Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Magknip i en vecka”

Catarina Norqvist har lyckats med något som de flesta amatörtränare bara kan drömma om.
Inom morgondagens V75-omgång startar hon två egentränade hästar vilka båda kommer med bevisad toppform.
– Mitt liv blir förgyllt av hästarna och jag tror den harmoni de skapar smittar av sig, säger Catarina Norqvist.
Av
Emil Persson
Kommer solen skina på Catarina Norqvist under lördagen? Umåkeramatören startar två hästar inom V75-spelet på Bergsåker. Foto: Jenny Rehnman
Kommer solen skina på Catarina Norqvist under lördagen? Umåkeramatören startar två hästar inom V75-spelet på Bergsåker. Foto: Jenny Rehnman

Norqvist har haft allt större framgångar som amatör under de senaste åren. Morgondagens V75-hästar From the Mine (e. From Above) och Coal Trader (e. Sugar Trader) har i synnerhet utmärkt sig, men faktum är att fyra av de sex hästar som finns på hennes träningslista vunnit lopp under året.

År 2011 tyckte hon dock att framgångarna uteblev och sökte till TV4:s ”Hjälp på traven” där Roger Walmann gav sig ut i landet för att ”få styr” på såväl proffs- som amatörtränare.
– Jag har alltid varit väldigt nyfiken, aldrig riktigt nöjd utan velat lära mig mer. Jag var ganska frustrerad i det skede och tyckte inte att jag fick den snurren på hästarna som jag ville ha. Det handlade inte om att jag ville att Roger skulle träna mina utan jag sökte för att lära mig och bli en bättre tränare, säger Norqvist.

Walmanns råd tog hon med sig och kan än idag tala mycket tacksamt kring, men det där med att ”sälja allt och skaffa nytt” var inget hon lyssnade på.
– För mig är inte hästarna några handelsvaror som det är slit och släng med. Nästan alla hästar jag har eller haft har varit uppfödda på min gård och är hästar jag har skapat en särskild relation med så jag ger inte upp i första taget.

”Tacksam för mycket”

Trägen vinner, sägs det och i Norqvist fall har det onekligen stämt väldigt bra. Idag tycker hon sig ha funnit ett koncept som håller och är framgångsrikt.
– Jag tränar ganska hårt med mina hästar, men lägger även in minst ett pass i veckan där de ska göra något extra roligt, till exempel att bada eller få massage. Totalt sett är det ganska individanpassat och jag tränar i princip aldrig hästarna inne på Umåkers rundbana utan det kring skogen runt Umåker eller här hemma jag tränar. Sedan kör jag på isen på Västerfjärden på vintern också, det är härligt.

Fakta

CATARINA NORQVIST RESULTAT I SIFFROR

2018: 57 st: 7–7–6, 478.700 kr
2017: 35 st: 7–4–1, 296.400 kr
2016: 65 st: 12–5–2, 538.900 kr
2015: 35 st: 5–1–3, 244.150 kr
2014: 75 st: 3–6–6, 195.650 kr

Träning i högre farter undviks såtillvida att det inte drar ihop sig till större lopp såsom lördagens V75-uppgifter.
– Båda hästarna fick gå lite snabbare intervaller i tisdags och under torsdagskvällen blev det till att gå ner i vattnet och ha det härligt.

Catarina Norqvist kommer inte från någon travfamilj, men förstod tidigt att det var hästar hon skulle ägna sitt liv åt.
– Det börjad med att jag fick ett ridkort som sexåring och började på ridskola. Sedan sökte jag mig till ett ponnystall som 12-13-åring och där kom jag i kontakt med Susanne Åström, en travamatör som kom dit med sina nordsvenskar. Jag föll för dem och för Susanne som person, jag har henne att vara tacksam för mycket. Idag har jag förmånen att få göra det jag är intresserad av och trivs med. Mycket som för mig faller på plats för mig med hästarna och jag är tillfreds med livet.

From the Mine. Foto Alf Lindbergh/ALN

Idag agerar hon familjebehandlingshem och har alltid någon ungdom som bor hos henne. Själva hästarna pysslar hon om när ungdomarna är i skolan.
– Jag har nio hästar i startbar ålder just nu och det ligger på min bristningsgräns. Det får nog bli lite mindre framöver…

Lycksele-seger värderas högst

Det där med att ”göra sig av” med hästar är dock inte Norqvists starka sida. Bland hästarna som hon inte gjorde sig av med fanns Van Gogh (e. Silver Pine) 1.15,7ak/111.650 kronor som blott vann tre lopp på 45 starter, men just en av hans segrar är den hon håller högst av alla.

