Fokustema
Fokus: Linda och hennes flock
Läs senare

”Du, jag såg en film med dig på Facebook”

PITEÅ. Med hela Byggmax i kroppen tränar hon hästar i flock och delar med 19.000 travintresserade på Facebook, kör ole-dole-doff-ramsan på starthästarna när de har bra propositioner samma tävlingsdag och räknar rubbet i fodersäckar. Allt med ett syfte. Att må bra och ha roligt tillsammans med hästarna!
Av
Mia Törnberg
Linda Holmgren är ute och tränar sina tre hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Linda Holmgren är ute och tränar sina tre hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Snöplogarna går varma mellan husfasaderna klädda i rimfrost och Pite älv är mönstrad av skoter- och skidspår. Termometern i bilen visar -8°C, samtidigt som lokalradion informerar om ovanligt mycket snö för regionen.
Ingenting avslöjar att gården jag svänger in på är hem för tre hästar. Jag bannar mig själv för att köra fel. Inte ens några förrymda höstrån siktas i snön. Men bakom ladans gavel står Linda Holmgren. Och i bakgrunden radar hennes flock upp sig. Tre ston med spetsade öron, nyfikna blickar och med rimfrost i skäggen. Vid Lindas sida sitter två bordercollies, mor och dotter.

Linda Holmgren är pedant och den lilla stallplanen, stallet och hagen är minutiöst skötta. Även Linda är hel och ren klädd i samma färger som kördressen; svart, rött och vitt. ”Hel” är dock en omplåstrad sanning.
– Jag brukar säga att jag har hela Byggmax i kroppen. Jag har nog tyvärr brutit allt som går att bryta och har plåtar och skruvar överallt.

Fakta

Fakta

amn: Linda Holmgren.

Ålder: 44 år.

Licens: Amatörlicens på Bodentravet.

Tränarstatistik 2017:

20 st: 0–2–2, 69.300 kr

Kuskstatistik 2017

15 st: 0–2–2, 67.200 kr

Drömmer om: Att starta Timetoleaveagain på V75.

Andra intressen: Fiskar, bakar (utbildad bagare och konditor).

>> Lindas hästar:

Timetoleaveagain sto född 2015
e. Timetosaygoodbye – Eli Entrprise e. Starchip Entrprise

Nygårds Gullan sto född 2012
e. Klack Jo – Utopia e. Spang Best

Vål Viktoria sto född 2008
e. Vålsvarten – Vål Jahna e. Troll Jahn 

(dräktig med Voje Spik)

Expandera

Linda Holmgren lever med benskörhet, hjärtproblem och kronisk njursvikt. Två gånger i veckan är hon till läkarmottagningen för provtagning och kontroller.
– De känner ju mig nu och ger mig bara eftermiddagstider. Förmiddagstider går ju rakt inte. Då är jag ju hos hästarna. Man väljer sin väg, skrattar Linda.

Och Lindas väg löper obestridbart i hästarnas hovspår.
– Hästarna ger mig sån glädje. Och det är lika viktigt för mig att hästarna har kul. Jag tror att en glad häst presterar bättre!
Hon hämtar stona från hagen och binder upp dem i dörröppningen till ladan. Linda förbereder dem, hämtar en hjälm och eluppvärmda handskar.
– Du börjar runda till dig lite nu gumman, säger hon och klappar Vål Viktoria lite lätt på magen medan hon försiktigt spänner sadelgjorden.

När Linda ska träna hästarna tar hon gärna ut alla tre samtidigt. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Den tre hästar lilla flocken beräknas i maj bli fyra till antalet. Vål Viktoria är dräktig med norske Voje Spik, vilket också börjar synas på den svarta bukens kontur.
– Läkarna sade att jag aldrig skulle kunna rida mer efter att jag cyklade omkull för några år sedan. Jag krossade knäet, bröt både lårbenet och vadbenet. Jag kan inte rida lätt längre och inte rida i en vanlig sadel. Men att skritta och galoppera i den här bomlösa sadeln fungerar. ”Vickan” är en bra ridhäst. Hon är så mjuk att sitta på.

