Fokustema
Fokus: Namn
Läs senare

Inga K-märkta i Italien

Sverige är ett av de få ”stora” europeiska travländer som valt att inte döpa hästarna efter bestämda begynnelsebokstäver varje år. Frankrike gör det, liksom Italien, Danmark, Belgien och Holland för att nämna några.
Av
Ola Lernå

Däremot har flera stora svenska stuterier (däribland exempelvis Boko, Kolgjini, Menhammar, AM-bloodstock, och Global) valt att följa den ”franska” trenden att namnge hästarna med bestämd begynnelsebokstav och följa alfabetet varje år.

Det latinska alfabetet innehåller 26 standardbokstäver som finns tillgängliga, men några av dem är olämpliga att börja ett hästnamn med. Vilka olämpliga bokstäver är förstås beroende på land. I Danmark slår man till exempel ihop ”I” och ”J” i samma årgång, samma sak gör danskarna med ”U”, ”V” och ”W” där alltså hästar födda samma år kan ha tre skilda begynnelsebokstäver. I Danmark börjar föl födda 2017 på ”F”.

Fakta

Sju hästnamn som inte borde tillåtits

Kick The Cat
Bend Over And Beg
Onyourkneesplease
Biggus Diccus
Run Bitch Run
Salamislicebyslice
Fluffer

Expandera

Såväl Holland som Belgien håller ”alfabetsordning”. I Holland står man över bokstäverna ”Q” och ”X”, men har inte alltid gjort så. Den senaste holländska kullen som började på ”Q” var född 1949. Men det holländska förbundet insåg, klokt nog, att det skulle bli svårt att hitta namn för uppfödarna nästa gång det var dags att döpa på Q. Holländarna döper sina hästar på ”K” 2017, medan belgarna har hunnit till bokstaven ”N”.

Med utökat spelutbyte så har våra blickar allt mer vänts mot Frankrike de senaste åren. Frankrike står över bokstäverna X, W och Z som begynnelsebokstäver, men använder övriga och 2017-kullen börjar på H.

Fakta

Barnförbjudet

Alla länder har förstås ett övervakningssystem för hästnamn, men ibland slinker olämpliga igenom. Den här pållen som vinner i italienska Cesena är barnförbjuden.

http://webtv.awsteleippica.com/index.php/video/27544/corsa-04-trotto-cesena-040915#

Expandera

Italienarna kör efter samma principer. Men det italienska alfabetet är, även om också det stammar från det latinska, lite annorlunda.
Det finns till exempel inga italienska hästar som börjar på K. Inte heller j, y, x eller w. Helt enkelt beroende på att bokstäverna inte finns i det ”riktiga” italienska alfabetet. De anses som lånebokstäver och därför vimlar det av italienska tvååringar som börjar på Z födda 2015, året då det normalt sett borde börjats på Y.
Italienarna har därmed kommit fram till bokstaven B för sina föl 2017.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Allt är Melanders fel…

Hon har vunnit Sundsvall Open Trot och Sprintermästaren som kusk. Ändå är det helt andra hästkrafter det handlar om i helgen för Nathalie Norlander. Då tar hon som skötare sats mot Kentucky Futurity på The Red Mile i Kentucky.
Av
Jeannie Karlsson
Long Tom tittar ut ur sin box i Lexington. Foto Mikaela Melander
Long Tom tittar ut ur sin box i Lexington. Foto Mikaela Melander

För snart två år sedan valde Nathalie Norlander, blott 19 år gammal att sluta som hästskötare i Sverige och resa ifrån sin familj och vänner för att flytta till New Egypt, USA. Där har hon sedan dess jobbat hos Marcus Melander.

Nathalie har har varit hästintresserad hela livet, men att det till slut blev trav är familjen Melanders ”fel”.

– Jag började med ridhästar när jag var tre år och fortsatte sedan, mest med hoppning, fram till jag var cirka tolv år. En kille i min klass (Mattias Melander) höll på med ponnytrav så det blev att jag började hänga där i stallet istället. Jag tog licens för ponny när jag var 14 år, men jag har faktiskt inte en aning om hur många ponnylopp jag har kört totalt. Men det blev en hel del. De största segrarna var med min egna ponny Miniatyr i Sprintermästaren och i Sundsvall Open Trot.

Fakta

Melanders hästar i Lexington

Treåringar
Long Tom
Eddiction
Enterprise

Tvååringar
Fourth Dimension
Sweet On You
Tokarev

Expandera

– Efter studenten på Solvalla Travgymnasium började jobba hos Fredrik B Larsson, och i den vevan ringde Mikaela (Melander, vars farbror är Stefan ”Tarzan” Melander) och frågade om jag inte ville komma och jobba hos hennes bror Marcus, i USA istället. Jag tänkte att det kunde vara kul att testa så jag åkte över.