Fakta

VALET AV KUSK

”Jag har rent historiskt varit Umåkerkuskarna trogen, men blev bortvald ganska många gånger en period. Jag valde att sätta upp Micael Melander och han valde aldrig bort mig efter det. Jag vill gärna ha ett nära samarbete med en kusk. Jag är rädd om mina hästar, han kör klokt och vet om att han även kommer få köra i nästa start och kan tänka långsikt”.

– Det var när Jan Norberg körde honom till vinst i Lycksele! Roger Walmann tyckte att jag skulle ge bort hästen och att det inte var något att hålla på med, men jag fick visa honom vart skåpet skulle stå. De hade gjort ett slut som skulle sändas ut i ”Hjälp på traven”, men den där segern gjorde faktiskt att de gjorde om slutet.

Har du någon kontakt med Roger Walmann idag?
– Jag har lånat vagnar av honom när jag varit nere på Solvalla och funderar jag över något så har jag absolut inga problem att lyfta luren och ringa och fråga honom. Det där var en bra period, men pressande. Ja, främst från mig själv; att jag satte press.

Du känns som en människa som väldigt gärna vill att det ska gå bra?
– Jag ger allt för varje individ och skulle inte kunna göra annat, på gott och ont. Jag kan jobba hur mycket som helst med en häst och rädds inte lång rehabträning till exempel.

Jag håller inte på med det här för pengarnas skull utan är rätt så ointresserad av det. Jag håller på för umgänget med hästarna. De förgyller mitt liv.

Magknip

Efter att startlistorna blev klara i söndagskväll menar Norqvist på att hon mått… annorlunda,
– Jag har nästan haft magknip i en vecka nu! Det var ju inte givet att Coal Trader skulle komma med i bronsdivisionen, men det blir ofta lite tunnare anmält när det är 2.640 meter. Han har jättebra form precis som From the Mine som ju tyvärr fick spår tolv. Det var väldigt tråkigt för härifrån tvingas vi slå ur underläge. Jag hade varit optimistisk om vi hade haft något av de innersta spåren bakom bilen.

Sundsvall Open Trot har varit en helig tävlingsdag att besöka för Norqvist som ofta fått stå över Elitloppet då det inte sällan stundat föl hemmavid.
– För oss här uppe är det stort och det är ju ett väldigt bra fält de fått ihop i år. Det ska bli häftigt att se Readly Express, jag tror han vinner trots spår åtta.

Det är alltså i det läget Umåkeramatören är i just nu. Att tävla med dubbla hästar inom V75 samma dag som Sundsvall Open Trot körs med Prix d’Amerique-vinnaren i startlistan.
– Vi får väl se om jag lyckas knäppa en selfie när jag kör av banan med någon av mina och Readly Express ska ut på banan, det vore minnesvärt, avslutar Norqvist med ett skratt.

Fokustema
Fokus: Uppfödningslöpningen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Hoppas på finalplats”

Med två lopp innanför västen ska J.S.Athena kvala in till Uppfödningslöpningen på Solvalla ikväll.
Men hon får jaga finalbiljett utan sin ordinarie körsven.
– Hästen känns ruggigt bra, säger Jarl Spelling.
Av
Pär Gustafsson
J.S.Athena med Jan Silvén Foto Hanold/ALN
J.S.Athena med Jan Silvén Foto Hanold/ALN

Triton Sund-dottern J.S.Athena galopperade i tävlingsdebuten och följde upp med ett andrapris i det andra försöket på 1.16,6/1.640 meter.
– I debuten blev det en kraftig tempoökning, vilket hon inte klarade av och i starten efter var det mer normal fart. Hästen avslutade 1.12,9 sista 500 meterna där som tvåa och det känns som att hon lagt på sig och blivit allt starkare, säger Kristinehamnsamatören Jarl Spelling, som fött upp, äger och tränar tvååringen.

Jag tycker inte att man kan bli så mycket mer ordinarie körsven

Jarl Spelling använder Jan Silvén som körsven. Amatörkusken har kört J.S.Athena i karriärens två första lopp, men ikväll får han stå vid sidan eftersom han inte räknas som ordinarie körsven. För detta krävs att han kört hästen i tre lopp.

