Fokustema
Fokus:
Läs senare

Remy tillbaka i travsporten – i Norge!

Remy Nilson hoppar plötsligt tillbaka in i travsporten igen. I Norge!
Av
Lars G Dahlgren
Nya travhorisonter för Remy Nilson. Foto Tommy Andersson/ALN
Nya travhorisonter för Remy Nilson. Foto Tommy Andersson/ALN

– Sakta i backarna nu, det är ingen större grej detta. Jag har blivit tillfrågad om att hjälpa till på konsultbasis i ett större projekt tills de rekryterat rätt person att anställa för att leda projekten. Men visst, det är roligt för en gammal elefant som jag att få vara med i travsporten igen, säger Remy.

Remy Nilson var med, som marknadschef, när ATG expanderade som mest under 1980-talet. Värmlänningen, med bakgrund som journalist när han kom till ATG under Gert Lindberg, var med i en nyckelroll under de otroligt framgångsrika åren från 1982 till 1999 då han blev chef på TV-sporten på Sveriges Television. 2004 var han tillbaka igen på ATG, då efterträdde han Bengt Jönsson som verkställande direktör. 2012 stämplade Remy ut från ATG och sedan dess har han njutit av travsporten från tv-soffan och publikplats. Och som hästägare.

Aria, en syster till Timbal, är delägd av Remy Nilson tillsammans med hans golfgäng. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han är med i Roger Walmann-tränade treåriga stoet Aria (e. Chocolatier – Clear As A Bell), en lillasyster till toppstoet Timbal (e. From Above). Aria startade igår på Solvalla. Hon har som treåring sprungit in 179.000 kronor. En kul poäng i det sammanhanget är att Aria stammar tillbaka på det fina stoet Lass Tiba (e. Tibur – Hirs) som delägdes av ATG:s vd Gert Lindberg tillsammans med Bo Forslund och Bill Fransson.

– Det är golfgänget jag är med i som leasar Aria från Menhammar, säger Remy Nilson.

69-årige Remy Nilson är nu pensionär, en synnerligen aktiv sådan, och han har blivit involverad i andra idrotter. Framförallt Svenska Basketförbundet där han suttit i styrelsen fram till i år, men nu ”endast” är kvar i marknadsutskottet. Bland nuvarande uppdrag finns Svenska Rallyt, Travmuseét i Årjäng, Berida Högvakten och kanske något till.

Ända tills den norska travsporten hörde av sig med locktoner. Då drogs han plötsligt in på allvar i symbiosen mellan sport och spel bland hästar igen.

– Det började med att jag blev tillfrågad att leda en referensgrupp i en stor djupanalys av den norska travsporten som ett företag som heter Gambit gjorde. Det var en klassisk utredning på temat var kommer vi ifrån, var står vi nu och vart ska vi. Den utredningen var klar i början av 2017 och sedan dess har norrmännen jobbat med att konkretisera projekt utifrån den. Det har de gjort, och sedan skulle de rekrytera en nyckelperson att hålla i genomförandet av detta, säger Remy Nilson.

Och det var alltså där han kom in i bilden – igen!

– Ja, men inte som den där nyckelpersonen! Rekryteringsprocessen har tydligen gått sådär hittills, och de vill komma igång med projekten så snabbt som möjligt. Jag ska hålla i dem tills de hittar rätt person att anställa för att leda arbetet. Det kan ta en vecka, det kan ta tre månader, kanske ännu längre, det får vi se, säger Remy Nilson och fortsätter:

– De tyckte det var naturligt att fråga mig eftersom jag suttit med i processen, i referensgruppen i det här utredningsarbetet, och därför är väl insatt i vad det handlar om.

Remy Nilsson och Thomas Nilsson sitter utanför Legolas box vid VM 1983 på Roosevelt Raceway. Foto Einar Andersson

Vad är det då konkret det handlar om?

Jo tre projekt är utkristalliserade och beslutade. Ett heter ”Tillbake till banen” och det är precis vad det låter.

– Ja, det handlar om publikrekrytering, säger Remy Nilson.