Vad är skillnaden mellan att jobba som hästskötare i Sverige, jämfört med i USA?
–  Man har mycket mer tid för allt här. Vi har bara fem passhästar och sedan har vi både Marcus och en kille till som hjälper oss att köra. Det finns alltid gott om tid att hämta in hästarna från hagen mellan träningsheaten och man har ju hela eftermiddagen på sig att bara fixa med hästarna.

Nathalie är ute och känner på Long Tom.
Foto Adam Ström/Stalltz

– När man åker iväg för att tävla är det också lite annorlunda. Jag gillar att alla hästarna som startar står i samma paddock, istället för utspridda över en stor stallbacke. Men det är klart att det blir betydligt svårare att sela ut flera hästar under samma tävlingsdag med det här systemet, jämfört med i Sverige. Även fast alla starthästarna står i en paddock, är det inte så mycket folk som springer runt. Alla måste ha licens för att få komma in överhuvudtaget och vakterna är jättehårda. Om man inte har licens och vill komma in i paddocken får man en vakt med sig som kollar vart du går, så man kan inte bara springa runt och snacka med folk som man vill.

Ju större lopp, desto större säkerhet är det inför tävlingarna.
– Om man har starthäst med i de större loppen måste hästarna ofta stå i detentionbarn (övervakningsbox) innan loppet. Inför till exempel Hambletonian var vi tvungna att vara på plats på Meadowlands redan kvällen innan. Då måste man även registrera sig och säga till vakten vilka som får komma in till hästen i stallet. Är du inte uppskriven får du inte komma in. Under natten släpper vakterna inte in någon och dom öppnar upp igen vid 05:00, så då får man komma in och fodra hästarna. När det sedan är dags att gå med hästen ner till paddocken på tävlingsdagen får man bara gå iväg vid vissa speciella tider och då går det alltid en vakt först och samlar upp de hästarna som ska gå iväg.

Fakta

Nathalie Norlander

Mat: Kött och pommes
Dricker: Coca Cola
Lyssnar på: Spotify, topp 50 listor
Bor: New Egypt NJ, just nu i en trailer i Lexington
Fritid: Sova eller tittar på serier, då framförallt Pretty Little Liars

Expandera

Normalt sett bor du på gården Continental Farm i New Jersey, men just nu är du i Lexington. Hur är det?
– Det är jättefint här i Lexington! Jag har aldrig varit här tidigare så det är ett litet äventyr. Jag och Mikaela har sex hästar tillsammans och vi bor i en trailer som ligger kanske tre minuters gångväg från stallet. Det är verkligen kul när det är så många olika tränare på samma ställe och de flesta hästskötarna här bor som oss, i en trailer på stallbacken. Vilket såklart bidrar till att det blir en stor gemenskap här och jag har verkligen fått en möjlighet att träffat massor av nya människor. Fast det blir ändå lätt så att man umgås mest med skötarna från Jimmy Takter och Åke Svanstedt som man redan känner lite.

Nathalie Norlander med Long Tom. Foto Mikaela Melander

Om du måste välja en favorithäst?
–  Då måste jag säga Long Tom. För mig är det jättestort att få vara med om en sån här resa med en häst. Jag har skött honom sedan han kom till Marcus som tvååring och vi har varit ute på många långresor tillsammans. Vi har bland annat varit till Kanada och den senaste månaden, innan jag kom till Lexington har jag bara haft hand om Long Tom och Tokarev. När man är ute och reser så mycket med en häst märker man att hästen verkligen tyr sig till en och man kommer varandra väldigt nära.

Vilket är ditt bästa travminne?
– När Long Tom vann New Jersey Sire stakes. Det är det första storloppet som någon av mina passhästar vunnit och det var verkligen häftigt att han kunde följa upp segern i försöket med att vara minst lika fin i finalen. Det är väldigt stort att få en häst med i de stora loppen här. Men dom tar inte lika bra hand om skötarna här som i Sverige. Man får aldrig några vårdarpriser och om man har tur kanske man får en t-tröja när hästarna startar i ett av de största loppen.

Fakta

Fakta Long Tom

Född: 2015
Stam: Muscle Hill – Ilia
Ägare: AMG Stable Oy
Starter: 17: 7–3–2
Pengar: 425.610 dollar

Expandera

Och det värsta?
– När Long Tom galopperade i sitt försök till Hambletonian. Det var så oerhört stort för mig att få en häst med i det loppet. Jag har ju inte jobbat i USA så länge och det var verkligen en dröm som blev uppfylld när jag hade en passhäst som dessutom på förhand hade goda chanser med i loppet. Tyvärr så fastnade han lite i en knäkappa in i sista sväng och snubblade till och det blev galopp trots krafter kvar. Det var väldigt surt och jag grät i två dagar och var oerhört besviken efteråt.

