Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Sveriges mest underskattade häst”

Tolva på intjänatlistan över svenskfödda treåriga ston i år med drygt 400.000 kronor.
– Jag brukar säga att jag har Sveriges mest underskattade häst. Snittoddset hon stått i de senaste tio loppen är 38 gånger, säger ägaren Hans Bergetorp som vant sig att hans Sheilah Laday slår ur underläge.
Av
Lars G Dahlgren
Sheilah Laday och Hans Bergetorp den sommardag 2015 han valde ut henne. Foto Privat
Sheilah Laday och Hans Bergetorp den sommardag 2015 han valde ut henne. Foto Privat

På söndag är Sheilah Laday en av de 36 hästarna i Breeders Crown-semifinalerna för treåriga ston. Hon tog sig dit genom att bli trea bakom Vamp Kronos och Dibaba i den sista uttagningsrundan på Axevalla förra tisdagen. Hans Bergetorp och sambon Annie von Krusenstierna bilade från Alsen i Jämtland till Axevalla för att stötta sitt sto.

– Vi vet att vi har haft otrolig tur, de flesta kämpar i travsporten hela sina liv utan att få någon sådan här häst. Vi fick en stjärna på ”första försöket”. Vi kan bara hänga med på vagnen och skörda frukterna av det fantastiska jobb Peter G Norman och skötaren Emelie Nordqvist gjort och gör med Sheilah Det gäller att njuta maximalt av det. Jag försöker se Sheilah så ofta det går när hon tävlar. Eftersom hon är i träning på Solvalla har det blivit en del resor, säger Hans Bergetorp.

Dock har han missat de två gånger i år hans häst vunnit.

– Ja, kan du tänka dig. Det är klart att det grämer mig att jag inte varit på plats någon av de gångerna.

Resan till Breeders Crown-kvalet på Axevalla sammankopplades med att besöka Sheilah Ladays uppfödare Roland Fredriksson och Annelie Olsson. Annies von Krusenstiernas dotter är tillsammans med Erik Fredriksson, vars pappa Roland Fredriksson alltså fött upp Sheilah.

– Stochampionatet är ett givet utflyktsmål varje år och då hälsar vi förstås på hos Roland och Annelie. För två år sedan gick vi efter att ha ätit en god middag ut för att titta på unghästar. Bland de ettåriga stona gick hon, Sheilah. Hon utmärkte sig direkt, kom fram för att hälsa. När sedan något hände som gjorde att hela flocken drog iväg bortåt i hagen tog hon ledningen och travade ifrån de andra som galopperade! Då kände jag bara, henne ska jag ha!

Fakta

Sheilah Laday

sto 3 år e. Text Me – Singularity e. Windsong’s Legacy
22 st: 2–3–6
Rekord: 1.15.8m – 1.12,9ak
Insprunget: 439.500 kr
Uppfödare: Roland Fredriksson & Annelie Olsson
Ägare: Ärsn’bussan, Alsen
Tränare: Peter G Norman
Körsven: Peter G Nornan
Skötare: Emeile Nordqvist

Expandera

Men Hans Bergetorp ville för säkerhets skull ha en opartisk och saklig bedömning också.

– Peter G Norman känner vi sedan tidigare, min sambos systerdotter är Peters sambo Jennie Samuelsson. Dagen efter vi först tittat på Sheilah frågade jag Peter om han ville hjälpa mig att köpa en häst. Vi åkte till Roland igen. Jag var lite lurig och låtsades vara intresserad av en efter Love You. När Peter tittat klart och fick föreslå vilken jag skulle välja sa han Sheilah, utan att han visste att det var henne jag egentligen ville ha hans omdöme om. Då var det liksom inget snack om saken längre.

Att ägare tycker om sina hästar hör till bilden och Hans Bergetorp är inget undantag. Han jämför sitt sto med Östersunds FK:s sensationella framfart i den europeiska fotbollen.

Sheilah Lday och Peter G Norman vid segern på Solvalla i oktober. Foto Martin Langels/ALN

– Ingen utanför den inre kretsen här i Jämtland har trott på dem någon gång. Så har det varit hela tiden när de avancerat i seriesystemet, när de kom upp i allsvenskan, och nu när de är ute i Europa också. Ständigt nederlagstippade av experterna och journalisterna. Ingen har begripit hur bra de är. Det är på ett sätt skönt att slå ur underläge, men samtidigt vill man ju också ha det där erkännandet. Det har varken ÖFK eller Sheilah Laday fått ännu. Vi som är nära henne tycker att hon är ett av de absolut bästa stona i kullen. Ge henne den rätta resan på väntan och hon tar fram tigerhjärtat, då är hon farlig för vem som helst, säger Hans Bergetorp.

