Fokustema
Fokus: Prix d'Amérique
Läs senare

Storsimmare först med kvartett 1938

Fyra hästar i Prix d'Amérique är förstås en urstark prestation av Daniel Redén, men inte unikt på något sätt. Redan 1938 var det ett faktum och först ut av alla var italienaren och storsimmaren Gianni Gambi.
Av
Claes Freidenvall
Gianni Gambi var en av världens främsta långdistanssimmare under 1930-1940-talet.
Gianni Gambi var en av världens främsta långdistanssimmare under 1930-1940-talet.

Fyra hästar i Prix d’Amérique är förstås en urstark prestation av Daniel Redén, men inte unikt på något sätt. Redan 1938 var det ett faktum och först ut av alla var italienaren och storsimmaren Gianni Gambi.

Kvartetten Tara (2), Calumet Epsom (3), Mary Sunshine (6) och oplacerade Joy Lincoln tränade inte bara Gianni Gambi utan han ägde dem också. Amerikaimporten Tara, körd av Gambi själv, lyckades allra bäst och hade bara De Sota före sig i mål. Det kan också sägas, att hon var den sista travaren som besegrade Greyhound i reguljär löpning. Över fyra heat på en 800-metersbana stod Greyhound utan chans och Tara satte dessutom världsrekord!

Att Gianni Gambi kunde köpa en häst av den kalibern kunde han tacka sina framgångar i simmningen för. Långdistanssimning var en stor sport i Europa, men på andra sidan Atlanten ännu större och där erbjöds astronomiska prispengar för långdistansare och Gambini var den bästa av dem alla under den här perioden i världen.

Johnny Weismuller, kanske mest känd från Tarzan-filmerna, vann fem olympiska guld i simning, men han vägrade möta Gianni Gambi över längre distanser. Han var helt enkelt rädd för att bli förnedrad!

Gianni Gambi hade flera smeknamn, bland annat den ”italienska torpeden”. Flera maraton vann han i Ontario-sjöarna, vilket inkluderade ”Three Miles World Championship” 1931 och några år senare även ”Five Miles”. De mesta av prispengarna som han tjänade använde han för att köpa travhästar. En av dem vara Tara, men tidigare hade han förvärvat Stellate, vinnare av Prix de Cornulier 1934.

Gianni Gambi med Stellate.
Gianni Gambi med Stellate.

Samtidigt som Gambi var eftersökt som simmare hade han en karriär som travtränare. Alla de stora städerna i Europa – med sjöar eller kanaler – jagade Gianni Gambi och i Berlin 1930 vann han ett lopp på juldagen (ja, Ni läste rätt) på sjön Spree samtidigt som snön föll tungt ner över den tyska huvudstaden.

Han korsade den engelska kanalen 1947 på tolv timmar och 36 minuter.

När han korsade kanalen var han 40 år gammal. Två år senare avslutade Gambi karriären med att simma mellan Neapel och Capri.

Gianni Gambi var en av de första i världen som praktiserade simsättet crawl. Han deltog i Olympiska Spelen i Amsterdam 1928 och två år senare vann han två guldmedaljer i ”University World Games” 1930 i Darmstadt i Tyskland.

Fakta

Tränare med flest startande hästar

Gianni Gambi 1938
Tara 2
Calumet Epsom 3
Mary Sunshine 6
Joy Lincoln 0pl.

Jean-Louis Peupion 1986
Nodesso 0pl.
Major de Brion 0pl.
Ogorek 0pl.
Minou du Donjon 0pl.

Fabrice Soulouy 2009
Giuseppe Bi 0pl.
Premiere Steed 0pl.
Oiseaux de Feau 0pl.
Exploit Caf 0pl.

Svenska tränare med flest Prix d’Amérique-startande:

Daniel Redén 2016
Call Me Keeper
Lionel
Propulsion
Wild Honey

Stig H Johansson 1992
Queen L. 3
The Big Apple 0pl.
Piper Cub 0pl.

Stefan Melander 2005
Gigant Neo 2
Scarlet Knight 0pl.
Infant du Bossis 0pl.

Expandera

Sin första Prix d’Amérique-deltagare hade Gianni Gambi 1935. Det var Stellate och i sulkyn bakom Tara var han tvåa två gånger i Prix d’Amérique; 1937 kunde hon inte hålla undan 25 meter för Muscletone.

