Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Ivanovs dröm blir verklighet

– Det har alltid varit min dröm att få träna hästar på en toppgård. Nu blir det verklighet.
Av
Lars G Dahlgren
Jevgeni Ivanov värmer upp Luce Axe inför E3-finalen för ston. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jevgeni Ivanov värmer upp Luce Axe inför E3-finalen för ston. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det säger Jevgeni Ivanov, Solvallatränaren som flyttar in på det som varit Stall Tillys bas sedan 1977, gården Stora Ellringe i Almunge norr om Stockholm. I veckan offentliggjordes att Mats Gabrielsson, ägarpseudonymen Stall Oxalis och Tooma-uppfödningen, köpt Stora Ellringe av Hans-Gunnar och Kerstin Tillander.

– Mats och jag har i flera år pratat om att hitta en bra gård. Men de ställen vi tittat på som varit bra har varit för dyra. När vi var och tittade på Stora Ellringe kände jag att det här är stället jag drömt om…och det blev också snabbt affär. Mats köper gården och jag blir hyresgäst, säger Jevgeni Ivanov.

Fakta

Jevgeni Ivanovs resultat som svensklicensierad tränare

2012*:  21 st:  7–2–2         133.564 kr
2013: 128 st: 31–22–17    464.415 kr
2014: 147 st: 26–31–14    761.039 kr
2015: 163 st: 19–14–13    740.207 kr
2016: 204 st: 36–31–24  1.173.296 kr
2017: 264 st: 49–28–27     999.343 kr
2018: 301 st: 51–42–31  1.834.869 kr

* Licensierad från 1 augusti

Expandera

Estländaren gick den svenska proffstränarkursen på hösten 2010 och tog ut licens som Solvallatränare 2012. Han hade då i flera år samarbetat med svenska tränare med inkörning och uppträning av unghästar i Estland.

En av de som den nu 43-årige Ivanov haft långvarigt samarbete med är just Mats Gabrielsson, vilken också är djupt involverad i Tallins travbana Tallinna Hipodroom.

Av de 40 hästar som Ivanov nu tränar är knappt hälften tillhöriga Stall Oxalis och bärande uppfödarnamnet Tooma. Bland dem finns till exempel treåriga stoet Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar – Finish Tooma) som sprungit in över 200.000 kronor och i söndags var med i Breeders Crown-semifinalerna. Ivanovs mest kända häst just nu är dock ingen Tooma-produkt utan det ryskägda (Nataliya Stroy) belgiskfödda stoet Luce Axe (e. Ready Cash – Pretoria As) som i somras var fyra i korta E3.

Lipstick Tooma och Jevgeni Ivanov, Travsport, Sulkysport
Lipstick Tooma och Jevgeni Ivanov. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

 

Flyttproceduren, från Markeby Gård i Bro där Ivanov haft sin svenska verksamhet, är i full gång. Det finns boxplatser för 56 hästar på Stora Ellringe och Jevgeni Ivanovs mål är förstås att fylla dem.

– Ja, men det klarar vi inte till att börja med. Vi flyttar dit ett 20-tal hästar direkt och de närmaste veckorna ska vi flytta dit resten, det handlar om sammanlagt 40 hästar. Innan 1 december ska vi ha fått dit allt, och fått allt löst för personalen. Sedan får vi sikta på att satsa och expandera nästa år. Jag kommer också att ha kvar mitt stall i Estland och träna de yngsta hästarna där. Estland är fortfarande det bästa stället att träna upp unghästarna, säger Jevgeni Ivanov.

Sedan får vi sikta på att satsa och expandera nästa år

Även om Mats Gabrielsson också har betydande uppfödningsverksamhet – 10-15 föl årligen de senaste åren – ska inte fölstona till Stora Ellringe, de blir kvar i Estland.

– Nej, Stora Ellringe blir en träningscamp, säger Jevgeni Ivanov.

En drömgård kallar han det alltså.

– Ja, det räcker ju att titta på resultaten för de Tilly-hästar som fötts och tränats här för att man ska förstå att det är ett toppställe. Allt är toppkvalitet rakt igenom. Vi vill inte ändra någonting utan flyttar bara in och kör igång. Nu är det bara upp till mig att ta vara på chansen och lyckas, säger Jevgeni Ivanov.

Jevgeni Ivanov, Travsport, Sulkysport
Jevgeni Ivanov. Foto Tommy Andersson/ALN

 

Paret Tillander lade med ålderns rätt ner uppfödningsverksamheten i Sverige 2012. De behöll några få fölston som flyttades till Frankrike. Sedan dess har också gården varit till salu.