Sheilah Laday ägs av Bergetorps företag, Alsen Buss som på jämtska blir ”ärs’nbussan” som stallpseudonymen är.

– Min bror Jan och jag driver företaget. Det är sex anställda, och vi har kontoret på Wången. Går Sheilah Laday till Breeders-finalen kan det nog bli en supporterbuss-resa härifrån till finalen i Eskilstuna, tror och hoppas Hans Bergetorp.

Sheilah Laday vid E3-finalen i somras. Foto: Martin Langels/ALN

Sheilah Laday har i hälften av sina 20 starter varit bland de tre främsta och under stor del av treåringssäsongen tävlat i kulleliten.

– Hon debuterade som tvååring och började säsongen fint i vintras. De lopp vi siktat på har varit E3, Oaks och nu Breeders Crown. I långa E3 var hon fyra. Även om hon ligger så bra i statistiken tycker vi att hon haft en del stolpe ut. Hon har varit underskattad hela tiden och det beror nog till viss del på hennes litenhet. Hon är bara 1.49 över manken. Men det Sheilah saknar i storlek tar hon igen i spänst och inställning. I princip för varje lopp har hon blivit bättre och bättre och man har tänkt att ”det här blir väl hennes bästa lopp i år”. Så kommer hon ut gången efter och är ännu bättre!

Hans poängterar också att Sheilah Laday är den som gjort flest starter i år av alla de vinstrikaste treåriga stona i Sverige.

Fantastisk form i åtta månader

– Inte för att det är värt något i sig att starta mycket, men att hon gjort det säger mig att hon klarat att hålla fantastisk form i åtta månader. När jag frågat Peter om han inte ska kolla upp henne hos veterinär någon gång, det måste ju man i princip göra med alla hästar på den här nivån, så har han svarat ”nej varför ska jag göra det, det finns ingen anledning!” Hon startar på och blir bättre och bättre, det är en drömhäst!

Fakta

Vinstrikaste svenskfödda 3-åriga ston 2017

  1. Dibaba (tränare: Roger Walmann) – 1.840.000 kr
  2. Candy La Marc (Lars Rasmussen (a)) – 1.630.992
  3. Vamp Kronos (Jerry Riordan) – 1.596.677
  4. Calamara’s Girl (Svante Båth) – 1.396.900
  5. White Lightning (Jörgen Westholm) – 1.192.250
  6. Run Chica Run (Peter Untersteiner – 1.150.000
  7. Hevin Boko (Timo Nurmos) – 696.000
  8. Bellatrix Zet (Daniel Redén) – 565.500
  9. Drizzle C.C. (Lise-Lotte Nyström) – 598.000
  10. Catch My Love (Suanne Jansson/Tobias J Gustafsson) – 511.000
  11. Devs Daffodil (Joakim Lövgren) – 447.000
  12. Sheilah Laday (Peter G Norman) – 419.500
Expandera

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

I topp 31 år senare?

Med sin första travhäst vann Ywonne Berg rikstotolopp, men därefter har det gått 31 år utan penningstinn lördagstriumf.
Under morgondagen kan Sundbyholmsamatören släcka segertörsten då O.M.Hazebrouck startar i Klass I-försöket i Örebro!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ywonne Berg tillsammans med sin V75-häst O.M.Hazebrouck efter segern på Solvalla förra veckan. Foto Leif Norberg/ALN
Ywonne Berg tillsammans med sin V75-häst O.M.Hazebrouck efter segern på Solvalla förra veckan. Foto Leif Norberg/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Människors väg in i travsportens underbara värld kan verkligen se annorlunda ut. För Ywonne Bergs del började den i början av 1990-talet då ett bångstyrigt sto vägrade komma in från en hage.
– Jag jobbade som hovslagare och skodde i ett travstall kring Eskilstuna. Där var det en häst som tränaren inte fick in från hagen och… ja, han var inte så förtjust i den där hästen. Fångar du in hästen får du köpa henne för 10.000 kronor sade han, berättar Ywonne Berg.

I Rikstotoboken beskrevs Ginja Lindblower som ett yrväder efter V65-segern i ett Klass III-försök år 1992.