Sexåriga Nygårds Gullan (”Gullan”) och nyblivna treåringen Timetoleaveagain (”Agda”) står för de 20 starter som stallet gjort under 2017, varav med Linda själv som kusk i de 15 senaste. Fyra månader dessförinnan stod Linda där hon stod vid staketet med ena armen och ett ben i gips…

– Jag är alltid ensam i stallet. Men med flocken känner jag mig aldrig ensam. Det blir mycket roligare så här när vi är ute i skogen och skrittar ett par timmar.

Lindas fysiska utmaningar speglar livet med hästarna. Motionen sker för det mesta i flockformation. Linda från ryggen på, eller i speedcarten bakom flockledaren Vål Viktoria, medan de andra två stona springer med i frihet på de flera mil långa träningsvägarna Öjebyn bjuder på under vinterhalvåret. De båda svartvita tikarna hänger även de med på turerna.
– Jag är alltid ensam i stallet. Men med flocken känner jag mig aldrig ensam. Det blir mycket roligare så här när vi är ute i skogen och skrittar ett par timmar. En snögalopp värmer alltid gott om man börjar frysa! Min hästhållning måste vara enkel. Det är nog komplicerat ändå. Emellanåt kör jag hästarna en och en, men det är slitigt och tids-krävande och hur kul är det egentligen att köra ut med den tredje hästen i minus 25 grader?

Foto Mia Törnberg/Sulkysport

 

”Gullan” och ”Agda” börjar som de flesta dagar även dagens tur som handhästar. En bit från stallet knyter Linda upp grimskaften runt halsarna och släpper stona fria. De vandrar lite i cirklar runt Linda, ”Agda” nosar på hundarna medan ”Gullan” tar en lite längre tur bort till mig för att undersöka kameran på hästars sedvanligt nyfikna vis. Medan jag torkar imman från linsen ställer jag samma fråga som så många andra:

• Drar de aldrig iväg?

– Nej, de gör de inte. Jag har tränat så här i två år och det har hittills inte hänt. De blir faktiskt inte rädda för varken snöskotrar eller timmerbilar utan känner sig trygga i flocken och lyssnar till min röst. De verkar trivas med upplägget och är alltid pigga och glada.

Linda delar med sig av glädjen. Hon publicerar frekvent videofilmer och bilder från träningspassen i terrängen utanför Piteå i ”Travgruppen” på Facebook med nära 19.000 medlemmar. Inlägg som genererar många glada tillrop och kommentarer.
– Jag var beredd på att ta emot negativa kommentarer och kritik, men det är så många som uppskattar filmerna på hästarna. Det roar mig om det gläder andra att se på dem! Visst ser de ut att trivas hästarna!?

Ja, visst ser de ut att trivas! Öron som spelar, svansar i vädret och mular i snön medan hästarna skrittar, travar eller tar några galoppsprång för att sedan samlas kring Linda och ”Vickan” igen.
– Det är roligt med filmerna för de ger mig kontakt med andra människor. När jag åker för att starta är det många som kommer fram och säger ”Hej, jag såg en film med dig på Facebook”.
Två gånger i veckan, onsdagar och lördagar, hänger Linda på hästtransporten, lastar hästarna och åker en kort sträcka till Vitsandstravet. Den ideellt skötta 1.000 meters-banan strax utanför stan.

Ifjol vann hon banans anrika tvååringsserie, där loppen körs på idealtid, med Timetoleaveagain. Bara några dagar innan mitt besök har Timetoleaveagain dansat runt på Vitsand i ett träningsjobb och gjort att Linda planerat om årsdebuten till 20 januari.
– Jag åker till Boden och Skellefteå och startar. Hittills har jag inte anmält båda starthästarna till samma tävlingsdag. Jag har två tävlingsselar, men bara en sulky. En gång ifjol hade både ”Gullan” och ”Agda” passande lopp samma dag, då räknade jag ole-dole-doff, skrattar Linda .