Efter karriären som travtränare och simmare arbetade Gianni Gambi som agent och det var flera amerikanska travare som tog vägen från USA till Italien, bland andra Nike Hanover, Firestar och Hurst Hanover. Nike Hanover vann Prix d’Amérique och Criterium de Vitesse 1964. Samma år vann han försök i Elitloppet och slutade femma i finalen.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag har aldrig haft en tanke på att syssla med något annat”

En femling i början av februari och förra lördagen var hon tvåa på V75. Jenny A Björk har årets mål klart – att slå fjolårets rekordsiffror.
Av
Cecilia Kristoffersson
Foto Hanold/ALN
Foto Hanold/ALN

Jenny A Björk jobbade fram till augusti förra året hos morfar Bo och mormor Margareta på Björkbackens stuteri med deras hästar.
– Jag vet inte riktigt hur många avelston de har nu, men det är runt tio hästar som tränas där. Jag ville se något annat och försöker hela tiden utvecklas och började därför hos Erik Lindegren i höstas. Det tar två timmar härifrån och hem, så idag är jag inte involverad i deras dagliga rörelse. Men jag är med och bestämmer lite var hästarna ska starta, berättar 22-åringen.

Fakta

Jenny A Björk

Familj: Mamma Pia, pappa Roger, lillasyster Lina, mormor Margareta och morfar Bo.
Ålder: 22 år.
Intresse: Träna, jag mår så mycket bättre och orkar mer då jag håller mig själv i form. 
Äter helst: Tacos.
Bästa häst jag kört: I lopp Ajlexes Cubano, hemma Francais du Gull. 
Bästa häst jag ridit: Francais du Gull. Han fungerade inte under sadel, men det är den häst med mest pengar på sig som jag ridit i lopp.

Expandera

Imorgon startar mormor och morfars uppfödning B.B.S.Sugarlight på Momarken, men Jenny har inga tydliga minnen av honom.
– Han såldes som ettåring och jag kommer knappt ihåg honom då det var så länge sedan, men det är klart att jag följer alla deras uppfödningar.

Sedan så länge tillbaka hon kan minnas har hon varit i stallet och i stället för att gå på dagis var hon med sin mormor där.
– Jag fick min första ponny då jag var fyra-fem år gammal, men det var ingen jag körde lopp med. Jag har gjort allt så fort jag bara haft åldern inne och körde mitt första ponnylopp med shettis då jag var nio och fortsatte över till russ så fort jag var tillräckligt gammal för det.

Då Jenny var 15 år tog hon licens för stor häst och den 1 januari det året hon skulle fylla 16 red hon sitt första lopp.
– Jag har kört mycket mer än jag ridit, men det är helt enkelt för att det rids färre lopp än vad som körs och jag gillar båda disciplinerna lika mycket. Det är kul att kunna göra båda.

Foto Hanold/ALN

Jennys siffror har i stadig takt bättrats varje år och 2016 mer än dubblade hon inkörda pengar från året innan. Sedan dess har det fortsatt uppåt och hon har inlett året strålande.
– Jag hade turen att både få rida och köra mer och alla gick bra 2016. Sedan vann jag Dam-SM med Raging Mack det året och det har varit min största seger hittills, i alla fall pengamässigt. Känslomässigt störst var nog när jag vann ett lopp i Rättvik i somras. Det var med Lars Åslunds B.B.S.Janneau som hade varit borta en längre tid efter en kolik. Hon har betytt mycket för mig och även om Lars köpte henne som föl körde vi in henne på gården och jag har varit med och hjälpt honom hela vägen, säger hon och fortsätter:
– Sedan var det väldigt stort när jag tog en femling på Gävle i början av februari. Jag hade en bra känsla inför den tävlingsdagen och trodde på förhand att jag kunde vinna något lopp, men fem trodde jag aldrig! Det har verkligen gått jättebra för mig i år och det är väldigt roligt.

Målet för året är redan satt och det är att slå fjolårets siffror.
– Det har varit min målsättning varje år och jag försöker hela tiden utveckla mig själv. Jag försöker både köra och rida så mycket jag bara kan och Erik låter mig åka på tävlingar så ofta det är möjligt.

