Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”När de tröttnade betäckte vi stona”

Uppfödningen i Sveriges Kentucky minskar.
Nossebrouppfödarna Tomas och Elisabet Jonsson går mot strömmen och imorgon kan Stall Öna få sin första klassiska vinnare.
Av
Pär Gustafsson
Önas Nougat och Per Nordström. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Önas Nougat och Per Nordström. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Under många år har Västergötland fött upp stora mängder travhästar. Nu är det generationsskifte i Sveriges Kentucky där aktörer som Lassagården, Brättefors Stuteri, Bragnum Stuteri och Ribbingstorp slutat helt eller bedriver uppfödning och hingsthållning i mindre skala.

Tomas Jonsson. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen
Tomas Jonsson. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Ett par som satsar på uppfödning i regionen är Tomas och Elisabet Jonsson i Nossebro. I början av 2000-talet började paret i mindre skala.
– Vi har fött upp hästar i drygt 15 år. När mina döttrar ville ha ridhästar köpte vi två travfölston. När de tröttat på att rida betäckte vi stona och då vaknade engagemanget för uppfödning. Jag hade intresse för travsporten och hade spelat på hästar, berättar Tomas Jonsson.

Han är lantbrukare och för dagen går drygt 60 hästar och tio nötkreatur på gården. Uppfödaren säger att hästarna har tagit över. Tomas och Elisabet har 17 fölston och det är 15 fölungar på gården. De har även ston på inackordering.
– Det har gått bra de senaste åren och vi återinvesterar i uppfödningen.

Hästar som tagit sina första steg på gården i Nossebro är Love You-fuxan Love You More, 1.167.889 kr och Global Touchdown (e. Chocolatier), 658.150 kronor. Tomas och Elisabet Jonsson har fött upp nästan 90 hästar och bästa egna uppfödningen är Paisley (e. Rite On Line). Hon hade vunnit sex lopp på 59 starter och tjänat nästan 800.000 kronor när hon lade tävlingsskorna på hyllan för drygt tre år sedan. Önas Igor (e. Flirtin Man), med tre V75-segrar på meritlistan, och Önas Grym (e. Mr Pine Chip) har båda nått över en halv miljon kronor. Nämnas bör givetvis Önas Ida (e. Laddie-Petite Noir E.). Hästen vann 15 av 70 starter och tjänade 756.000 kronor efter att mestadels ha tävlat för Axevallaamtören Lars Grönberg. Stoet går nu på Önas och är dräktig med Revenue.

Pokalåret har vi inte tänkt på när vi utökat utan det är för att vi tycker att det är intressant

Uppfödarparet har satsat på bättre och fler ston på sistone.
– Jag har fått tips och hjälp av Robert Lindström. Vi har jobbat för fler uppfödningar med lite bättre stam. Pokalåret har vi inte tänkt på när vi utökat utan det är för att vi tycker att det är intressant.

2014 köpte Stall Öna fuxan Sissel Godiva (e. Zerberus-Sissel Flukt), som vann Oaks 2007 och har tjänat över 2,6 miljoner kronor. Hennes första avkomma hos Stall Öna är Önas Nougat (e. Chocolatier), som är en av favoriterna i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro imorgon.

Fakta

Önas Nougat

Kön: mörkbrun hingst
Född: 10 april 2015
Härstamning: Chocolatier-Sissel Godiva
Intjänat: 267.500 kronor
Resultat: 5 st: 2-2-0
Rekord: 1.13,7ak
Ägare: MMK Scandinavia AB, Hörby
Uppfödare: Tomas Jonsson, Nossebro
Tränare: Per Nordström, Jägersro
Skötare: Emma Nordström

Expandera

– Det ska bli väldigt spännande och planen är att se loppet på plats i Malmö. Önas Nougat är jätteduktig och det är ett tufft lopp. Skulle det gå bra på lördag ökar säkert intresset för våra uppfödningar.