Ordning och reda är det som gäller i stallet där Linda Holmgren har sina tre travhästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hon utvecklar resonemanget:
– Jag skulle ju kunna öppna käften och be om hjälp, men jag vill ju hinna njuta av det också. Det blir en psykisk anspänning för mig som inte kör så ofta, även om jag inte blir nervös. Vet inte om jag kan hålla glädjenivån lika hög med två starthästar samma dag..? Man måste glädjas åt det man kan göra, inte fokusera på det man inte kan göra.

• Vad tycker du är roligast med häst-
livet?
– Det är stunderna i skogen med häst-
arna, oavsett om jag rider eller kör. Löp-
körningen är mer ett kvitto på det jag gör hemma i veckorna. Men det är roligt att åka iväg. Det fyller den sociala kvoten. Jag är glad att många proffs är så trevliga och hjälpsamma.

Varje morgon innan klockan slagit sju åker Linda till stallet. Hon gör marktjänsten och tränar hästarna till eftermiddagens mörker lägger sig. Sedan är hon tillbaka igen för att kvällsfodra.
– Mina vänner tycker jag sliter så hårt med hästarna. Med de fysiska begränsningar jag har är det klart det är tufft och jag blir trött. Men den energin man får tillbaka genom att vara med hästarna! Den är det svårt att få dem att förstå.

Drömmen är att slitet ska ta dem till en vojlock under en V75-omgång. Men målet för 2018 är mer blygsamt:
– Nu när jag insett att ”Agda” har lite förutsättningar, vill jag gärna att det ska komma in lite pengar under året. Min hästtransport sjunger på sista versen och så skulle jag verkligen vilja investera i en hjälmkamera, så jag kan dela med mig av bättre filmer efter våra träningsrundor.

Reportaget var publicerat i Sulkysports Årskrönika  – 2018

Mycket mer travsport...
...hälften så dyr!
Kampanjer året ut!
Papperstidning + e-tidning + premium: 56 veckor 1.495 kr
Papperstidning + e-tidning + premium: 10 veckor 299 kr
Beställ
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vi hade mer eller mindre inget val”

I början av 1980-talet blev Leif Bergwall påtvingad en häst.
Han blev biten och i drygt 35 år har han varit hästägare hos Peter Untersteiner.
– Drömmen är den gula Derbykavajen, säger Bergwall.
Av
Pär Gustafsson
”Jag är halvpensionär och försöker njuta och titta på hästarna. Travsporten är ett jättestort intresse”, säger hästägaren Leif Bergwall.
Här ses han med Tiger Face och Peter Untersteiner efter V75-seger i Halmstad. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
”Jag är halvpensionär och försöker njuta och titta på hästarna. Travsporten är ett jättestort intresse”, säger hästägaren Leif Bergwall. Här ses han med Tiger Face och Peter Untersteiner efter V75-seger i Halmstad. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Leif Bergwall har under åren haft en parhäst i Ingvar Andersson och tillsammans blev de tvingade in i travsporten.
– På den tiden sålde vi spelautomater och en kund skulle ha med mig och Ingvar på en travhäst. Vi hade mer eller mindre inget val, berättar Bergwall.

Kompanjonernas första häst var Master Bowl (född 1981). En Sugarbowl Hanover-avkomma som gjorde 80 starter (4-6-6) och tjänade 149.650 kronor.
– Efter en tid hamnade hästen hos Peter Untersteiner. Han var färsk proffstränare och fick hyfsad stil på Master Bowl och vi fick blodad tand.