Fakta

J.S.Athena

Kön: ljustbrunt sto
Född: 22 april 2016
Härstamning: Triton Sund-Elsa Britta
Intjänat: 15.500 kronor
Resultat: 2 st: 0-1-0
Rekord: 1.16,6k
Ägare: Jarl Spelling, Kristinehamn
Uppfödare: Jarl Spelling, Kristinehamn
Tränare: Jarl Spelling (a), Färjestad

Expandera

– Det är ju omöjligt eftersom J.S.Athena bara gjort två starter. Jag tycker inte att man kan bli så mycket mer ordinarie körsven när man kört premie- och kvallopp samt de två första starterna och man borde kanske se över systemet här. Jan känner mina hästar bäst, men visst är det bra att Björn Goop sitter i sulkyn. Han tidigare kört åt mig och det känns tryggt.

I kvällens kval till Uppfödningslöpningen provar J.S.Athena autostart för första gången.
– Visst, jag hade helst haft spår närmare sargen, men det viktigaste är att hon sköter sig. Vi ska prova henne bakom bilen innan tävlingarna och där har jag tänkt att Goop ska få känna på henne. Som tidigare går hon med järnskor fram och aluminium bak.

Ser fram emot kvällens lopp

Det körs två uttagningslopp till Uppfödningslöpningen på Solvalla ikväll och de tre främsta från varje kval går vidare till finalen på Jägersro lördag den 1 december. På Malmö-banan kördes två uttagningslopp under gårdagen.
– Det ska bli jättekul ikväll och min förhoppning är att hon tar en finalplats.

Jarl Spelling med J.S.Apollo och Jan Silvén. Foto Lennart Kihlman/ALN

Med till Solvalla följer sexårige storebrodern J.S.Apollo (V86-6) och denne får köras av Jan Silvén. The Bad Boy-valacken har gjort 48 starter (12-3-4) och tjänat 614.100 kronor. Förra säsongen vann hästen klass II-försök i Rättvik och knep andraplaceringar i både försök och final i näst lägsta klassen.
– Jag är nöjd med utgångsläget och distansen passar. Hästen känns fin och jag tycker att formen är bra. Jag har bytt skoning inför den här starten för att J.S.Apollo inte ska trampa igenom. Nu blir det en ringsko som jag tror ska fungera fint.

Apollo är Elsa Brittas främsta avkomma

Deras gemensamma nämnare är modern Elsa Britta (e. Biesolo), som vann två av 31 starter och tjänade 88.816 kronor. Stoet har lämnat fem avkommor och klart bäst hittills är J.S.Apollo.
– Både J.S.Atena och J.S.Apollo är tuffa, men Atena är mycket tidigare än Apollo var. Jag anar att det är Elsa Britta som ligger till grund att hästarna är duktiga. Hon har bra stam, avslutar Spelling.

Här hittar ni startlistor till kvällens tävlingar.

”En av de mest lovande”

Fokustema
Fokus: Skötare i fokus
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tre kronor för Isabell

Det var stort fokus på Björn Goops framgångar i helgen, men i skymundan fanns en synnerligen framgångsrik 22-årig hästskötare som räknade in sin tredje Breeders Crown-seger! Isabell Eriksson är tjejen bakom sagan om Rödluvan.
Av
Ola Lernå
Valacken Heavy Sound är en av Isabell Erikssons passhästar. Men det är med ston som hon har tagit hem de klassiska segerkransarna.  Foto Micke Gustafsson/ALN
Valacken Heavy Sound är en av Isabell Erikssons passhästar. Men det är med ston som hon har tagit hem de klassiska segerkransarna. Foto Micke Gustafsson/ALN

Isabell Eriksson har jobbat hos Daniel Redén sedan 2015. En av de första hästarna hon fick ta hand om var Trinitiy Zet (e. S.J.’s Photo) som vann BC-finalen för fyraåriga ston kort senare – med tränaren själv i vagnen.
Året efter vann In Toto Sund (e. Ken Warkentin) samma final för fyraåriga ston. Skötare då, precis som i lördags när hon vann Stoeliten; Isabell Eriksson.
Och då har vi sparat det bästa till sist. Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) har fått de flesta att smälta och när fuxan vann finalen för treåriga ston utan att behöva visa botten var det en glansögd Isabell Eriksson som fick ta emot publikens jubel sittande på skalmen bredvid Örjan Kihlström.
– Jag vet inte vad det är med mig och ston, men i år har ju valacker fungerat bra också, säger Isabell.