Jägersroproffset Per Nordström tränar Önas Nougat och han hittade tvååringen när han var tre-fyra månader gammal.
– Han ringde tidigt och var här och kollade. Per är vaken på att hitta unghästar.

Hur utmärkte sig Önas Nougat?
– De lite bättre hästarna brukar vara pigga, nyfikna och lite mer framme. Önas Nougat var det plus att han hade fin exteriör.

Stall Öna föder i huvudsak upp hästar för att sälja.
– Vi har några tävlingshästar och brukar behålla en i varje kull. De flesta hästarna säljer vi på auktion och i snitt brukar vi sälja tre per säsong privat. Fast det är inte många tränare som hörs sig för om våra unghästar.

Tomas Jonsson med Önas Sonja (e. Civil Action-Goodtime Doll). Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

På Kriterieauktionen i höstas hade Jonssons tre ettåringar till försäljning. Bäst betalt fick uppfödarna för Önas Olympia (e. Pastor Stephen). En lillasyster till Önas Nougat som klubbades för 100.000 kronor. Köpare? En viss Per Nordström.

Fast det är inte bara travhästar som gäller. Stall Öna har även fött upp galopphästar.
– Jag tyckte att det skulle vara skoj att prova. Galoppörerna kräver mer och det är lärorikt.

Från början hade de tre galoppston och för dagen har det ett kvar. De har fött upp sju galoppörer där de äldsta är två år gamla. Två har startat och bäst har det gått för Nikita TJ (e. Verde mar-Sangarra) hos Brotränaren Ylva Brandt. Stoet har vunnit en av fem starter och ståtar med 81.200 kronor i prissumma.

Men den här helgen är det travhästar som gäller för uppfödarna och i synnerhet Önas Nougats start i Svensk Uppfödningslöpning 2017. Tvååringen har chansen att bli deras stora reklamhäst.

I torsdagens utgåva av Sulkysport går det att läsa ett längre reportage om Önas Nougats tränare Per Nordström.

Fakta

Stall Önas fölston

 • Arabe Hanover (e. Andover Hall), partner 2017 S.J.’s Caviar
 • Casa Marina (e. Tagliabue), partner 2017 Quite Easy U.S.
 • Follow Me Zon (e. Donato Hanover), ej betäckt
 • Gabriella Celeber (e. Coktail Jet), partner 2017 Quite Easy U.S.
 • Global Fortune (e. Armbro Goal), partner 2017 Broadway Hall
 • Home Dear Home (e. Andover Hall), partner 2017 Googoo Gaagaa
 • Kiss Me Once (e. Varenne), ej betäckt
 • Lanzarote Broline (e. Lindy Lane), partner 2017 S.J.’s Caviar
 • Makrill (e. Spotlite Lobell), partner 2017 Infinitif
 • Merit Badge (e. Tailgate), partner 2017 Infinitif
 • Ninja November (e. Sugarcane Hanover), partner 2017 Weingartner
 • Overture Bigi (e. Self Possessed), partner 2017 Broadway Hall
 • Precious Player (e. Supergill), ingen uppgift
 • Satori Hanover (e. Lindy Lane), ingen uppgift
Expandera
Fokustema
Fokus: Kallblodsderbyt
Läs senare

Järvsöfaks sista strid?

Det var loppet han själv inte vann. Ikväll kan Järvsöfaks ändå skriva historia. Då startar tre av hans söner - ur hans sista stora kull - i Svenskt Kallblodsderby i Östersund.
Av
Mathias Hedlund
Järvsöfaks står på sluttampen som avelshingst och ikväll kan han ta sin sjunde (och sista?) svenska Derbyseger som pappa. Foto Claes Kärrstrand
Järvsöfaks står på sluttampen som avelshingst och ikväll kan han ta sin sjunde (och sista?) svenska Derbyseger som pappa. Foto Claes Kärrstrand

Sagan om Järvsöfaks närmar sig sitt slut. Den folkkäre kallblodshingsten har blivit 23 år gammal och kroppen är sliten. Det är höften som krånglar, men han går fortfarande runt i hagen hemma på Jan-Olov Perssons gård utanför Hudiksvall.