Vad tror du om chanserna för Long Tom i Kentucky Futurity på söndag?
– Han känns jättefin efter det senaste loppet och jag är såklart mycket nöjd att han fick ett så bra spår. Long Tom har ju vunnit över de här hästarna tidigare under året, så jag tror att han har en bra chans att vinna. Fast jag tycker att kullen är väldigt jämn just i år, så det gäller ju såklart att vi får lite tur på vägen också.

Lottat till Kentucky Futurity

Fokustema
Fokus: Lars Lindbergs minne
Läs senare

Hoppas på perfekt väder

Efter att ha jobbat i över fem år hos Svante Båth tog Daniel Wäjersten i februari beslutet att gå vidare. 1 oktober plockar han ut sin tränarlicens, drar igång en egen rörelse på Båths gård i Kovland och på lördag kör han Guinea Boko i Lars Lindbergs minne på hemmabanan Bergsåker.
Av
Cecilia Kristoffersson
Daniel Wäjersten. Foto Mia Törnberg
Daniel Wäjersten. Foto Mia Törnberg

Daniel Wäjerstens far var amatörtränare på Åbytravet och det blev en naturlig inkörsport i travet. När det var dags för gymnasiet var det Wången som gällde, en väg som även lillebror Olle tagit. Efter tre år där bar det av till Fredrik B Larsson innan Daniel sökte sig vidare till Svante Båth i Sundsvall.
– Egentligen hade jag bara tänkt stanna ett år hos Svante, men det rullade på så bra där att åren gick och jag kände att jag hela tiden utvecklades. Efter ett år blev det att jag fick köra lite mer lopp och tisdagarna då vi var inne på banan för att köra jobb med tvååringarna var som roliga timmen för mig. Det har varit väldigt lärorikt att få se hur Svante jobbar och resonerar på nära håll.

Målet för mig har hela tiden varit att bli egen tränare

I februari valde dock Daniel att avsluta sin anställning hos Båth för att hjälpa Martin P Djuse, där han idag har sin lärlingslicens.
– Martin behövde hjälp i stallet och frågade mig om jag var intresserad av att jobba åt honom tre dagar i veckan och det blev en bra lösning för oss båda. Jag behövde lite mer ledig tid för att hinna med mina egna tre hästar jag hade på sidan av jobbet och han fick avlastning i stallet. Nu ska hans lillebror börja efter mig. Målet för mig har hela tiden varit att bli egen tränare, så det känns väldigt bra att det nu blir så från och med den 1 oktober. Att det inte blev direkt i februari berodde helt enkelt på att jag inte ville dra ner på löpkörningen och det passar bättre nu under vinterhalvåret.

Fakta

Daniel Wäjersten

Född: 1990
Kusstatistik 2017: 241 st: 18-23-19
Inkört 2017: 1.559.050 kronor
Senaste segern: Beam Me Up Scotty den 17 augusti åt Svante Båth

Expandera

Daniel kommer ursprungligen från Kungsbacka, men någon flytt tillbaka till västkusten är inte aktuell.
– Under mina år här uppe har jag fått bra kontakt med flera tränare som jag får köra åt och när jag nu ska bli egen vill jag vara i närheten av en storbana. Jag ska hyra boxar åt de sex hästar jag har klara i nuläget på Svantes gård i Kovland och om det kommer in fler hästar finns det möjlighet för mig att hyra fler boxar i ett annat stall precis över vägen därifrån.

På lördag sitter Daniel upp bakom Lars-Göran Söderbergs Guinea Boko (e. Zola Boko) i Lars Lindbergs Minne, där förstapriset uppgår till 200.000 kronor.

Daniel Wäjersten. Foto Mia Törnberg

 

 

– Jag har kört i det loppet alla år förutom det första året och även om jag inte kan säga att jag har någon personlig relation till Lindberg så såg man ju ofta till honom på travbanan under perioden jag var på Wången. Från åttondespåret får jag försöka smyga med lite med Guinea Boko på lördag, men ”Lalle” brukar ha hästarna bra iordning. Förhoppningen är att det varken regnar eller blir för varmt på lördag, för då får jag problem med min egen utrustning, avslutar Daniel Wäjersten som i helgen hade inbrott i sin bil. Förövarna kom undan med all hans tävlingsutrustning såsom dressar, hjälmar och körboots. Turligt nog hade han en dress på tork inne i lägenheten, men den passar sig inte för alla klimat…