Giant Diablo var lite skev i ett framben och vi trodde inte att hon skulle springa in så mycket

Bergwall och Andersson fortsatte med några andelshästar innan de började köpa egna. Fast det är inte som hästägare de är som mest kända i travsporten utan som uppfödare. Bakom Speediablo döljer sig Leif Bergwall och Ingvar Andersson och deras allra bästa uppfödning är superstoet Giant Diablo (e. Supergill-Giant Rythm). Hon vann 28 av 72 starter hos Roger Walmann och tjänade över 13 miljoner kronor. Hon sprang världsrekord, 1.08,5a/1.609 meter, för Johan Untersteiner på The Red Mile i USA 2007.
– För sex-sju år sedan delade vi upp oss och Ingvar kör uppfödningen själv numera. Fast vi har fortfarande lite gemensamt och ett gott samarbete. Giant Diablo var lite skev i ett framben och vi trodde inte att hon skulle springa in så mycket. Därför sålde vi henne på auktion. När jag missbedömde Giant Diablo så mycket förstår du varför jag slutade med uppfödning…

Även om hästägaren haft hästar hos andra tränare har Bergwall varit Peter Untersteiner trogen genom åren. Han har sju yngre travare i träning hos Halmstadproffset samt del i någon till.
– Vi har haft ett mycket bra samarbete genom åren och det är otroligt hur Peter har utvecklats.

Leif nämner trion Somolli Silvio (e. Speedy Somolli), 2.307.093 kr, Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 2.353.507 kr och True Express (e. Supergill), 1.537.368 kr, som tre toppar.
– Somolli Silvio ägde vi med Alf Svedulf, True Express var Derbyfinalist.

Drömmer om Derbyt

Bergvall bor mellan Helsingborg och Landskrona och på klockren skånska säger han vad som lockar mest som hästägare:
– Den gula Derbykavajen!

För att nå framgång köper han unghästar på auktion.
– Idén är att köpa en häst per år, men det brukar bli två-tre stycken. Jag gillar auktionerna och katalogerna är trevlig kvällsläsning. Jag brukar plocka ut ett par namn och sedan får Peter besikta ettåringarna. Han är jätteduktig och har bra blick vad jag ska bjuda på och inte. För dagen tycker jag att Wenngarns auktion är den mest intressanta.

En anledning till att hästägaren satsar är att han har god tro på travsporten i framtiden.
– Jag tror att ATG har bra möjligheter att tjäna pengar, vilket kommer generera pengar till hästägarna i form av prispengar.

Zeeland Kronos med Peter Untersteiner, Travhäst Sulkysport
Zeeland Kronos och Peter Untersteiner vann två V75-lopp i slutet av förra året. Foto Hanold/ALN

Hos Untersteiner har han idag två egenägda fyraåringar. Tiger Face (e. Muscle Hill-Top Notch Pellini) ropade han in på Kolgjini Sales 2016 för 1,5 miljoner.
– Jag gillar Muscle Hill och Peter tyckte att han var fantastisk exteriört. Det blev hård budgivning med Anders Ström och Tiger Face är den dyraste häst jag ropat in.

Stoet Zeeland Kronos (e. Muscle Hill-Occasion Kronos) klubbades för 600.000 kronor på Wenngarn 2016. Hon vann två V75-lopp i slutet av 2018 och dagen före julafton vann även Tiger Face på V75.
– Två hästar på V75 och båda vinner är det optimala för en hästägare.

Men det blev inga vinnarspel trots fina odds.
– Jag pratade med Peter innan tävlingarna och visst trodde han på chans, men han hade andra hästar som hade bättre segermöjligheter. Jag brukar spela vinnare, men stod över den gången eftersom Untersteiner var lite tveksam.

”Pulsen har ökat”

Fakta

Tiger Face

Kön: mörkbrun hingst
Född: 4 april 2015
Härstamning: Muscle Hill-Top Notch Pellini
Intjänat: 230.500 kr kronor
Resultat: 6 st: 3-1-0
Rekord: 1.15,7m – 1.14,3am*
Ägare: Leif Bergwall AB, Glumslöv
Uppfödare: Anna Svensson och Lutfi Kolgjini
Tränare: Peter Untersteiner, Halmstad
Skötare: Jonna Jinesjö

Expandera
På lördag startar Tiger Face (lopp 4) i en avdelning i Margaretas Tidiga Unghästserie med 300.000 kronor till vinnaren.
– Hästen gick jobb i torsdags och enligt rapporterna var han riktigt fin. Så långt innan loppet har pulsen ökat. Jonna Jinesjö sköter Tiger Face plus Zeeland Kronos och treårige High Roller Sox (e. Ready Cash). Hon är verkligen duktig och engagerad.