Det andra heter ”Veien till V75”. Där lägger Remy ut texten lite mer:

– Precis som fallet är i Sverige med den pågående separationen av ATG och ST och SG och renodling av att det ena ska syssla med spel och det andra med sport så händer samma sak i Norge i den nya koncessionen för Rikstoto. Spelbolaget ska mer renodlat syssla med spel och trav- och galoppförbundet med sporten. Men samtidigt gäller det att ta vara på samverkansformer och samverkansmöjligheter i områden som tangerar varandra och är gemensamma och viktiga för både sport och spel. Ett sådant har den här utredningen funnit är V75. Det är jätteviktigt för spelbolaget och det är jätteviktigt för sporten. Därför blev det ett projekt, vägen till V75, där idén är att lyfta fram och stärka varumärket för spelbolaget, och vad som finns i sporten runt det.

Det tredje projektområdet är sociala medier.

– Ja, och även där, liksom i alla tre projekten, gäller att det handlar om att samarbeta och jobba tillsammans, spelbolaget Rikstoto, Det Norske Travselskap och Jockeyklubben. Tanken med min roll är att vara katalysatorn som får saker och ting att ske. Det är ett farvatten jag älskar, att operera mellan sport och spel, säger Remy Nilson.

Men finns det inte en komplikation? Det Norske Travselskap och Rikstoto är ju på kollisionskurs; förra veckan sade till exempel DNT:s ordförande Knut Weum officiellt (till TGN.no) att ”Rikstoto bare glufser och glufser, og vi får smuler”?

– Ja, jag vet att det varit infekterad stämning. Men när jag var i Oslo i tisdags och vi gjorde klart med det här satt de alla i samma rum och verkade sams. Runt det jag ska göra, och de här projekten, tycks de i alla fall vara överens, säger Remy Nilson.

Fokustema
Fokus: Kallblodsavel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Röste överklagar att Art Kjarvald ratades

Kallblodshingsten Art Kjarvald underkändes på avelsvärderingen på Wången förra veckan. Det upprör våldsamt i kallblodskretsar.
– Vi ska överklaga och har fått stort stöd, 450 underskrifter på två dagar, säger Art Kjarvalds ägare Camilla Röste.
Av
Lars G Dahlgren
Art Kjarvald med sin tränare Stig Jarle Röste. Foto Hanold/ALN
Art Kjarvald med sin tränare Stig Jarle Röste. Foto Hanold/ALN

Art Kjarvald (e. Mörtvedt Jerkeld – Alm Tana e. Prins Vinter) nekades betäckningstillstånd på grund av sin storlek. Eller snarare brist på storlek – han mättes till D-ponnystorleken 145 cm över manken av avelsvärderarna, För att vara riktigt exakt är grunden för underkännandet att hingstens (brist på) storlek ännu inte uppvägs av tävlingsprestationerna.

Fakta

Art Kjarvald

Art Kjarvald
hingst elva år e. Mörtvedt Jerkeld – Alm Tana e. Prins Vinter
117 st: 25–22–13
Rekord: 1.20,4ak
Insprunget: 2.192.981 kr
Uppfödare: Kjell R Olsen, Norge
Ägare: Stig Röste Travträning AB, Hudiksvall
Tränare: Stig Jarle Röste, Hagmyren

Expandera

Camilla Röste, som själv är domare på kallbodsutställningar, äger Art Kjarvald tillsammans med Hagmyrentränaren Stig Jarle Röste. Elvaårige Art Kjarvald har 25 segrar på 117 starter och 2,2 miljoner kronor insprunget.

– Det är godtycket, den subjektiva bedömningen, jag vänder mig emot. Det hade varit en sak om man utifrån en rastypsbeskrivning hade fastställt att till exempel hingstar som är under 148 centimeter i mankhöjd inte kan bli godkända oavsett härstamning eller tävlingsprestationer, som fallet är med vissa veterinära defekter. Nu är tillämpningen att en hingsts brist på storlek kan uppvägas av tävlingsprestationerna. Men ingen kan svara på vilka konkreta tävlingsprestationer som då krävs. Det blir därför helt godtyckligt från avelsvärderingsnämndens sida vilka hingstar som ska få betäckningstillstånd och inte, säger Camilla Röste.

Det är godtycket, den subjektiva bedömningen, jag vänder mig emot

travsport, trav, sulkysport, kallblod, avel
Camilla Röste. Foto Micke Gustafsson/ALN

Så kan det inte få fungera, tycker hon.