Ikväll på Östersundstravet kan han ta sin sjunde och kanske sista svenska Derbyseger som pappa. Solo och Järvsöfaks delar positionen som etta med sex vinnare vardera i svenska Derbyhistorien.

2013-kullen är hans sista större som beskällare. 2014 har han 14 avkommor (sju i Sverige och lika många i Norge), medan i troligen sista kullen 2015 finns det fem ättlingar till Järvsöfaks, varav fyra i Norge.

Fakta

Järvsöfaks

hingst född 23 juni 1994

Stam: e. Trollfaks-Järvsö Anna e. Lapp Nils

Resultat: 234 st: 201-16-4

Rekord: 1.20,5k* – 1.17,9ak*

Intjänat: 21.288.570 kr

Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall

Ägare: Hälsinge Trav AB, med flera (Jan-Olov Persson och Magnus Frunck)

Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Expandera

I avelsboxen gjorde Järvsöfaks entré som femåring 1999 och redan ur hans första kull född 2000 kom en Derbyvinnare i Hallsta Lotus, som vann närmast före en annan mini-Faks, Åkre Lurifax. Redan 2006, när hans äldsta avkommor var sex år, klev Järvsöfaks upp överst på den svenska kallblodstronen och sedan dess har han befäst sin position där. Ifjol tog han elfte raka championatet och inför kvällens stortävlingar leder han årets championat i stor stil före Moe Odin och sonen Järvsöviking.

Tand Kraft är kungen bland de fyraåriga kallbloden i år. En imponerande treåringssäsong med seger i norska Kriteriet (som förste svenskfödde kallblodet) och andraplats efter galopp i den svenska upplagan var förväntningarna stora på Jan-Olov Perssons framtidsnamn inför årets säsong.

Efter en liten småknackig inledning i vintras har han visat i sommar att han är hästen att slå i Derbyt. Därmed kan han göra Hallsta Lotus 2004, Stjerne Faks 2007, Järvsöviking 2008, Norheim Faksen 2010, Hellin Faxen 2013 och Järvsörappen 2015 sällskap som Derbyvinnande son till Järvsöfaks i Sverige. Dessutom har ”Faksen” ytterligare två chanser om Tand Kraft faller bort i finalen, både Horgen Lynet och Järvsöodin är nämligen inkvalade till finalen med 700.000 kronor i förstapris.

Jan-Olov Persson tvingas dock själv – på sin födelsedag dessutom – stå vid sidan, då han är avstängd. Istället är det rutinerade Jan Norberg som hoppar upp bakom Tand Kraft. Norberg, som själv vunnit Derbyt med egentränade Troll Kevin 2003.

Järvsöfaks blev förste svenske kallblod att slå norrmännen i deras största lopp

Järvsöfaks vann själv fantastiska 201 lopp på 234 starter under sin fantastiska och ojämförbara tävlingskarriär. Men han gick faktiskt bet i Svenskt Kallblodsderby. Där fick han se sig slagen av Lars I Erikssons Rolex K, som var snäppet bättre än Järvsöfaks i inledningen av karriären.

Järvsöfaks vann nästan allt som gick att vinna, men i exempelvis Svenskt Kallblodsderby 1998 fick han ge sig mot Rolex K. och Lars I Eriksson. Foto Kanal75

Det tog Järvsöfaks igen med råge.

Karriärens främsta seger enligt tränare Persson kom på Bjerke hösten 1998 när Järvsöfaks blev förste svenske kallblod att slå norrmännen i deras största lopp, norska Derbyt. Då hade han definitvit tagit över kungatronen i sin kull.