Fakta

Kuskstatistik

2014
Starter: 144 st: 3-13-11
Inkört: 419.750 kronor
Segerprocent: 2 %

2015
Starter: 134 st: 5-5-12
Inkört: 381.400 kronor
Segerprocent: 4 %

2016
Starter: 190 st: 19-17-13
Inkört: 976.900 kronor
Segerprocent: 10 %

2017
Starter: 299 st: 26-18-18
Inkört: 1.153.000 kronor 
Segerprocent: 9 %

2018
Starter: 39 st: 8-5-3
Inkört: 324.100 kronor
Segerprocent: 21 %

Expandera

Hos Lindegren har hon idag åtta passhästar och det är tävlings- och träningsbiten hon brinner mest för.
– Jag har inget jätteintresse av uppfödardelen och planen är att bli egen tränare i framtiden, men jag har inte bestämt när jag ska gå tränarkursen. Jag trivs väldigt bra där jag är idag och har många år på mig att bli egen.

Tiden som läggs både innan och efter lopp beror helt på vilka hästar hon möter.
– Jag kollar alltid igenom loppen innan, men de flesta hästarna har man koll på sedan innan. Det händer alltid mycket i loppen och det är svårt att lägga upp en taktik att slaviskt följa, men det jag brukar kolla lite extra på är startsnabbheten. Jag försöker sedan att se alla lopp i efterhand och se vad man kunnat göra annorlunda. Ofta har man en känsla av vad man gjort fel, men det är inte lika lätt att känna vad man gjort bra.

Lillasyster Lina har även hon tagit licens och vunnit fyra av 27 lopp.
– Hon har också varit i stallet hela livet och går innebandygymnasium nu. Vi brukar prata och diskutera mycket och har en väldigt bra kontakt. Själv gick jag vanligt gymnasium, men hoppade av efter två år då jag körde så mycket lopp redan då. Jag har alltid vetat att jag vill satsa på det här och jag har aldrig haft en tanke på att syssla med något annat än trav.

Nästa gång ni får se Jenny A Björk är på hemmabanan Gävle på söndag där hon rider Jan Hellstedts Lindsey Sånna och kör sin morfars B.B.S.Canyankee.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ingen skillnad på V75 och ett vanligt lopp”

– Det är nästan bara jag som är en riktig amatör, vilket är synd.
Det säger 75-årige hemmaamatören Sten S Carlsson inför lördagens försök i silverdivision på Sundbyholm med egentränade On The Dot.
Av
Pär Gustafsson
On The Dot och Sten S Carlsson testar i silverdivisionen på hemmaplan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
On The Dot och Sten S Carlsson testar i silverdivisionen på hemmaplan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sedan drygt 40 år tillbaka bor Sten S Carlsson i Mariefred, som är en tätort i Strängnäs kommun. Han är uppvuxen i Stockholm och kom tidigt i kontakt med hästar. Han är pensionär sedan ett par år tillbaka, men jobbar fortfarande lite med sitt åkeri.
– Jag var sommarbarn på Öland varje sommar. När jag var fyra år gammal kom jag i kontakt med hästar för första gången och sommaren efter fick jag rida och hålla på med dem. Sedan har det varit hästar till och från under hela livet. Jag har också varit kavallerist, säger Carlsson.

Sulkysport, Travsport, Sten S Carlsson i sulk
Sten S Carlsson.
Foto: Hanold/ALN

När Sten flyttade till gården i Mariefred skaffade han egna hästar.
– I början var det bara fullblod och ridhästar, men när vi skulle köpa ytterligare en blev det en travhäst. Det visade sig vara en hästskojare som sålde och det var inget bra köp.

Amatörtränaren gav travsporten ytterligare en chans. Sten berättar att han i stort sett är självlärd och att han lärt sig av misstagen.

Hans toppar är Air Francis Wik hennes avkomma One Day:

 • Air Francis Wik (e. Air France-Santa Brava), född 1979, 171 st: 15-21-19, 571.350 kr.
 • One Day (e. Dartster F.-Air Francis Wik), född 1989 69 st: 2-10-8, 568.150 kr.

– Air Francis Wik är den bästa och hon var riktigt bra. Vi vann rikstotolopp i Gävle 1984 till 220 gångerna. Hästen tjänade nästan 600.000 kronor, hon var inte med i några årgångslopp och det var mycket pengar på den tiden.

Tampades med Ina Scot och Copiad

One Day tampades i en tuff årskull, men fick avsluta tävlingskarriär för tidigt.
– Han var mycket duktig och tillhörde de tolv främsta treåringarna. One Day är lika gammal som Ina Scot och Copiad så det fanns lite motstånd. Tyvärr hade hästen en lös benbit och det blev inte bra efter operation.