– Nej, vi överklagar avelsvärderingsnämndens beslut till ST:s Besvärsnämnd. Om inte annat så rör vi väl om en del i grytan. Det kan också vara rätt att göra det nu eftersom det ska tas fram en ny avelsplan för kallbloden nästa år. Att vi har stöd för vår åsikt om underkännandet av Art Kjarvald visade sig när jag gjorde ett namninsamlingsupprop på facebook. Det kom 450 underskrifter på två dagar, från både Sverige och Norge, och jag har kommentarer från stoägare som har storvuxna märrar att de gärna velat använda Art Kjarvald just för att han är liten, säger Camilla Röste.

Hon fortsätter:

– Det är många år sedan storleken på kallblodshästarna betraktades som ett problem, alltså att hästarna blev allt mindre på grund av inflytandet från Troll Jahn och Elding. Men den diskussionen har upphört. Det som det pratas om nu är istället inavelsproblematik och sundhetsaspekten, hållbarheten. Då kommer vi med Art Kjarvald som är att betrakta som outcross eftersom han har Elding först som farfars far i stamtavlan och inget Järvsöfaksblod. Dessutom är det en stenhård tävlingshäst, har tävlat ända upp i högsta klassen sedan han var ung tills han nu är elva och är helt felfri, omärkt i benen och kroppen. En sådan hingst underkändes för att han är ett par centimeter ”för liten” samtidigt som nämnden godkänner hingstar med hög inavelsprocent och som haft korta karriärer.

Det finns vad som kan kallas ett parallellfall, den nu 14-årige Farmfurir (e. Slogum Björn – Skaffer Jenta e. Kap Pil) som underkändes både 2010 och 2011 på samma grunder som Art Kjarvald. Farmfurir är 146 centimeter över manken, vann 22 av 105 starter och sprang in 1,7 miljoner kronor. Näst intill identiskt med Art Kjarvald alltså. Något annat som också är jämförbart är blodsbilden – Farmfurir är ännu mer outcross än Art Kjarvald eftersom han är helt fri från både Elding och Järvsöfaks.

Fakta

Kallblodig avelsvärdering

Den kallblodiga avelsvärderingsnämnden är gemensam för Norge och Sverige och består av ledamöter från båda länderna.

Det har sin grund i det samarbetsavtal Svensk Travsport och Det Norske Travselskap har gällande kallblodssporten har med gemensamt avelsvärderingsreglemente.

Expandera

– Jag känner till Farmfurir och att han också underkändes på grund av storleken. Det finns ingen rim och reson i det. Det är godtyckligt och förmynderi. I varmblodssporten var den här diskussionen om hur denna modell för avelsvärderingen fungerar het för 10-15 år sedan. Där slutade det med ett rent varudeklarationssystem där stoägarna bedöms kapabla att välja vilka hingstar de ska betäcka med. Så är det inte i kallblodssporten, där bestämmer fortfarande en nämnd vilka hingstar som ska få föra rasen vidare och vilka som inte får göra det, och den nämndens arbetsinstruktion innehåller utrymme för godtycke och subjektiva bedömningar. Det är dags att ändra på det nu och liksom i varmblodsaveln ta steget över till vdn-deklaration. När nu inavel lyfts fram som ett problem bör man väl försöka få in så många hingstar som möjligt i aveln och då framförallt inte stoppa hingstar som är ”outcross”, har tävlingsprestationer på hög nivå och därtill är sunda och friska efter en lång karriär?

Det är dags att ändra på det nu och liksom i varmblodsaveln ta steget över till vdn-deklaration

Art Kjarvald visades för avelsvärderingen för tre år sedan, och beskedet blev detsamma då som nu: bristande storlek som inte uppvägdes av tävlingsprestationerna. Sedan dess har Art Kjarvald sprungit in ytterligare 600.000 kronor i snabbloppsklassen. Men inte heller det räckte som ”uppvägning”.

travsport, trav, sulkysport, kallblod, avel
Art Kjarvald när han visades på avelsvärdering första gången 2015. Foto Berth Magnusson/Finish

 