Där och då novis i travsportens värld, men fångsten visade sig värdeföll. Ginja Lindflower var namnet på den Gon Tonic U.S.-dotter som Berg visat sig ha gott handlag med och resultaten blev ytterst goda för att vara hennes första häst.
– Hon gjorde bara tio starter, men vann faktiskt sex segrar. Däribland ett V65-lopp på Åby under år 1992. Tyvärr gick hon sönder vad det led och det gjorde även jag då det var en händelse som slutade med att jag bröt benet.

”En gräsklippare”

I Rikstotobokens referat från den aktuella tävlingsdagen beskrevs Ginja Lindflower som ”ett yrväder”.
Berg lät henne gå till avel och har numera kvar en ett barnbarn till stoet i Geni Probio (e. Allstar Hall) som dock alltjämt står med 7.500 kronor i intjänade prispengar på tre försök.
– En gräsklippare, säger Berg och utvecklar sig:
– Han tränar jättebra, men springer 1.000 meter på en travbana innan han lägger av. Han tycks tycka att ”jag äter gräs, springa kan ni andra göra”. Då blir det svårt att göra resultat.

Tur då att stallkamraten O.M.Hazebrouck (e. Make It Happen) lyckas desto bättre. Sexåringen tog tid på sig och började först tävla som fyraåring efter att Berg visat prov på gott tålamod.
– Jag köpte honom som treeåring från Kent Knutsson. Det var en problemhäst – det visste jag om – men Knutsson sade att jag skulle få en bra häst om jag fick stil på honom. Hästen gick bara i passgång och det tog ett år innan jag kunde köra ordentligt med honom. Jag började med att longera hästen i tre-fyra månader innan det var dags att sätta på vagn.

Hjärta av guld

Berg beskriver O.M.Hazebrouck som en häst som inte har den största talangen, men med ett hjärta av guld.
En egenskap som går att argumentera för är den viktigaste av alla i travsportens värld.
– Han har inte gjort ett dåligt lopp och kämpar otroligt bra.

I lördagens Klass I-försök hårdnar konkurrensen även om O.M.Hazebrouck närmast kommer från seger på nationalarenan Solvalla.
– Han slår ur underläge, men det är väldigt kul att vara med. Vi prövade i ett sådant här lopp i somras på Lindesberg. Då var han sexa och gjorde inte bort sig. Hästen är inte sämre än de andra nu när favoriten är struken, men vi får se vad det kan räcka till helt enkelt.

Berg aviserar inga ändringar till lördagens start där O.M.Hazebrouck får återstifta bekantskapen med Andreas Lövdal.
Duon har kamperat ihop vid ett tidigare tillfälle och då blev det seger.
– Min häst är svår i kurvorna och det är en fördel att kunna honom. Senast hade vi ett norskt huvudlag på honom för första gången, men det behövde aldrig nyttjas så det skulle kunna finnas en växel till där, avslutar Ywonne Berg.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Nästan omyndigförklarad”

Trots ett litet material har kallblodsnestorn Leif Jonsson plockat fram framgångsrika tävlingshästar på löpande band.
Under lördagseftermiddagen har han återigen dubbla chanser att kamma hem Sto-SM för kallblod när det tävlas om 546.000 kronor i Bollnäs!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Leif Jonssons toppsto Hulte Annika tillsammans med Emil Eriksson efter vinsten i Dubbelcupens final i Årjäng i sommar.  Under lördagen har Jonsson två chanser att vinna Sto-SM för kallblod! Foto Urban Kihlman/ALN
Leif Jonssons toppsto Hulte Annika tillsammans med Emil Eriksson efter vinsten i Dubbelcupens final i Årjäng i sommar. Under lördagen har Jonsson två chanser att vinna Sto-SM för kallblod! Foto Urban Kihlman/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Det sker i skymundan då loppet placerats före V75-spelet tar vid och Stjärnblomster (e. B.W.Modde) förväntas bli storfavorit i jakt på sin tredje raka seger i det aktuella loppet.

Fakta

Leif Jonssons pallplatser i Sto-SM för kallblod:

Vinnare: Hulte Nova (2015)
Tvåa: Hulte Tilda (2005), Hulte Tilda (2009), Hulte Tilda (2011).
Trea: Hulte Tilda (2006), Hulte Tilda (2010).

Totalt har Leif Jonsson 15 starttillfällen i Sto-SM för kallblod.

