Fokustema
Fokus: Kallblodsavel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Röste överklagar att Art Kjarvald ratades

Kallblodshingsten Art Kjarvald underkändes på avelsvärderingen på Wången förra veckan. Det upprör våldsamt i kallblodskretsar.
– Vi ska överklaga och har fått stort stöd, 450 underskrifter på två dagar, säger Art Kjarvalds ägare Camilla Röste.
Av
Lars G Dahlgren
Art Kjarvald med sin tränare Stig Jarle Röste. Foto Hanold/ALN
Art Kjarvald med sin tränare Stig Jarle Röste. Foto Hanold/ALN

Art Kjarvald (e. Mörtvedt Jerkeld – Alm Tana e. Prins Vinter) nekades betäckningstillstånd på grund av sin storlek. Eller snarare brist på storlek – han mättes till D-ponnystorleken 145 cm över manken av avelsvärderarna, För att vara riktigt exakt är grunden för underkännandet att hingstens (brist på) storlek ännu inte uppvägs av tävlingsprestationerna.

Fakta

Art Kjarvald

Art Kjarvald
hingst elva år e. Mörtvedt Jerkeld – Alm Tana e. Prins Vinter
117 st: 25–22–13
Rekord: 1.20,4ak
Insprunget: 2.192.981 kr
Uppfödare: Kjell R Olsen, Norge
Ägare: Stig Röste Travträning AB, Hudiksvall
Tränare: Stig Jarle Röste, Hagmyren

Expandera

Camilla Röste, som själv är domare på kallbodsutställningar, äger Art Kjarvald tillsammans med Hagmyrentränaren Stig Jarle Röste. Elvaårige Art Kjarvald har 25 segrar på 117 starter och 2,2 miljoner kronor insprunget.

– Det är godtycket, den subjektiva bedömningen, jag vänder mig emot. Det hade varit en sak om man utifrån en rastypsbeskrivning hade fastställt att till exempel hingstar som är under 148 centimeter i mankhöjd inte kan bli godkända oavsett härstamning eller tävlingsprestationer, som fallet är med vissa veterinära defekter. Nu är tillämpningen att en hingsts brist på storlek kan uppvägas av tävlingsprestationerna. Men ingen kan svara på vilka konkreta tävlingsprestationer som då krävs. Det blir därför helt godtyckligt från avelsvärderingsnämndens sida vilka hingstar som ska få betäckningstillstånd och inte, säger Camilla Röste.

Det är godtycket, den subjektiva bedömningen, jag vänder mig emot

travsport, trav, sulkysport, kallblod, avel
Camilla Röste. Foto Micke Gustafsson/ALN

Så kan det inte få fungera, tycker hon.

– Nej, vi överklagar avelsvärderingsnämndens beslut till ST:s Besvärsnämnd. Om inte annat så rör vi väl om en del i grytan. Det kan också vara rätt att göra det nu eftersom det ska tas fram en ny avelsplan för kallbloden nästa år. Att vi har stöd för vår åsikt om underkännandet av Art Kjarvald visade sig när jag gjorde ett namninsamlingsupprop på facebook. Det kom 450 underskrifter på två dagar, från både Sverige och Norge, och jag har kommentarer från stoägare som har storvuxna märrar att de gärna velat använda Art Kjarvald just för att han är liten, säger Camilla Röste.

Hon fortsätter:

– Det är många år sedan storleken på kallblodshästarna betraktades som ett problem, alltså att hästarna blev allt mindre på grund av inflytandet från Troll Jahn och Elding. Men den diskussionen har upphört. Det som det pratas om nu är istället inavelsproblematik och sundhetsaspekten, hållbarheten. Då kommer vi med Art Kjarvald som är att betrakta som outcross eftersom han har Elding först som farfars far i stamtavlan och inget Järvsöfaksblod. Dessutom är det en stenhård tävlingshäst, har tävlat ända upp i högsta klassen sedan han var ung tills han nu är elva och är helt felfri, omärkt i benen och kroppen. En sådan hingst underkändes för att han är ett par centimeter ”för liten” samtidigt som nämnden godkänner hingstar med hög inavelsprocent och som haft korta karriärer.

