Fokustema
Fokus: Namn
Läs senare

Inga K-märkta i Italien

Sverige är ett av de få ”stora” europeiska travländer som valt att inte döpa hästarna efter bestämda begynnelsebokstäver varje år. Frankrike gör det, liksom Italien, Danmark, Belgien och Holland för att nämna några.
Av
Ola Lernå

Däremot har flera stora svenska stuterier (däribland exempelvis Boko, Kolgjini, Menhammar, AM-bloodstock, och Global) valt att följa den ”franska” trenden att namnge hästarna med bestämd begynnelsebokstav och följa alfabetet varje år.

Det latinska alfabetet innehåller 26 standardbokstäver som finns tillgängliga, men några av dem är olämpliga att börja ett hästnamn med. Vilka olämpliga bokstäver är förstås beroende på land. I Danmark slår man till exempel ihop ”I” och ”J” i samma årgång, samma sak gör danskarna med ”U”, ”V” och ”W” där alltså hästar födda samma år kan ha tre skilda begynnelsebokstäver. I Danmark börjar föl födda 2017 på ”F”.

Fakta

Sju hästnamn som inte borde tillåtits

Kick The Cat
Bend Over And Beg
Onyourkneesplease
Biggus Diccus
Run Bitch Run
Salamislicebyslice
Fluffer

Expandera

Såväl Holland som Belgien håller ”alfabetsordning”. I Holland står man över bokstäverna ”Q” och ”X”, men har inte alltid gjort så. Den senaste holländska kullen som började på ”Q” var född 1949. Men det holländska förbundet insåg, klokt nog, att det skulle bli svårt att hitta namn för uppfödarna nästa gång det var dags att döpa på Q. Holländarna döper sina hästar på ”K” 2017, medan belgarna har hunnit till bokstaven ”N”.

Med utökat spelutbyte så har våra blickar allt mer vänts mot Frankrike de senaste åren. Frankrike står över bokstäverna X, W och Z som begynnelsebokstäver, men använder övriga och 2017-kullen börjar på H.

Fakta

Barnförbjudet

Alla länder har förstås ett övervakningssystem för hästnamn, men ibland slinker olämpliga igenom. Den här pållen som vinner i italienska Cesena är barnförbjuden.

http://webtv.awsteleippica.com/index.php/video/27544/corsa-04-trotto-cesena-040915#

Expandera

Italienarna kör efter samma principer. Men det italienska alfabetet är, även om också det stammar från det latinska, lite annorlunda.
Det finns till exempel inga italienska hästar som börjar på K. Inte heller j, y, x eller w. Helt enkelt beroende på att bokstäverna inte finns i det ”riktiga” italienska alfabetet. De anses som lånebokstäver och därför vimlar det av italienska tvååringar som börjar på Z födda 2015, året då det normalt sett borde börjats på Y.
Italienarna har därmed kommit fram till bokstaven B för sina föl 2017.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervju
Läs senare

Den oväntade storloppskusken

Familjehästen och Örebrotravets nya reklampelare, Lucifer Lane, står inför sin andra årgångsfinal under lördagen på Rommetravet.
Han gör det med sin ständige följeslagare Johan A Nilsson – amatörkusken som inte har ambitionen att bli proffs.
Av
Jesper Kask
Johan Nilsson bakom Lucifer Lane i försöksvinsten på Örebrotravet. Foto Gunilla König/ALN
Johan Nilsson bakom Lucifer Lane i försöksvinsten på Örebrotravet. Foto Gunilla König/ALN

Endast ett fåtal kuskar når den stora scenen och storloppsfinalerna för unghästar. Finaler som ofta domineras av de allra framgångsrikaste lånekuskarna. Den 30-årige amatörkusken Johan A Nilsson har i år varit undantaget då han nu otroligt nog står inför sin andra E3-final inom loppet av 1,5 månad. Det var ingen självklarhet att livet skulle handla om att köra hästar för Johan trots att han är son till Örebrotränaren Thomas L Nilsson. Ett genuint intresse för idrott har funnits länge, men travet fick stå åt sidan under en lång tid.

– Jag spelade hockey och fotboll länge, men var väl egentligen inte alls intresserad av hästar fram till jag var 16-17 år gammal. När jag började köra stor häst växte intresset för travet och efter skolan började jag jobba i stallet hos pappa, säger Johan A Nilsson.