Stora överraskningar har dock uppstått under årens lopp och Hagmyrenamatören Leif Jonsson känner åtminstone att han kommer till start med en formstark duo.
Hulte Alva (e. Hulte Magnus) kommer från en andraplats i finalen av Bollnäs Stoserie och Hulte Annika (e. Månprinsen A.M.) skrällvann finalen av Dubbelcupen för ston i Årjäng i mitten av juli.
– Hulte Annika fick ett risigt spår, men jag nog vara tvåa-trea. Hulte Alva möter de bästa för första gången och är lite klen från start. Hon gjorde dock en bra insats i senaste starten och jag tror båda kan springa en 1.24-tid, säger Leif Jonsson.

Den 76-årige Hagmyrenamatören har en diger travbakgrund och vet hur det känns att vinna det aktuella loppet.
Det var år 2015 som Hulte Nova (e. Järvsöviking) bärgade en efterlängtad seger efter att den forne stallkamraten Hulte Tilda (e. Sagi Knut) slutat tvåa tre gånger tidigare i samma lopp.
– Det var två riktigt bra hästar båda två. Hulte Nova vann ju även Stokriteriet och var tvåa i Derbystoet trots en stor galopp, påminner Jonsson.

Från bank till B-tränare

På totalt 26 uppfödda hästar har tio av dem tjänat över en kvarts miljon kronor under sin tävlingskarriär och en trio har blivit miljonärer.
Hulte Magnus (e. Lome Elden) 1.20,4am/2.615.600 kr har nått längst och slutade bland annat tvåa i Svenskt Mästerskap år 2014 bakom Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar).

Leif Jonsson-tränade Hulte Annika vann kallblodsdivisionens final tillsammans med Emil Eriksson. Foto Hanold/ALN

Inga dåliga resultat för en amatör som tog steget från att vara banktjänsteman till att satsa på travsporten i 40 årsåldern!
– Jag blev nästan omyndigförklarad i det skedet av folk i min närhet. Att hålla på med travsport var inget man kunde tjäna pengar på, men jag har lyckats försörja mig.

Hästar var på intet vis något nytt för Jonsson. Tvärtom.
– Jag är uppväxt med hästar i en by som heter Hulte i Norra Hälsingland. Min pappa Gustav Jonsson höll på med travhästar och man fick hänga på honom varje söndag till Bergsåker och Gävle när det var trav. År 1952 vann han faktiskt kuskchampionatet på Bergsåker trots att han var en liten amatör från en bondby. Det var stort att han kunde slå proffsen.

Lyckoköp

Knappt tio år senare – år 1962 – köpte Gustav Jonsson en häst som alltjämt ligger till grund för sonen Leifs framgångar.
– Han köpte ett litet fuxsto från Boden som hette Augusta. Hon var till salu i en annons i Travronden som avelsmärr, men han tog ändå in henne till banan och körde fort med henne. Det gick inget vidare, men han anmälde likväl till lopp. Inget stämde i varken värmnignen eller provstarten, men så fort loppet startade fick han en ny häst i tömmarna! Hon tjänade 150.000 kronor och satte banrekord under hösten som 14-åring både på Bergsåker och i Bollnäs.

Augusta är stammoder till alla Leif Jonssons hästar. När Gustav avled lämnade han två hästar efter sig varpå Leif Jonsson valde att avla på Augustas dotter Tysta.
– Och därifrån kom Hulte Tina (e. Toddy) 1.25,2k/880.000 kronor som första avkomma. Likt sin mor en väldigt liten häst och den första hästen som jag tävlade med. Jag körde henne faktiskt själv vid 17 av hennes 26 segrar.

Att Leif Jonsson fått uppleva mycket roligt inom travsportens värld råder ingen tvivel om, men numera sker det i mindre skala och omfattning. Uppfödningen är ett avslutat kapitel och tävlingsverksamheten uppgår till ”två och en halv häst” då han har två själv och en i lag med Linda Hedström.
– Vi sålde vår gård den första mars och flyttade in i en villa i Hudiksvall. Jag åkte på en stroke ifjol och första målet efter det var att jag skulle kunna köra häst igen. Dit nådde jag redan på någon månad och det var viktigt för det bästa jag vet är att sela ut en häst och köra iväg på en skogsväg. Nu hyr vi in oss hos Linda Hedström och jag kör mycket jobb inne på sandbanan på Bollnästravet vilket fungerar jättebra, avslutar Leif Jonsson.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hon vill hedra familjens stjärna

Ungdomsfinal i Järvsöfaks Cup och familjehäst som kan skrälla på V75 på Hagmyren på lördag.
Men nästa fredag smäller det!
Då kör 19-åriga Kristin Mogset om 600.000 kronor i Derbystoet i Östersund.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kristin Mogset värmer upp inflr Derbystoet med att köra finalen i Järvsöfaks Ungdomscup på Hagmyren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kristin Mogset värmer upp inflr Derbystoet med att köra finalen i Järvsöfaks Ungdomscup på Hagmyren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