Det finns vad som kan kallas ett parallellfall, den nu 14-årige Farmfurir (e. Slogum Björn – Skaffer Jenta e. Kap Pil) som underkändes både 2010 och 2011 på samma grunder som Art Kjarvald. Farmfurir är 146 centimeter över manken, vann 22 av 105 starter och sprang in 1,7 miljoner kronor. Näst intill identiskt med Art Kjarvald alltså. Något annat som också är jämförbart är blodsbilden – Farmfurir är ännu mer outcross än Art Kjarvald eftersom han är helt fri från både Elding och Järvsöfaks.

Fakta

Kallblodig avelsvärdering

Den kallblodiga avelsvärderingsnämnden är gemensam för Norge och Sverige och består av ledamöter från båda länderna.

Det har sin grund i det samarbetsavtal Svensk Travsport och Det Norske Travselskap har gällande kallblodssporten har med gemensamt avelsvärderingsreglemente.

Expandera

– Jag känner till Farmfurir och att han också underkändes på grund av storleken. Det finns ingen rim och reson i det. Det är godtyckligt och förmynderi. I varmblodssporten var den här diskussionen om hur denna modell för avelsvärderingen fungerar het för 10-15 år sedan. Där slutade det med ett rent varudeklarationssystem där stoägarna bedöms kapabla att välja vilka hingstar de ska betäcka med. Så är det inte i kallblodssporten, där bestämmer fortfarande en nämnd vilka hingstar som ska få föra rasen vidare och vilka som inte får göra det, och den nämndens arbetsinstruktion innehåller utrymme för godtycke och subjektiva bedömningar. Det är dags att ändra på det nu och liksom i varmblodsaveln ta steget över till vdn-deklaration. När nu inavel lyfts fram som ett problem bör man väl försöka få in så många hingstar som möjligt i aveln och då framförallt inte stoppa hingstar som är ”outcross”, har tävlingsprestationer på hög nivå och därtill är sunda och friska efter en lång karriär?

Det är dags att ändra på det nu och liksom i varmblodsaveln ta steget över till vdn-deklaration

Art Kjarvald visades för avelsvärderingen för tre år sedan, och beskedet blev detsamma då som nu: bristande storlek som inte uppvägdes av tävlingsprestationerna. Sedan dess har Art Kjarvald sprungit in ytterligare 600.000 kronor i snabbloppsklassen. Men inte heller det räckte som ”uppvägning”.

travsport, trav, sulkysport, kallblod, avel
Art Kjarvald när han visades på avelsvärdering första gången 2015. Foto Berth Magnusson/Finish

 

Fakta

Avelsvärderingen på Wången 2-3/11

Godkända

 • B.W.Sture fem år e. Moe Odin – Gullan Fax e. Järvsöfaks
  elva segrar på 34 starter, 1.23,1m*/1.184.391 kr
 • Hägern T.H. fem år e. Lärkan – Järvsömaud e. Moe Odin
  två segrar på 49 starter, 1.24,1ak/478.100 kr
 • Månlykke A.M. fyra år e. Månprinsen A.M. – Timba e. Elding
  elva segrar på 16 starter, 1.23,0ak/620.393 kr
 • Spik Mollyn sju år e. Spikeld – Maud Mollyn e. Lyngsvarten
  21 segrar på 89 starter, 1.22,5ak/834.700 NOK
 • Storm Teddy tre år e. Dotterud Teddy – Storm Pia e. Storm Jo
  Åtta segrar på elva starter, 1.28,1m*/229.296 NOK
 • Tand Tuff nio år e. Järvsöfaks – Gott Tuffa e. Elding
  19 segrar på 96 starter, 1.22,1ak/1.278.199 kr
 • Tangen Haap nio år e. Lome Elden – Tangen Mai e. Röder
  31 segrar på 70 starter, 1.19,3ak/1.610.500 kr
 • Tekno Eld fyra år e. Tekno Odin – Eldsiri e. Järvsöfaks
  18 segrar på 26 starter, 1.22,7ak*/2.874.107 kr
 • Ängsborken tre år e. Bork Odin – Puma Jerva e. Åsajerven
  Åtta segrar på 16 starter, 1.25,2m*/723.000 kr