Fakta

Avelsvärderingen på Wången 2-3/11

Godkända

 • B.W.Sture fem år e. Moe Odin – Gullan Fax e. Järvsöfaks
  elva segrar på 34 starter, 1.23,1m*/1.184.391 kr
 • Hägern T.H. fem år e. Lärkan – Järvsömaud e. Moe Odin
  två segrar på 49 starter, 1.24,1ak/478.100 kr
 • Månlykke A.M. fyra år e. Månprinsen A.M. – Timba e. Elding
  elva segrar på 16 starter, 1.23,0ak/620.393 kr
 • Spik Mollyn sju år e. Spikeld – Maud Mollyn e. Lyngsvarten
  21 segrar på 89 starter, 1.22,5ak/834.700 NOK
 • Storm Teddy tre år e. Dotterud Teddy – Storm Pia e. Storm Jo
  Åtta segrar på elva starter, 1.28,1m*/229.296 NOK
 • Tand Tuff nio år e. Järvsöfaks – Gott Tuffa e. Elding
  19 segrar på 96 starter, 1.22,1ak/1.278.199 kr
 • Tangen Haap nio år e. Lome Elden – Tangen Mai e. Röder
  31 segrar på 70 starter, 1.19,3ak/1.610.500 kr
 • Tekno Eld fyra år e. Tekno Odin – Eldsiri e. Järvsöfaks
  18 segrar på 26 starter, 1.22,7ak*/2.874.107 kr
 • Ängsborken tre år e. Bork Odin – Puma Jerva e. Åsajerven
  Åtta segrar på 16 starter, 1.25,2m*/723.000 kr

Ej godkända

 • Art Kjarvald elva år e. Mörtvedt Jerkeld – Alm Tana e. Prins Vinter
  25 segrar på 117 starter, 1.20,4ak/2.192.981 kr
 • Tekno Kongen 16 år e. Höiby Kongen – Lyana e. Spang Best
  Elva segrar på 182 starter, 1.25,0k/748.283 kr
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Ivanovs dröm blir verklighet

– Det har alltid varit min dröm att få träna hästar på en toppgård. Nu blir det verklighet.
Av
Lars G Dahlgren
Jevgeni Ivanov värmer upp Luce Axe inför E3-finalen för ston. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jevgeni Ivanov värmer upp Luce Axe inför E3-finalen för ston. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det säger Jevgeni Ivanov, Solvallatränaren som flyttar in på det som varit Stall Tillys bas sedan 1977, gården Stora Ellringe i Almunge norr om Stockholm. I veckan offentliggjordes att Mats Gabrielsson, ägarpseudonymen Stall Oxalis och Tooma-uppfödningen, köpt Stora Ellringe av Hans-Gunnar och Kerstin Tillander.

– Mats och jag har i flera år pratat om att hitta en bra gård. Men de ställen vi tittat på som varit bra har varit för dyra. När vi var och tittade på Stora Ellringe kände jag att det här är stället jag drömt om…och det blev också snabbt affär. Mats köper gården och jag blir hyresgäst, säger Jevgeni Ivanov.

Fakta

Jevgeni Ivanovs resultat som svensklicensierad tränare

2012*:  21 st:  7–2–2         133.564 kr
2013: 128 st: 31–22–17    464.415 kr
2014: 147 st: 26–31–14    761.039 kr
2015: 163 st: 19–14–13    740.207 kr
2016: 204 st: 36–31–24  1.173.296 kr
2017: 264 st: 49–28–27     999.343 kr
2018: 301 st: 51–42–31  1.834.869 kr

* Licensierad från 1 augusti

Expandera

Estländaren gick den svenska proffstränarkursen på hösten 2010 och tog ut licens som Solvallatränare 2012. Han hade då i flera år samarbetat med svenska tränare med inkörning och uppträning av unghästar i Estland.

En av de som den nu 43-årige Ivanov haft långvarigt samarbete med är just Mats Gabrielsson, vilken också är djupt involverad i Tallins travbana Tallinna Hipodroom.

Av de 40 hästar som Ivanov nu tränar är knappt hälften tillhöriga Stall Oxalis och bärande uppfödarnamnet Tooma. Bland dem finns till exempel treåriga stoet Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar – Finish Tooma) som sprungit in över 200.000 kronor och i söndags var med i Breeders Crown-semifinalerna. Ivanovs mest kända häst just nu är dock ingen Tooma-produkt utan det ryskägda (Nataliya Stroy) belgiskfödda stoet Luce Axe (e. Ready Cash – Pretoria As) som i somras var fyra i korta E3.