I morgon på Hagmyren drar sommarens Järvsöfaksvecka igång i regi Stiftelsen Järvsöfaks, som satsar på ungdomar, utbildning och en hållbar utveckling av kallblodstravaren och kallblodssporten. 
Höjdpunkterna är lördagens final i Järvsöfaks Ungdomscup för kuskar upp till 30 år som kvalat in i sex uttagningslopp, samt de klassiska finaldagarna i Östersund på fredag (Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet) samt Dannero nästa söndag (Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet).

En som garanterat är i hetluften två av dessa dagar är 19-åriga norskan Kristin Mogset. I morgon kör hon finalen i Järvsöfaks Cup – och möter storasyster Guro Mogset – och nästa fredag kör hon Pave Faksa T.M. (e. Pave Faks) i Derbystoet i Östersund med 600.000 kronor till vinnaren.
– Hon har varit lovande hela tiden och blivit bättre och bättre för varje start och säsongens mål har varit Derbystoet och Stoderbyt i Norge, säger Kristin Mogset.

Som förra hösten tog karriärens största seger med stoet i Oaks på Momarken. Efter att ha satts ned mycket av kraftig brunst i Kriteriestoet på Dannero i somras kom den stora revanschen i kullens tredje största lopp. Efter lite överraskande seger i försöket var Kristin och Pave Faksa T.M. desto mer betrodda i finalen och duon förvaltade pundet på bästa sätt med seger värd 300.000 kronor.
– Oakssegern var helt fantastisk! 

Pave Faksa T.M. visade fin form när hon gjorde comeback efter griffelbensbrott och slutade tvåa i sitt försök till Derbystoet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I år har stoet matchats mot de stora loppen i sommar och höst, men det kunde tagit slut innan det roliga ens började. Bara att stå på startlinjen i Derbykvalet var nämligen en överraskning – Pave Faksa T.M. skadades nämligen illa i slutet av maj.
– Hon fick ett griffelbensbrott och vi trodde inte att hon skulle kunna komma tillbaka till svenska Derbystoet. Hon stod på box i fyra veckor och hade bara fått lite träning. Vi tvivlade länge om det skulle gå och det såg mörkt ut, men i de lugna jobb hon gick såg hon fin ut. Däremot visste vi inget om formen eftersom hon inte kunnat tränas som vanligt.

Hur det var med formen gav Pave Faksa T.M. besked om i uttagningsloppet i Östersund förra veckan, där hon fick göra jobbet som första häst i andraspår och höll starkt till andraplatsen bakom överlägsna vinnaren Vega N.O. (e. Åsajerven).
– Hon sänkte rekordet med en sekund. Hon är så tuff och går alltid till mål, säger Kristin och ser fram emot finalkvällen nästa fredag.

Men det får inte familjens stjärna och Pave Faksa T.M:s pappa uppleva. Pave Faks (e. Järvsöfaks), 1.19,4ak/2.081.982 norska kronor, gick tragiskt bort efter en olycka i hagen i slutet av maj, tolv år gammal.

Kristin beskrev sina känslor i ett långt och känslosamt inlägg på facebook när hästen lämnat jordelivet. Kristin skrev bland annat:
”Inget äventyr varar för evigt, inte ens för en häst som du. En obeskrivlig hingst, så snäll, förnuftig, klok och vacker som få. Ett tomrum måste fyllas, men ingen kommer att bli bli som du. Lyckligtvis har du haft en fin start på avelskarriären och vi glädjer oss att ta framtiden an med dina avkommor. Du förtjänar all heder och ära. För prestationerna på banan. För den häst du var och den stora betydelse du hade för familjen och alla runt omkring. Du var kungen i stallet och det kommer du alltid att vara.”

Pave Faks lade tävlingskarriären på hyllan efter förra säsongen för att ägna sig åt avel på heltid efter 187 starter (26-20-13).
– Han gick i hagen med två tvååringar som han gått tillsammans med i 1,5 år. I en olycka bröt han ett framben illa och det fanns inget att göra, säger Kristin.

Hon fick köra hästen i karriärens slutskede förra året och vann två lopp och tog en andraplats på åtta försök.
– Pave Faks var en väldigt bra häst och en fin individ med bra löphuvud, säger Kristin.

