ställen, säger verkställande direktören Dag Ekner.
Av
Lars G Dahlgren
Halmstadtravet satsar för framtiden. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Halmstadtravet satsar för framtiden. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Halmstadtravet har träffat avtal med Halmstads Kommun om att arrendera 19 hektar mark, för 38.000 kronor per år i anslutning till travbanans område. Där ska det nästa år byggas stall, om allt går enligt planerna. Just nu står marken oanvänd och eftersom travsällskapet signalerat till kommunen att man vill kunna utöka verksameten och hästantalet runt banan har kommunen arrenderat ut området.

Dag Ekner. Foto Lars B Persson

– Det är en expansion. Alla de 19 hektaren är inte tillgängliga för att bygga hagar på, det finns bestämmelser om säkerhetsavstånd till bebyggelse som gör att den reella ytan vi kan använda är mindre. Planen är att kunna bygga ett stall för 40-60 hästar. Sedan måste det byggas en anslutningsväg till träningsanläggningen för hästarna, säger Dag Ekner.

Det blir dock inte Halmstadtravet som bygger stallet.

– Nej, den eller de tränare som vill flytta in där får också bygga, säger Dag Ekner.

På liknande sätt är det redan med en del av de stallbyggnader som finns i anslutning till Halmstadstravet, strax utanför själva banområdet, de disponeras av tränare och ägs privat.

Halmstadtravet vill förstärka sin position som en travbana som även har många hästar uppstallade där, en levande stallbacke, med en förstklassig träningsanläggning.

– Nu är det ungefär 400 hästar som behöver daglig tillgång till träningsanläggningen och det ska vara högsta standard på underlagen hela tiden. Vi lägger väldigt mycket resurser och fokus, mest i landet, på träningsanläggningens kvalitet. Att det betalar sig visar sig av banans hästars och tränares resultat, säger Dag Ekner.

Samtidigt är han alltså på väg ut som högste chef för Halmstadtravet. Han går ner från 80 procents tjänst till 60 procent och lämnar över en del av sina arbetsuppgifter till sportchefen Jan-Olof Molin. Planen är att i höst, 1 september, ska Molin ta över alltihop och vara kombinerad travbanechef och sportchef.

– Den idén har funnits sedan ”Molle” anställdes för ett och ett halv år sedan. Han har haft ambitionen att vara ”mer” än sportchef. Men först behövde han komma in i det jobbet ordentligt, och nu är det dags att fortsätta med att han även ska ta över det administrativa chefsjobb jag har, till att i slutändan bli en kombinerad travbane- och sportchefstjänst. 1 september nästa år, efter att årets Sprintermästarmeeting genomförts, är det tänkt att det ska ske, säger Dag Ekner.

 

Dag Ekner kransar årets Sprintermästare Perfect Spirit tillsammans med Pär Pergenius. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

 

Så då avvecklar du alltså dig själv och slutar på Halmstadtravet?

Fakta

Halmstadtravet

Invigt: 1969
Antal tävlingsdagar 2019: 38 varav fyra breddloppsdagar
Banrekordhållare: Uncle Lasse 1.09,3ak (7/7 2016)

Antal proffstränare: 25
Antal proffstränade hästar: 690
Antal amatörtränare: 110
Antal amatörtränade hästar: 261
Sammanlagt antal hästar i träning: 951
Varav…
…tvååringar: 186
…treåringar: 205
…fyraåringar: 158
…femåringar och äldre: 402

Expandera

– Det har varit sagt hela tiden att jag inte ska vara kvar på det här jobbet ”för evigt”. Det här blir en bra lösning, som kommer att medföra besparingar för travsällskapet vad gäller administrativa kostnader. Det handlar om ett vägval. Att kunna fokusera på att ha högsta standard på träningsanläggningen och banan, och att ge våra fantastiska resurser på det området, Håkan B och Jörgen Johansson, de bästa förutsättningarna för det, kräver att vi måste spara någon annanstans. Det blir på administrationen, tack vare den här lösningen med ”Molle” som kombinerad travbane- och sportchef, säger Dag Ekner.

Han blev chef på Halmstadtravet 2016 och var då styrelseledamot i Svensk Travsport, en förtroendeposition som han då förstås fick lämna.

– Det har varit en bra erfarenhet att få uppleva ”båda sidor”. Att utveckla Halmstravet så att det är en levande stallbacke och inte ”bara” en tävlingsbana är väldigt viktigt. Det finns stora värden för sporten och dess aktiva i att ha det så. Jag behöver bara gå till mig själv. Om jag suttit på kontoret hela morgonen och borrat ner mig i arbetsuppgifter som känts lite tunga och sedan går ut en stund och tittar på när ett gäng om åtta-tio hästar går snabbjobb på banan, då kommer glädjen och energin tillbaka i kroppen snabbt, säger Dag Ekner.

Citatet

Det är viktigt att ge travet förutsättningar att ha den verksamhet som de behöver. Det är också viktigt för turistnäringen att vi ger bra förutsättningar så att de kan behålla den nivå de vill ha på den här verksamheten

Jenny Axelsson, ordförande i Halmstads kommuns samhällsbyggnadsutskott, uttalade sig i Hallandsposten om att kommunen arrenderar ut de 19 hektaren till Hallands travsällskap.