Lipstick Tooma och Jevgeni Ivanov, Travsport, Sulkysport
Lipstick Tooma och Jevgeni Ivanov. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

 

Flyttproceduren, från Markeby Gård i Bro där Ivanov haft sin svenska verksamhet, är i full gång. Det finns boxplatser för 56 hästar på Stora Ellringe och Jevgeni Ivanovs mål är förstås att fylla dem.

– Ja, men det klarar vi inte till att börja med. Vi flyttar dit ett 20-tal hästar direkt och de närmaste veckorna ska vi flytta dit resten, det handlar om sammanlagt 40 hästar. Innan 1 december ska vi ha fått dit allt, och fått allt löst för personalen. Sedan får vi sikta på att satsa och expandera nästa år. Jag kommer också att ha kvar mitt stall i Estland och träna de yngsta hästarna där. Estland är fortfarande det bästa stället att träna upp unghästarna, säger Jevgeni Ivanov.

Sedan får vi sikta på att satsa och expandera nästa år

Även om Mats Gabrielsson också har betydande uppfödningsverksamhet – 10-15 föl årligen de senaste åren – ska inte fölstona till Stora Ellringe, de blir kvar i Estland.

– Nej, Stora Ellringe blir en träningscamp, säger Jevgeni Ivanov.

En drömgård kallar han det alltså.

– Ja, det räcker ju att titta på resultaten för de Tilly-hästar som fötts och tränats här för att man ska förstå att det är ett toppställe. Allt är toppkvalitet rakt igenom. Vi vill inte ändra någonting utan flyttar bara in och kör igång. Nu är det bara upp till mig att ta vara på chansen och lyckas, säger Jevgeni Ivanov.

Jevgeni Ivanov, Travsport, Sulkysport
Jevgeni Ivanov. Foto Tommy Andersson/ALN

 

Paret Tillander lade med ålderns rätt ner uppfödningsverksamheten i Sverige 2012. De behöll några få fölston som flyttades till Frankrike. Sedan dess har också gården varit till salu.

Stall Tllly, Hans-Gunnar och Kerstin Tillander, hade startat sin uppfödning på 1960-talet med Misti Iran, som skulle komma att bli utämnd till Elitsto, och Axevalla som hemmabana när de flyttade till Stora Ellringe 1977. Deras uppfödning med ett 15-tal fölston blev oerhört framgångsrik och har sammanlagt räknat in ett 30-tal miljonvinnande avkommor.

Stall Tilly satsade konsekvent på egna ston från stabilt förärvande linjer. Åby Stora Pris-vinnaren Micko Tilly (e. Frances Nibs – Misti Iran), född 1970, var den första Tilly-stjärnan och han är alltså tillkommen före Stora Ellringe-tiden.

Bland de hästar som fötts på Stora Ellringe, och där de flesta haft hela eller delar av sina karriärer som tränade hos Stall Tilly, är den tidiga Dansör Tilly (e. Shatter Way – Misti Iran), född 1978, sedan 1980-talshästarna Icora Tilly (e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly), Lucky Tilly (e. Chambon P. – Divina Tilly), Nice Tilly (e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly), den första Breeders Crown-vinnaren Noble Tilly (e. Tibur – Glenna H.), 1990-talarna Roberto Tilly (e. Sharif di Jesolo – Divina Tilly), Super Tilly (e. Super Bowl – Icora Tilly), Brunton Tilly (e. Lindy’s Crown – Icora Tilly) och naturligtvis den främste av dem alla, världsrekordhållaren och 37-faldige miljonären Victory Tilly (e. Quick Pay – Icora Tilly) som såldes till Stig H Johanssons stall som fyraåring.

Efter millennieskiftet kan Tillanders peka på uppfödningar som Dexter Tilly (e. Super Arnie – Ricora Tilly), Earl Tilly (e. Alf Palema – Pearl Tilly), årskamraterna Gentle Tilly (e. Super Arnie – Ticora Tilly) och Golden Tilly (e. Super Arnie – Ixora Tilly), samt 2014-Breeders Crown-vinnaren Olympia Tilly (e. Lindy Lane – Pearl Tilly).