Sulkysport, Travsport, Trav, Häst, Järvsöfaks
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hingsten är faktiskt den snabbaste avkomman till Järvsöfaks, då han som nioåring travade 1.19,4a/1.609 meter som tvåa bakom Odd Herakles i ett snabblopp på Jarlsberg 2020. Hästens största segrar togs i Boden, där han vann kallblodsloppet under midnattstravet två år i rad 2018-2019, båda gångerna med Ove A Lindqvist i sulkyn.
– Järvsöfaks var en fantastisk häst. För mig är han den störste genom alla tider, säger Kristin.

Kuskstatistik Kristin Mogset

  • 2020 – 2 st: 0-0-0 – 3.000 kr
  • 2021 – 17 st: 4-2-4 – 111.500 kr
  • 2022 – 85 st: 17–5–9 – 745.876 kr
  • 2023 – 53 st: 3-6-5 – 289.092 kr

19-åriga Kristin är själv infödd i travsporten och började med framgångsrikt tävlande med ponnytravare – ”väldigt många ponnylopp”, säger hon själv – innan hon gick över till stor häst. Ifjol vann hon 17 lopp på 85 starter vid sidan om gymnasiestudierna på skolan som ligger ett stenkast från Tröndelags nya travbana Orkla Arena, fem mil söder om Trondheim. Familjegården ligger dessutom 25 minuter söder om Orkla.

Nu ska hon flytta norrut till Trondheim och avståndet ”hem” blir längre, men travsporten ska hon inte släppa. 
– Jag ska försöka åka på eftermiddagar och helger för att köra häst hemma och ska försöka fortsätta köra lopp så gott det går. Jag tycker mycket om att tävla och får fina chanser att köra av både pappa och andra tränare, säger Kristin. 

B.B.Pave Faks med 229.911 kronor insprunget är en av två fyraåriga avkommor till Pave Faks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I morgon ska hon försöka vinna Järvsöfaks Ungdomscup, som är en spårtrappa och Kristin inleder från åttondespår bakom Jan-Olov Persson-tränade fyraåringen Hulte Sixten (e. Horgen Tore). Kristin kvalade in till finalen genom andraplatsen med Saganatt (e. Moe Svarten) i Åmål i början av juli. Då vann storasyster Guro med sin egna häst och familjens uppfödning Pave Tore (e. Horgen Tore) och nu blir det alltså ett nytt syskonmöte när Guro kör Snabba Beslut T.A. (e. Briskeby Rauen).
– Vi får prova att ta revansch. Jag kör en väldigt fin häst, men från tufft startspår. Han gör alltid jämna lopp och är väldigt fin, säger Kristin om Hulte Sixten.

  • Kuskarna som kör finalen i Järvsöfaks Ungdomscup: Magnus A Djuse, Mats E Djuse, Hanna Gustafsson, Frida Johansson, Marcus Lilius, Filip Lindholm, Guro Mogset, Kristin Mogset, Ida Olsson, Frida Sandberg och William Strand. Inkvalad var också Sebastian Rishovd, men han har tvingats lämna återbud.

Och apropå Guro och Pave Tore – duon startar i ett annat kallblodslopp på Hagmyren i morgon från innerspår med 100.000 kronor till vinnaren.

Det är inte den enda starthästen från familjen Mogset på Hagmyren. Femårige Pave Sokken (e. Moe Svarten) är uppfödd, ägd och tränad av pappa John Mogset och startar i kallblodsdivisionen (V75-4), Erik Graléns Minne.
Hästen är lika kapabel som osäker och de sex senaste starterna har slutat med två segrar, men också fyra galoppmissar. Just galopp blev det för Pave Sokken och Kristin i Årjäng för två veckor. Desto bättre gick det i starten före när duon vann Arvikaloppet över lång distans.
– Han var väldigt fin och gick bra i Arvika. Han kunde ha sprungit ännu snabbare den dagen. Det blev en runda i tredjespår, men han går alltid till mål och är väldigt stark, säger Kristin.

Den här gången är planen att Robert Bergh ska köra. Det gjorde han i Sven O Perssons Minne med 150.000 kronor i förstapris i Östersund i januari och det slutade med andraplatsen bakom Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage).
– Pave Sokken har sett fin ut i träning och passar fint med Robert. Det är en väldigt fin häst, men han har galopperna emot sig, annars är han med i toppen, säger Kristin.

Kanske kan Pave Sokken ge ett gott kvitto på stallformen inför nästa fredags stora uppgift för Pave Faksa T.M. i Derbystoet?