Sten S Carlsson har haft hästar hela tiden sedan han flyttade till Mariefred, men under drygt tio år efter millennieskiftet gjorde han inga starter på nästan tio år. Han fick ta om licensen och för tillfället har han en travare att tävla med.
– Jag fick nys om att On The Dot var till salu och jag åkte och tittade på hästen. Den var i dåligt skick.

Fakta

Kusk- och tränarstatistik

Sten S Carlsson
År – Resultat – Inkört (kr)
2014 – 20 st: 0-1-1 – 38.750
2015 – 30 st: 3-1-3 – 119.300
2016 – 17 st: 0-0-5 – 93.500
2017 – 13 st: 0-0-0 – 14.500
2018 – 5 st: 0-1-0 – 46.200

Expandera

Amatörtränaren slog ändå till och har ägt elvaårige Viking Kronos-valacken i över fyra år.
– Nu är han kanonfin och trivs. När jag köpte hästen var han väldigt stressad och svetten rann när jag flyttade honom. Numera är han inte lika het och jag har fått ordning på honom. On The Dot mår bra och gillar att springa. I loppen ligger han på, men hästen orkar det och har ändå alltid en pollett till slut. Vi är riktiga kompisar.

On The Dot har varit gaffelbandsskadad och under uppbyggnadsperioden gav Sten hästen långa turer.
– Jag körde drygt två mil två gånger i veckan i 1.55-2.00-minuterstempo. Nu när hästen startar går han bara i hagen, men där håller han igång med sina hagkompisar. Sedan rids On The Dot ibland och får lite dressyr. Det gäller att hålla hästarna fräscha och varje dag jobbar jag två timmar med massage och underhållning.

Är det lika roligt med travsporten idag som när du började?
– Nej, det är det inte. Tidigare var det mer publik när jag körde provlopp på lördagarna än det är när Solvalla tävlar idag. Stämningen är inte den samma och det är bara elit och pengar som gäller. Proffsen gillar inte när man kommer till Solvalla och det är fel att de höjer pengarna i V75. I breddloppen är det dåligt betalt och därför slutar amatörerna.

Sulkysport, Travsport, Sten S Carlsson i sulky.
Sten S Carlsson med körspöt i munnen. Foto HANOLD/ALN

I morgon startar On The Dot och Sten S Carlsson i silverdivisionen hemma på Sundbyholm. Och som vanligt kör han sin häst själv.
– Jag kör alltid mina hästar, det var bara en gång i början av karriären jag använde en lånekusk. När jag sitter bakom travarna i tävling slipper jag skylla på någon annan och jag har min uppfattning hur man ska lägga upp loppen. Sedan spar jag på hästarna, det går inte att kräma ur dem i varje start.

Elvaåringen hör hemma i bronsdivisionen, men är uppanmäld och kommer i princip vara ostreckad.
– Han var bara tre poäng från att komma med i brons, men på papperet är det lättare i silverdivisionen den här veckan. För mig är det ingen skillnad på V75 och ett vanligt lopp och jag tycker att motstånd är lika tufft oavsett var man startar. Däremot är det tråkigt att det nästan bara är jag som är en riktig amatör, vilket är synd och det hjälper inte travsporten.

Fakta

On The Dot

Kön: brun valack
Född: 5 juni 20017
Härstamning: Viking Kronos-Erten
Intjänat: 582.050 kronor
Resultat: 120 st: 6-7-13
Rekord: 1.11,7ak
Ägare: Sten S Carlsson Åkeri i Mariefred AB
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Tränare och körsven: Sten S Carlsson (e), Eskilstuna

Expandera

Sommaren 2016 var On The Dot och Sten S Carlsson med i Sommartravets final.
– Jag åkte till Årjäng i juli och där fick vi en poäng trots att hästen slutade oplacerad. Det räckte för att vara med i finalen i Rättvik, där slutade On The Dot sjua och fick 13.000 kronor. Det är bättre än att vara med i breddloppen.