Ej godkända

 • Art Kjarvald elva år e. Mörtvedt Jerkeld – Alm Tana e. Prins Vinter
  25 segrar på 117 starter, 1.20,4ak/2.192.981 kr
 • Tekno Kongen 16 år e. Höiby Kongen – Lyana e. Spang Best
  Elva segrar på 182 starter, 1.25,0k/748.283 kr
Expandera
Fokustema
Fokus: Uppfödningslöpningen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Hoppas på finalplats”

Med två lopp innanför västen ska J.S.Athena kvala in till Uppfödningslöpningen på Solvalla ikväll.
Men hon får jaga finalbiljett utan sin ordinarie körsven.
– Hästen känns ruggigt bra, säger Jarl Spelling.
Av
Pär Gustafsson
J.S.Athena med Jan Silvén Foto Hanold/ALN
J.S.Athena med Jan Silvén Foto Hanold/ALN

Triton Sund-dottern J.S.Athena galopperade i tävlingsdebuten och följde upp med ett andrapris i det andra försöket på 1.16,6/1.640 meter.
– I debuten blev det en kraftig tempoökning, vilket hon inte klarade av och i starten efter var det mer normal fart. Hästen avslutade 1.12,9 sista 500 meterna där som tvåa och det känns som att hon lagt på sig och blivit allt starkare, säger Kristinehamnsamatören Jarl Spelling, som fött upp, äger och tränar tvååringen.

Jag tycker inte att man kan bli så mycket mer ordinarie körsven

Jarl Spelling använder Jan Silvén som körsven. Amatörkusken har kört J.S.Athena i karriärens två första lopp, men ikväll får han stå vid sidan eftersom han inte räknas som ordinarie körsven. För detta krävs att han kört hästen i tre lopp.

Fakta

J.S.Athena

Kön: ljustbrunt sto
Född: 22 april 2016
Härstamning: Triton Sund-Elsa Britta
Intjänat: 15.500 kronor
Resultat: 2 st: 0-1-0
Rekord: 1.16,6k
Ägare: Jarl Spelling, Kristinehamn
Uppfödare: Jarl Spelling, Kristinehamn
Tränare: Jarl Spelling (a), Färjestad

Expandera

– Det är ju omöjligt eftersom J.S.Athena bara gjort två starter. Jag tycker inte att man kan bli så mycket mer ordinarie körsven när man kört premie- och kvallopp samt de två första starterna och man borde kanske se över systemet här. Jan känner mina hästar bäst, men visst är det bra att Björn Goop sitter i sulkyn. Han tidigare kört åt mig och det känns tryggt.

I kvällens kval till Uppfödningslöpningen provar J.S.Athena autostart för första gången.
– Visst, jag hade helst haft spår närmare sargen, men det viktigaste är att hon sköter sig. Vi ska prova henne bakom bilen innan tävlingarna och där har jag tänkt att Goop ska få känna på henne. Som tidigare går hon med järnskor fram och aluminium bak.

Ser fram emot kvällens lopp

Det körs två uttagningslopp till Uppfödningslöpningen på Solvalla ikväll och de tre främsta från varje kval går vidare till finalen på Jägersro lördag den 1 december. På Malmö-banan kördes två uttagningslopp under gårdagen.
– Det ska bli jättekul ikväll och min förhoppning är att hon tar en finalplats.