Fakta

JOHAN A NILSSON

Kuskstatistik

År – Starter 1:a-2:a-3:a (segerprocent)
2017 – 25 st: 6-2-2 (24)
2016 – 27 st: 5-1-6 (19)
2015 – 24 st: 2-1-4 (8)
2014 – 63 st: 1-4-6 (2)
2013 – 99 st: 6-6-10 (6)

Expandera

Första loppet körde Johan 2012 och han har till dags datum nästan hunnit med 300 uppsittningar i tävlingssammanhang. Trots en möjlig framtid som professionell kusk söker den Nilsson en annan karriär inom hästnäringen.

– Jag ska börja en hovslagarutbildning i Göteborg till hösten som jag går och väntar på, vilket ska bli roligt. Jag har inga ambitioner att bli proffskusk utan vill fokusera fullt ut på utbildningen.

Vann uttagningsloppet

Aktuell med Lucifer Lane – tränad av pappa Thomas – gör Johan sitt andra framträdande i storloppssammanhang i morgon. Då tar de sig an finalen av den korta upplagan av E3. Den treårige Infinitif-avkomman tog över ledningen innan 500-meterspasseringen i försöket och hade sedan inga problem att glida undan till slut till seger på tiden 1.12,8a/1.640 meter.

Fakta

Lucifer Lane

Kön: brun hingst
Född: 26 april 2014
Härstamning: Infinitif-Montreal Lane
Intjänat: 710.000 kronor
Resultat: 11 st: 6-1-2
Rekord: 1.12,8ak*/1.13,2am*
Ägare: Christine Larsson, Örebro
Uppfödare: Christine Larsson, Örebro
Tränare: Thomas L Nilsson, Örebro
Körsven: Johan A Nilsson, Örebro
Skötare: Christine Larsson

Expandera

Hästens utveckling har varit imponerade sedan tävlingsdebuten den 19 februari i år. En förbättring som även Johan deltagit i parallellt som kusk eftersom han kört Lucifer i samtliga av karriärens elva starter.

– Jag hade aldrig suttit bakom hästen innan hans första lopp, inte ens i träning. Han är otroligt förnuftig och allround i loppen, men framför allt har han gått framåt ett steg med varje tufft lopp han fått. Jag har nog också blivit både lugnare och tuffare på samma gång och vågar ta för mig allt mer i loppen, vilket är mycket tack vare Lucifer Lane.

Lucifer Lane tillsammans med gänget runtomkring. Foto ALN
Lucifer Lane tillsammans med gänget runtomkring. Foto ALN

Årets andra elddop

Treåringen är en ren familjehistoria eftersom han både är uppfödd och ägs av tränare Thomas L Nilssons sambo Christine Larsson. Som halvbror till kapable V75-vinnaren Send in the Clowns (e. Kadabra) har Lucifer Lane en del att brås på, men att han skulle tillhöra toppen av sin kull hade nog inte någon i kretsen kring hästen räknat med. Trots att hingsten endast hunnit med elva starter står han nu inför ännu ett elddop i sin andra årgångsfinal.

Skulle vara väldigt intressant att se hästen i ledningen

– Det känns otroligt spännande inför loppet. Vi har fått optimalt spår och det skulle vara väldigt intressant att se hästen i ledningen, men vi får se om vi lyckas komma dit. Jag hoppas och tror på en bra prestation och självklart bra segerchans, hälsar Johan A Nilsson.

Fokustema
Fokus: Sisyfos Breeders
Läs senare

En häst för alla!

Olle Larsson har många bollar i luften och närmast på agendan står Wenngarn Yearling Sales. I år har auktionen utökats till två dagar då Olle vill att det ska finnas en häst för alla.
Av
Cecilia Kristoffersson
Donatello Sisu vann E3 Finalen 2016. Här med Olle och Jenny Larsson (tv), skötaren Lisa Aspman vid hästens huvud och kusken Stefan Söderqvist. Foto Martin Langels/ALN
Donatello Sisu vann E3 Finalen 2016. Här med Olle och Jenny Larsson (tv), skötaren Lisa Aspman vid hästens huvud och kusken Stefan Söderqvist. Foto Martin Langels/ALN

– Vi är arrangörer av auktionen och äger anläggningen, men i själva arbetet med auktionen är jag inte involverad, utan det är Emmelie Arneng som mestadels sköter den biten. Förväntningarna och förhoppningarna är alltid höga hos alla uppfödare inför en auktion och därför inleder vi med en uppfödarbankett på söndagen för att kunna umgås utanför arbetstid, säger Olle Larsson.