Stall Tllly, Hans-Gunnar och Kerstin Tillander, hade startat sin uppfödning på 1960-talet med Misti Iran, som skulle komma att bli utämnd till Elitsto, och Axevalla som hemmabana när de flyttade till Stora Ellringe 1977. Deras uppfödning med ett 15-tal fölston blev oerhört framgångsrik och har sammanlagt räknat in ett 30-tal miljonvinnande avkommor.

Stall Tilly satsade konsekvent på egna ston från stabilt förärvande linjer. Åby Stora Pris-vinnaren Micko Tilly (e. Frances Nibs – Misti Iran), född 1970, var den första Tilly-stjärnan och han är alltså tillkommen före Stora Ellringe-tiden.

Bland de hästar som fötts på Stora Ellringe, och där de flesta haft hela eller delar av sina karriärer som tränade hos Stall Tilly, är den tidiga Dansör Tilly (e. Shatter Way – Misti Iran), född 1978, sedan 1980-talshästarna Icora Tilly (e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly), Lucky Tilly (e. Chambon P. – Divina Tilly), Nice Tilly (e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly), den första Breeders Crown-vinnaren Noble Tilly (e. Tibur – Glenna H.), 1990-talarna Roberto Tilly (e. Sharif di Jesolo – Divina Tilly), Super Tilly (e. Super Bowl – Icora Tilly), Brunton Tilly (e. Lindy’s Crown – Icora Tilly) och naturligtvis den främste av dem alla, världsrekordhållaren och 37-faldige miljonären Victory Tilly (e. Quick Pay – Icora Tilly) som såldes till Stig H Johanssons stall som fyraåring.

Efter millennieskiftet kan Tillanders peka på uppfödningar som Dexter Tilly (e. Super Arnie – Ricora Tilly), Earl Tilly (e. Alf Palema – Pearl Tilly), årskamraterna Gentle Tilly (e. Super Arnie – Ticora Tilly) och Golden Tilly (e. Super Arnie – Ixora Tilly), samt 2014-Breeders Crown-vinnaren Olympia Tilly (e. Lindy Lane – Pearl Tilly).

Stall Tillys ”grundsto” Glenna H. (e. Trader Horn – Scotch Dot), syster till Derbyvinnaren Opal H. (e. Pluvier III), och den som leder fram till Victory Tilly, ingår i något så unikt som fyra generationer efter varandra där stona blivit utnämnda till Elitston! Scotch Dot (född 1958 e. Dean Hanover – Scotch Virtue) är Elitsto, Glenna H. född 1965 är Elitsto, Cikora Tilly (e. King Frances – Glenna H.) är Elitsto och Icora Tilly (e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly) är Elitsto.

Så nog finns det att leva upp till när Jevgeni Ivanov nu tar över det som varit Stall Tillys bas…

– Min dröm om att få komma till ett sådant här ställe, där massor med topphästar har tagits fram och tränats, har blivit verklighet, konstaterar han.

Jag gör det här delvis för att det är klassisk travmark, för jag vill inte att det blir som många andra travcamper som sålts till ridsportsfolket som ju köper upp det mesta. Men lika mycket för att jag tror på Jevgeni som tränare, jag tycker hans resultat med de förhållandevis små möjligheter han haft hittills tyder på det

Mats Gabrielsson i en intervju på solvalla.se om köpet av Stora Ellringe.

Fokustema
Fokus: Elitloppsvinnaren återvänder
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vill du ha Steinlager?

För drygt tre veckor sedan ringde Anne Turid Thales telefon. På displayen framgick det att det var hennes tidigare arbetsgivare under många år som sökte henne i ett angeläget ärende: – Vill du ha Steinlager..? frågade Per Oleg Midtfjeld när hon svarade.
Av
Mia Törnberg
Anne Turid Thales med Steinlager och Tore Björn Diskerud efter segern i Elitloppsfinalen 2005. Foto Leif Norberg/ALN
Anne Turid Thales med Steinlager och Tore Björn Diskerud efter segern i Elitloppsfinalen 2005. Foto Leif Norberg/ALN

 

Svenskfödde Steinlager (e. Good As Gold) tävlade i den absoluta världstoppen under norsk flagg för Per Oleg Midtfjeld i mitten av 2000-talet, med seger i både Oslo Grand Prix och Elitloppet 2005. Jörgen Westholm sålde den Lars Åberg-uppfödde hingsten till norrmannen Knut Olausson som treåring. Steinlagers karriär, som avslutades för tio år sedan, inbringade över 14,5 miljoner kronor. När Knut Olausson gick bort i cancer 2010 fick Midtfjeld Steinlager i sin ägo. 2017 blev han invald i Hall of Fame.