Stall Tillys ”grundsto” Glenna H. (e. Trader Horn – Scotch Dot), syster till Derbyvinnaren Opal H. (e. Pluvier III), och den som leder fram till Victory Tilly, ingår i något så unikt som fyra generationer efter varandra där stona blivit utnämnda till Elitston! Scotch Dot (född 1958 e. Dean Hanover – Scotch Virtue) är Elitsto, Glenna H. född 1965 är Elitsto, Cikora Tilly (e. King Frances – Glenna H.) är Elitsto och Icora Tilly (e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly) är Elitsto.

Så nog finns det att leva upp till när Jevgeni Ivanov nu tar över det som varit Stall Tillys bas…

– Min dröm om att få komma till ett sådant här ställe, där massor med topphästar har tagits fram och tränats, har blivit verklighet, konstaterar han.

Jag gör det här delvis för att det är klassisk travmark, för jag vill inte att det blir som många andra travcamper som sålts till ridsportsfolket som ju köper upp det mesta. Men lika mycket för att jag tror på Jevgeni som tränare, jag tycker hans resultat med de förhållandevis små möjligheter han haft hittills tyder på det

Mats Gabrielsson i en intervju på solvalla.se om köpet av Stora Ellringe.

Fokustema
Fokus: Träna som proffsen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Så här gör Timo Nurmos

I söndags vann han Svenskt Travkriterium för sjunde gången. Vad är receptet och hemligheten bakom Timo Nurmos stora framgångar? Sulkysports reporter drog på sig kördressen och tränade en dag sida vid sida med Nurmos! Här är det exklusiva reportaget som publicerades i Sulkysport i somras.
Av
Ola Lernå
Träna som Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Träna som Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sulkysports reporter Ola Lernå har sedan förra sommaren besökt flera av Sveriges mest framgångsrika tränare, dragit på sig kördressen och hoppat upp i träningsvagnen för att syna stortränarna på nära håll i serien ”Träna med proffsen”.

Här bjuder vi på ett exklusivt smakprov.

Nämligen reportaget signerat Ola Lernå och Mia Törnberg på besök hos Timo Nurmos som publicerades i Sulkysport den 7 juni i år:

Sjärnhov. Timo Nurmos har radat klassiska segrar sedan han kom till Sverige. Ja, även tidigare i Finland. Och nu har han också vunnit Prix d’Amérique. Sulkysport tog turen till Jordanstorp för att se hur finländaren gör.

Vad ligger till grund för framgångarna? Och om han är en bättre tränare idag än när han kom till Sverige?

– Jag hoppas och tror att jag är en bättre människa nu än för tio år sedan. Då kommer det vid sidan om automatiskt, säger Timo.

Jag hoppas och tror att jag är en bättre människa nu än för tio år sedan

Det är arla morgon på Jordanstorp. Den svenska försommaren är på sitt allra bästa humör och det är full rörelse på stället.

Timo Nurmos dyker upp på sin cykel som är transportmedlet mellan stallarna.

”Har du kläder? Hjälm?”

Jag nickar. Timo säger att jag ska till rak-backen, medan han själv kör heat på banan, men han lovar att tjejerna i stallet ska ta hand om mig.

Det gör de. Första uppsittningen är Extra Fudge (e. Chocolatier), 1.13,9l*/530,500 kronor, som Ida Rudelöv selar ut och förklarar upplägget:

– Den här har gått sin första träningstur idag. Fyra intervaller, de ska gå fyra till. Han är stor, men otroligt snäll och du kan bara åka med, ta rygg där, säger Ida och pekar mot ett gäng skrittande hästar när hon släpper ut mig.

Att få Timo Nurmos att avslöja ”allt” är det svårnådda målet med besöket.

– Frågar man och är nyfiken är Timo en fantastisk lärare. Jag har plockat upp otroligt mycket här, säger Andreas Lövdal, som bland annat är skötare till Zenit Brick.

Readly Express till vänster och Victory topline till höger. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

 

Vi är på väg ut till andra delen av en ”rutin-tur”. Fyra intervaller, en timmes vila, fyra intervaller till. Några som gick fyra intervaller i första heatet går rundbana i andra.

– Jag gör alla fortkörningslistor och sedan fotas den av så att alla vet vad som gäller. Jag lägger upp träningen efter mitt huvud, vad jag tror på. Och försöker variera träningen samtidigt som jag anpassar den efter varje individ i stallet, säger Timo Nurmos.