Fokustema
Fokus: Fredagsintervju
Läs senare

Den oväntade storloppskusken

Familjehästen och Örebrotravets nya reklampelare, Lucifer Lane, står inför sin andra årgångsfinal under lördagen på Rommetravet.
Han gör det med sin ständige följeslagare Johan A Nilsson – amatörkusken som inte har ambitionen att bli proffs.
Av
Jesper Kask
Lucifer Lane kan komma att representera Sverige i Europeiskt Treåringschampionat under Kriteriehelgen. Foto Gunilla König/ALN
Lucifer Lane kan komma att representera Sverige i Europeiskt Treåringschampionat under Kriteriehelgen. Foto Gunilla König/ALN

Endast ett fåtal kuskar når den stora scenen och storloppsfinalerna för unghästar. Finaler som ofta domineras av de allra framgångsrikaste lånekuskarna. Den 30-årige amatörkusken Johan A Nilsson har i år varit undantaget då han nu otroligt nog står inför sin andra E3-final inom loppet av 1,5 månad. Det var ingen självklarhet att livet skulle handla om att köra hästar för Johan trots att han är son till Örebrotränaren Thomas L Nilsson. Ett genuint intresse för idrott har funnits länge, men travet fick stå åt sidan under en lång tid.

– Jag spelade hockey och fotboll länge, men var väl egentligen inte alls intresserad av hästar fram till jag var 16-17 år gammal. När jag började köra stor häst växte intresset för travet och efter skolan började jag jobba i stallet hos pappa, säger Johan A Nilsson.

Fakta

JOHAN A NILSSON

Kuskstatistik

År – Starter 1:a-2:a-3:a (segerprocent)
2017 – 25 st: 6-2-2 (24)
2016 – 27 st: 5-1-6 (19)
2015 – 24 st: 2-1-4 (8)
2014 – 63 st: 1-4-6 (2)
2013 – 99 st: 6-6-10 (6)

Expandera

Första loppet körde Johan 2012 och han har till dags datum nästan hunnit med 300 uppsittningar i tävlingssammanhang. Trots en möjlig framtid som professionell kusk söker den Nilsson en annan karriär inom hästnäringen.

– Jag ska börja en hovslagarutbildning i Göteborg till hösten som jag går och väntar på, vilket ska bli roligt. Jag har inga ambitioner att bli proffskusk utan vill fokusera fullt ut på utbildningen.

Vann uttagningsloppet

Aktuell med Lucifer Lane – tränad av pappa Thomas – gör Johan sitt andra framträdande i storloppssammanhang i morgon. Då tar de sig an finalen av den korta upplagan av E3. Den treårige Infinitif-avkomman tog över ledningen innan 500-meterspasseringen i försöket och hade sedan inga problem att glida undan till slut till seger på tiden 1.12,8a/1.640 meter.

Fakta

Lucifer Lane

Kön: brun hingst
Född: 26 april 2014
Härstamning: Infinitif-Montreal Lane
Intjänat: 710.000 kronor
Resultat: 11 st: 6-1-2
Rekord: 1.12,8ak*/1.13,2am*
Ägare: Christine Larsson, Örebro
Uppfödare: Christine Larsson, Örebro
Tränare: Thomas L Nilsson, Örebro
Körsven: Johan A Nilsson, Örebro
Skötare: Christine Larsson

Expandera

Hästens utveckling har varit imponerade sedan tävlingsdebuten den 19 februari i år. En förbättring som även Johan deltagit i parallellt som kusk eftersom han kört Lucifer i samtliga av karriärens elva starter.

– Jag hade aldrig suttit bakom hästen innan hans första lopp, inte ens i träning. Han är otroligt förnuftig och allround i loppen, men framför allt har han gått framåt ett steg med varje tufft lopp han fått. Jag har nog också blivit både lugnare och tuffare på samma gång och vågar ta för mig allt mer i loppen, vilket är mycket tack vare Lucifer Lane.

Lucifer Lane tillsammans med gänget runtomkring. Foto ALN
Lucifer Lane tillsammans med gänget runtomkring. Foto ALN

Årets andra elddop

Treåringen är en ren familjehistoria eftersom han både är uppfödd och ägs av tränare Thomas L Nilssons sambo Christine Larsson. Som halvbror till kapable V75-vinnaren Send in the Clowns (e. Kadabra) har Lucifer Lane en del att brås på, men att han skulle tillhöra toppen av sin kull hade nog inte någon i kretsen kring hästen räknat med. Trots att hingsten endast hunnit med elva starter står han nu inför ännu ett elddop i sin andra årgångsfinal.

Skulle vara väldigt intressant att se hästen i ledningen

– Det känns otroligt spännande inför loppet. Vi har fått optimalt spår och det skulle vara väldigt intressant att se hästen i ledningen, men vi får se om vi lyckas komma dit. Jag hoppas och tror på en bra prestation och självklart bra segerchans, hälsar Johan A Nilsson.