Och Leif Bergwall kommer att vara på Solvalla på lördag.
– Jag försöker så ofta som möjligt att se hästarna på plats, speciellt när vi har lite segervittring.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Då blir det många tårar”

Efter elva år hos Lutfi Kolgjini ska Linda Sundberg sluta i stallet.
Hon har skött massor av topphästar och sett stora delar av travvärlden.
– Jag har haft starthästar i Prix d’Amérique, Elitloppet och USA, säger Sundberg.
Av
Pär Gustafsson
Linda Sundberg med Dante Boko – följeslagare sedan 2013. Foto Mikael Rosenquist/Miro Media
Linda Sundberg med Dante Boko – följeslagare sedan 2013. Foto Mikael Rosenquist/Miro Media

Hästskötaren Linda Sundberg började hos Lutfi Kolgjini för drygt elva år sedan, men nu börjar hon se slutet hos Jägersrotränaren.
– Sedan några månader tillbaka har jag funderat. Det är ett speciellt jobb som man viger sitt liv åt. Jag har gått ”all-in” och man glömmer hur det är att ha ett ”vanligt” yrke. Hästskötarjobbet kräver tid, det är stressigt och kroppen tar stryk. Jag funderar fortfarande mycket på om jag har gjort rätt val och jag kommer att sakna jobbet oerhört, berättar Linda.

Linda släpper inte kontakten med hästarna, som betyder så mycket. Här en värdefull stund med Rushmore Face. Foto Mia Törnberg

Fast hon släpper inte kontakten helt med hästarna. Framöver ska hon arbeta på ett häst-rehab med både travhästar och andra raser.
– Jag kommer att vanliga arbetstider och lediga helger kan behövas. Det ska bli intressant att börja min nya tjänst i början av februari.

Vad kommer du sakna mest med hästskötaryrket?
– Med hästarna fick jag resa mycket och träffa massor av trevligt folk. Jag har fått lära känna många andra aktiva och personer runt hästarna som varit ute och tävlat. Som till exempel gänget kring Oasis Bi.

Känslomässigt har det varit ett tufft beslut. Att sluta med tävlingshästarna.
– Jag försöker att inte tänka så mycket på att jag ska sluta, men det är inte lätt. Det är sorgligt och till och med nu blir jag ledsen…det är hemskt.

Sedan har den sena starttiden av V75 sabbat mycket

Hästskötare är en bristvara och Linda framhåller sena starttiden på V75 som en av de stora bovarna.
– Många tränare söker personal, men det är en livsstil att arbeta med travhästar och många trycker att det är för mycket jobb. Sedan har den sena starttiden av V75 sabbat mycket. Vi jobbar i princip ”24/7”, men vill ha lite helgledigt. Man kan inte bara tänka på spelarna utan även på oss skötare. Tidigare när vi har haft V75 på Jägersro har vi samlat personalen efter tävlingarna för att gå ut och äta och ha lite trevligt. Numera är vi klara kring nio-tio på lördagskvällarna och när man varit uppe sedan fem-sex på morgonen är det ingen som orkar att umgås. Man tappar mycket av den sociala biten.

Fakta

Dante Boko

Kön: brun valack
Född: 10 maj 2010
Härstamning: Going Kronos-Margherita Rosa
Intjänat: 8.216.561 kronor
Resultat: 91 st: 24-7-7
Rekord: 1.09,2ak
Ägare: Stall Be the Best
Uppfödare: Annemanna AB, Ekerö
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Linda Sundberg

Expandera

På lördag selar Linda ut passhästen Dante Boko (V75-3) på V75 på hemmaplan för sista gången. Nioåringen startar i Arvid Stjernswärds Minne över sprinterdistans.
– Hästen mår bra och tränar jättefint, men han har sina dagar och är svår att räkna på. Det finns inget negativt att säga och det är bra för oss att det är en invändigt strykning. Hästen gillar spets och som alltid ska han laddas för ledningen.