Fakta

Grundjobb i rak-backen

√ Tre minuter skritt

√ 20 minuter (cirka sex kilometer) trav

√ Fyra intervaller på rak-backen (1.100 meter) 1.35-1.40-tempo

√ Tio minuter (cirka tre kilometer) trav

√ 50 minuter vila i box

√ Tre minuter skritt

√ Tio minuter (cirka tre kilometer) trav

√ Fyra intervaller på rak-backen (1.100 meter) 1.35-1.40-tempo

√ En minut skritt

√ Tio minuter (cirka tre kilometer) trav

√ Tre minuter skritt

Expandera

Extra Fudge hittar vägen till rak-backen via skogsslingan utan problem. Vitsipporna längs den natursköna vägen är på gång, solen står högt på himlen och det är en sådan dag man är avundsjuk på de flesta hästskötare i landet.

Efter tio minuters joggning viker vi ned mot rak-backen. 1.100 meter med rejäl stigning, några hyggligt vassa svängar. Extra Fudge är grov i aktionen, tar lite vänstertöm, men löser tempot, som känns fortare än de 1.35 som övriga i gruppen hävdar att vi kör.

Vi vänder tillbaka efter första intervallen, joggar ”nedför” rak-backen och tar ny fart i andra. Efter den försvinner två ekipage. Efter den tredje försvinner ytterligare en och jag och Extra Fudge blir lämnade ensam kvar med Onkel K.J. (e. Muscle Mass) och Amanda Larsson. När Extra Fudge får ligga jämsides utan rygg springer han rakare, tar bättre tag i bettet och även fjärde intervallen löser han med spänsten i behåll.

En kort skritt, sedan jogging hem till stallet där Ida Rudelöv tar emot.

Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det är nästan 50 minuter till nästa tur som ser lite annorlunda ut. Sex intervaller i ett svep i rak-backen. Förutom dubbelt så lång värmning (två varv på slingan) följs rutinerna och schemat från föregående heat till punkt och pricka. Min partner är treårige Magic Cash (e. Ready Cash-Icy Shadow) som är småtrög i varje intervall, men hakar på övriga utan större problem. När intervall fem påbörjas märks det tydligt hur rak-backen suger och i sjätte intervallen får han ligga i ordentligt för att hänga med.

Han är duktigt svettig när vi kommer tillbaka till stallet.

Någon puls tas inte.

– Jag tycker inte att det ger något. Vi både joggar och skrittar av hästarna, så pulsen är ändå nere när vi är tillbaka. Några av skötarna tar pulsen ändå, men det är inget jag använder mig av, säger Timo.

Fakta

Jordanstorp

Jordanstorp Säteri

Antal boxar: 94

Rak-backen: 1.100 m

Rundbana: 1.000 m

Djupsand: 700 m

Expandera

Slående är att det är så lugnt och tryggt i stallet. Harmoni.

– Det går inte att stressa. Jag är bra på att göra saker och ting klara innan vi gör något annat. Då blir det bra, utan stress, hävdar Timo.

För att i nästa mening framhäva sin personal.

– De är fantastiska och de gör ett fantastiskt jobb med hästarna. Då måste jag också försöka behandla dem fantastiskt. Jag tror inte någon av dem har hört mig höja rösten vid ett enda tillfälle. Stress smittar också av sig på hästarna, vi vill ha en lugn och skön miljö att arbeta i.

Timo har ett banjobb kvar. Free To Party (e. Adrian Chip) går någonstans runt 1.24 i bakvarv som sista förberedelse inför start fem dagar senare. Nurmos ser nöjd ut.

Det är lunchdags.

Timo känns avslappnad. Flera gånger upprepar han hur viktigt det är att göra färdigt en sak innan man påbörjar en annan. Det är så man slipper stressen.

Vilka tre saker är det som gör en bra häst?

– Man måste förstås ha hästen. Sedan måste man anpassa träningen efter den individen. Och aldrig fuska, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Timo har svårt att singla ut blivande stjärnor i tidig ålder. De går inga stora farter, utan bygger många mil i benen.

– Nästan alla har jag haft från början. Och alla hästar börjar från noll. Det går inte att säga vilken som blir bra innan man börjat starta. Jag hör folk säga att den här kände jag redan som ettåring och så vidare. Det går inte.