Jarl Spelling med J.S.Apollo och Jan Silvén. Foto Lennart Kihlman/ALN

Med till Solvalla följer sexårige storebrodern J.S.Apollo (V86-6) och denne får köras av Jan Silvén. The Bad Boy-valacken har gjort 48 starter (12-3-4) och tjänat 614.100 kronor. Förra säsongen vann hästen klass II-försök i Rättvik och knep andraplaceringar i både försök och final i näst lägsta klassen.
– Jag är nöjd med utgångsläget och distansen passar. Hästen känns fin och jag tycker att formen är bra. Jag har bytt skoning inför den här starten för att J.S.Apollo inte ska trampa igenom. Nu blir det en ringsko som jag tror ska fungera fint.

Apollo är Elsa Brittas främsta avkomma

Deras gemensamma nämnare är modern Elsa Britta (e. Biesolo), som vann två av 31 starter och tjänade 88.816 kronor. Stoet har lämnat fem avkommor och klart bäst hittills är J.S.Apollo.
– Både J.S.Atena och J.S.Apollo är tuffa, men Atena är mycket tidigare än Apollo var. Jag anar att det är Elsa Britta som ligger till grund att hästarna är duktiga. Hon har bra stam, avslutar Spelling.

Här hittar ni startlistor till kvällens tävlingar.

”En av de mest lovande”

Fokustema
Fokus: Skötare i fokus
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Tre kronor för Isabell

Det var stort fokus på Björn Goops framgångar i helgen, men i skymundan fanns en synnerligen framgångsrik 22-årig hästskötare som räknade in sin tredje Breeders Crown-seger! Isabell Eriksson är tjejen bakom sagan om Rödluvan.
Av
Ola Lernå
Valacken Heavy Sound är en av Isabell Erikssons passhästar. Men det är med ston som hon har tagit hem de klassiska segerkransarna. Foto Micke Gustafsson/ALN
Valacken Heavy Sound är en av Isabell Erikssons passhästar. Men det är med ston som hon har tagit hem de klassiska segerkransarna. Foto Micke Gustafsson/ALN

Isabell Eriksson har jobbat hos Daniel Redén sedan 2015. En av de första hästarna hon fick ta hand om var Trinitiy Zet (e. S.J.’s Photo) som vann BC-finalen för fyraåriga ston kort senare – med tränaren själv i vagnen.
Året efter vann In Toto Sund (e. Ken Warkentin) samma final för fyraåriga ston. Skötare då, precis som i lördags när hon vann Stoeliten; Isabell Eriksson.
Och då har vi sparat det bästa till sist. Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) har fått de flesta att smälta och när fuxan vann finalen för treåriga ston utan att behöva visa botten var det en glansögd Isabell Eriksson som fick ta emot publikens jubel sittande på skalmen bredvid Örjan Kihlström.
– Jag vet inte vad det är med mig och ston, men i år har ju valacker fungerat bra också, säger Isabell.

Fakta

Isabell Eriksson

Ålder: 22
Bor: Örsundsbro
Jobbar hos: Daniel Redén

Expandera

Efter att ha växt upp i travfamilj med mamma Pia, pappa Åke och storasyster Marika i Vemdalen blev valet Wångens Travskola rätt givet för Isabell Eriksson. Första och hittills enda anställningen blev hos Daniel Redén och Stall Zet i Örsundsbro, där det inte dröjde länge innan Isabell fick kliva in i vinnarpodiet efter passhästen Trinity Zets seger i ett av landets största lopp.
– Jag fick chansen att ta hand om Trinity Zet när jag började hos Daniel och hon vann ju Breeders Crown för fyraåriga ston 2015. Det var speciellt, för Daniel trodde så mycket på henne den dagen och för mig var det ju så klart extra roligt att få vara med och vinna ett sådant stort lopp.