Blir du nervös när det är tävling?
– I de större loppen, men det är samtidigt jätteroligt att tävla. Man kämpar för de stora loppen och det är där man vill vara med. Och det känns nästan som jag har varit med överallt.

Och om Dante vinner gulddivisionen på lördag?
– Då blir det många tårar i vinnarcirkeln.

Linda Sundberg tillbringade en tid med bland annat Mosaique Face på Utah Beach i Normandie. Foto Mia Törnberg/TR Bild

Sundberg plockar fram några av sina favorithästar:

 • Fuxen Juggle Face (e. Viking Kronos). Han gjorde 97 starter (25-9-2) och tjänade 5.751.468 kronor. Hans främsta meriter är seger i Solvalla Grand Prix 2010, Prix Jean Dumocuh (€110.000) 2012, Örebro International 2011 och Eskilstuna Fyraåringstest 2010.
  Jag hade hästen jättelänge och var min allra största favorit. Han vann flera lopp och ett par försök till större finaler, men det jag minns mest är att hästen galopperade bort mycket pengar. Det var en strulpelle som sprang när han ville och han segrade i Solvalla Grand Prix. Juggle Face var en liten gangster, men med glimten i ögat.
 • Dante Boko (e. Going Kronos), vilken hittills startat 91 gånger (24-7-7) och tjänat 8.216.561 kronor. Hästen tog hem Sweden Cup 2016, vann Årjängs Stora Sprinterlopp på 1.09,6a, Prix de Chenonceaux (€100.000) 2015 och Grand Prix Federation Regionale du Nord (€100.000) 2016.
  Jag har haft honom sedan hästen var tre år gammal och vi har umgåtts länge. Vi har upplevt mycket och vunnit lopp både i Frankrike och här hemma. Det bästa minnet med Dante är när han slog Propulsion i Årjäng.”
 • 2013 års Derbyvinnare Mosaique Face (e. Classic Photo). Hästen gjorde 75 starter (16-17-5) och tjänade 13.659.178 kronor. Han tog hem tre miljonsegrar; dubbla Derbysegrar och Mastersfinalen i Mons 2016. Dessutom var Mosaique Face tvåa i Elitloppet 2015.
  Han var en speciell häst med stor personlighet. Vi kom bra överens och gjorde mycket roligt tillsammans som USA-resa och andrapris i Elitloppet. När han vann Derbyt skötte jag inte hästen.
 • El Mago Pellini (e. Chocolatier) startade 75 gånger (14-8-12) och sprang in 6.541.901 kronor. Bland meriterna märks Norrbottens Stora Pris 2015, Kungapokalen 2013, Prix Etain Royal 2016 och Prix de Chenonceaux (€100.000) 2014.
  En trevlig kamrat som jag skötte sedan han var tre år gammal. Vi blev bra kompisar och hästen vann både Kungapokalen och Norrbottens Stora Pris.”
 • Tyskfödde Turnaround (e. S.J.’s Photo), som bland annat vann Steinlagers Äreslöp på Momarken 2009. Han vann 24 av 90 starter och tjänade 2,9 miljoner kronor.
  Han var det första stjärnan jag fick ta hand om hos Ludde. Hästen var en som gammal valack och gjorde alltid som han skulle. Han var speciell, men inte som de andra topphästarna. Bästa loppet var när Turnaround vann Steinlagers lopp på Momarken.”
 • Italienskfödde Opitergium (e. Pine Chip), som hade flera olika tränare. Hästen gjorde 71 starter (16-10-9) och tjänade 3.266.939 kronor. Bland meriterna märks Eskilstuna Fyraåringstest 2012, Ina Scots Ära 2012 och Prix Jean Cabrol (€72.000) 2017.
  Det är så många hästar, men jag vill även nämna Opitergium. Vi hade en väldigt fin fyraåringssäsong där han bland annat slog Brad de Veluwe från dödens som trea i finalen i Kungapokalen.”