Jag blev tvungen att sätta mig ned och fundera över om Oleg menade allvar…

Nu har hästen fått ny ägare igen.
– Jag blev väldigt förvånad! Jag blev tvungen att sätta mig ned och fundera över om Oleg verkligen menade allvar..? Men han tyckte verkligen att jag skulle ha Steinlager, säger Anne Turid Thales.

Anne Turid Thales var skötare till Steinlager från fyraårssäsongen tillsammans med Tore Björn Diskerud.
– Steinlagers karriär och allt vi upplevde var fantastiskt. Det största var Elitloppet – även om segern i Oslo Grand Prix var häftig på hemmaplan. Men Elitloppet var vansinnigt! Jag minns allt. Från trummorna på morgonen – för jag sov alltid i en fällbar solstol utanför Steinlagers box när vi reste ska du veta, skrattar Turid Thales.
– Redan vid sju på morgonen började trummorna ljuda, och jag minns att jag tänkte ”nu är det på allvar”.

Steinlager. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Steinlager tog dock det mesta med ro, även uppståndelsen under Elitloppssöndagen. Han lade sig till och med och vilade i boxen mellan försök och final, berättar Anne.
– Oleg sade att han kunnat köra fortare (1.10,0 reds. anm.). Steinlager var i toppform. Han såg så ut, det här skulle han bara vinna! Steinlager hade alla goda egenskaper; iskallt psyke, vinnarskalle och enorm lungkapacitet. Det var ingen häst som kunde träna som honom…

Tjugoårige Steinlager är nu åter på svensk mark sedan Turid Thales hämtat honom från Norge i onsdags.
– Han kommer att tjänstgöra i aveln under våren, och sedan flyttar han hem till mig utanför Kristinehamn i Värmland för att bara gå här och mysa på fältet som mina andra två pensionärer.

För att bara gå här och mysa på fältet

Steinlager gjorde 88 starter (35–15–12), rekordet 1.10,0ak* sattes vid Elitloppssegern och totalt sprang hästen in 14.628.677 kronor.
2007 klev han in i avelsboxen och bästa avkomman är norskfödda stoet I Love Paris, 1.10,0ak/3 419 265 kr, som förra året bland annat vann Sto-EM på Solvalla. West Wing och Bon Frecia är två andra dubbelmiljonärer ur hans produktion.

 

Fokustema
Fokus: Jimmy Takter slutar
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Full action eller ingen action alls”

Att Jimmy Takter lämnar travsporten – eller tar timeout, det återstår att se – ger stor publicitet på andra sidan Atlanten. Inte bara inom travsportens media. I en stor intervju för en galoppsajt är Jimmy öppenhjärtig:
– Varken trav- eller galoppsporten är längre vad det var när jag kom hit. Speciellt travsporten är misskött. Vi har tagit allt för givet: våra kunder, ägarna, tränare, personal i stallen, allt runt om oss. Nu handlar det för sporten om att slåss i uppförsbacke.
Av
Lars G Dahlgren
Jimmy Takter vann själv lopp i torsdag och igår blev det en tränarseger. Karriären avslutades (?) med två triumfer. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jimmy Takter vann själv lopp i torsdag och igår blev det en tränarseger. Karriären avslutades (?) med två triumfer. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Intervjun i thouroghbreddailynews.com har rubriken: ”Han är på topp så varför slutar han?”.

Jimmy Takters situation och beslut jämförs med de främsta tränarna i galoppsporten. Där skulle det aldrig ske, det Jimmy gör nu, skrivs det i artikeln. ”Det är otänkbart att någon galopptränare skulle sluta när han fortfarande står på topp”. Jimmy förklarar bakgrunden till att han med några av världens bästa travhästar i sitt stall nu lämnar över ”allt” till dottern Nancy Johansson och sin högra hand i stallet sedan flera år tillbaka, Per Engblom.

Jimmy Takter med dottern Nancy på auktion i Lexington. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Jag kommer att finnas tillgänglig om de behöver hjälp med något, säger Jimmy samtidigt.