I nuläget har Olle och Jenny Larssons uppfödning Sisyfos Breeders cirka 30 fölston och säljer för egen del 13 ettåringar på auktionen.
– Jag hade hästar även på Elitauktionen och kommer även sälja en del på Kriterieauktionen senare i höst. Vår målsättning är att få runt 20 föl varje säsong och varje år försöker vi omsätta lite fölston och jag gallrar ut ungefär en tredjedel varje år. Om det är en stam vi gillar och har fått ett stoföl så är vi inte rädda för att sälja fölstoet. Det är några speciella familjer vi är extremt förtjusta i, säger Olle och fortsätter:

Fakta

Sisyfos Breeders ettåringar på WYS

Galant Sisu e. Muscle Hill – Donatomesswithme
Gulliver Sisu e. Chapter Seven – Roisin
Gogobet Sisu e. Googoo Gaagaa – Southwind Eliza
Gossip Girl Sisu e. Yankee Glide – Bliss
Gambler Sisu e. E L Titan – Dance Beat
Gladiator Sisu e. Zola Boko – Carrigan Hall
Gloria Sisu e. S.J.’s Caviar- Dream N.Lindy
Galadriel Sisu e. Maharajah – Drifter’s Days
Girlpower Sisu e. Yankee Glide – Merit Badge
Giselle Sisu e. From Above – Queen Charlotte 
Gargamel Sisu e. Classic Photo – Roxa Sisu
Gentleman Sisu e. Pastor Stephen – Sofia Sisu
Greta Sisu e. Explosive Matter – To Lindy’s Credit

Expandera

– Vi försöker göra en helhetsbedömning i fyra delar när vi utvärderar vilka ston vi ska behålla. Kapaciteten i avelsboxen stammässigt, hur avkommorna ser ut är en väldigt viktig del, hur de fungerar med dräktigheten och hur de beter sig i stallet. Det handlar mycket om en arbetsmiljöfråga för personalen och de andra hästarna. Vi vill inte ha några tokiga märrar, utan vill att de ska vara harmoniska. Totalt är det fyra personer som jobbar på gården med hästarna och min fru Jenny har det övergripandet ansvaret.

Efter att ha provat franska hingstar tidigare valde Larssons under en period att bara satsa på amerikansk blodt, men det var innan Ready Cash kom in i bilden.
– Vi provade honom väldigt tidigt efter att han blev tillgänglig i aveln och nu har vi även betäckt en del ston med hans söner. För tillfället har vi åtta fölston som står i Frankrike. Det roliga med avelsbiten, är att det inte går att köpa sig framgång, även om man självklart kan ge avkommorna de bästa förutsättningarna, då skulle det inte vara lika spännande. Mycket av kritiken mot auktionen på Wenngarn förra året var att hästarna blev för dyra. Jag vill att det ska finnas en häst för alla och därför införde vi en andra dag till i år där det inte bara är avkommor efter Ready Cash och Muscle Hill. Det finns fina hingstar att betäcka med som ligger på en lagom prisnivå och vi använder oss av dem till några av våra egna ston också. Sedan har vi satsat mycket på vår egen avelshingst Even Better Odds.

Dartagnan Sisu (e. Ready Cash) siktas nu mot Derbykval. Här med tränaren Mattias Djuse i sulkyn. Foto Hanold/ALN

Sedan 2011 har Larsson även drivit ett andelsägarkoncept liknande Rikstravets upplägg.
– Vi vill utveckla hästägandet och det är ett av svensk travsports återkommande problem. Det är svårt att rekrytera nya hästägare och vi har därför en garanti i vårt bolag, där vi själva tar en risk.

Olle Larsson är en driftig idéspruta och jobbar mycket med samhällsutveckling. Wenngarn var ett sådant projekt som Olle drog igång för 3,5 år sedan.
– Det första året gick åt till att bara rensa upp området, 2015 började folk flytta in och förra året utvecklade vi flera verksamheter där. Vi är inga långsiktiga ägare, utan har sett Wenngarn som ett femårigt projekt. Jag tror att man ska göra det man är bra på och vi är duktiga på att utveckla och bygga upp, inte att driva ställen. Mitt nästa projekt, är att vi bygger ett kombinerat äldreboende och en skola i Knivsta där de kommer ha en gemensam matsal. Integrera de äldsta och yngsta i samhället. Hästmässigt kan jag inte säga allt för mycket om vad nästa projekt blir, men det handlar om att utveckla avelsbiten på Söderby Gård. Det är det som driver mig och som jag tycker är kul inom travet, avelsutvecklingen. Man måste hela tiden försöka utmana sig själv.