Fakta

Isabell Eriksson

Ålder: 22
Bor: Örsundsbro
Jobbar hos: Daniel Redén

Expandera

Efter att ha växt upp i travfamilj med mamma Pia, pappa Åke och storasyster Marika i Vemdalen blev valet Wångens Travskola rätt givet för Isabell Eriksson. Första och hittills enda anställningen blev hos Daniel Redén och Stall Zet i Örsundsbro, där det inte dröjde länge innan Isabell fick kliva in i vinnarpodiet efter passhästen Trinity Zets seger i ett av landets största lopp.
– Jag fick chansen att ta hand om Trinity Zet när jag började hos Daniel och hon vann ju Breeders Crown för fyraåriga ston 2015. Det var speciellt, för Daniel trodde så mycket på henne den dagen och för mig var det ju så klart extra roligt att få vara med och vinna ett sådant stort lopp.

Redan året efter var det dags igen. I Breeders Crown för fyraåriga ston.
– In Toto Sund hade verkligen haft stolpe ut hela det året. Hon började med att vinna uttagning till Drottningpokalen, men fick en spricka i hasen inför finalen och tvingades strykas. Comebacken gjorde hon i uttagningslopp till Stochampionatet och det loppet vann hon. I finalen var hon inte tillräckligt förberedd, men till kvalen till Derbystoet var hon tillbaka igen med seger som resultat. Men åter blev det pannkaka i en final och In Toto satt fast med allt sparat i mål, så då var det bara Breeders Crown kvar av de större målen, säger Isabell Eriksson.

Och där blev det äntligen full pott för Ken Warkentin-dottern.
– Otroligt skönt efter alla krångligheter tidigare under säsongen.

Två BC-vinster på två försök alltså för Isabell och 2017 stod hon över deltagande i unghästserien. Kanske laddade hon redan då för det som skulle komma att hända i söndags i Eskilstuna? Hennes passhäst Conrads Rödluva imponerade stort för de treåriga stona och ordnade full pott för Isabell.
– Jag hade väl inte riktigt känt vilken bra häst ”Rödluvan” är förrän efter starten i Mantorp i somras. Där tände hon verkligen till i jobben, säger Isabell, som tidigt parade ihop ”Rödluvan” med en mer rutinerad hagkompis i form av…In Toto Sund.

Isabell Eriksson och Conrads Rödluva, Travoaks, Sulkysport
Isabell Eriksson och Conrads Rödluva efter segern i Svenskt Travoaks. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Så när de båda kompisarna lastades till Sundbyholm i söndags morse fanns chansen att stona skulle lägga beslag på varsitt segertäcke, vilket också blev fallet.
– In Toto skulle egentligen bli fölmärr i år, men Daniel har tyckt att hon presterat så bra varje gång hon startat, så det var svårt att ställa av henne. Det är roligt med de här två tjejerna för de gillar verkligen varandra, utan att för den sakens skull vara beroende av varandra. Både In Toto och ”Rödluvan” är jättetrevliga att arbeta med. De bara är och gör det de ska hela tiden.

Fakta

Isabells passhästar

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) 11,9am/4.965.500 kr
Heavy Sound (e. Ken Warkentin) 1.09,2ak/7.434.714 kr
In Toto Sund (e. Ken Warkentin) 1.10,0ak/4.528.216 kr
Messiah (e. Pastor Stephen) 1.15,1m/102.200 kr
Michelangelo Ås (e. Allstar Hall) 1.10,1ak/1.932.508 kr
Diana Zet (e. Hard Livin) 2 år
Patricks Princess (e. Father Patrick) 2 år

Expandera

Hur kändes det då när Conrads Rödluva vann i söndags?
– Jag tänkte att det knappt kunde vara möjligt, att jag vunnit tre Breeders Crown-finaler av tre möjliga försök. Allt är förstås fantastiskt roligt och hela året har överlag varit helt galet, inte bara för mig, utan hela stallet. Jag har fått vara med Heavy Sound till Finland och vunnit, han har även segrat i fyra V75-lopp, varav tre guldfinaler. Plus detta med ”Rödluvan” så är det lätt att förstå vilket år vi haft, säger Isabell Eriksson.