58-årige Jimmy Takter annonserade redan förra året under Kentucky Futurity-meetinget i Lexington sitt beslut att 2018 blir hans sista år i rampljuset och att han sedan skulle ta timeout. Detta efter 35 år i den amerikanska travsporten. Han kom dit 1982, och har skaffat sig en meritlista och stjärnhästkavalkad som knappast torde gå att överträffa.

Att Jimmy Takter skulle lägga ner livet som travtränare var alltså allvar, och han väntar inte till årsskiftet med att tacka för sig. Nej, han gör det redan 1 december och avslutar swn november med att starta hästar på Dover Downs. Anledningen är att Jimmy och hustrun Christina sedan ska börja timeouten med en semesterresa till Australien och Nya Zeeland.

– Nästa år ska jag leva det sköna livet, genom bli catchdriver för Per, skämtade Jimmy till Sulkysports utsända under årets Kentucky Futurity-meeting, innan han blev mer allvarlig:

– Nej, det här handlar om att kunna bli fri och göra vad jag vill. Inte 24 timmar om dygnet runt, året runt, känna, och ha ansvaret för hästarna, stallet, personalen, ja allt. Vill jag vara i Florida hela vintern vill jag kunna vara det. Vill jag åka till Paris vill jag kunna göra det på sommaren, inte stå och huttra i kylan på Vincennes under Prix d’Amérique. Känner jag för att åka hem till mamma och pappa och släkten hemma i Sverige en månad vill jag kunna göra det.

Känner jag för åka hem till mamma och pappa och släkten hemma i Sverige en månad vill jag kunna göra det

En av de viktigaste egenskaperna som ligger bakom att Jimmy blivit den han är, världsledande tränare i travsportenm är hans enorma vinnarskallen. Denna egenskap är en avgörande faktor till att då att det inte finns något alternativ. Att gå en ”medelväg”, dra ner på sin verksamhet, ha några få hästar, är inte tänkbart.

– Jag känner att jag måste göra det så här. Jag har fått kämpa hårdare och hårdare för att motivera mig och till slut blir man urlakad. Jag känner att jag inte kan fortsätta på samma nivå som jag haft. Och om jag inte kan vara på den högsta nivån, så vill jag inte hålla på. Jag vill vara på topp, Så fungerar jag. Det finns de som säger att jag borde hålla på med 10-15 hästar men det är inte jag. Jag vill ha antingen ”full action” eller ”ingen action alls”, säger Jimmy till thouroughbredracing.com.

Jag vill ha antingen ”full action” eller ”ingen action alls”

34 Breeders Crown-segrar, Årets tränare sex gånger, fyra Hambletoniansegrar…att det finns en mättnad är kanske inte så konstigt. Jimmy säger också öppet att han tycker att glädjen i sporten försvunnit.

– Jag vill inte kritisera vår sport men både trav- och galoppsporten är inte som den har varit. Särskilt inte travet. När jag kom hit för 36 år sedan var det ett helt annat ”ballgame” än vad det är nu. Det var mer glamoröst, mer status. Fullbloden har detta kvar. Men travsporten är misskött. Vi har tagit våra kunder och hästägare för givna. Vi har tagit tränare, deras personal, allt runt om oss, för givet. Efter all misskötsel, och hur länge den fått fortgå, slåss nu sporten i uppförsbacke. Det spelar ingen roll om det blir casino på Meadowlands. Jo, det kommer att bli högre prispengar i loppen och kanske kommer fler människor att föda upp hästar, men det kommer inte att ge entusiasmen och glamouren tillbaka till sporten. Alla som varit med ett tag vet vad jag pratar om. Det brukade vara mycket mer spännande. Nu har det blivit ”bara ett jobb”.

När Jimmy Takter får frågan om varför så få galopptränare väljer att pensionera sig svarar han att han undrar om de har råd att göra det. Takter poängterar att han inte tjänat några pengar, inte blivit rik, på att träna hästar och vinna lopp. Nej, det som gett något i ekonomiskt utbyte är att utveckla avelshingstar. Jimmy och Christina har ofta ägt 20-30 procent i sina hästar. Och Jimmy uppskattar att han under sin karriär tagit 50-60 hingstar till tävlingskarriärer som lett till att hingstarna blivit verksamma i aveln.