Länk till Wenngarn Yearling Sales auktionkatalog

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Spår sex, sju och åtta blir bättre

På söndag gör huvudstadsbanan Solvalla comeback inom travsammanhang efter nästan två månaders uppehåll. Under uppehållet har en banomläggning skett som bland annat leder till mindre nackdel för de tre yttersta startspåren.
Av
Jesper Kask
Solvallas underlag efter banomläggningen. Foto: Jesper Kask
Solvallas underlag efter banomläggningen. Foto: Jesper Kask

Under juni månad gick Solvallas travoval från ljudet av smattrande hovar till högljudda motorer i STCC. Sedan har det varit stiltje och tystnad från huvudstadsbanan, men på söndag gör travet comeback då det arrangeras tävlingar med nio lopp på menyn. Tystnaden har till stor del berott på det arbetet som Solvalla gjort vid omläggning av banans material, ett material som nu testas för första gången.

– Vi har inte haft några hästar på banan ännu, första gången blir på söndag. Det blir ett bra test inför större tävlingsdagar, men vi är väldigt nöjda med hur materialet har satt sig, säger banmästare Marcus Stjernström.

Vi testade ett lager, kanske en till två centimeter, under Elitloppshelgen och det föll väl ut

Banomläggningen har skett efter att materialets slitage blivit allt mer påtagligt, och därmed blivit svårare att arbeta med och justera. Det nya underlaget är inte allt för olikt det som tidigare låg på banan i cirka tolv år, men ska bli mer ”lättarbetat” och erfarenhet av materialet finns sedan användningen under Elitloppshelgen.

Det nya materialet. Foto: Jesper Kask

 

– Vi testade ett lager, kanske en till två centimeter, under Elitloppshelgen och det föll väl ut. Det finkorniga materialet som låg innan, har med tiden dragits nedåt i banan och till slut packats. Det blev hårt och stumt som en betongskiva efter ett tag och en omläggning krävdes. Det man kan se tydlig skillnad är att det nya materialet är mycket mörkare, och vi har redan fått kommentarer om att det ser ut som ”Stockholms Vincennes”. Det ska dock sägas att materialet är bara likt i färgen, ingenting annat.

Solvallas banmästare Marcus Stjernström har bråda dagar inför ”nypremiären” på söndag. Foto Kanal75

Det nya materialet har en lägre grad av glimmer – en mineral som drar åt sig fukt – vilket i sig gör banan mindre känslig för stora mängder regn. Banpersonalen kan därmed vattna banan efter behov och på så sätt förlita sig mer på sin egen bedömning än vädergudarnas påverkan. Den största skillnaden utöver förbättrat fäste och svikt i banan efter omläggningen, har dock kommit i den nya doseringen.

– Tidigare lutade de tre yttersta spåren utåt, med ungefär en och en halv grad. Nu är den justerad inåt i banan istället, med ny lutning på cirka två grader, vilket kommer att gynna hästar med spår sex, sju och åtta. De slipper nu gå från en vinkel till en annan i startmomentet så att säga och får mindre nackdel av sina yttre startspår. De fem innersta spåren i banan behåller sin lutning på cirka 17,5 grader.

Doseringen från innerspår. Foto: Jesper Kask

 

På söndag blir första gången sedan 7:e juni som banan arrangerar tävlingar, med nytt banmaterial, ny dosering och självklart ny mätning. Förhoppningarna inför premiären för underlaget på söndag är goda, det enda hotet mot banans beskaffenhet är stora mängder regn, något man enligt prognos ser ut att slippa.

– Det har varit torrt länge och vi har behövt vattna mycket för att materialet ska sätta sig ordentligt. Känslan är att det har gjort det nu och att det blir bra fäste i banan, så vi hoppas på uppehåll fram till och med söndag. Banan kommer troligtvis bara bli bättre ju längre säsongen går, då materialet får sätta sig ytterligare och vi kan göra småjusteringar efter hur träning och tävling fungerar, avslutar Stjernström.