Readly Express som tvååring. Länge var han en i mängden. Eller han var förresten inte ens det

Kan du ta exempel?

– Readly Express som tvååring. Länge var han en i mängden. Eller han var förresten inte ens det. När vi körde femte intervallen i backen fick man tjoa på honom, i den sjätte tappade han och var långt efter sina jämnåriga, men han blev ju ganska bra till slut, säger Timo och lägger iväg ännu ett av sina leenden.

Finns det en nyansskillnad även mellan riktigt bra och topphästar?

– Ja, Readly Express och Villiam sticker ut. Jag har haft många bra hästar, men de här två har allt man kan begära.

Tidigare kunde man se Timo Nurmos ofta köra fort inne på Solvalla före tävlingarna. Numera är det sällan.

Har du ändrat upplägg i träningen?

– Den förändringen har skett sedan jag flyttade till Jordanstorp. Här har vi en rundbana där vi kan köra 1.25, aldrig under 1.20. Därför behöver jag inte åka in till Solvalla och preparera. När hästarna är startklara? När jag får rätt känsla! Det måste gå på känsla.

Timo rynkar pannan lite när jag uttrycker avundsjuka för den där känslan. Går den att lära ut?

– Man kan lära sig det mesta inom det här, men känslan måste komma inifrån. Den kan du inte lära dig. Du har en känsla för att skriva, Mia har en känsla för fotografier, jag har en känsla för hästar. Jag kan inte lära dig den och man ska göra det man är bra på. Det har jag lärt mig i mitt äktenskap sedan 32 år. För att leva lyckligt ska man inte lägga sig i vad den andra är bra på.

Inti Boko. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

 

En hästägare tittar förbi och frågar om det blir start för hans häst på V75 i Gävle veckan efter.

– Han är inte färdig, säger Nurmos utan att tveka det minsta.

”Då kanske det blir Elitloppshelgen istället?” frågar ägaren lite försynt.

Nurmos rycker på axlarna, liksom för att accentuera att det är varken ägaren eller Nurmos som avgör det. Utan hästen. Hästen måste vara redo, känslan måste finnas där hos Nurmos innan det är aktuellt för start.

Fakta

Sex fakta om Nurmos

>> Född 1959

>> Fick svensk proffstränarlicens 2001

>> Vann kuskchampionatet i Torneå 1975, som 16-åring!

>> Har vunnit Derbyt tre gånger och Kriteriet sju i Sverige.

>> Säljer en uppfödning på Lexington Yearling Sale i september; stoet Courtesy Notice (e. Father Patrick-Demoiselle Hanover e. Muscle Hill-D.Train)

>> I höst kommer boken om Timo Nurmos, initialt ges den ut på finska och författaren Harri Lind har följt Timo i vår.

Expandera
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Timo Nurmos äter räksallad och ”hjälpkusken” Johan Lasson sitter bredvid. Timo har nära till skratt, uppvisar en underfundig humor, inte minst då det avslöjas att han och Lasson har jobbat med att bli av med några extra kilon runt magen.

– Efter att vi spelat tennis stod vi vid cafédisken och de hade chokladbollar som såg grymma ut. Vi hade ju kämpat och jag sa till Timo ”Ska vi dela på en?” Timo tittade på chokladbollarna, funderade ett tag och så sade han:

”Vi delar på två stycken”.

Timo skrattar åt minnet. Han unnar sig en halv kondisbit och häller upp kaffe.

Min egen träning är viktig, men hästarnas är viktigare. Jag tränar när jag har tid

– Jag får träna idag när jag kommer hem. Min egen träning är viktig, men hästarnas är viktigare. Jag tränar när jag har tid, har inget direkt schema, men fuskar aldrig. När jag har tid, då tränar jag, Inte heller här spelar väderleken någon roll. Det är väl egentligen det enda stora intresset jag har utanför travet, säger Timo.

Utan stress. Men med känsla. Nyckelorden den här dagen. Och alla andra dagar för Timo Nurmos.

 

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via någon av länkarna nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Om du redan är prenumerant kommer du även åt hela vårt e-tidningsarkiv med hjälp av ditt kund- eller ordernummer via vår hemsida:

 

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