– Jag har varit en väldigt bra affärsman. Jag har ägt delar i många av mina bästa hästar. Finansiellt har det gett mig en väldigt god position. Folk tycker ”han är en stor tränare” men det kostar också att vinna en massa lopp, provisionen blir inga stora belopp. Men de flesta avelshingstar som jag utvecklat har jag varit delägare i och det har tryggat min ekonomi för resten av livet.

de flesta avelshingstar som jag utvecklat har jag varit delägare i och det har tryggat min ekonomi

Jimmy tycker också att detta år, hans sista, känts bra. Det slutade ju också på allra bästa sätt. Takters stora tränarprestation denna säsong – ja kanske till och med en av de största förvandlingar han fått till någonsin – har varit att göra en kulltopp av den som tvååring misslyckade Tactical Landing (e. Muscle Hill – Southwind Serena). Denne avslutade treåringssäsongen med att först vinna Breeders Crown och sedan i söndags TVG-finalen på Meadowlands – mot äldre hästar – där han från dödens sänkte Åke Svanstedts världsrekordhållare Six Pack.

Tactical Landing och Jimmy Takter, Sulkysport
Tactical Landing och Jimmy Takter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Eftersom jag vetat att detta år är mitt sista så har jag kanske känt mig mer avslappnad och sett med lite lättare ögon på saker. Det finns de som jag träffat i år som tycker att jag verkat vara gladare, säger Jimmy Takter till thoroughbreddailynews.com.

Här kan hela intervjun läsas.

 

 

Fokustema
Fokus: Minnesord
Läs senare

Den vetgirige travtränaren från Nacka

Igår somnade Karl Gustav Holgersson in på Falu lasarett och hans mångårige vän Johan Lasson har för Sulkysports räkning tecknat ett personligt porträtt av "Holger" – den vetgirige travtränaren från Nacka – och kan läsas nedan i sin helhet:
Av
Johan Lasson
En av Svensk travsports största eldsjälar har gått ur tiden, 88 år ung. Foto Micke Gustafsson/ALN
En av Svensk travsports största eldsjälar har gått ur tiden, 88 år ung. Foto Micke Gustafsson/ALN

Holger och jag träffades första gången 1973. Jag var 17 år och han 43. Jag fick möjligheten att hjälpa till och tjänstgöra som sommarvikarie i hans träningsstall på ett 30-tal hästar, på gården Skoby nära Rosersberg utanför Stockholm.

Karl Gustav ”Holger” Holgersson föddes 1930 och växte upp, mestadels på Lillängen i Nacka utanför Stockholm. Efter avslutad skolgång på Saltsjöbadens Samskola tog Holger jobb hos Kurre Mattson på Solvalla. Han arbetade sedan hos E J Nordin i sju-åtta år, tillsammans med vännen Uno Swed.

Efter några år som tränare i Boden och Ö-vik återkom han till Solvalla och Gunnar Nordin, som han tyckte mycket om. Stall North Star blev sedan hans arbetsgivare (där han fick fram snabblopparen Metro Star) tills Holger tog ut publiktränarlicens på Solvalla i början av 1960-talet. Resten är känd historia för många.

Kreativ och bohemisk

En av ”Holgers” målningar i olja visar Bold Eagles första Prix d’Amérique-seger med Mia Törnbergs bild som förlaga. Foto Privat

Holger hade som en ganska liten tränare gjort sig känd i hela Sverige. Han var framgångsrik, karismatisk, färgstark, kreativ och bohemisk. Det gav sig uttryck i den bemärkelsen att han gick sina egna vägar och prövade nya och ibland lite udda lösningar på gamla problem som hade med träning och hästhållning att göra. Han berättade gärna om dessa lösningar, eller snarare föreläste om dem, på ett sätt som bara tillhörde honom och som inte går att efterlikna.

Dessa föreläsningar var resultatet av egen ”forskning” och reflektioner från en redan lång erfarenhet av travträning. De var dessutom – inte sällan – fyllda av charmerande överdrifter. Hans familj och vi som lärde känna honom nära, visste ungefär hur mycket som kunde dras av från hans excesser. Journalister älskade honom. Han satte ofta sina egna rubriker till deras reportage om honom och hans hästar.

Jag minns bland annat att han liknade en av sina hästar Emter W. (startade i Elitloppet och VM-loppet på Roosevelt Raceway) med boxaren Mohamed Ali. Var han fick den liknelsen ifrån fattade jag aldrig. Han blev min läromästare i travsport som ung och på något sätt en fadersgestalt under 70-talet, även om jag hade en egen god och klok far.