Fokustema
Fokus: Uppfödningslöpningen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”En av de mest lovande”

Fascination vann Svensk Uppfödningslöpning 2011.
Ikväll ska hennes första avkomma Trix on Line ta första steget att upprepa den bedriften.
– Han tillhör de mest lovande hästarna jag tränat, säger tränaren Sören Norberg.
Av
Pär Gustafsson
Trix on Line har intressant stam med Trixton som far och Fascination som mor. Foto Mikael Rosenquist
Trix on Line har intressant stam med Trixton som far och Fascination som mor. Foto Mikael Rosenquist

Efter att Trixton-hingsten Trix on Line vunnit debuten på 1.17,1/1.640 meter i början av oktober flaggade Sören Norberg för att tvååringen inte skulle matchas mot Uppfödningslöpningen. Planen var att ge hästen ett par startar i år för att förberedas för treåringssäsongen – men ikväll dyker Trix on Line upp i kvalet till storloppet på hemmaplan.
– Jag har alltid hävdat att tvååringarna behöver fler lopp, men tillsammans med ägarna har vi beslutat att det är upp till hästen att bestämma, säger Jägersrotränaren.

På Åby visade han inställning och sluggade sig till vinst

I andra starten segrade tvååringen på 1.16,9/2.140 meter på Åby.
– Jag var minst lika nöjd med hästen senast som i debuten, men vi har haft lite sjuka hästar i stallet och Trix on Line var lite segare än gången innan. På Åby visade han fin inställning och sluggade sig till vinst, vilket är ett gott tecken. Efteråt har hästen varit pigg och alert och är tillbaka där vi vill ha honom.

Snabb och fin travare

Därför väljer kretsen kring Trix on Line att gå ut i kvalet till Uppfödningslöpningen med bara två lopp i kroppen.
– Ja, hästen har blivit ordentligt pigg när han börjat tävla och speciellt efter senaste starten. Alternativet hade varit att köra ordentligt i träningen och i Uppfödningslöpningen är det fina pengar att tävla om. Jag vet att hästen är snabb och en mycket fin travare, men jag håller fortfarande på att lära mig tävlingshästen Trix on Line.

Fakta

Trix on Line

Kön: mörkbrun hingst
Född: 20 april 2016
Härstamning: Trixton-Fascination
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 2 st: 2-0-0
Rekord: 1.16,9m*
Ägare: BISP Fastighetsförvaltning AB, Limhamn
Uppfödare: Pinje Fastighets AB, Limhamn
Tränare: Sören Norberg, Jägersro
Skötare: Viktoria Eriksson

Expandera

Tvååringen kvarstår i premiechansen och har chansen att ta hem 1,4 miljoner kronor i en eventuell final. Totalt körs fyra försök, två på Jägersro ikväll och lika många på Solvalla i morgon, och de tre främsta från varje uttagningslopp går vidare till finalen på Jägersro lördag den 1 december.
– Ända sedan dag ett har jag haft förhoppningar på den här hästen. Jag har haft en del bra travare genom åren och Trix on Line tillhör en av de mest lovande.

Testat nytt huvudlag inför kvällens kval

Hästen har testat bakom bilen inne på Jägersro inför kvällens debut i autostart.
– Han är lite valpig och det tog några hundra meter innan han sprang upp till vingen, men sedan var det inga bekymmer och hästen öppnade ruggigt snabbt in i första sväng. Jag testade Trix on Line med helstängt med hål i och det fungerade ganska bra. Jag vill att han ska fokusera framåt och samtidigt kunna se konkurrenterna. Vi ska testa en gång till innan tävlingarna ikväll för att vara helt säkra på att det är rätt utrustning.

Startlistorna till uttagningsloppen på Jägersro och Solvalla hittar ni här.

Dräktig med Bold Eagle

Trix on Lines mor Fascination vann tre miljonlopp; Breeders Crown och Svenskt Trav-Oaks som treåring samt Derbystoet som fyraåring. Hon gjorde 38 starter (19-5-5) och tjänade 5.885.250 kronor. Stoet var en Sören Norberg och Viktoria Eriksson-produkt som såldes till hästägare hos Lars I Nilsson efter att ha vunnit tävlingsdebuten.

Fascination med Johnny Takter, Sulkysport, Travsport
Fascination med Johnny Takter. Foto Martin Langels/ALN

Samma ägare har kvar Fascination och Trix on Line är hennes första avkomma. Hon har även en ettåring efter Cantab Hall och ett hingstföl med Andover Hall som far. Fölstoet är dräktigt med Bold Eagle och planen är att betäcka henne med Propulsion om denne blir tillgänglig i aveln nästa år.