Året efter, i just Östersund, kom det stora genombrottet mot äldre hästar. I kallblodslandskampen mot Norge tog Järvsöfaks skalpen av den tidens främsta kallblod Bork Rigel och ordnade svensk segeryra efter över tio år med bara norska vinnare. På en champions sätt tog den femårige Järvsöfaks ned den sex år äldre Bork Rigel och klev fram som världens bästa kallblod.

Han hade segersviter på 42, 33 och 29 raka segrar under karriärens gång

Resten är historia. Inte ens den fruktade Baron Gruff-sjukan sommaren 2004 kunde stoppa Järvsöfaks, som var väldigt illa däran och nära döden, men visade livsgnista och klarade livhanken.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson – ett par som tjusat travpubliken i flera länder. Foto Stalltz.se

Järvsöfaks slaktade den ena rekordet efter det andra på tävlingsbanan. Han är fortfarande det snabbaste kallblodet genom tiderna med sin fantastiska notering 1.17,9a/1.640 meter i Gävle sommaren 2005. Han hade segersviter på 42, 33 och 29 raka segrar under karriärens gång. Han står i särklass bland kallbloden med 21.288.570 kronor intjänat under karriären.

Den 28 december 2009 gjorde han på Romme sin 234:e och sista start – och vann förstås.

Istället riktades allt fokus mot avelsarbetet och PR-jobb. Där har Järvsöfaks varit ovärderlig för svensk kallblodssport.

Och det kan han kröna med ytterligare en Derbyseger i Östersund i kväll.

Fakta

Startlistor

Svensk Kallblodsderby – Östersund onsdag 26 juli

2.140 meter autostart, förstapris 700.000 kr:

1 Eikfaksen e. Moe Odin-Valle Järva – tränare Öystein Tjomsland

2 Järvsö Pegasus e. Tangen Scott-Järvsö Emma – Jan-Olov Persson

3 B.W.Sture e. Moe Odin-Gullan Fax – Jan-Olov Persson

4 Tand Kraft e. Järvsöfaks-Gott Tuffa – Jan-Olov Persson

5 Horgen Lynet e. Järvsöfaks-Horgen Lykke – Heidi Moen (a)

6 Hägern T.H. e. Lärkan-Järvsömaud – Jan-Olov Persson

7 Bol Odin e. Moe Odin-Faxstella – Frode Hamre

8 Järvsöodin e. Järvsöfaks-Järvsö Berta – Jan-Olov Persson

9 Bol Brage e. Horgen Tore-Huldre Runa – Jan Roar Mjölneröd

10 Bokli Teddy e. Dotterud Teddy-Bokli Oda – Ola Stormyr (a)

11 Will Prinsen e. Tekno Odin-Willtilla – Vegard Lundström Wolden

12 Brenne Brakar e. Moe Odin-Brenne Vinni – Robert Bergh

Derbystoet– Östersund onsdag 26 juli 

2.140 meter autostart, förstapris 450.000 kronor:

1 Brenne Blissi e. Lome Elden-Brenne Järva – tränare Jens Kristian Brenne

2 Rus Can e. Klack Jo-Runa Pak – Lovisa Cenneryd (a)

3 Granetta e. Tekno Odin-Granina – Alf Jonsson

4 Aine G.L. e. Järvsöfaks-Tangen Mari – Jan Roar Mjölneröd

5 Uggla I Mossen e. Järvsöfaks-Lax Vilja – Jan-Olov Persson

6 Väskinge Mia e. Järvsöfaks-Moeirahna – Robert Skoglund

7 Kaksi Can e. Järvsöviking-Hedda G. – Lovisa Canneryd (a)

8 Fäbodjäntan e. Hallsta Lotus-Heidrun – Elin Hedström (a)

9 Viggjerva e. Järvsöviking-Viggmina – John Wiggen (a)

10 Teknologika e. Tekno Odin-Turbo Tulla – Geir Flåten

11 Järvsö Irene e. Lome Kongen-Tumlan – Caroline Holm

12 Eigelands Helga e. Lome Kongen- Eigelands Frökna – Geir Flåten

Expandera