Pratade i intellektuella termer

Han kom senare att bli min äldre och mycket nära vän genom livet. Våra diskussioner och hans föreläsningar fortsatte. Han var inte bildad från någon högskola. Trots det pratade han ofta i intellektuella termer på ett sätt som kunde vara både intressant, tankeväckande och bildande om man, som sagt, visste vad som skulle sovras i det som sades.

”Holger”. Foto: stalltz.se

Hans tankemönster var som ett pipelinesystem med många förgreningar från huvudledningen. Det gällde att hålla honom efter en förgrening i taget, för att kunna ha en vettig dialog. I mer uppgivna stunder tänkte jag att definitionen av en monolog måste vara att ha en dialog med Holger. Tekniken för att behålla dialogen lärde jag mig efter hand. Man stängde helt enkelt av en längre ”förgrening” genom att helt sonika byta ämne, till exempel genom att säga; ”Hur är det med Maria?” (hans dotter). Det fungerade alltid.

”Var kommer han ifrån?”

Holger var inte bara föreläsande och berättande utan också vetgirig och kunskapstörstig. Och inte bara inom området häst- och travsport. Jag minns en gång för cirka tio-tolv år sedan när han kom på besök från Italien, där han var verksam under nästan 20 år (i åldern 55-75 år).

Min dåvarande fru hade bjudit sin operasjungande vän Ella Petterson på middag och jag hade lovat husrum till Holger och mat vid samma bord. Den karismatiske Holger började berätta om opera för Ella, som bara visste att Holger var min äldre ”häst-vän”. Lätt oroad över vart denna föreläsning eller ”förgrening” skulle leda och hur lång den skulle bli, förhöll jag mig ändå tyst. Efter ett tag tittade den lika karismatiska Ella på mig och sa ”Var kommer han ifrån? Han vet ju, till delar, mer än jag om opera”. Ella är idag bland annat känd som programledare för SVT:s frågetävling Kontrapunkt. Jag har fortfarande inte koll på varifrån han fick all sin kunskap om opera.

 

Naturligtvis var det om hästar han kunde mest och där upphörde aldrig vetgirigheten och kunskapstörsten. Från dessa lärdomar måste oändliga tankar och idéer ha cirkulerat och värderats i hans huvud. Han slutade inte att fundera, hitta förklaringar och söka lösningar, trots sin ”tilltagande visdom”. Under senare år var han bland annat väldigt upptagen med tankar om för- och nackdelar gällande barfotatävling med både yngre och äldre travare.

Bodde i ett garage

Som aktiv i Italien var livet upp och ner. Den mest framgångsrika tiden var i 60-65 års åldern, som ”spöktränare” hos Roberto Andreghetti i närheten av Bologna. Sämre tider var det när han senare jobbade åt ägaren till Montegiorgios travbana, där han bodde i ett garage, under en kortare tid. Detta faktum lät inte begränsa bohemen Holger. I denna boning ”fanns möjligheter som folk inte kunde ana”. Han var extremt lösningsorienterad och en sann levnadskonstnär.

Holger var lika engagerad och entusiastisk som författare. Sin första bok ”Holger och hans hästar” som jag fick förmånen att läsa originalmanus till redan under tidiga 2000-talet, skriven på en Facit skrivmaskin med användandet av tipex! Den färdiga boken kan jag rekommendera. Den har ett högt läsvärde, både för unga och gamla traventusiaster.

 

Återkomsten från Italien vid 75 års ålder ledde senare till en ny, mycket framgångsrik träningsrörelse, dock i mindre format. Jag tänkte att han kommer att dö med stövlarna på. En olycka stoppade dock hans framfart som travtränare, möjligtvis som den äldsta, professionella och licensierade travtränaren i Sverige någonsin, 85 år gammal 2015.

Föreläste och målade

Johan Lasson minns sin nära vän ”Holger”. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Han fortsatte sitt aktiva liv med föreläsande, berättande och att måla. Holger började måla redan vid tidiga 50-års ålder. Nästan uteslutande hästmotiv. Olja skulle det vara. Akryl som är vanligt nu för tiden, passade inte konstnären Holger alls. Även här blev han mycket kunnig och engagerad.

Ibland var det svårt för honom att få med alla detaljer på ett bra sätt och han var därför nödd att hålla andan länge i de momenten. Han sa nyligen: ”Du förstår Johan, jag tror att jag nästan kan hålla andan längre än Sara Sjöström när jag är målar detaljerna” … De charmerande överdrifternas man.

En av Svensk travsports största eldsjälar har gått ur tiden, 88 år ung.