Jag fick glo i min lilla telefon och skrek rejält när El Mago vann

Linda Sundberg listar fyra minnen

 • Mosaique Face vinner H.K.H. Prins Daniels lopp i Gävle på 1.09,0a/1.609 meter och får en biljett till Elitloppet.
  Hästen hade kommit tillbaka efter att ha haft problem med hjärtflimmer. Vi var lite osäkra på formen, men han sprang 1.09,0 och det var mycket häftigt. Jag var i chock och helt frånvarande efter loppet. Jag kunde inte tro det var sant och sedan var det en stor upplevelse när han slutade tvåa i Elitloppet helgen efter. Det var mitt första Elitlopp.
 • El Mago Pellinis fullträff i Norrbottens Stora Pris i Boden 2015.
  Jag var själv i Norge eftersom Mosaique Face skulle starta i Oslo Grand Prix dagen efter. Det var jobbigt att inte sela ut hästen själv och jag satt på en restaurang och såg loppet. Jag fick glo i min lilla telefon och skrek rejält när El Mago vann. Jag skämde ut mig, men jag blev så glad och det var absolut värt att vara lite pinsam.”
 • Pasithea Faces (e. Muscle Hill) Derbyäventyr 2016. Hästen var tvåa i försöket och slutade sexa i finalen bakom Readly Express.
  Som sto är det inte lätt att välja vägen att möta hingstarna i Derbyt och det är inte många ston som gått vidare till final. Det är tufft och Pasithea gjorde det mycket bra i både försök och final. Sedan är det lite extra när det är storlopp på hemmaplan.”
 • UET Trotting Masters-finalen i Mons 2015.
  Jag hade två passhästar i storloppet och Mosaique Face segrade. Även El Mago Pellini var med (diskvalificerad).”
Dante Boko och Adrian Kolgjini startar i gulddivisionen på lördag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Bonusläsning – artikel med Linda Sundberg i Sulkysport inför Elitloppet 2017.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Köpa en häst innan jag blev för gammal”

Håkan Norman och 46 år yngre Amelie Nilsson tränar kallblod strax utanför Sollefteå.
Får teamet jubla när Husnäs Elving startar i V75 på Bergsåker på lördag?
– Hästen har form för att vinna, men det är inte lätt på V75, säger Håkan.
Av
Pär Gustafsson
Håkan Norman, Husnäs Elving och Amelie Nilsson i vinnarcirkeln. Foto Micke Gustafsson/ALN
Håkan Norman, Husnäs Elving och Amelie Nilsson i vinnarcirkeln. Foto Micke Gustafsson/ALN

Håkan Norman är uppväxt med hästar och det har varit hans intresse sedan han var liten.
– Jag köpte min första häst när jag fick min första lön då jag var 17 år gammal, men fölet hade ingen vidare stam och det blev inget, berättar amatörtränaren.

Under en period prioriterade han familj och arbete innan suget att ha travhäst blev för stort.
– För drygt tio år sedan tog jag mig tid och köpte en travare. Jag tänkte att jag fick lov att köpa en häst innan jag blev för gammal, säger 72-åringen.

Norman handlade svartbruna kallblodstoet Nylands Xenia (e. Bol Elden-Lill Jenny), men hästen kom aldrig till start.
– Hon kunde springa, men hade ingen lust att göra det på banan. Jag hade henne hos Ulf Ohlsson en sväng också, men det blev inget.

När jag åkte till hingststationen hade jag inte valt hingst

Då tog Håkan beslutet att betäcka Nylands Xenia.
– Hon har bra stam och kunde springa under 1.20 i rockard i träning. Jag tänkte att det skulle kunna bli bra. När jag åkte till hingststationen hade jag inte valt hingst, men funderat på Månprinsen A.M. De på stationen tyckte också att Månprinsen skulle passa och då fick det bli så. Husnäs Elving är faktiskt hingstens första avkomma.