Redan året efter var det dags igen. I Breeders Crown för fyraåriga ston.
– In Toto Sund hade verkligen haft stolpe ut hela det året. Hon började med att vinna uttagning till Drottningpokalen, men fick en spricka i hasen inför finalen och tvingades strykas. Comebacken gjorde hon i uttagningslopp till Stochampionatet och det loppet vann hon. I finalen var hon inte tillräckligt förberedd, men till kvalen till Derbystoet var hon tillbaka igen med seger som resultat. Men åter blev det pannkaka i en final och In Toto satt fast med allt sparat i mål, så då var det bara Breeders Crown kvar av de större målen, säger Isabell Eriksson.

Och där blev det äntligen full pott för Ken Warkentin-dottern.
– Otroligt skönt efter alla krångligheter tidigare under säsongen.

Två BC-vinster på två försök alltså för Isabell och 2017 stod hon över deltagande i unghästserien. Kanske laddade hon redan då för det som skulle komma att hända i söndags i Eskilstuna? Hennes passhäst Conrads Rödluva imponerade stort för de treåriga stona och ordnade full pott för Isabell.
– Jag hade väl inte riktigt känt vilken bra häst ”Rödluvan” är förrän efter starten i Mantorp i somras. Där tände hon verkligen till i jobben, säger Isabell, som tidigt parade ihop ”Rödluvan” med en mer rutinerad hagkompis i form av…In Toto Sund.

Isabell Eriksson och Conrads Rödluva, Travoaks, Sulkysport
Isabell Eriksson och Conrads Rödluva efter segern i Svenskt Travoaks. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Så när de båda kompisarna lastades till Sundbyholm i söndags morse fanns chansen att stona skulle lägga beslag på varsitt segertäcke, vilket också blev fallet.
– In Toto skulle egentligen bli fölmärr i år, men Daniel har tyckt att hon presterat så bra varje gång hon startat, så det var svårt att ställa av henne. Det är roligt med de här två tjejerna för de gillar verkligen varandra, utan att för den sakens skull vara beroende av varandra. Både In Toto och ”Rödluvan” är jättetrevliga att arbeta med. De bara är och gör det de ska hela tiden.

Fakta

Isabells passhästar

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) 11,9am/4.965.500 kr
Heavy Sound (e. Ken Warkentin) 1.09,2ak/7.434.714 kr
In Toto Sund (e. Ken Warkentin) 1.10,0ak/4.528.216 kr
Messiah (e. Pastor Stephen) 1.15,1m/102.200 kr
Michelangelo Ås (e. Allstar Hall) 1.10,1ak/1.932.508 kr
Diana Zet (e. Hard Livin) 2 år
Patricks Princess (e. Father Patrick) 2 år

Expandera

Hur kändes det då när Conrads Rödluva vann i söndags?
– Jag tänkte att det knappt kunde vara möjligt, att jag vunnit tre Breeders Crown-finaler av tre möjliga försök. Allt är förstås fantastiskt roligt och hela året har överlag varit helt galet, inte bara för mig, utan hela stallet. Jag har fått vara med Heavy Sound till Finland och vunnit, han har även segrat i fyra V75-lopp, varav tre guldfinaler. Plus detta med ”Rödluvan” så är det lätt att förstå vilket år vi haft, säger Isabell Eriksson.

Fokustema
Fokus: Uppfödningslöpningen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”En av de mest lovande”

Fascination vann Svensk Uppfödningslöpning 2011.
Ikväll ska hennes första avkomma Trix on Line ta första steget att upprepa den bedriften.
– Han tillhör de mest lovande hästarna jag tränat, säger tränaren Sören Norberg.
Av
Pär Gustafsson
Trix on Line har intressant stam med Trixton som far och Fascination som mor. Foto Mikael Rosenquist
Trix on Line har intressant stam med Trixton som far och Fascination som mor. Foto Mikael Rosenquist

Efter att Trixton-hingsten Trix on Line vunnit debuten på 1.17,1/1.640 meter i början av oktober flaggade Sören Norberg för att tvååringen inte skulle matchas mot Uppfödningslöpningen. Planen var att ge hästen ett par startar i år för att förberedas för treåringssäsongen – men ikväll dyker Trix on Line upp i kvalet till storloppet på hemmaplan.
– Jag har alltid hävdat att tvååringarna behöver fler lopp, men tillsammans med ägarna har vi beslutat att det är upp till hästen att bestämma, säger Jägersrotränaren.