Vad tror du om morgondagens lopp, kan du skrälla till 220 gånger pengarna som Air Francis Wik gjorde på 80-talet?
– On The Dot har form och gillar att springa. Jag siktar på position i andraspår, han går alltid till slut och hoppas på en bra placering. Jag lär stå i 80-90 gånger pengarna och det blir svårt att segra, men jag kan tycka att det är lite väl högt odds även om vi står tufft inne.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vi är inne på sista versen”

Många drömmer att om starta på V75.
För kretsen kring Harry Haythrow har det blivit en vana.
– Hästen är ett fenomen, säger Johnny Johansson inför den 100:e starten på V75.
Av
Pär Gustafsson
Harry Haythrow med Johan Untersteiner. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Harry Haythrow med Johan Untersteiner. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Visst, åsikten går isär och det är lite av en gråzon, men tränaren Johnny Johansson har fått det godkänt. Harry Haythrow gör sin 100:e V75-start hemma i Halmstad under lördagen och kommer att defilera i ett jubileumstäcke.
En anledning till att det finns frågetecken för siffran 100 är en rikstotostart (klass II-försök) i Vaggeryd 2010, som inte låg inom V75-spelet. Den dagen arrangerades V64. För åtta år sedan räknades dessa lopp in i V75-statistiken (men inte idag) och kretsen kring Harry Haythrow har fått godkänt av Svensk Travsport att det loppet ska tillgodoräknas som V75.

Fakta

Harry Haythrow

Kön: brun valack
Född: 6 maj 2006
Härstamning: Rite On Line-Speedy Tilda
Intjänat: 4.709.300 kronor
Resultat: 132 st: 14-21-21
Rekord: 1.09,7ak
Ägare: Johnny Johansson, Ljungby
Uppfödare: Birger Johansson, Ljungby
Tränare: Johnny Johansson (a), Halmstad

Expandera

Detsamma gäller tolvåringens start i Copenhagen Cup 2014. Den dagen var det svensk V75-omgång på Charlottenlund och även det loppet har fått grönt ljus.

Nu byter vi fokus till ”Heders-Harry”, som blivit en följetong för alla som följt V75 de senaste åren. Han har nu hunnit bli tolv år gammal och gör sin sista säsong på tävlingsbanan. I morgon gör han årsdebut på hemmaplan.
– Vi är inne på sista versen och hästen är svårbedömd i comebacken, men han tränar precis lika fint som innan och det ska bli intressant att se honom i morgon. Självklart känns det vemodigt och vi kommer aldrig få någon ny ”Harry”. Vi kanske kan få någon bra häst, men ingen som kommer att kunna starta i den här omfattningen, säger Ljungby-amatören Johnny Johansson.

Nådde sin högsta nivå 2014

Rite On Line-valacken var aldrig någon stjärna som unghäst utan har klättrat från lägsta rikstotoklassen upp till gulddivisionen. Johnny Johansson menar att Harry Haythrow nådde sin högsta nivå våren 2014. Han tog en imponerade seger i högsta klassen på Åby den 15 mars och slutade tvåa i finalen bakom Sanity. Drygt en månad senare var han med i Olympiatravet.
– Han slutade sexa och vi var nöjda, men Peter (Untersteiner) tyckte att hästen var lite sämre. Nästa uppgift efter Olympiatravet var Copenhagen Cup, Harry slutade oplacerad och hade oljud i halsen efter loppet.

Sulkysport, Harry Haythrow
Benno Karlsson, Harry Haythrow, Peter Untersteiner och Johnny Johansson har många goda minnen tillsammans. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

När hästen kollades upp misstänkte veterinär att han tävlat med halsinfektion. Harry Haythrow hade ett hudveck över struplocket och opererades.
– Halsinfektionen var inget vi märkte och hästen kom aldrig upp i samma nivå efter ingreppet.

Johnny Johansson rankar sina tre bästa Harry Haythrow-minnen:

 1. Lördag den 15 mars 2014, gulddivisionen, Åby:
  En del av framgångssagan beror på att Peter kört invändigt hela tiden. Vissa gånger har det blivit fel och hästen har suttit fast, men den här dagen gjorde Untersteiner något han aldrig gjort innan. Han ställde på och Harry Haythrow gick riktigt fort i spåren. Vi undrade vad Peter höll på med, men hästen svepte till seger och slog bland andra Sanity, Raja Mirchi och Solvato. Det var udda mot vad vi var van vid.”
 2. Lördag den 18 maj 2013, H.K.H. Prins Daniels lopp, final i gulddivisionen, Gävle:
  På den tiden hade vi inte köpt någon jänkarvagn utan fick låna en av Daniel Redén. Johan Untersteiner körde och hästen satt invändigt i kön. Vi stod i sista sväng och hade inga större förhoppningar, men såg från stallbacken att luckan kom diagonalt ut mot sargen. Det här glömmer vi aldrig, Harry Haythrow sprang i full fart över snedden i början av upploppet. Vi såg det perfekt, men sista biten kunde vi bara lyssna på referenten och vi förstod att hästen var nära. Vi slutade tvåa bakom Nahar, som fick en biljett till Elitloppet som han sedan vann.”
 3. Lördag den 9 juli 2016, gulddivisionen, Halmstad:
  Det var hemmaplan under Sprintermästarveckan med fint väder och mycket folk. Hästen var inte betrodd den gången heller, men Johan gav Harry ett fint lopp och luckan kom perfekt. Prestationen var inte en av Harry Haythrows bästa, men det är ett lopp att minnas.”

Alla pratar om honom

Harry Haythrow har fått synas mycket med tanke på alla startar på V75 och han har haft publiken på sin sida.
– Han har haft och har fortfarande fans. Fortfarande kommer många fram och vill kolla hur det är med Harry och det är inte bara här hemma. När han ströks inför gulddivisionen i Kalmar i januari ringde till exempel ett par från Stockholm och frågade vad som hade hänt, berättar Johansson.

Harry Haythrow. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Trots många supportar har Harry Haythrow delat ut högt odds vid flera av segrarna.
– Vi har inte kört så offensivt och det hade säkert blivit fler segrar med annat upplägg, men Peter Untersteiner ville köra snällt och vi köpte det upplägget. Vi har helst kört på innerspår och tack vare det har vi kunnat hålla på länge. Jag tror inte att man kan köra i spåren för mycket om man vill tävla länge med hästarna. Vi har valt att köra på på chans och alla har vetat om det.

Minns Rättvikstravet med glädje

Bubblare till Johnny Johanssons topp tre-lista är starterna i Rättvik. Tolvåringen bärgade sin första V75-seger där 2011 och hästen vann där även året efter.
– Det var underbart att åka till Rättvik på Sommartravet. Vi har varit dit fyra gånger och tagit två vinster, men jag kommer även ihåg Ego Boys Minne 2013 väl. Harry Haythrow hade spår sju bakom bilen och flög till ledningen. Vi hade ingen aning om att Johan tänkte ladda från start, men han hade fått frågan av någon tipster ”ska du inte ladda från start?” Det väckte en tanke hos Johan och den dagen gick det upp för oss hur snabb Harry var bakom bilen.

Känns det surt att ni aldrig fick någon inbjudan till Elitloppet?
– Han var förtjänt av en plats 2013, men året efter hade han halsbekymmer och då var det inte aktuellt. 2013 skulle Harry haft sista platsen, men som liten tränare har man inte mycket att komma med. Jag ringde Tore Fyrand på Solvalla eftersom vi ansåg att han borde vara aktuell och det handlade om hur vi skulle lägga upp matchningen. Tore sade att vi var med i diskussionen. Det här var innan Gävlestarten och enda kontakten vi hade med Solvalla om Elitloppet. Jag kan inte sticka under stol med att det var surt att vi aldrig fick vara med.

Johnny Johansson och Benno Karlsson har känt varandra länge. Foto Göran Lindskog/ALN

Johnny är väl förknippad Harry Haythrow, men en stor del i framgångssagan har även hans vän Benno Karlsson.
– Vi har känt varandra sedan vi var små och vi har hästen ihop. Vi delar på bördan och jag eller Benno har alltid varit med när Harry Haythrow tävlat. Har någon av oss varit på semester så har den andra kunnat åka, men i minst 90 procent av starterna har både jag och Benno varit på plats.

Fakta

Harry Haythrow på V75

Starter: 99: 9-17-14
V75-starter i följd: 69 stycken
Högsta vinnarodds: 32,88, silverdivisionen på Jägersro 2012.
Lägsta vinnarodds: 2,49, gulddivisionen på Jägersro 2015.
Snabbast tid: 1.09,7a/1.609 meter som tvåa bakom Nahar i H.K.H. Prins Daniels lopp 2013.
Första V75-segern: 6 augusti 2011. Klass I-försök i Rättvik.
Senaste V75-segern: 9 juli 2016. Gulddivisionen i Halmstad.
Antal V75-kuskar: sju.

Expandera