Husnäs Elving föddes 6 april 2012. Han har hittills i karriären gjort 47 starter (8-5-6) och tjänat 412.000 kronor. I början galopperade sexåringen en del, men han har undan för undan presterat allt bättre.
– Hästen har travat sedan dag ett och det är konstigt att han galopperat så mycket i tävling. En period hade jag Husnäs Elving hos Micael Melander, jag var själv ofta där och körde och han felade aldrig.

Bor i byn Husnäs

Kallblodet är döpt efter byn Håkan Norman bor i.
– Från Husnäs är det cirka 2,5 mil till Sollefteå. Det finns massvis av skogsvägar att köra på och jag har gjort en rakbana som är cirka 500 meter. Den är bra och sedan finns det många backar som jag kört sand på för att träna i.

Amatörtränaren har tre hästar i stallet. Fölstoet Nylands Xenia, Husnäs Elving och hans fyraåriga helsyster Husnäs Tilja. Den sistnämnda har gjort en start, men då blev det galopp.

Till sin hjälp har han Amelie Nilsson, som också sköter tömföringen i tävling.
– Jag känner både Amelie och hennes föräldrar sedan tidigare. Hon har jobbat i proffsstall och när Amelie flyttade hem frågade jag om hon kunde hjälpa till. Nu kör vi tillsammans och vi kan variera träningen. Samarbetet fungerar bra.

Husnäs Elving gick under torsdagen förberedande jobb inför lördagens V75-start på Bergsåker.
– När vi skulle köra ut började det toksnöa. Jag fick köra först med traktorn och Amelie körde bakom med Husnäs Elving. Jobbet var bra och vi är nöjda inför lördagens start.

Fakta

Husnäs Elving

Kön: svart valack
Född: 6 april 2012
Härstamning: Månprinsen A.M.-Nylands Xenia
Intjänat: 412.000 kronor
Resultat: 47 st: 8-5-6
Rekord: 1.25,8k – 1.25,5am*
Ägare: Håkan Norman, Helgum
Uppfödare: Håkan Norman, Helgum
Tränare: Håkan Norman (a), Dannero
Skötare: Amelie Nilsson

Expandera

Sjuåringen har hittat formen efter en svacka.
– Jag fick inte tag på något bra hö i somras och både Husnäs Elving och Nylands Xenia fick problem med magen. Husnäs Elving hade dåliga värden och tog tid innan hästen blev helt bra. Det är först på sistone han haft den riktiga orken. Jag antar att höet och magproblemen var anledningen att Nylands Xenia inte blev dräktig förra året. Hon tog sig varken med B.W.Modde eller Smedheim Solan och vi får se om vi provar till våren igen.

Har hästar och får på hobbynivå

72-årige Håkan Norman har både hästar och får på gården.
– Vi har tidigare haft mjölkkor. Nu har jag får och travhästarna på hobbynivå. Tidigare har jag alltid arbetat på bank.

I morgon väntar som sagt V75-start för teamet kring Husnäs Elving. Eftersom Amelie Nilsson inte kört tillräckligt många lopp får Rikard N Skoglund köra sjuåringen som startar från springspår på grunddistansen 1.640 meter.

Husnäs Elving med Jan Norberg, travhäst, Travsport, Sulkysport
Husnäs Elving med Jan Norberg. Foto Micke Gustafsson/ALN

– Vi har inte mött flera av hästarna innan och jag blir mer än nöjd om Husnäs Elving slutar bland de tre främsta. På sistone har hästen öppnat snabbt och 1.640 meter borde inte vara någon fara. Det ser ut att bli några minusgrader, vilket passar bra för att Husnäs Elving ska få rätt fäste.

Återstår att se om Håkan, Amelie och hästens supportrar får jubla på Bergsåker. Kallblodet har egen sida på Facebook med nästan 150 fans.
– Det är lite skoj och blir lite snack. Det är mest bekanta, folk från trakten och lite släktingar som är med, avslutar Norman.