På Åby visade han inställning och sluggade sig till vinst

I andra starten segrade tvååringen på 1.16,9/2.140 meter på Åby.
– Jag var minst lika nöjd med hästen senast som i debuten, men vi har haft lite sjuka hästar i stallet och Trix on Line var lite segare än gången innan. På Åby visade han fin inställning och sluggade sig till vinst, vilket är ett gott tecken. Efteråt har hästen varit pigg och alert och är tillbaka där vi vill ha honom.

Snabb och fin travare

Därför väljer kretsen kring Trix on Line att gå ut i kvalet till Uppfödningslöpningen med bara två lopp i kroppen.
– Ja, hästen har blivit ordentligt pigg när han börjat tävla och speciellt efter senaste starten. Alternativet hade varit att köra ordentligt i träningen och i Uppfödningslöpningen är det fina pengar att tävla om. Jag vet att hästen är snabb och en mycket fin travare, men jag håller fortfarande på att lära mig tävlingshästen Trix on Line.

Fakta

Trix on Line

Kön: mörkbrun hingst
Född: 20 april 2016
Härstamning: Trixton-Fascination
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 2 st: 2-0-0
Rekord: 1.16,9m*
Ägare: BISP Fastighetsförvaltning AB, Limhamn
Uppfödare: Pinje Fastighets AB, Limhamn
Tränare: Sören Norberg, Jägersro
Skötare: Viktoria Eriksson

Expandera

Tvååringen kvarstår i premiechansen och har chansen att ta hem 1,4 miljoner kronor i en eventuell final. Totalt körs fyra försök, två på Jägersro ikväll och lika många på Solvalla i morgon, och de tre främsta från varje uttagningslopp går vidare till finalen på Jägersro lördag den 1 december.
– Ända sedan dag ett har jag haft förhoppningar på den här hästen. Jag har haft en del bra travare genom åren och Trix on Line tillhör en av de mest lovande.

Testat nytt huvudlag inför kvällens kval

Hästen har testat bakom bilen inne på Jägersro inför kvällens debut i autostart.
– Han är lite valpig och det tog några hundra meter innan han sprang upp till vingen, men sedan var det inga bekymmer och hästen öppnade ruggigt snabbt in i första sväng. Jag testade Trix on Line med helstängt med hål i och det fungerade ganska bra. Jag vill att han ska fokusera framåt och samtidigt kunna se konkurrenterna. Vi ska testa en gång till innan tävlingarna ikväll för att vara helt säkra på att det är rätt utrustning.

Startlistorna till uttagningsloppen på Jägersro och Solvalla hittar ni här.

Dräktig med Bold Eagle

Trix on Lines mor Fascination vann tre miljonlopp; Breeders Crown och Svenskt Trav-Oaks som treåring samt Derbystoet som fyraåring. Hon gjorde 38 starter (19-5-5) och tjänade 5.885.250 kronor. Stoet var en Sören Norberg och Viktoria Eriksson-produkt som såldes till hästägare hos Lars I Nilsson efter att ha vunnit tävlingsdebuten.

Fascination med Johnny Takter, Sulkysport, Travsport
Fascination med Johnny Takter. Foto Martin Langels/ALN

Samma ägare har kvar Fascination och Trix on Line är hennes första avkomma. Hon har även en ettåring efter Cantab Hall och ett hingstföl med Andover Hall som far. Fölstoet är dräktigt med Bold Eagle och planen är att betäcka henne med Propulsion om denne blir tillgänglig i aveln nästa år.